beewormsΌταν   υπάρχει στο μελίσσι παραγωγική βασίλισσα,τότε αναπτύσσεται γρήγορα και αποδίδει παραγωγή.Αλλά τον τρίτο χρόνο αρχίζει η  μείωση της αυγογέννας της  και γιαυτό το λόγο,ο μελισσοκόμος πρέπει να την αντικαταστήσει με άλλη  νέα βασίλισσα, κάθε 2 χρόνια και υπάρχει τρόπος να το κάνει αυτό,ώστε να μην καταφεύγει στην αγορά βασιλισσών άγνωστης ποιότητας  ,αλλά και  κόστους για την απόκτησή τους,όχι μόνο της αγοράς,αλλά και  απώλειας εισοδήματος ετήσιας προσπάθειας και συρρίκνωσης του μελισσοκομικού κεφαλαίου του. Επομένως μπορούμε να συμφωνήσουμε   με την άποψη ότι δεν αξίζει κάποιος να  ασχοληθεί με τη μελισσοκομία, αν δεν μάθει πρώτιστα το σύνολο της μελισσοκομικής γνώσης  και  τον τρόπο της παραγωγής των βασιλισσών,που υπάρχουν πολλοί,από τους  οποίους επιλέγει και εφαρμόζει τον καλύτερο, κατά την κρίση του ο καθένας.

Η  αναφορά αυτή πραγματεύεται ένα από τους  έγκριτους τρόπους  των ειδικών του κλάδου της μελισσοκομίας  , {Πηγή},που επιλεκτικά βασιστήκαμε ,για να αποδώσουμε κάτι το χρήσιμο και εφαρμόσιμο  σαν βοήθεια των ενδιαφερομένων  συναδέλφων και φίλων της ιστοσελίδας μας (που μας έχουν καταπλήξει με τις αφάνταστες επισκέψεις τους στις αναρτήσεις   μας και  σε αυτές ,που  απαιτούν προσπάθειά  αγάπης προς τη μέλισσα ,όπως συχνά την εκδηλώνουμε).

Το θεμέλιο  λοιπόντης επιτυχίας   στην  προσπάθεια της ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑΣ  είναι η ΕΠΙΛΟΓΗ  ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΥ  ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ , που θα χρησιμοποιήσουμε,αφού σε αυτό υπάρχουν τα επιθυμητά γενετικά στοιχεία   ενδυνάμωσης του  μελισσοκομείου μας να είναι παραγωγικό. Και αυτά τα επιθυμητά στοιχεία-χαρακτηριστικά είναι προσδιορισμένα ,σε προηγούμενες αναφορές μας .

Βιολογία της μέλισσας

Η  διαδικασία ,λοιπόν,της παραγωγής βασιλισσών γίνεται,το είπαμε στην αρχή ,για την ανανέωση των βασιλισσών, αλλά και για να αυξήσουμε το μελισσοκομικό μας κεφάλαιο. Δεν είναι δύσκολη δουλειά, μαθαίνεται και δεν   ξεχνιέται ,  (όπως το ποδήλατο και το κολύμπι). Γίνεται όμως πιο εύκολη αν αποκτήσουμε γνώσεις από τη ΒΙΟΛΟΓΙΑ  ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, αυτές τις γνώσεις που σχετίζονται με την παραγωγή βασιλισσών και είναι οι ακόλουθες :

Η Βασίλισσα γεννάει δύο ειδών αυγά:

  • Τα γονιμοποιημένα που περνάνε μέσα από τη σπερμοδόχο κύστη της και δίνουν μέλισσες και
  • Τα αγονιμοποίητα,που δεν περνάνε και γίνονται κηφήνες ,δηλαδή αρσενικοί,ικανοί να γονιμοποιήσουν τις νέες (παρθένες) βασίλισσες.

Οι μέλισσες και οι κηφήνες για  3 μέρες από την εκκόλαψή τους από  το αυγό, τρέφονται με αραιωμένο βασιλικό πολτό,που τον παράγουν νεαρές μέλισσες ηλικίας 7-13 ημερών και τις λέμε παραμάνες,γιατί αυτές  τρέφουν όλα τα νεογνά στο μελίσσι. Όμως οι μέλισσες και οι κηφήνες μετά την τρίτη μέρα συνεχίζουν να τρώνε μέλι και γύρη ανθέων (πρωτεΐνη), για όλη τους τη ζωή.

