gtoΟι 6 μεγάλες εταιρίες αγροχημικών σε Μόνιμο Λαϊκό Δικαστήριο της Ινδίας

 Στην Ινδία, 3-6 Δεκεμβρίου 2011, στο Μπαγκαλόου της Ινδίας, το Μόνιμο   Λαϊκό Δικαστήριο, εκδίκασε  τη μήνυση περιβαλλοντικών οργανώσεων απ’ όλο τον κόσμο, ενάντια στις 6 μεγάλες Πολυεθνικές αγροχημικές εταιρίες: Μανσάντο, Ντάου, Μπάσφ, Μπάγιερ, Συντζέντα και Ντάποντ. Όλες μαζί ελέγχουν το 74% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων. Οι εταιρίες κατηγορούνται ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα προωθώντας την εξάρτηση από τη χρήση φυτοφαρμάκων, που απειλούν τη δημόσια υγεία και τη ζωή γενικότερα. Η παγκόσμια τράπεζα υπολογίζει 355.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από δηλητηρίαση φυτοφαρμάκων. Μαζί με τις ανθρώπινες απώλειες παρουσιάστηκε και η υπόθεση των μελισσών που στην Ευρώπη από το 1993 υπολογίζονται σε 1.000.000 μελισσοσμήνη (Γκράχαμ Γουάϊτ).

Παράλληλα όμως υπάρχει ογκώδης επιστημονική βιβλιογραφία που αποδεικνύει ότι τα νεονικοτινοειδή είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές. Η προκαταρτική διαδικασία είναι καταδικαστική για τις 6 εταιρίες των αγροχημικών.

Αποζημίωση από επιμόλυνση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ)

Πρόσφατα ο Υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Τομ Βίσλακ έδωσε εντολή στην επιτροπή Βιοτεχνολογίας του Υπουργείου, να εκτιμήσει, εάν και πως θα αποζημιώνεται   οικονομικά όποιος υφίσταται επιμόλυνση στις καλλιέργειές του, βιολογικές ή συμβατικές, από Γ.Τ.Ο.

Η κατοχύρωση μιας τέτοιας διαδικασίας για τα θύματα της «συνύπαρξης», οι εταιρίες που διακινούν τους ΓΤΟ, θα χάσουν πολλά χρήματα. Όμως, και μόνο ότι από τον ίδιο τον Υπουργό Γεωργίας, τέθηκε τέτοια πρόταση δείχνει ότι το πρόβλημα πλέον έχει αναγνωριστεί από τις αρχές.

ΜΒ 54/51

Η  Bayer αποσύρει το Ιμιντακλοπρίντ από τη δυνατότητα ψεκασμού στις αμυγδαλιές:

Αν αυτό γίνει έγκαιρα χιλιάδες μέλισσες θα σωθούν από την έκθεση σ’ αυτό το φυτοφάρμακο. Αλλά και αυτή η παραδοχή από την εταιρία ισοδυναμεί με δημόσια αναγνώριση του απαράδεκτου σε μελισσοτοξικότητα αγροφαρμάκου της.

ΜΒ 54/50,51

Νεονικοτινοειδή και Νοζεμίασι Σεράνε:

Γάλλοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι μετά από έκθεση σε υποθανατηφόρες δόσεις Φιπρονίλ (εμπορική ονομασία Ριζέντ, εταιρίας Μπάσφ) ή Θιακλοπρίντ (εμπορική ονομασία Καλυψώ [εταιρίας Μπάγιερ]), παρατηρήθηκε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε μέλισσες, που είχαν προσβληθεί από Νοζέμα Σεράνε απ΄ότι σε υγιείς. Μια ακόμη μελέτη που αποκαλύπτει τις θανατηφόρες συνέργειες  νεονικοτινοειδών και παθογόνων.

