botanologyΟ τίτλος αυτός καθιερώθηκε από διαπιστώσεις της έρευνας, ότι τα μελισσοκομικά προϊόντα περιέχουν και παρέχουν στοιχεία χρήσιμα για την «υγεία» και «θεραπεία», που όλο και περισσότερο προβάλλονται  και με ευχαρίστηση ακούονται. Ίσως σαν συμπληρωματική – εναλλακτική προσπάθεια υποβοήθησης του ιατροφαρμακευτικού και φυσικοθεραπευτικού κλάδου.

Όμως, όλη αυτή η πληθωρική, αλλά και καλοδεχούμενη πληροφόρηση, παραμένει εσώκλειστη και απομονωμένη στα έγκριτα, κατά τα άλλα, μελισσοκομικά περιοδικά, που επί 25ετία μελετάμε,( αν εξαιρέσουμε σποραδικές επεκτάσεις της στον τύπο.)

Η ιστοσελίδα μας( tomelissi.wordpress.com), νεοφανής στο διαδύκτιο, αναφέρεται σε μελισσοομικά θέματα, και από τον Δεκέμβριο του 2012( που αναρτήθηκε), μέχρι σήμερα 10/2/2013, έχει ευχάριστα καλοδεχτεί  2134  επισκέψεις.Πάλι εσώκλειστες του χώρου της μελισσοκομίας. Ωστε καλά κεφθήκαμε την περίπτωση της «υπερημερίας» στο άπλωμα, αυτής της χρήσιμης και εγκλωβισμένης πλούσιας ενημέρωσης, προς τον αρμόδιο κλάδο της ΥΓΕΙΑΣ:…..Για ενδεχόμενη αξιοποίηση της ερευνητικής προσπάθειας…. αρχίζοντας από τις συνοπτικές μας αναφορές και φθάνοντας στις πηγές που παραθέτουμε.

Επομένως η εμβάθυνση στα θέματα που συνοπτικά παραθέτουμε με τις πηγές τους και ο σχολιασμός από τους ειδικούς των κλάδων της ΥΓΕΙΑΣ, είναι αναμενόμενα και γενικότερα χρήσιμα.

Ακολουθεί καταγραφή περιληπτικών αναφορών έρευνας:

Αντιμυκητιακή δράση των προϊόντων της μέλισσας:

Μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη και προπόλη, με μελέτη αξιολογήθηκαν για την ικανότητά τους να αναστείλουν την ανάπτυξη 40 στελεχών ζυμών των ειδών κάντιντα άλμικανς, σαμπράτα, κρούσι και τριχοσπόρου spp, με μέθοδο μικροδιάλυσης   σε ζωμό.

Η δραστηριότητά τους σε αποτελεσματικότητα ταξινομημένη κατά σειρά καταγράφεται ως εξής: Προπόλη=>Γύρη=>Βασιλικός πολτός=>Μέλι.

Μελισσοκομικό Βήμα, τεύχος 48, σελ. 55 ( = 48/55)

Ελληνική γύρη ενάντια στη γήρανση:

Εκχύλισμα γύρης βρέθηκε να προκαλεί ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα του πρωτεασώματος, δείχνοντας ενδιαφέρουσες αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Σύμφωνα με τους ερευνητές η ελληνική γύρη είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, που εξηγούν την παρατηρούμενη αντιοξειδωτική δράση, την ενεργοποίηση του πρωτεασώματος σε ανθρώπινους ινοβλάστες και το ενδιαφέρον αντιμικροβιακό προφίλ.

ΜΒ 52/54

Βασιλικός πολτός και συντήρησή του:

Η διασφάλιση της ποιότητας και της συντήρησης των συστατικών του βασιλικού πολτού γίνεται μόνο στην κατάψυξη.

ΜΒ 21/43, American Bee Sournal

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού σχετίζονται με την ηλικία της προνύμφης και το χρόνο συγκομιδής.

ΜΒ 36/51

Ο βασιλικός πολτός στη θεραπεία της κολίτιδας:

Από έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα επιβεβαιώθηκε, ότι η χρήση του βασιλικού πολτού μείωσε σημαντικά την έκταση των διαβρώσεων της κολίτιδας.

ΜΒ 49/54

Ο βασιλικός πολτός στη θεραπεία και την πρόληψη νόσων του περιοδοντίου:

Σε χρόνιες φλεγμονές που προκαλούνται από βακτηριακή λοίμωξη, με τελικό αποτέλεσμα τη διάλυση και απορρόφηση του οστού που στηρίζει το δόντι: Η έρευνα έδειξε ότι ο βασιλικός πολτός επάγει την οστεογέννεση και έχει σαφή αντιφλεγμονώδη δράση, για να προσφέρει σημαντικά οφέλη θεραπείας και πρόληψης των νόσων του περιοδοντίου.

