αρχείο λήψης (1)Σήμερα τελείωσε ο Ιανουάριος ,που με τις χαμηλές θερμοκρασίες του δεν άφησε να αναπτυχθεί γόνος και πρέπει να υπενθυμίσουμε ,ότι χωρίς γόνο ή και με λίγο γόνο στο μελίσσι,αν υπάρχουν βαρρόα,αυτά παρασιτούν πάνω στις μέλισσες και αυτό διευκολύνει να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά που σημαίνει,ότι αν εξοντώσουμε από τώρα μερικές δεκάδες ,θα απαλλαγούμε από εκατοντάδες ή χιλιάδες παράσιτα την εποχή της ανάπτυξης του μελισσιού.

Από τη συνολική ενημέρωση που έχουν παρουσιάσει οι ειδικοί της Μελισσοκομίας ,η καλύτερη μέθοδος καταπολέμησης του παράσιτου είναι  με τη χρήση του ένυδρου οξαλικού οξέος, για την οποία έχει γίνει ανάρτηση με πληρότητα και θα τη βρήτε στη σελίδα μας μέ κλίκ : {οξαλικό οξύ}. Όμως να προσθέσουμε μια πιο ενθαρυντική διαφοροποίηση ,ότι η εφαρμογή του ,μπορεί να γίνει  και με θερμοκρασία περιβάλλοντος από 3 μέχρι και 10 βαθμούς Κελσίου,αλλά με συνεχόμενη ροή  του διαλύματος στα διάκενα των πλαισίων, όπου υπάρχουν μέλισσες,να γίνεται με πιό αργή κινηση του χεριού μας ,για καλύτερη διαβροχή τους(Μελισσοκομική Επιθεώρηση τεύχος 1 του 2013,σελ.8,κ. Νίκου Παππά ,Βιολόγου).Και επιτυχία 90%-97%.

Το Φεβρουάριο περιμένουμε άνοδο της θερμοκρασίας ,που θα φέρει αύξηση του γόνου,αυτό σημαίνει αύξηση κατανάλωσης τροφής και ανάγκη για έλεγχο των αποθεμάτων με παρέμβαση τροφοδοσίας,για να αποφύγουμε λιμοκτονίες, δηλαδή απώλειες από πείνα .Βέβαια για τον έλεγχο των τροφών επιλέγουμε κατάλληλη μέρα με θερμοκρασία πάνω απο 15 βαθμούς,δεν διαταράσσουμε τη μελισσόσφαιρα, ελάχιστο καπνισμό,με τη μύτη του ξέστρου χτυπάμε ελαφρά στο κέντρο του κηρηθροφορέα κάθε πλαίσιο ,ακούοντας τον ήχο του. Αν είναι μουντός ,βαθύς ήχος, περιέχει τροφές, αν είναι αντανακλαστικός, κούφιος, είναι χωρίς τροφή και αποσύρεται,οπότε πλησιάζουμε τα     πλαίσια με τροφές κοντά στη γονοφωλιά. Σε περίπτωση που χρειαζόμαστε να φέρουμε τροφή στό μελισσοκομείο, άν έχουμε στο σπίτι μέλι δικόμας,χύμα ,μπορούμε να το δώσουμε σε ριχά πλαστικά πιάτα, πάνω από τη γονοφωλιά και για  να  μ ην κολλήσουν οι μέλισσες μέσα στο μέλι,πριν τους δώσουμε το πιάτο ,έχουμε σκεπάσει το μέλι με εφαπτόμενο στην επιφάνειά του αλουμινόφυλλο της κουζίνας,αλλά στενότερο από το πιάτο,περιμετρικά ,κατά 2 πόντους ,για να αρχίσουν το γλύψιμο από εκεί,και κανένα πρόβλημα.Αν χρειαστείτε  τροφές εμπορίου,δεν ξέρω πως μπορείτε να σιγουρευτείτε ,ότι δεν περιέχουν ισογλυκόζη  ή παλιομέλια άχρηστα  και ακατάλληλα για τροφή,αυτά που έχουν πάνω από 20 mg/Kg υδροξυμεθυλοφουρφουράλη (ΗΜF)  ή που παράγεται από την υπερθέρμανση του μελιού για να διευκολύνει τη ζύμωσή του στο εργαστήριο παρασκευής του (Μελ.Επιθ. τεύχος 1/ 2013 σελ 28).Αυτά και θα τα ξαναπούμε μέσα στη μελισσοκομική μας επικαιρότητα,λίγα,λίγα  με τη σειρά τους.

Advertisements