ΜΒ 54/51

Τα μικρόβια Ανατολής και Δύσης (ΗΠΑ):

Στις μέλισσες που υποκύπτουν στο Σύνδρομο Κατάρρευσης (CCD) βρίσκεται σταθερά μια προσαρμοσμένη στην αποικία ομάδα από 3-4 παθογόνα, που διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή που ζουν τα μελίσσια, όπως ανακάλυψε έρευνα επιστημόνων της, στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Στις ανατολικές ΗΠΑ η ομάδα ήταν αποκλειστικά ιοί της Νοζέμα Απίς και ιός της οξείας παράλυσης μελισσών. Αυτοί συνδέθηκαν με τις αποικίες που χάθηκαν.

Στις δυτικές ΗΠΑ αυτά τα είδη σπάνιζαν, ανεξάρτητα από το (CCD) και τα παθογόνα δεν ήταν αναπτυγμένα από την κατάρρευση και όχι σαν αιτία της. Μπορεί όμως να υπάρχει και συνεργατική δράση πολλών μικροβίων.

Η μεγαλύτερη ενιαία κατηγορία που βρέθηκε ήταν οι RΝΑ = «διάφοροι νέοι ιοί», πολύ μικροί ιοί, που συνδέονται με τα μιτοχόνδρια των κυττάρων του ξενιστή τους.

Τελικά οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία μιας μεταβολής στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου των μελισσών, που ίσως αποτελέσει βιολογικό δείκτη για επικείμενη ή όχι κατάρρευση.

ΜΒ 59/48-49

Ισπανία

Στην Ισπανία η Νοζεμίαση μπορεί να μην προκαλεί κανένα σύμπτωμα, κανένα πρόβλημα.

Τα ενδοκυτταρικά παράσιτα Απίς και Σεράνε μολύνουν τα επιθηλιακά κύτταρα του μέσου εντέρου στις ενήλικες μέλισσες.

Πρόσφατες μελέτες συσχετίζουν τους δύο τύπους Νοζεμίασης με το σύνδρομο κατάρρευσης και προτείνουν ότι αυτό είναι η αιτία της κατάρρευσης των μελισσιών.

Για εμβάθυνση στο πρόβλημα της κατάρρευσης ελέγχθηκαν 604 δείγματα ενήλικων μελισσών από όλη την Ισπανία και συστηματικά 77 Ανδαλουσιανά μελισσοκομεία, για 2 χρόνια.

Δεν παρουσιάστηκαν συμπτώματα κατάρρευσης αν και βρέθηκε παρουσία Νοζεμίασης 10% στα δείγματα, απλωμένο σε όλη τη χώρα.

Στο 2ετή έλεγχο βρέθηκε το 87% των κυψέλων με Νοζεμίαση, αλλά παρέμεινε βιώσιμο, με κανονική παραγωγή μελλιών και βιολογική ανάπτυξη μέσα σ’ αυτό το χρόνο.

Συμπέρασμα: Τα Νοζέμα Απίς και Σεράνε υπάρχουν στα μελίσσια, χωρίς να προκαλούν συμπτώματα και δεν πρέπει να θεωρείται αιτία κατάρρευσης η Νοζεμίαση στις δυο μορφές της.

ΜΒ 59/50

Διάδοχος των νεονικοτινοειδών:

Η εταιρία  Dow Αγροεπιστήμης, ετοιμάζεται να εξαπολύσει   στην αγορά το Σουφλοξαφόρ που είναι το πρώτο πατενταρισμένο μόριο, όμως νέας οικογένειας χημικών εντομοκτόνων των Σουφλοξιμινών.

Δεν είναι νεονικοτινοειδές, αλλά στοχεύει τους ίδιους νευροδιαβιβαστές με τα νεονικοτινοειδή και θα έχει τα ίδια παλιά αποτελέσματα, θα σκοτώνει τις μέλισσες.

Και επειδή δεν έχει διασταυρωμένη  ανθεκτικότητα με τα νεονικοτινοειδή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά από αυτά, για να μειώσει τα έντομα που έχουν γίνει ανθεκτικά π.χ. στο Κλοθιανιδίν που μάλλον αυτό πάει  να  αντικαταστήσει και αναπτύχθηκε ραγδαία η ανθεκτικότητά του. Ήδη εγκρίθηκε προσωρινά για περιορισμένο χρόνο στην Αμερική.

ΜΒ 58/50

Advertisements