pinebeesΗ  Μελισσοκομική σκέψη λειτουργεί με εμβαθύνσεις   πάντα και αξιολόγηση δεδομένων,που επηρεάζουν  θετικά ή αρνητικά τη μελισσοκομία, σαν επαγγελματική απόδοση. Πρέπει λοιπόν να θυμηθούμε ότι αυτός ο χειμώνας του 2ο13, δεν έφερε χιόνια ,που το αργό λιώσιμό τους είναι και αργή απορρόφηση από τα βαθύριζα δέντρα, δηλαδή πότισμά τους κανονικό, για την αναβίωση της χλωρίδας στη Γή. Τα χιόνια λοιπόν είναι η υποδομή, για τον ερχομό της σοβαρής εισοδηματικής δενδρώδους άνοιξης. Οι ορμητικές βροχές  του Φεβρουαρίου ωφέλησαν λίγο τα ρηχόριζα φυτά, ξέπλυναν όμως τη γη και το νερό τους κατάληξε στη θάλασσα, ελάχιστα μετέχοντας στη βοήθεια της άνοιξης. Και σε  αυτή τη φυσική μελισσοκομική μειονεξία πρέπει να θυμηθούμε και τις κρύες μέρες του Φεβρουαρίου, που υποχρέωσαν τα μελίσσια να σχηματίσουν παρατεινόμενη μελισσόσφαιρα, που καθυστερεί την ωοτοκία και την εκτροφή γόνου, δηλαδή καθυστέρηση στην ανάπτυξη, αλλά και επιπλέον μείωση του πληθυσμού από τις φυσικές απώλειες υπερηλίκων μελισσιών.

Πάνω λοιπόν σε αυτά τα μειονεκτικά, η ανάλυσή μας προσθέτει  και άλλα δύο, ότι για το ξεχειμώνιασμα δεν χρησιμοποιήθηκαν τροφαποθήκες μελιού, αλλά ζαχαροζύμαρα, που δεν βοηθούν  και μάλιστα είναι επικίνδυνα αν δεν είναι ιδιοπαρασκευασμένα (υπάρχει ανάρτηση ) αλλά εμπορικά και  ίσως να  περιέχουν ισογλυκόζη. (Για το τελευταίο  αυτό, πρέπει να σας παραπέμψουμε στο έγκριτο περιοδικό του κλάδου Μελισσοκομική Επιθεώρηση  του έτους 1997 και στις σελίδες του 248-301, 346-349, 383-385, 453-459 και 501-504 και να παραθέσουμε τον αριθμό τηλεφώνου :  239.20 91 575, για τη χρήσιμη απόκτηση πληροφοριών τροφοδοσίας των μελισσιών ).

Σκεφτόμαστε λοιπόν ότι τα αδύνατα μελίσσια, που θα βγουν την άνοιξη δεν θα είναι ικανά να εκμεταλλευτούν την ανθοφορία της άγριας χορτονομής, που θα προσπεράσει αυτή πριν αναπτυχθούν τα μελίσσια, αλλά και στη δενδρώδη  και δασική ανάπτυξη θα έχουμε μειώσεις  από την έλλειψη χιονοπτώσεων.

ΜΑΙΟΣ

Στην υπολογιζόμενη λοιπόν και απευχόμενη καθυστέρηση του μελισσοκομείου μας πρέπει να αντιπαραθέσουμε χειρισμούς ανάπτυξης, για να εκμεταλλευτούν την, όποια προηγούμενη, αλλά και ερχόμενη κύρια ανθοφορία, δηλαδή του Μαίου  και του  Ιουνίου, γνωστές βέβαια στους μελισσοκόμους της κάθε περιοχής, όπως και στους νομαδικούς. Όμως και μία υπομνηστική, τυποποιημένη αναφορά ίσως χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις, όπως εσπεριδοειδή, ανοιξιάτικο πεύκο, ακακίες, ανοιξιάτικο ρείκι, πρώιμο θυμάρι, κουτσουπιά, καρποφόρα δέντρα (κερασιές,μηλιές,αχλαδιές ,κυδωνιές…), λιγούστρα, λιμπόρνα κ.λ.π

Όμως τα μέτρα πρόληψης και καταστολής των σμηνουργιών, που μειώνουν το εισόδημα και το μελισσοκομικό κεφάλαιο, έχουν πρωταρχική αξία και υπάρχουν αρκετές αναρτήσεις, για αναζήτησή τους με το ευρετήριο θεμάτων.