Βασίλισσες γίνονται εκείνες οι μέλισσες ,που μετά από την τρίτη μέρα της τροφοδότησής τους με αραιωμένο βασιλικό πολτό ,συνεχίζουν να τρέφονται με βασιλικό πολτό, όχι αραιωμένο, αλλά κανονικό (πυκνό) και μάλιστα για όλη τη ζωή τους  και σε ποσότητα αυξομειούμενη,έτσι που να ρυθμίζεται αυξομειωτικά η αυγογέννα τους,ανάλογα με την εποχή και  τις βοσκές που υπάρχουν στο περιβάλλον.

Η βασίλισσα από τη γέννηση  του αυγού της μέχρι να γίνει τέλειο έντομο , χρειάζεται περίπου  16  μέρες ,ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.Και αυτό αποτελεί βασική (αξέχαστη) γνώση,που χρειάζεται συχνά για την εφαρμογή μελισσοκομικών χειρισμών.

Το μελίσσι  αρχίζει να εκτρέφει βασιλικά κελιά αμέσως μόλις χαθεί η βασίλισσά του (μάνα του) , ορφανέψει, που το καταλαβαίνει από την έλλειψη  της  μυρωδιάς της (ώσμοση) .Αυτή συγκροτεί και συγκρατεί ενωμένη  την κοινωνία τους,διακριτή από τις άλλες κοινωνίες και για λόγους άμυνας  από διάφορους κινδύνους.

Επομένως,σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, αν  (σκόπιμα) αφαιρέσουμε τη βασίλισσα από ένα μελίσσι,αυτό,μόλις γίνει   αντιληπτή η ορφάνεια του,θα αρχίσει  την εκτροφή βασιλικών κελιών για να αποκτήσει νέα βασίλισσα .Και θα εκθρέψει αρκετά  κελιά για να διασφαλίσει  το αποτέλεσμα,ότι  από τις βασίλισσες που θα εκκολαφθούν μία  θα επικρατήσει,η ισχυρότερη.Και σε αυτό ακριβώς το  σημείο επεμβαίνει ο διαχειριστής μελιμελισσοκόμος ,να αποσύρει εγκαίρως ώριμα βασιλικά κελιά και να αντκαταστήσει άλλες μη αποδοτικές  βασίλισσες αλλά και να αυξήσει τα μελίσσια του.

Ένα μελίσσι που έχει βασιλικά κελιά δικά του,δεν δέχεται άλλα ξένα. Όμως αν τα δώσουμε προστατευμένα μέσα σε χωριστό  κλουβί το καθένα,μετά από λίγες μέρες τα αποδέχεται.
Η βασίλισσα μετά την έξοδό της από το κελί της,τροφοδοτείται από τις μέλισσες με βασιλικό πολτό και ετοιμάζεται για τις πτήσεις της στον   εναέριο χώρο  που ξέρουν τα μελίσια ,της συγκέντρωσης των κηφήνων.Αυτή η διαδικασία γονιμοποίησης διαρκεί 8-10 μέρες  και με αριθμό συζεύξεων   8-17 κηφήνων  ανά βασίλισσα σύμφωνα με την έρευνα (φυσική πρόνοια  πολυευγονίας και γενετικής  βελτίωσης  διαιώνισης του είδους). Μετά τη γονιμοποίηση  αρχίζει η αυγογέννα της νέας βασίλισσας,που δεν ξαναγονιμοποιείται σε όλη τη ζωή της.

Σε κάθε μελίσσι μία μόνο βασίλισσα υπάρχει και αν εισάγουμε περισσότερες μία μόνο θα επικρατήσει. Επομένως μία μόνο εισάγουμε,για να μην υπάρχει αντίζηλη και μάλιστα σε ειδικό κλουβάκι προστασίας ,μέχρι  να την αποδεχτούν και οι μέλισσες.

Οι μέλισσες περιποιούνται και ταγίζουν ξένη βασίλισσα κλεισμένη σε κλουβάκι προστασίας,και στην περίπτωση ακόμη που υπάρχει βασίλισσα στο μελίσσι. Έτσι λοιπόν μπορούμε να φυλάξουμε    βασίλισσες σε κάποιο  μελίσσι (σαν τράπεζα βασιλισσών).

