• Απολύμανση κυψελών γίνεται τώρα που δεν μας χρειάζονται τα μελίσσια, για να κάνουμε τις μεταγγίσεις τους όταν  ξεχειμωνιάσουμε  για καλά.
 • Οι  υποψήφιοι ή και νέοι μελισσοκόμοι, που είμαστε υπέρζηλοι και πολιτεχνίτες, ας μη κατασκευάσουμε μόνοι μας  τις κυψέλες, γιατί θα το μετανιώσουμε αργά. Ακόμη και για να βάψουμε αυτές που αγ0ράσαμε, ας συμβουλευτούμε ένα παλιό, καλό, έμπειρο και καλοπροαίρετο μελισσοκόμο, για να αποφύγουμε τα δικά του λάθη. Και να τον ρωτάμε για ότι χρήσιμο  αν είναι…ανοιχτό βιβλίο, που λέμε, αλλά με σεβασμό … μην τον προσβάλουμε,  ότι δεν ξέρει κάτι νέο, που μάθαμε εμείς  το οποίο βέβαια θα γίνει παλιό για τα εγγόνια μας.
 • Χιονοσκεπασμένα μελίσσια, δεν τα ξεχιονίζουμε. Οταν βγει ο ήλιος θα βγούν οι μέλισσες, θα θαμπωθούν από την ανταύγεια του χιονιού και θα πέσουν χαμένες στο χιόνι.
 • Μετά από πολυήμερο κλείσιμο των μελισσών στις κυψέλες, από κακό καιρό, η σανίδα πτήσεων ίσως μας δείξει σημάδια  νοζεμίασης. Υπάρχει ανάρτηση για το τι κάνουμε.
 • Μεταγγίσεις μελισσιών σε καθαρές απολυμασμένες κυψέλες κάνουμε όταν υπάρχει αρκετή θερμοκρασία και πυκνό πέταγμα των μελισσών.
 • Βασίλισσες καλές, τις καλύτερες, τις παράγουμε εμείς, μόνοι μας, που δεν θα είναι εμπορικές. Υπάρχουν αναρτήσεις και σχετικές οδηγίες , αρκεί αν μελετηθούν καλά και κατανοηθούν.
 • Την εισαγωγή βασιλισσών την αποφεύγουμε, γατί μπορεί να είναι από φημισμένο οίκο, αλλά δύσκολα εγκλιματίζονται στον ξένο τόπο. Επίσης με τις επιμειξίες τους  χαλάμε τις δικές μας φυλές, που είναι από τις καλύτερες, τουλάχιστον για την Ελλάδα.
 • Για τα, βαρρόα, δεν χρησιμοποιούμε χημικά συνθετικά ακαρεοκτόνα που μολύνουν τα προϊόντα της κυψέλης, κάνουν ανθεκτικά τα βαρρόα και φέρνουν και ιώσεις. Υπάρχουν ευθύνες διάθεσης ακατάλληλων και επικίνδυνων προϊόντων, ενώ καταστρέφουμε και τη μελισσοκομία μας.
 • Τα φυτοφάρμακα της νέας γενιάς που είναι διασυστηματικής απορρόφησης, μολύνουν τα προϊόντα στις συμβατικές καλλιέργειες και της μελισσοκομίας που την εξαφανίζουν.
 • Υπάρχουν αναρτήσεις για τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. Η  καταστροφικότητά τους επεκτείνεται και στους βομβίνους.
 • Οι μελισσοκόμοι πρέπει να ντύνονται καλά ,για να προστατεύονται από τα τσιμπούρια που βρίσκονται στα χόρτα και είναι πολύ επικίνδυνα για τη σοβαρή νόσο του Λάιμ.
 • Το δηλητήριο της μέλισσας χρησιμοποιείται για τις παθήσεις αναπνοής και ακόμη περιέχει συστατικό με αντικαρκινική δράση. ΑΛΛΑ, θεωρούμε αναγκαίο να εμβαθύνουμε την πληροφόρηση, αφού σύμφωνα με άρθρο  της σελίδας 8 του 1ου τεύχους  2013 της Μελισσοκομικής  Επιθεώρησης, της κας Τανανάκη Χρύσας, λέκτορος  Εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το μέλι διάφορα συστατικά, από τα οποία δύο έχουν τη μεγαλύτερη ευεργετική δράση, από θεραπευτική σκοπιά και αυτά είναι η ΜΕΛΙΤΙΝΗ  και η ΑΠΑΜΙΝΗ.  Η πρώτη απελευθερώνει ΙΣΤΑΜΙΝΗ που έχει ισχυρή βακτηριοκτόνο και αντιφλεγμονώδη δράση αλλά και κυτταροτοξικές ιδιότητες και η δεύτερη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, διεγείροντας την παραγωγή κορτιζόλης, που αποτελεί τη δραστκή μορφή της κορτιζόνης. Σε μικρές συγκεντρώσεις διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η έρευνα της ιατρικής κοινότητας βρήκε  ότι με το δηλητήριο της μέλισσας αντιμετωπίζεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, η Αλλεργικλή Ρινοκολπίτιδα, ενώ η μελιτίνη μπορεί να συμβάλει θετικά στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων στα νεφρά, τους πνεύμονες, του συκωτιού, του μαστού, καθώς και σε λευχαιμικά κύτταρα.
 • Και κλείνοντας το υπόψη άρθρο, αν ανατρέξουμε στην αρχή του θα πληροφορηθούμε  ότι αυτή η έρευνα έγινε από διαπίστωση ότι οι  μελισσοκόμοι δεν υποφέρουν από αρθρίτιδες, για να δοθεί συμβουλή στο τέλος σε όσους πάσχουν από αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας, αντί να αποσυρθούν από τη μελισσοκομία, μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα απευαισθητοπίησης με επιτυχία πάνω του 90%.-
 • Και συνεχίζοντας τα δικά μας σύντομα και μελισσοκομικά να έχουμε υπόψη μας  ότι η έντονη ενόχληση του μελισσιού από την Αχερώντια, η  μεγάλη προσβολή από βαρρόα ή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται εναντίον της, αλλά και η συνεχής ύπαρξη στην κυψέλη ζαχαροζύμαρου με θυμόλη  που εξατμίζεται, είναι οι πιθανότερες αιτίες εγκατάλειψης  της κυψέλης από το μελίσσι.
Advertisements