αρχείο λήψης7) Αν χρειάζεται διεγερτική τροφοδοσία χρησιμοποιούμε μόνο ελληνική ζάχαρη, όχι εισαγόμενη, γιατί υπάρχουν χώρες που δεν έχουν απαγορεύσει τη χρήση νεονικοτινοειδών φαρμάκων στις καλλιέργειες τους. Αυτά είναι διασυστηματικά, δηλαδή περνάνε μέσα από τον οργανισμό στων μελισσών και σαν ξενόβια αποβάλλονται με το νέκταρ για να τα βρούμε στο μέλι.

Η διεγερτική τροφοδοσία γίνεται σε μικρές δόσεις καθημερινής κατανάλωσης, για να μην αποθηκεύεται στο μέλι. Γίνεται βέβαια πάντα το σούρουπο, που μαζεύονται οι μέλισσες στην κυψέλη τους, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος λεηλασίας ( ανάρτηση 25 Φεβρουαρίου 2013)

Η διεγερτική τροφοδότηση γίνεται για 15 μέρες, αλλά σε χρόνο μέχρι 2 μήνες πριν την έναρξη της κύριας ανθοφορίας. Και να παραθέσουμε και τη συνταγή παρασκευής του ζαχαροζύμαρου, από έγκριτη πηγή του περιοδικού Μελισσοκομικό Βήμα της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος( ΟΜΣΕ ), τεύχος 55, σελίδες 35 και 36 άρθρο του κ. Πανταζή Χρυσοβαλάντη, Γεωπόνου και Μελισσοκόμου, που τον ευχαριστούμε, όπως και το περιοδικό μας. Η συναγή: 100 κιλά ζάχαρης άχνης χωρίς άμυλο, 7 λίτρα νερό και 300-400 γραμμάρια γύρης, (εμείς να προτείνουμε την πολύχρωμη που είναι ποικιλία από πρωτεΐνες και δικής μας προέλευσης)για να αποφύγουμε μολύνσεις. Αλλά και η ζάχαρη να είναι Ελληνική, όχι εισαγόμενη, ιδίως από Βαλκανικές χώρες, που δεν έχει απαγορευτεί η χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες και εφαρμόζεται το επικίνδυνο και διασυστηματικό ιμιντακλοπρίντ. Τα πιο πάνω υλικά τα ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι που να μην κολλάνε στη χούφτα μας. Γίνεται μαλακό και δεν πετρώνει. Και αν του προσθέσουμε και ένα κιλό σκόρδα λιωμένα στο μπλέντερ με λίγο νερό, για να μπουν στο ζύμωμα, είναι καλό κατά της νοζεμίασης, στην τροφοδοσία του ξεχειμωνιάσματος, που δεν έχουμε φάρμακα να την αντιμετωπίσουμε. Όχι όμως τώρα, γιατί θα πάρουμε σκορδόμελο. Η μεγάλη ποσότητα που βασίστηκε η συνταγή δίνει και τις μικρές αναλογίες της με υπολογισμό, αλλά δεν κάναμε υπολογισμούς παρέκκλισης από το πρωτότυπο, αφού την ιστοσελίδα μας την επισκέπτονται και μεγαλομελισσοκόμοι, τους οποίους και σωστά είχε υπόψη της η συνταγή.

Και μία άλλη συνταγή διεγερτικής τροφοδοσία με χρήση και θυμόλης:

Η τροφοδοσία αυτή γίνεται για να προωθηθεί η ανάπτυξη των μελισσιών, αλλά με κάποια σιγουριά, ότι δεν θα ακολουθήσουν βροχές, που θα κλειστούν τα μελίσσια στην κυψέλη. Γίνεται για 10 μέρες με σιρόπι (ζαχαρόνερο) σε αναλογία ζάχαρης 1 κιλό και 1 λίτρο νερό, προσθέτοντας και 1 γραμμάριο θυμόλης, η οποία όμως πρέπει προηγουμένως να έχει διαλυθεί σε καθαρό οινόπνευμα από το φαρμακείο, που το προσθέτουμε σε περιορισμένη ποσότητα, όση χρειάζεται ακριβώς, για την πλήρη διάλυσή της και αυτό το γραμμάριο θυμόλης είναι για 15 λίτρα σιροπιού. Με άλλα λόγια: 7, 5 κιλά ζάχαρης (Ελληνικής) και 7, 5 λίτρα νερό και 1 γραμμάριο θυμόλης και το φαρμακευτικό οινόπνευμα όσο ακριβώς χρειάστηκε για τη διάλυσή της. Αυτή η θυμόλη ενισχύει την άμυνα των μελισσών κατά της Νοζεμίασης. Όμως, να έχουμε υπόψη μας ότι, οι μέλισσες τη δεύτερη και τρίτη μέρα γίνονται πιό επιθετικές με τη θυμόλη. Η  διεγερτική τροφοδότηση βοηθάει τα μικρά και μεσαία μελίσσια, που δεν έχουν φτιάξει ακόμη καλές αποθήκες. Και γίνεται σχεδόν σούρουπο για την αποφυγή λεηλασίας. Και η ημερήσια ποσότητα που χορηγούμε είναι μικρή :150 γραμμάρια τη μέρα. Αν όμως είναι μακρυά το μελισσοκομείο, μπορεί να χορηγηθεί διπλάσια ποσότητα μέρα παρά μέρα. Eυχαριστούμε πολύ το περιοδικό μας Μελισσοκομική Επιθεώρηση, που δημοσίευσε αυτή τη συνταγή στη σελίδα 76 του τόμου της του 2013, όπως ευχαριsτούμε και τους συντάκτες της κ. κ. κ. ΄Μάνθο Μανθόπουλο, Χρήστο Καραγκούνη και Αλέξανδρο Γκουσιάρη

Advertisements