ΜΒ 53/54

Η μελισσοθεραπεία στην οφθαλμολογία της Λιθουανίας…

ΜΒ 36/50

Το μέλι θεραπεύει πληγές

ΜΒ 36/50

Το μέλι προάγει την επούλωση τραυμάτων

ΜΒ 46/55

Μέλι ενάντια στον έρπη

ΜΒ 46/56

Η προπόλη περιέχει συστατικά που είναι ελάχιστα διαλυτά στο νερό:

Η διάλυσή της είναι δυνατή σε αιθυλική αλκοόλη, που γίνεται με ανάδευση επαναλαμβανόμενη για αρκετές μέρες και για συντομότερη διάλυσή της την παγώνουμε στην κατάψυξη και την κονιρτοποιούμε στο μπλέντερ, για να γίνει σκόνη και ευκολότερη η διάλυσή της στην αιθυλική αλκοόλη. Στη συνέχεια  τη σουρώνουμε με φίλτρο του καφέ και συντηρούμε το βάμμα σε σκοτεινό μέρος και φαιόμαυρο μπουκάλι. Το βάμμα πλέον σε σταγόνες διαλύεται στο νερό. Για εσωτερική λήψη σε σταγόνες διαλυμένες στο νερό, πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί αλκοόλη 93ο βαθμούς άχρωμη και κατάλληλη για εσωτερική λήψη (γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί),Υπ’οψη  ότι το ίζημα (κατακάθι) της διάλυσης της προπόλης είναι κερί, αδιάλυτο στο οινόπνευμα.

ΜΒ 48/55 (με συμπλήρωση χρήσιμων οδηγιών μας)

Η χρήση προπόλης στην αγωγή ασθενών με προχωρημένο καρκίνο:

Για τη χρήση της υπάρχουν περισσότερες από 1.200 επιστημονικές δημοσιεύσεις, από όλο τον κόσμο και έχει μεγαλύτερη επιστημονική τεκμηρίωση από άλλα συμπληρώματα: 1) Άμεση αντικαρκινική δράση,          2) Ανοσοενισχυτική δράση, 3) Αντιοξειδωτική δράση, 4) Αντι – αγγειογεννετική δράση, 5) Αντιφλεγμονώδη δράση, 6) Αντι – ικές και αντι – μικροβιακές ιδιότητες, 7) Επουλωτικές ιδιότητες, προάγει την αναγέννηση των ιστών και την ανάρρωση, 8) Χημειοπροστατευτική δράση in vitro (στο εργαστήριο) και  in-vivro (στη ζωή), 9) Ραδιοπροστατευτική δράση (από την ακτινοβολία).

Σημείωση ιστοσελίδας μας: (tomelissi.wordpress.com)

«H αναλυτική και βαθύτερη κατανόηση του άρθρου προϋποθέτει τη μελέτη του, στο περιοδικό Μελισσοκομικό Βήμα, της ΟΜΣΕ, Τόμος 50, σελ. 54 και Τόμος 51, σελ. 54 και 55, όπου υπάρχει αξιόλογο σημείωμα της μεταφράστριας Κας Κατερίνας Καρατάσου, που επισημαίνει και διατυπώνει χρήσιμες και κρίσιμες απόψεις, για τη χρήση της προπόλης.

Η προπόλη στην καταπολέμηση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ:

Ο τύπος αυτός του διαβήτη προκύπτει, όταν τα κύτταρα δεν αντιδρούν στη δράση της ινσουλίνης, δηλ. δεν είναι ευαίσθητα, ενώ παράγεται ινσουλίνη από το πάγκρεας του ασθενή. Έτσι η γλυκόζη του αίματος δεν μπαίνει στα κύτταρα, αλλά παραμένει στο αίμα. Από αυτή τη νόσο όλο και περισσότερος πληθυσμός, που συμβαδίζει με την αύξηση  παχύσαρκων ανθρώπων (κακή διατροφή και καθιστική ζωή). Από έρευνα βρέθηκε, ότι στοματική χορήγηση πρόπολης σε κάψουλες, μπορεί να ελέγξει θετικά το μεταβολισμό των λιπιδίων και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

ΜΒ 52/54

Η προπόλη προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια:

Η κληρονομική σφαιροκυττάρωση είναι ένας τύπος αναιμίας, που χαρακτηρίζεται από μικροκυττάρωση και υπερχρωμία στο ερυθρό και δισκοειδές σχήμα τους, ενώ χάνουν το κεντρικό ωχρό σημείο. Κλινικά μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα και να φθάνουν σε σταθερή αιμολυτική αναιμία. Διαπιστώθηκε, ότι η προπόλη προστατεύει τη μεμβράνη των ερυθροκυττάρων, επειδή έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

ΜΒ 48/56

Η προπόλη βοηθά στην αντιμετώπιση της στοματικής κοιλότητας σε ασθενείς με AIDS:

Οι ασθενείς από τον ιό HIV παρουσιάζουν μυκητιακή στοματίτιδα. Εμπλέκονται κάποια είδη candida και άλλα, που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα αντιμυκητιακά. Η προπόλη χρησιμοποιήθηκε με μορφή εκχυλίσματος σε αιθανόλη και προσδιορίστηκε σε ελάχιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις της προπόλης, για την ανάπτυξη των καντιντάνς αλτικάνς. Οι συγκεντρώσεις αναστολής για όλες τις ζύμες ήταν από 2-20 mg/ml. Και η προπόλη από το Ιράν ήταν η καλύτερη.

