αρχείο λήψης (1)

Τα μελίσσια προσπαθούν να επιβιώσουν το Χειμώνα με το δικό τους τρόπο, που ενδιαφέρει να τον αναλύσουμε, γιατί σχετίζεται και με δικές μας πρακτικές.

Οταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέσει κάτω από τους  14 βαθμούς οι μέλισσες σχηματίζουν μία συμπύκνωση , τη μελισσόσφαιρα, καλύπτοντας  προστατευτικά μέσα  σαυτή το γόνο τους, αν έχουν και τις τροφές τους μέλι και γύρη.Οι εξωτερικές πυκνώνονται σαν  ένα στεγανωτικό περίβλημα,συγκράτησης μέσα στη μελισσόσφαιρα της ζεστασιάς που παράγουν οι μέλισσες με σύσπαση των μυών τους καταναλώνοντας τροφές,

Αυτή η θερμοκρασία όταν υπάρχει γόνος είναι 35  βαθμοί, αλλά χωρίς γόνο είναι 13-20 βαθμοί και στις εξωτερικές μέλισσες μόνο 8  βαθμοί,αλλά υπάρχει συνέχεια μία εναλλαγή των εξωτερικών με τις μέσα, όπως και στη διανομή τροφής μεταξύ τους{τροφάλλαξη}.

Επομένως αν εξαντληθούν οι τροφές δεν παράγεται θερμότητα  και χάνεται το μελίσσι από πείνα (λιμοκτονία) και ψύξη.

Σε μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας το μελίσσι συσφύγκεται και χάνεται ο γόνος από εγκατάλειψη. Αλλά και οι μέλισσες  της που είναι σε συσφυγμένη μελισσόσφαιρα παθαίνουν διάρροια  και νοζεμίαση, αν συνεχιστεί πολύ αυτή η καθήλωσή τους.

Μέσα λοιπόν σαυτό το δίμηνο αποφεύγουμε να κάνουμε άσκοπες-επικίνδυνες επιθεωρήσεις  ,απλά είμαστε σε επιφυλακή με ετοιμότητα για την κατάλληλη,τη ζεστή και ηλιόλουστη μέρα του χαρούμενου πετάγματος των μελισσιών όχι μόνο να τα επιθεωρήσουμε αλλά και να τα βοηθήσουμε.Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να  έχουμε σκεφθεί  τα διάφορα ενδεχόμενα για  ΑΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ. Εδώ σημειώνουμε τα πολύ βασικά:

1) Τροφοδότηση  (υπάρχει ανάρτηση) . Ομως προσθέτουμε:Μέλι και γύρη ή ζαχαροζύμαρο  και γυρεόπιτα,αποφεύγοντας τη  μεταλλαγμένη σόγια,τα εμπορικά σκευάσματα αν περιέχουν ισογλυκόζη,όχι σιρόπι  που αύριο με χαμηλή θερμοκρασία δεν θα το πάρουν και θα ξυνίσει για να προκαλέσει διάρροιες  και αν το πάρουν θα εξοντωθούν ψάχνοντας να βρούν πού υπάρχει.

2)Βαρρόα (Υπάρχει ανάρτηση) Οξαλικό είναι η προτίμηση και προσοχή στις λεπτομέριες των έγκριτων οδηγιών,όμως  να είναι ξεγονιασμένα και να γίνει επέμβαση σε ώρα που έχει χαλαρώσει λίγο η μελισσόσφαιρα ή που σχηματίζεται,δηλ.να  είναι μέσα ο πληθυσμός. Για άλλα  εγκεκριμένα αντιβαρροικά : όχι χρήση με θερμοκρασία περιβάλλοντος κάτω των 10 βαθμών,γίνεται τοξικό στις μέλισσες.Περιζίν χρήση πάνω απο 5 βαθμούς και Απιστάν πάνω από 10 βαθμούς.

3)Απομάκρυνση  τυχον (απευχόμαστε) μελισσιού.Και μουχλιασμένων κηρηθρών.Και άδειων κηρηθρών.Νά μείνουν όσες χρειάζεται το μελίσσι.

4) ……….με τις βροχοπτώσεις και τα ποτιστικά χιονάκια μας βλέπουμε να έρχεται ορμητική ανθοφορία.Πρέπει να ετοιμαστούν κυψέλες για μεταγγίσεις,απολύμανση:ο καλύτερος τρόπος είναι το μπουκαλι με οινόπνευμα, εσωτερικά  με ξέστρο τις  καθαρίζουμε, ρίχνουμε λίγο οινόπνευμα εντός,ανάφλεξη και  με προσοχή και επιδεξειότητα  εκτόξευση  εντός                                                                                                                                                                                  οινοπνεύματος κατά κρίση.Το φλόγιστρο τις καιει και τις μαυρίζει.

5)Τέλος….απομένει η ΠΕΡΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ : επιδιώξεων:

ΜΕΛΙ-ΒΟΣΚΕΣ-ΒΕΝΖΙΝΕΣ-ΦΟΡΤΩΜΑΤΑ-ΞΕΦΟΡΤΩΜΑΤΑ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ-ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ  ΚΑΝΟΥΝ-ΝΑ ΤΑ ΤΡΥΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΛΙΟΠΥΡΙ-ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ-ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΠΑΜΕ-ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ-ΝΑΤΟ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟ…ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗ,ΕΞΑΓΩΓΕΑ  ΜΕ 3 Ε.  ΚΛΠ -ΚΛΠ  …τί απομένει…ΤΙΠΟΤΑ…

ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΠΗΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ ΜΑΣ

ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ:ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ

Advertisements