end_aluminium_foil8) Σμηνουργικά: Άν σε κάποιο μελίσσι παρατηρήσωμε πολλούς κηφήνες αυτό είναι προφανώς σύναξη εξόδου νύφης, δηλαδή νέας βασίλισσας, να την ακολουθήσουν για να εκτελέσουν την εντολή της ύπαρξής τους. Και πρέπει να υπάρχουν βασιλικά κελιά υπό εκκόλαψη ή και εκκολαπτόμενα.

Ψάχνουμε αμέσως το μελίσσι και αν βρούμε κελιά και δεν μας ενδιαφέρουν τα καταστρέφουμε αμέσως, για να αποφύγουμε τη σμηνουργία, που είναι αποδυνάμωση του μελισσοκομείου. Εμείς όμως, δεν ασπαζόμαστε αυτή την πανικόβλητη απόφαση . Τη θεωρούμε μεγάλο λάθος και μελισσοκομική έλλειψη. Προτείνουμε προετοιμασία για αυτό το ενδεχόμενο και όχι πανικό, όταν συμβεί,αφού η φύση έτσι πρόβλεψε τον πολλαπλασιασμό των μελισσιών. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τον ανακόπτουμε και να γινόμαστε αφύσικοι μελισσοκόμοι. Δεν υπάρχει αδιέξοδο στη μελισσοκομία και δεν υπάρχει μελισσοκόμος, που να μη θέλει πολαπλασιασμό των μελισσιών του, νέες βασίλισσες, παραγωγικές, δυνατά μελίσσια και παραγωγικά, όχι σμηνουριάρικα, που θέλουν επιφυλακή πρόληψης ή καταστολής των σμηνουργιών που είναι απώλεια του μελισσοκομείου. Αν λοιπόν συμφωνούμε με όλα αυτά και στον κίνδυνο μιας σμηνουργίας θεωρούμε λύση την κατασροφή των κελιών και ότι αυτό είναι ο σωστός χειρισμός, αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο νηπιαγωγείο του μελισσοκομικού σχολείου. Όχι για άλλο λόγο,  αλλά απλά επειδή συμφωνούμε στα προηγούμενα, τα «θέλω» μας, ενώ στην ουσία κάνουμε το αντίθετο σε όλα, μα σε όλα αυτά.

Μας πανικοβάλλει ένα φυσικό φαινόμενο, που πρέπει να δίνει χαρά σαν καλοδεχούμενο δώρο. Αυτό είναι τα βασιλοκελιά, που παράγονται πάντα από τα δυνατά μελίσσια και το καθένα είναι η αρχή ενός νέου μελισσιού. Επομένως, πρέπει να περισώσουμε προστατευτικά, όλα τα σφραγισμένα. Να τα βάλουμε σε ένα κατάλληλο κουτί με θήκες καταλληλες για όρθια κελιά και λίγο βαμβάκι στο βάθος τους για απαλότητα, αρκετό ελεύθερο χώρο από πάνω τους,  καπάκι που να κλείνει με μελντεσέ του μέτρου και στο καπάκι στρογγυλή τρύπα καλυμμένη με φαρδύ χωνί σίτας, που κλείνεται με ένα φελό. Οι θήκες των κελιών γίνονται εύκολα σε παχύ γαλάζιο οικοδομικό φελιζόλ ή σε μαλακότερο άσπρο, με ένα κωνικό αυτοκατασκεύαστο μεταλικό σχήμα που το πυρώνουμε. Το καλούπι θα το βρούμε στο εμπόριο, είναι αυτό το μπρουτζινο κωνικό που μπαίνει στην κορυφή των κάγκελων του ακάλυπτου χώρου των σπιτιών.

