imageasΟ καιρός που προηγήθηκε μας επέτρεψε να κάνουμε απολυμάνσεις και καθαρισμό στις κυψέλες, καταπολέμηση του βαρρόα και τώρα πρέπει να αναπτύξουμε τα μελίσσια.

Το Μάρτη και τον Απρίλη πρέπει να αναπτυχθούν τα μελίσσια, αφού αυτό θα φέρει την επιθυμητή σοδειά, και το ήμισυ του παντός και εξαρτάται και από εμάς και με αυτή την ανάπτυξη θα ξεπεράσουμε τυχόν μελλοντικές δυσκολίες. Τώρα λοιπόν έχουμε στόχο την ανάπτυξη και το Μάη – Ιούνη τη συλλογή μελιού.

Οι εκκρεμότητες εργασιών πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί μέχρι τα μέσα του Μάρτη.

Τα μελίσσια που δεν αναπτύχθηκαν πρέπει να συνενωθούν  με άλλα, γιατί δεν προλαβαίνουμε και πρέπει να έχουμε στόχο μας τη συλλογή. Δεν μετράμε αριθμό μελισσιών στο μελισσοκομείο μας, αλλά τη δύναμη του κάθε μελισσιού (αυτά τα έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες 2 αναρτήσεις) και μελετώντας το περιοδικό Μελισσοκομικό Βήμα, τεύχος 61, Μάρτη – Απρίλη, σελ. 34, ψάχνουμε να συμπληρώσουμε εκείνο που μας ξέφυγε.

Προσέχουμε τα αποθέματα της τροφής και ποία κυψέλη δεν αξίζει τον κόπο να την μεταφέρουμε.

Τροφοδοσία

Ο καιρός εξακολουθεί να συγκρατεί τα μελίσσια και τα λουλούδια δεν δίνουν πολύ νέκταρ. Όμως η γέννα προχωρά και ο αυξανόμενος πληθυσμός χρειάζεται τροφή, γιατί το νέκταρ που μπαίνει στη κυψέλη δεν είναι αρκετό για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Τα μελίσσια χρειάζονται τη βοήθεια του μελισσοκόμου. Τα χειμωνιάτικα αποθέματα θα έχουν εξαντληθεί με την εκτροφή του γόνου.

Το μελοζύμαρο το χρησιμοποιούμε μέχρι να ζεστάνει ο καιρός και το δίνουμε για συντηρηση και να αποφύγουμε απώλειες από πείνα.

Το σιρόπι (1 νερό και 1 ζάχαρη) είναι δύναμη για ανάπτυξη, διεγείρει τη γέννα για γόνους.

Από παρατηρήσεις διαπιστώθηκε ότι ένα μελίσσι του 10πλάσιου πληθυσμού (δυναμικού) έχει ημερήσια ανάγκη περίπου 600 γραμμάρια νέκταρ την ημέρα και όταν συλλέγει περισσότερο, το αποθηκεύει. Ενώ όταν συλλέγει λιγότερο, καταναλώνει από τα αποθέματα και αφού η αστάθεια του καιρού δεν επιτρέπει τη βοσκή όλες τις μέρες, τότε χρειάζεται και διέγερση για να συνεχίσει την ανάπτυξη, αλλά αυτή η διεγερτική τροφοδοσία να είναι συνεχόμενη και σχεδόν σούρουπο και 200 γραμμάρια, αν είναι όμως μακριά το μελισσοκομείο, τότε 2 πλαίσια ανά 2ήμερο. Αν αμελήσουμε συνήθως κινδυνεύουν να χαθούν τα δυνατά από έλλειψη τροφής.

Όμως υπάρχει και ο αντίθετος κίνδυνος της υπερβολικής τροφοδοσίας, που μπλοκάρει το μελίσσι και περιορίζει τη γέννα.

