zaxarozymaroΤην τελευταία μέρα του Ιανουαρίου και την πρώτη του φεβρουαρίου (ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ), ο καιρός  άφησε τις μέλισσες να πετάξουν για καλά,αφού και στις δύο αυτές μέρες η σανίδα πτήσης μας πληροφόρησε την είσοδο στην κυψέλη 80 μελισσών στο λεπτό, φορτωμένες όλες – μα όλες !!- με κίτρινη γύρη. Η διαπίστωση αυτή είναι καλό σημάδι για την εκτροφή γόνου, που όμως προκαλεί κάποια ανησυχία, αφού συνδέεται και με την αύξηση της κατανάλωσης και εξάντλησης των αποθεμάτων τροφής στην κυψέλη. Οπότε πρέπει να λάβουμε τα μέτρα  μας για να ξεφύγουμε από αυτόν τον ολέθριο κίνδυνο, αλλά και να βοηθήσουμε την ανάπτυξη  του μελισσοκομείου.

Ο πιο πάνω συλλογισμός μας οδηγεί στη λύση  της έγκαιρης τροφοδοσίας του μελισσοκομείου, που βέβαια αυτή την εποχή δεν επιτρέπεται το διεγερτικό σιρόπι που θα παρακινήσει τις μέλισσες να ανακαλύψουν, που υπάρχει (χαμένος κόπος και αποδιοργάνωση) αλλά και από άλλη άποψη, που έχουμε ακόμη χειμώνα απαγορεύεται να γίνει διέγερση. Μόνο τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο ΒΑΝΙΛΙΑ και ΓΥΡΕΟΠΙΤΑ, που  δεν αναστατώνουν τα μελίσσια για έξοδο. Είναι τροφές που δεν προσθέτουν υγρασία μέσα στην κυψέλη τους και σίγουρα κατάλληλες για ήπια εκτροφή γόνου.

Αυτές οι τροφές υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά διατυπώσαμε κάποιες βάσιμες επιφυλάξεις σε προηγούμενη ανάρτηση, οπότε συντρέχει λογικά η ανάγκη να θυμηθούμε  και αν μπορούμε να τις παρασκευάσουμε μόνοι μας, υπενθυμίζοντας τον τρόπο:

  • Ζαχαροζύμαρο τύπου ΚΑΡΑΜΕΛΑ: Δεν το προτείνουμε, γιατί είναι παμπάλαια συνταγή, είναι σκληρό  και δύσκολο να προσληφθεί από της μέλισσες και με την αναγκαστική προσπάθεια καταστρέφουν τις προβοσκίδες τους, ενώ η παρασκευή του απαιτεί ψηλή θερμοκρασία ανεβάζοντας το ΗΜF  σε βαθμό τοξικότητας για τις μέλισσες.
  • Η ΒΑΝΙΛΙΑ:  Σε μια πλατιά  πλαστική λεκάνη για το ζύμωμα βάζουμε ζάχαρη ΑΧΝΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΥΛΟ 5 κιλά και 1 λίτρο και λίγο ακόμα  ζεστό  νερό, που να το αντέχει το χέρι με δυσκολία και να του έχουμε λιώσει μέσα λίγο μέλι. Τα ανακατεύουμε  καλά με μια κουτάλα  και στη συνέχεια με τις γροθιές μας το ζυμώνουμε καλά, δηλαδή μέχρι που να μην κολλάει στα χέρια. Στο τέλος το βάζουμε σε πλαστικά σακουλάκια για διανομή στα μελίσσια κοντά στη γονοφωλιά.
  • ΓΥΡΕΟΠΙΤΑ: 6 κιλά γύρη και 6 κιλά  ζάχαρη πάλι άχνη χωρίς άμυλο και 1 λίτρο και κάτι νερό ζεστό όπως και στη βανίλια, που να έχουμε λιώσει μέσα λίγο μέλι και τα υπόλοιπα όπως στη βανίλια.

Να έχουμε υπόψη μας, ότι η καθυστέρηση κατανάλωσης της γυρεόπιτας σημαίνει λίγος ή καθόλου γόνος. Αιτία για έλεγχο, όπως και αυτή η έλλειψη γόνου καθυστερεί τη συλλογή γύρης στο μελίσσι.

Όμως διεγερτικό σιρόπι από ζάχαρη και νερό σε αναλογία ίση, ΛΙΩΜΕΝΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ με ζεστό νερό να διαυγαστεί. Αυτό το δίνουμε σαν διεγερτική  τροφή για ανάπτυξη του μελισσιού, όταν ξεφύγουμε τον χειμώνα και μάλιστα σε μικρές ποσότητες, ώστε να μην αποθηκεύεται και για ένα 15ήμερο, καθημερινά απαραιτήτως .-

Αυτά προς το παρόν και παίρνει σειρά η επόμενη αναφορά για το ρόλο που  έχει η ποιότητα των κηρηθρών στην ανάπτυξη των μελισσιών.

Advertisements