MartiosΞεφύγαμε από τη χειμωνιάτικη καθήλωσή μας,προχωρώντας προς την επιθυμητή μας  Άνοιξη και σε ηλιόλουστες μέρες που οι μέλισσες πετούν στις βοσκές τους,πιάνουμε και εμείς δουλειά στα μελίσσια τους για να τα ανοίξουμε και να αξιολογήσουμε την κατάστασή τους.

Αυτό δεν το κάνουμε από αγαθή περιέργεια και να φύγουμε αμέσως, αλλά από πρόθεση και διάθεση να βοηθήσουμε εκείνα που έχουν ανάγκη και είναι αδύνατα, ή έχουν κάποιο πρόβλημα και πρέπει να προχωρήσουν και αυτά.

Προχωρόντας αυτή την προσπάθεια και για να είναι ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πρέπει να περάσουμε αργά πάνω από μελισσοκομικές λέξεις-κλειδιά,και που αυτές είναι οι εξής:

  • Μελίσσι δυνατό, μέτριο, αδύνατο.
  • Γόνος μελισσών και κηφηνογόνος συμπαγής ή σποραδικός, σε αβγογέννα, ασφράγιστος και κλειστός, εργατικός και κηφηνογόνος.
  • Βασίλισσα και βασιλοκελιά, κλάψιμο μελισσών από ορφάνεια και πλαίσια με μέλι και γύρη.

Ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε προβλήματα μέσα  από αυτές τις λέξεις κλειδιά, για να τα λύσουμε και να βοηθηθούν τα μελίσσια με στόχο την ανάπτυξή τους, την απόδοσή  τους σε συλλογή μελιού για τη διατροφή τους και πλεόνασμα για τον μελισσοκόμο τους. Όμως αυτή η προσπάθεια  γίνεται δύσκολη για το μελισσοκόμο που πρέπει να θυμηθεί το πρόβλημα του κάθε μελισσιού και η καταγραφή σε βοηθητικό μπλοκ μοιάζει με μελισσοκομική γραφειοκρατία,  που θα έδινε ένα αλάνθαστο, χρήσιμο οδηγό εργασίας, στην πράξη επικράτησε να τοποθετούνται από το μελισσοκόμο υπομνηστικά πετραδάκια πάνω στα καπάκια των κυψελών που μόνο ο ίδιος  μπορεί να θυμηθεί -αν θυμηθεί- τι σημαίνει το καθένα μέσα σε τόσα μελίσσια. Και φυσικά  η μέθοδος αυτή θα φέρνει και προβλήματα. Και από τα διάφορα προβλήματα το πιο σοβαρό είναι ότι δεν έχει στο σπίτι του τα αναγκαία στοιχεία για να μελετήσει και να προετοιμάσει την κάλυψη των αναγκών του μελισσοκομείου του με πληρότητα. Θα προτείναμε λοιπόν την τήρηση κάρτας ατομικής καταχώρησης και  αναγκαίας πληροφόρησης για κάθε μελίσσι.

Αλλά όλα αυτά τα περί τήρησης αρχείου πληροφοριών μελισσοκομείου, υποθέτουμε ότι θα φαίνονται αστεία και γραφειοκρατικά για τους μεγαλομελισσοκόμους και να τους συμμεριστούμε, ότι τα τίμια και ροζιασμένα από το ξέστρο χέρια τους, δεν είναι συνεργάσιμα με τη χειρόγραφη δουλειά. Και ίσως να ανταπεξέρχονται στην αποδοτική δουλειά τους με τη μέθοδο της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, που σημαίνει ότι κάνω τους ίδιους χειρισμούς σε όλο το μελισσοκομείο, και όταν γίνεται έλεγχος για την πρόοδό τους,τα καθυστερημένα τα καταργώ τινάζοντας τις μέλισσες αποσύροντας τις κυψέλες τους και οι μέλισσες αυτές θα μπουν υποχρεωτικά σε άλλες, που θα τις ενδυναμώσουν, ενώ τα υπάρχοντά τους θα μοιραστούν σε άλλα μελίσσια λιγότερο καθυστερημένα. Πρόκειται για μέθοδο πολύ επαγγελματική, που καταργεί τη μειονεξία στην ποιότητα προωθόντας την πλεονεξία, πάλι την ποιότητα των μελισσιών εννοούμε, ίσως να εξυπηρετεί και τις ίδιες τις φτωχές και αδύνατες μέλισσες που μπήκαν σε καλύτερη δυνατή βασιλευόμενη πολιτεία, ας πούμε όπως εμείς στη Ευρώπη. Και προς Θεού που λέμε, την υπόθεση αυτή δεν τη συσχετίζουμε με τον Καιάδα του Λυκούργου της Σπάρτης που σίγουρα είναι ψέμα αφού η αρχαιολογία δεν βρήκε εκεί ανθρώπινα οστά αναξιοπαθούντων.-

Advertisements