ΜΒ 58/54

Συστατικό της προπόλης προστατεύει την επιδερμίδα από την ηλιακή  ακτινοβολία:

Η «χρυσίνη» [5.7 – dihydroxyfianone (δυχυδροξυφλανόνη)] είναι φυσικό φλαβονοειδές, που υπάρχει σε διάφορα φυτά και τρόφιμα, όπως η προπόλη και το μέλι και αυτή φέρεται ότι προστατεύει από την καρκινογένεση, αλλά σπάνια έχει βρει εφαρμογή στην προστασία του δέρματος. Ενώ από μελέτη διαπιστώθηκε ότι προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, που προκαλεί βλάβη στα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας.

ΜΒ 52/55

Η προπόλη βοηθά στην κινητική αποκατάσταση από τραυματισμό της σπονδυλικής   στήλης

ΜΒ 46/55

Η προπόλη για ηπατοπροστατευτική δράση στο σακχαρώδη διαβήτη

ΜΒ 53/55

Η προπόλη καταπολεμά τα μικρόβια που προκαλούν τροφοδηλητηριάσεις

ΜΒ 49/54

Το δηλητήριο της μέλισσας για την αντιμετώπιση της οξείας παγκρεατίτιδας

ΜΒ 53/55

 

Το δηλητήριο της μέλισσας καταπολεμά τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

ΜΒ 46/54

Το δηλητήριο της μέλισσας για την καταπολέμηση των νόσων: Αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης, Αλτσχάϊμερ και Πάρκισον

ΜΒ 53/54

Η απαμίνη του δηλητήριου της μέλισσας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στη μυϊκή δυστροφία, την κατάθλιψη και την άνοια

ΜΒ 46/54

Δηλητήριο μελισσών ενάντια στο κακοήθες μελάνωμα

ΜΒ 36/51

 

Δηλητήριο μελισσών ενάντια στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

ΜΒ 36/51

Το δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να μειώσει την εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες:

Έχει  αντιφλεγμονώδη δράση, καλά τεκμηριωμένη. Όμως υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει επίδραση και στις αθηρωματικές βλάβες του αγγειακού ενδοθηλίου. Αθηρωμάτωση είναι οι πλάκες στα τοιχώματα του αρτηριακού δικτύου, με αποτέλεσμα, σταδιακά να νεκρώνει τον εσωτερικό χιτώνα τους (ενδοθήλιο). Η υπερβολική πρόσληψη χοληστερίνης και κορεσμένων λιπιδίων από την διατροφή; αυξάνει την εναπόθεση λίπους στα αγγεία. Μειώνει την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια του ορού, όπως μειωμένοι βρέθηκαν διάφοροι βιοχημικοί παράγοντες και μοριακοί δείκτες φλεγμονής στην αορτή και την καρδιά. Επιστημονικά και γενικά συμπεραίνεται ότι το δηλητήριο των μελισσών έχει αντιθηρογενετικές ιδιότητες μέσα από υπολιπιδαιμικούς και αντιφλεγμονώδεις μηχανισμούς.

ΜΒ 48/54

Το δηλητήριο της μέλισσας στην θεραπεία σπογγόμορφων εγκεφαλοπαθειών:  [Αυτές προκαλούνται από το Πράϊον (Prion)]

Αυτό το πράϊον είναι μολυσματικός παράγοντας διότι μεταδίδεται από ασθενή σε υγιή. Δεν είναι ιός, είναι μια στρεβλωμένη πρωτεϊνή που αλληλεπιδρά με τις φυσιολογικές και τις μετατρέπει σε πράον. Στοχεύοντας το νευρικό ιστό που του συσσωρεύουν αμυλοειδείς πλάκες, ανοίγοντας του μικροσκοπικές τρύπες, που τις λέμε σπογγόμορφη εγκεφαλοπάθεια (να θυμηθούμε τις τρελές αγελάδες). Πρωτοεμφανίστηκε σε φυλές κανίβαλων (παπούα – Νέα Γουϊνέα) σαν σπάνια εκφυλιστική νόσος στις μεγάλες ηλικίες. Η κατανάλωση βόειου κρέατος είναι ασφαλής, αλλά σε καμία περίπτωση εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό, θυμο αδένα και σπλήνα. Το πράϊον έρχεται στον οργανισμό με την τροφή. Οι αγελάδες λέγεται, ότι μολύνθηκαν από κρεατάλευρα που περιείχαν σπλάχνα μολυσμένων με Σκράπιε αιγοπροβάτων. Είναι πολύ ανθεκτικό στη θερμική επεξεργασία, στα οξέα και στο περιβάλλον. Φυσικά δεν υπάρχει θεραπεία.

ΜΒ 52/54

Advertisements