Η  κλασσική μέθοδος εκτροφής βασιλισσών είναι  ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ.

Ψάχνουμε  στο άριστο μελίσσι μας και βρίσκουμε  ένα πλαίσιο με κηρήθρα που έχει ανοιχτό γόνο ασφράγιστο και αυγά και εκείνα που μας ενδιαφέρουν είναι τα σκουληκάκια μέλισσας που συνορεύουν με τα  αυγά,από τα οποία επιλέγουμε  τα πιο μικρά γιατί αυτά είναι της μικρότερης ηλικίας ,μέχρι 24 ωρών και είναι τα άριστα μπόλια που θα   τροφοδοτηθούν  από την αρχή τους με  τον περισσότερο βασιλικό πολτό και θα γίνουν άριστες.

Υλικά απαραίτητα για τη βασιλοτροφία και χερισμοί

  1. Τεχνητά βασιλοκελιά με αντίστοιχες βέργες (εμπορείου)
  2. Εμβολιαστικό Βελονάκι (εμπορείου)
  3. Βασιλικός πολτός,αραιωμένος σε νερό,σε ίση ποσότητα
  4. Κλουβάκια εισαγωγής βασιλισσών (εμπορίου)
  5. Μελίσσια:
  • Έναρξης: Δυνατό 2όροφο.Του αφαιρούμε τη βασίλισσα για λίγες μέρες,σε κλουβί εισαγωγής και τη φιλοξενούμε σε ένα άλλο μικρό μελίσι. Το διόροφο όμως,το στριμώχνωμε στη βάση της κυψέλης και του βάζουμε στο κέντρο τη βέργα με τα εμβολιασμένα κελιά να αρχίσει την εκτροφή τους. Τα κελιά θα μείνουν εκεί μία μόνο μέρα
  • Αποπεράτωσης: Δυνατό 2όροφο με βασίλισσα,που τη βρίσκουμε και την περιορίζουμε στη βάση της κυψέλης και τη σκεπάζουμε με βασιλικό διάφραγμα.Σε αυτό θα μεταφέρουμε τα βασολοκελιά από το μελίσσι έναρξης,για να συνεχιστεί η εκτροφή και να γίνει και η σφράγισή τους,παραμένοντας μέχρι και τη 10η μέρα μετά τον ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ
  • Σύζευξης: Μικρά μελισσάκια με διάφορες μορφές και δυναμικότητες,χωρίς βασίλισσες,που τα φτιάχνουμε με μέλισσες και γόνους από άλλα δυνατά μελίσσια του μελισσοκομείου. Στο καθένα μεταφέρουμε από ένα βασιλικό κελί από το μελίσσι αποπεράτωσης. Σε αυτά θα βγούν οι βασίλισσες και θα πετάξουν για γονιμοποίηση μετά από 8-10 μέρες και να αρχίσει η γέννα μετά 3-5 μέρες

Ακολουθεί έλεγχος αβγογένας, μαρκάρισμα με χρώμα της χρονιάς των βασιλισσών και εδώ τελειώνει η βασιλοτροφία.
Απομένει η καλή τοποθέτηση και αξιοποίηση των νέων βασιλισσών για αντικατάσταση μειονεκτικών.Εμείς  ευχόμαστε για αύξηση του μελισσοκομικού κεφαλαίου σας.
ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ:ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ ΕΝΑΡΞΗΣ, ΜΕ ΚΛΟΥΒΑΚΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ.
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:Οτι οι μέλισσες για να γονιμοποιηθούν πρέπει να υπάρχουν και κηφήνες και καλύτερα να είναι απο δικό σας εκλεγμένο μελίσσι.ΟΧΙ απο το ίδιο που πήρατε μπόλια.ΠΡΙΝ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ ,5 ΜΈΡΕς ΠΡΙΝ, ΚΆΝΤΕ ΈΝΑΡΞΗ ΣΑΥΤΌ ΤΟ ΆΛΛΟ ΜΕΛΊΣΣΙ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΗΦΗΝΩΝ,ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΗΦΗΝΟΚΗΡΗΘΡΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΠΛΟΥΣΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΙ.ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ.

ΠΗΓΗ

Μελισσοκομική επιρεώρηση, Άρθρο κ. Ν.Παππά βιολόγου

(Επιλεκτική απόδοση)

Advertisements