Να θυμηθούμε μερικά για την Πρόληψη:

  • Αύξηση  χώρου ωοτοκίας με πρόσθεση πατωμάτων,
  • Μετατώπιση των πλαισίων,
  • Συμπλήρωση πλαισίων χτισμένων και φύλλων,
  • Αναστροφή πατωμάτων,
  • Χώρισμα μελισσιών και επανένωσή τους με εφημερίδα,
  • Νέες βασίλισσες,
  • Αλλαγή θέσης δυνατών με αδύνατα.

Καταστολή:

  • Καταστροφή βασιλοκελιών με προσεκτικό λεπτομερή έλεγχο ,
  • Να μη διαφύγει και παραμείνει κάποιο από αυτά,
  • Εφαρμογή της αναρτημένης μεθόδου του Ντεμαρί.

Και να προσθέσουμε και μέτρα σύλληψης αφεσμών,όπως χρήση αρωματικών ουσιών προσέλκυσης αφεσμών σε παγίδες με σκουρόχρωμα πλαίσια, τοποθετημένες σε απόσταση 50-100 μέτρα  και σε ύψος 1-2 μέτρα. Πρέπει όμως να σκεφθούμε ότι τα μελίσσια που σμηνουργούν τα μαρκάρουμε, ώστε  αν στην πορεία τους διαπιστώσουμε αρχόμενα κελιά σμηνουργίας να τα καταστρέφουμε, τους αφαιρούμε τους ανοιχτούς γόνους με ανταλλαγή τους από άλλα μελίσσια με κλειστούς μόνο γόνους και μόνο ένα πλαίσιο, με αβγά μόνο, όμως από ένα επίλεκτο μελίσσι, για να ξαναρχίσει από αυτά την ανάπτυξη κελιών, μειώνοντας έτσι τη σμηνουργική ροπή του.

Η μεταφορά πλαισίου μελιού  από υπερσυλλεκτικό μελίσσι σε άλλο που καθυστερεί σε συλλογή, με ανταλλαγή κενού πλαισίου, είναι βοήθεια στη συλλεκτική, συνολική προσπάθεια του μελισσοκομείου. Και βέβαια η εποχή αυτή  προσφέρεται για χτίσιμο φύλλων, που πρέπει να τους τοποθετούμε, κατά προτίμηση 80 γραμμαρίων, αλλά σε σωστή θέση.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Πρόσφορη βοσκή είναι ο έλατος, που μπορεί να αρχίσει  και από τις 20 Μαίου και διαρκεί  ένα και μισό μήνα, αν ο καιρός είναι κατάλληλος, δηλαδή χωρίς βροχή, που μπορεί να προκαλέσει διακοπή έκκρισης μελιτώματος. Επειδή όμως το μέλι του ελάτου είναι μελίτωμα, δεν πρέπει να τρυγιέται σε μία συγκομιδή με ανθόμελα, για το λόγο ότι δεν ομογενοποιείται, δηλαδή χωρίζουν μεταξύ τους και είναι προτιμότερο να υπάρχουν αυτοτελείς ποικιλίες μελιού.

Να θυμόμαστε ότι τα γεμάτα πλαίσια στο μελίσσι πρέπει να ανεβάζονται προς τα πάνω και να κατεβαίνουν τα κενά, γιατί αυτό διευκολύνει τις μέλισσες και αυξάνει τη συλλογή, όπως επίσης να γίνεται ανταλλαγή γεμάτων με άδεια πλαίσια από άλλες κυψέλες, σαν εξίσωση του περιεχομένου τους.

Σε υπερβολικό καύσωνα τα μελίσσια υποφέρουν, γιαυτό πρέπει κατά την τοποθέτησή τους εξ αρχής και πριν ανοιχτούν οι πόρτες τους, να εκμεταλλευόμεστε κάποια σκιερά σημεία  ή και να τοποθετούμε  πάνω στο τσίγκο του καπακιού τους χόρτα  πλακωμένα με πέτρα, για να προστατεύονται από τη  ψηλή θερμοκρασία και την ακτινοβολία του Ήλιου.

Και βέβαια δεν κάνουμε θεραπείες και δεν τροφοδοτούμε την εποχή που κάνουν τα μελίσσια συλλογή, όπως και να ενημερωνόμαστε από τους καλλιεργητές για ενδεχόμενους γεωργικούς ψεκασμούς στην περιοχή των μελισσιών.

 

Advertisements