Η βοήθεια πρέπει να δίνεται Φεβρουάριο και Μάρτιο. Τις μέρες που το επιτρέπει ο καιρός πρέπει να προσθέτουμε πλαίσια και τα καλύτερα είναι τα χτισμένα με υπολείμματα μελιού από τον τρύγο, που διεγείρουν τις μέλισσες, αλλά ερεθίζουν και τις λεηλάτριες.

Η διεύρυνση της γονοφωλιάς, δεν γίνεται σε όλα τα μελίσσια όταν δεν είναι ισοδύναμα αλλά ανάλογα με την ανάγκη σε χώρο.

Τα οπωροφόρα δέντρα που ανθίζουν διαδοχικά τα γνωρίζουμε, ο καθένας στον τόπο του μελισσοκομείου του.

Το ανοιξιάτικο ρείκι (ασπρόρεικο) υπάρχει συνήθως ,όπου και το φθινοπωρινό, όμως δεν δουλεύει κάθε χρόνο. Με αυτό η βασίλισσα κεντάει και χτίζονται πολλές και καλές κηρήθρες.

 

Ανοιξιάτικο πεύκο

Μελίσσια που δεν ξεχειμώνιασαν στα πεύκα πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν από αυτά, σύμφωνα με παλιές συμβουλές. Και αυτό για να κάνουν απόθεμα τροφών. Είναι αυτό που λέμε: «από πικρό σε γλυκό», δηλαδή από γύρη σε μελίτωμα και από μελίτωμα σε γύρη.

Πορτοκαλιά

Αναπτύσσει τα μελίσσια, χτίζουν κηρήθρες, προσθέτουν ορόφους, συλλέγουμε αφεσμούς, δίνουν αρωματικό μέλι.

Όμως πολλοί μελισσοκόμοι έχασαν τα μελίσσια τους στην πορτοκαλιά από ψεκασμούς.

Τον Νοέμβρη του 1975 αφανίστηκαν όλα τα μελίσσια στον κάμπο της Αργολίδας, από τα φυτοφάρμακα.

 

Δημιουργία παραφιάδων

Για τη δημιουργία ενός νέου μελισσιού, το ελάχιστο που χρειάζεται είναι 2 πλαίσια με μελογύρη και ενδιάμεσα 1-2 τελάρα γόνου σφραγισμένα.

Και συμπληρωματικά ρίχνουμε και επί πλέον με τίναγμα 1-2 πλαίσια μέλισσες, για να σκεπάσουν το γόνο. Αυτό το μελίσσι το μεταφέρουμε 5 χιλιόμετρα μακριά από το αρχικό, για να μην επιστρέψουν οι συλλέκτριες στη γνωστή τους κυψέλη.

Μετά από 5-6 ώρες το μελίσσι θα αντιληφθεί την ορφάνια του και μπορούμε να του δώσουμε κλουβί με τη νέα βασίλισσα ή και κελί με ώριμο που το τοποθετούμε σε θήκη αλουμινόφυλλου κουζίνας (ανάρτηση 9 Μαρτίου, μέρος β’, σμηνουργία, υποπαράγραφος 9, χειρισμοί βασιλοκελιών με πλήρεις οδηγίες).

Όμως πριν την εισαγωγή καταστρέφουμε όλα τα κελιά που άρχισε το μελίσσι, για να γίνει εύκολα αποδεκτή. Και απαραίτητα μετά την τοποθέτηση της βασίλισσας τροφοδοτούμε με σιρόπι 1 με 1 ή βάζουμε 1 κιλό μελοζύμαρο και τις επόμενες μέρες κάνουμε έλεγχο, αν έγινε αποδοχή της νέας βασίλισσας. Οι βασίλισσες πρέπει να ανανεώνονται κάθε 2ετία για να είναι αποδοτικές [μελισσοκομικό βήμα τεύχος 61/2013, σελ. 34-36 και 38 (επιλεκτική απόδοση και συμπλήρωση).

Advertisements