botanologyΤο μέλι αντιμετωπίζει τον σακχαρώδη διαβήτη:
Βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο στο σακχαρώδη διαβήτη. Βελτιώνει επίσης και τις ανωμαλίες του μεταβολισμού των λιπιδίων, περιέχει ενεργειακή μικροχλωρίδα του εντέρου που αυξάνει την ενεργειακή απόδοση της διατροφής και αλλάζει τον μεταβολισμό των λιπιδίων, του ξενιστή της. Τα μικρόβια του εντέρου έχουν μεγάλο αιτιώδη ρόλο στην παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον σακχαρώδη διαβήτη. Οι ολιγοσακχαρίτες του συμβάλλουν στην αντιδιαβητική δράση, και βοηθούν στην υγεία.
MB 55/54

Μέλι κατά μολυσμένων τραυμάτων:
Τα βακτήρια αποκτούν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά της μακροχρόνιας καταπολέμησης τους. Γι αυτό η προσοχή στράφηκε στην αντιβακτηριακή δράση του μελιού. Όταν απομονώθηκαν 50 στελέχη του βακτηρίου ψευδομονονάς, από μολυσμένες πληγές, σ’ αυτά δοκιμάστηκε η βακτηριοκτόνος δράση του μελιού και μάλιστα σε σύγκριση με διάφορα αντιβιοτικά και το Dettol. Όλα τα στελέχη βρέθηκαν να είναι ευαίσθητα στο μέλι. Ακόμη και ελάχιστη διάλυσή του στο 20% παρουσίασαν αναστολή. Όλα τα στελέχη θανατώθηκαν σε 12-24 ώρες ανάλογα με τη διάλυση του μελιού, ακόμη και αν είχε αραιωθεί με απιονισμένο νερό 5 φορές.

Και νέο συστατικό του μελιού με αντιμικροβιακή δράση:
Το 3-φαινυλο-γαλακτικό οξύ (PLA), είναι οργανικό οξύ, που βρίσκεται σε πολλά είδη μελιού και σε τρόφιμα, παράγεται από ζύμωση λακτοβακίλλων, που ζουν στον πεπτικό σωλήνα των μελισσών. Θεωρείται εξαίρετο αντιμικροβιακό, κατά των βακτηρίων και των μυκήτων και θα μπορούσε να προστεθεί σαν φυσικό αντιβιοτικό σε ζωοτροφές αντικαθιστώντας τα συνθετικά αντιβιοτικά.

Ο βασιλικός πολτός και η γύρη ανθέων:
Μειώνουν την απώλεια οστικού ιστού εξαιτίας οστεοπόρωσης.

Μέλι ενάντια καρκίνου:
Αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, είναι φυσικό προϊόν. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, αντιφλεγμονώδες, επουλώνει τα χρόνια τραύματα και έλκη και έχει πιθανή δράση ενάντια στον καρκίνο.
MB 58/54

Πρόπολη ενάντια στην περιοδοντίτιδα:
Μελέτη αξιολόγησης, με κλινικές και μικροβιολογικές παραμέτρους για την επίδραση της υπο – ουλικής εφαρμογής 20 ασθενών, που διαγνώστηκαν με χρόνια περιοδοντίτιδα και που κάθε ένας παρουσίαζε 3 όχι σε σειρά δόντια με βαθιούς θύλακες, έγινε δειγματοληψία υπο – ουλικής πλάκας, καταγραφή των κλινικών, ξέσμα δοντιού και ρίζας. Δυο εβδομάδες αργότερα, στις επιλεγμένες περιοχές έγινε μια από τις ακόλουθες επεξεργασίες: α) έγχυση ενός υδατο – αλκοολούχου διαλύματος προπόλης 2 φορές την εβδομάδα για 2 εβδομάδες (ομάδα Α), β) έγχυση ενός ψευδοφαρμάκου 2 φορές την εβδομάδα, για 2 εβδομάδες (ομάδα Β), γ) Καμία επέμβαση (ομάδα Γ). Τα κλινικά δεδομένα συλλέχθηκαν στην αρχή του πειράματος και μετά από 4, 6 και 8 εβδομάδες,
στην ομάδα Α: παρατηρήθηκε μείωση στο σύνολο των καταμετρημένων βακτηρίων (Ρ = 007), μία αύξηση των περιοχών με χαμηλά επίπεδα πληθυσμού < 105 cfu/ml του βακτηρίου πορφυρονομάς gingivalis (Ρ = 044) και αύξηση των σημείων που δεν εμφάνιζαν αιμορραγία κατά τη διερεύνηση με οδοντιατρικό εργαλείο.

Προπόλη ενάντια στην ονυχομυκητίαση:
Αναστέλλει την ανάπτυξη των παθογόνων μυκήτων που σχετίζονται με την ονυχομυκητίαση, με διάλυμα 5,8 χιλιοστά του γραμμαρίου +1ml διαλύματος για ευαίσθητα και 12,25 χιλιοστά του γραμμαρίου +1 γραμμάριο διαλύματος, για τα πιο ανθεκτικά. Η προπόλη διαλύεται σε καθαρό οινόπνευμα και η μικροποσότητα που παίρνουμε είναι από αυτό το διάλυμα. Επομένως σ’ αυτά προσθέτουμε και επιπλέον αραίωση με νερό.~
MB 59/54-55

Advertisements