oxalicΔιένυδρο οξαλικό οξύ κατά βαρρόα μία  μόνο φορά το χρόνο με θερμοκρασία περιβάλλοντος 13 βαθμούς ,  ώστε να είναι χαλαρωμένη η μελισσόσφαιρα,για να εισχωρίσει  η ροή της ενστάλαξης βαθύτερα σαυτή. Γίνεται διάχυση στα διάκενα των πλαισίων όπου υπάρχουν μέλισσες και όχι ξανά τον ίδιο  χρόνο στις ίδιες μέλισσες ,γιατί παρατηρήθηκε αποπροσανατολισμός επιστροφής στην κυψέλη τους. Αποτελεσματικότητα: 85-95%

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΔΗΓΙΩΝ Το διένυδρο οξαλικό οξύ υπάρχει στα χημικά Μανή, Γερανίου 13 ΑΘΗΝΑ, πίσω από το Δημαρχείο, τηλέφωνο 210-5232687, σε πλαστικό κουτί του ενός κιλού με  τιμή 28 ευρώ και αποστέλλεται με αντικαταβολή.Δεν κάνουμε διαφήμιση,αλλά τη μελισσοκομία διευκολύνουμε,αφού το κατάστημα πώλησης δεν γνωρίζει τις οδηγίες χρήσης του στη μελισσοκομία .Και γιαυτό του αφήσαμε αντίτυπα αυτών των οδηγιών,που βασίζονται στις πηγές της μελισσοκομικής γνώσης,που τις μεταφέρουμε στους συνάδελφους μελισσοκόμους,που τίμησαν την ιστοσελίδα μας με τις επισκέψεις τους :Μέσα στο 2013 ξεπέρασαν τις 105.000 και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη.

Όμως  τους ευχαριστούμε,όλους και τους φίλους μελισσοκόμους άλλων χωρών .Ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΈΡΧΕΤΑΙ, το 2014. Το Οξαλικό ,λοιπόν, είναι σαν αλάτι και όταν το χειριζόμαστε ΠΡΈΠΕΙ να φοράμε γάντια.

Τις μέλισσες δεν τις βλάπτει. Χρησιμοποιούμε ένα μπουκάλι πλαστικό της Coca Cola ,που έχει ελαστικότητα και με ένα χωνί ρίχνουμε μέσα στο μπουκάλι, αφού το ζυγίσουμε με ζυγαριά ακριβείας 35 γραμμάρια οξαλικό και  νερό ζεστό, όχι καυτό: 500 γραμμάρια (μισό κιλό). Το κλείνουμε και το κουρταλάμε, ώστε να λιώσουν οι κρύσταλλοι του οξαλικού και να γίνει το διάλυμα διαυγές.

Μετά προσθέτουμε και 500 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική, όχι άχνη ,(που περιέχει άμυλο ,αυτή του εμπορίου και  σβωλιάζει, (να γίνει κουραμπιές ας πούμε) ,αλλά βλάπτει εντερικά τις μέλισσες..

Ξανακουρταλάμε να λιώσει καλά  η ζάχαρη και να διαυγαστεί το διάλυμα και είμαστε έτοιμοι: Μόνο που πρέπει  από πριν να  έχουμε ετοιμάσει και ένα άλλο καπάκι ,για το ίδιο μπουκάλι ,που θα του κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο, έτσι ώστε να του προσαρμόσουμε ένα σωληνάκι ,,από αυτά που έχουν οι μπατονέτες (που καθαρίζουμε τα αυτιά μας). Η μπατονέτα είναι καλύτερο να είναι λοξοκομμένη από τη μία μεριά ,ώστε να σφηνώσει εύκολα και στεγανά στο καπάκι, για να μην τρέχει  το υγρό  στα   χέρια μας ,αλλά  στις μέλισσες ,μέσα από τη μπατονέτα-(σωλήνα). Βάζουμε το καπάκι με τη μπατνέτα στο μπουκάλι και κάνουμε διάχυση του υγρού στα διάκενα των πλαισίων, με σταθερή ροή, όπου υπάρχουν μέλισσες,με αργή κίνηση,χωρίς οπισθοδρόμηση.  Να ξέρουμε ότι  ένα μελίσσι 1ο πλαισίων χρειάζεται 50 γραμμάρια διαλύματος

Κάθε διάδρομος μεταξύ των πλαισίων χρειάζεται 5 γραμμάρια, για να υπολογίσουμε την ποσότητα που θα χρειαστεί,ανάλογη με τα μελίσσια μας.

Αν περισσέψει ποσότητα  διαλύματος ,να μην τη χρησιμοποιήσουμε ,γιατί γίνεται τοξική.

Καιπρέπει να γνωρίζουμε ότι: η επέμβαση αυτή γίνεται το Δεκέμβρη, που είναι ξεγόνιαστα τα μελίσια, και προκύπτει αποτέλεσμα καλό,αφού τα βαρρόα παρασιτούν πάνω στις μέλισσες και είναι ευπρόσβλητα.

Έτσι δεν πρέπει να ξανασχοληθούμε με τα βαρρόα για όλη την ερχόμενη μελισσοκομική χρονιά.

Εφαρμόζουμε αυτή τη μέθοδο εδώ και πέντε χρόνια και είμαστε  ευχαριστημένοι. Ο χειρισμός  δεν μολύνει  τα προϊόντα της κυψέλης.Και  η δράση του οξαλικού οξέος δεν εμφανίζεται αμέσως,βλέποντας τα νεκρά βαρρόα στη βάση της κυψέλης.Αλλά διαρκεί για 15 μέχρι 20 μέρες μετά την εφαρμογή

:Και να προσθέσουμε, ότι πριν την εφαρμογή,πρέπει σε προηγούμενη κοντινή μέρα να διαπιστωθεί: ότι τα μελίσσια είναι ξεγονιασμένα,για να προκύψει αποτέλεσμα

. Για την εφαρμογή του οξαλικού προτείνεται ο Δεκέμβριος μήνας σαν ψυχρότερος με ξεγονιασμένα τα μελίσσια,αλλά μπορεί να γίνει και τον Ιανουάριο αν είναι ξεγόνιαστα.

Εκείνο που ενδιαφέρει είναι  κάποια μέρα πριν την εφαρμογή να γίνει έλεγχος διαπίστωσης του ξεγονάσματος,που τα βαρρόα δεν είναι κλεισμένα σε κελιά( και απρόσβλητα),αλλά παρασιτούν πάνω στις μέλισσες και είναι ευπρόσβλητα.Και στην περίπτωση που υπάρχει λίγος γόνος σε κάποιο μελίσσι είναι προτιμότερο να ξυστούν ελαφρά τα καλύμματα των κελιών ,για να  προσβληθούν από την επέμβαση

.Όμως στο τέλος αυτού του άρθρου ακολουθόύν συσχετισμένα σχόλια,που καλό είναι να μελετηθούν και αυτά,για πληρέστερη ενημέρωση.

>Βλέπετε όμως και  ανάρτηση 18/9/2015 «Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου  Μελισσοκομικοί  χειρισμοί», για   διασταύρωση  και  νεότερη    επιβεβαίωση των    οδηγιών   του  άρθρου .


Πηγές:

  • Μελισσοκομική Επιθεώρηση 1999 σελίδα 539 και 2007 σελίδα 36ο
  • Μελισσοκομικό Βήμα  τεύχος 53 του 2ο11 σελ 34-35                                    Βλέπετε και ανάρτηση 10/12/2014  για καλύτερη εμβάθυνση
Advertisements