9) Χειρισμοί βασιλοκελιών.  Όμως επεκταθήκαμε πολύ σε ευφάνταστα και εύκολα πράγματα και πρέπει να γυρίσουμε στα απαραίτητα: Ότι τα ανοιχτά κελιά τα καταστρέφουμε, αλλά για τόν κίνδυνο της διαφυγής κάποιου αρχόμενου, χωρίζουμε το δυνατό μελίσσι, που θα σμηνουργούσε, σε 2 ή και 3, ανάλογα με τη δύναμή του, μοιράζοντας σύμμετρα περίπου τα περιεχόμενά του. Δεν ψάχνουμε γα βασίλισσα, που δεν πρέπει να υπάρχει, αλλά αυτά τα 2 νέα τα τοποθετούμε δεξιά και αριστερά από τη θέση του μητρικού μελισσιού και σχεδόν κολλητά του και προς την ίδια κατεύθυνση. Και τις επόμενες δύο μέρες παρατηρούμε τη κίνηση που υπάρχει στις εισόδους και κάνουμε αλλαγή της θέσης αυτού που έχει τη μεγαλύτερη κίνηση με αυτό που έχει τη μικρότερη, ώστε οι συλλέκτριες να ισοκατανεμηθούν και αυτό μπορούμε να το ξανακάνουμε άλλη μια φορά. Απλά πράγματα. Ο κίνδυνος της σμηνουργίας έφυγε, αφού την κάναμε εμείς υπό έλεγχο, χωρίς απώλειες.  Οι γαμπροί μείνανε άναυδοι και φύγανε για άλλες αναζητήσεις. Την παραγωγή δεν τη ξεχνάμε και μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε το δυνατό μελίσσι με ξαναένωσή τους με τη μέθοδο της εφημερίδας. Και στα κελιά μας υπάρχουν βασίλισσες. Και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τώρα αν θέλουμε μέλι ΚΑΙ μελίσσια.  Οπότε μπαιίνει θέμα διαχείρισης των βασιλοκελιών και πρέπει την ίδια μέρα του χωρισμού και της ματαίωσης της σμηνουργίας να αποφασίσουμε, γιατί τα κελιά δεν περιμένουν και οι νέες βασίλισσες θα βγούν.  Όχι βέβαια για σμηνουργία, αλλά για γονιμοπόηση. Την ίδια λοιπόν μέρα του χωρισμού δίνουμε από ένα κελί στο μητρικό, που δεν θα έχει βασίλισσα και αν έχει την αφαιρούμε.  Και στα άλλα δύο από ένα κελί, αν θέλουμε μελίσια. Όμως τυλιγμένα σε αλουμινόφυλλο κουζίνας (20χ20 εκατοστά, δίπλωμα στα τέσσερα, κραάτημα στο αριστερό χέρι, τοποθέτηση του δάχτυλου του δεξιού χεριού, του δείκτη, στο κέντρο του διπλώματος, και με την αριστερή χούφτα συρρικνώνουμε τ0 αλουμινόφυλλο, γύρω από το δείκτη ώστε να στρώσουν τα τσαλακώματα.  Αυτό είναι θήκη προστασίας για το κελί …. Αλλά πριν χρησιμοποιηθεί, πρέπει από μέσα προς τα έξω να τρυπήσουμε τη μύτη της θήκης, τόσο, που όταν βάλουμε το κελί να εξέχει από τη θήκη μόνο η καμπυλωτή μύτη του κελιού.  Τα ξέφτια της μύτης τα ξεχειλώνουμε λίγο προς τα έξω για να μην εμποδίζουν την έξοδο. Η αλουμινένια θήκη είναι προστασία, ώστε οι μέλισσες να μη σκοτώσουν τη βασίλισσα από τα πλάγια του κελιού, γιατί μόνο από εκεί μπορούν.

Τα υπόλοιπα κελιά-δώρα, που θα καταστρέφαμε από πανικό, τα αξιοποιούμε για νέες παραφυάδεες που θα σχηματίσουμε. Μικρές όμως, περιορίζοντας το χώρο των κυψελών τους με φύλλο σκληρού φελιζόλ. Κύρια όμως για την αντικατάσταση των βασιλισσών που συμπλήρωσαν ευδόκιμη υπηρεσία δύο ετήσιων μελισσοκομικών περιόδων. Πρώτιστα δε αυτών που είναι ηλικιωμένες. Και τέλος, αυτών των μελισσιών που δεν προχωρούν, να μη βασανιζόμαστε και ψαχνόμαστε, αφού συνήθως φταίει η μειονεκτική βασίλισσά τους. Και για να κλείσουμε πρέπει να προσθέσουμε κάτι, ας το πούμε ληξιαρχικό. Δηλαδή Έτος γέννησης των βασιλισσών, για να ξέρουμε ποιές πρέπει να αντικαταστήσουμε . Στα μελισσοκομικά καταστήματα υπάρχουν ειδικά πάμφθηνα στιλό μαρκαρίσματος με μία στάλα χρώματος του έτους γέννησης, στη ράχη της βασίλισσας, που κάνει και εύκολο τον εντοπισμό της και θα πάρετε οδηγίες από το κατάστημα για το μαρκάρισμα των βασιλισσών.

10) Για την πρόληψη και καταστολή των σμηνουργιών υπάρχουν αναρτημένες μέθοδοι στις 14 Φεβρουαρίου 2ο13:

Advertisements