Προστασία από ζώα, έντομα και μολύνσεις

Κάτω από ειδικές συνθήκες, τα ζώα γίνονται επιθετικά όταν αισθάνονται ότι απειλούνται τα μικρά τους και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή όταν εργαζόμαστε σε περιοχές που είναι βιότοπος.

Τα τσοπανόσκυλα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Σε μερικές περιπτώσεις σχηματίζουν αγέλες επιθετικές και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τα προκαλούμε.

Όταν μας απειλούν πρέπει με ήρεμο τρόπο να υποχωρούμε προς το αυτοκίνητο. Το δάγκωμα διεγείρει το φόβο για τυχόν λύσσα και απαιτείται νοσοκομειακή φροντίδα.

Τα πρώτα κλινικά συμπτώματα της λύσσας εμφανίζονται μετά από 2-8 εβδομάδες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση της. Στον άνθρωπο τα συμπτώματα προσβολής από λύσσα είναι: στις 2-4 πρώτες μέρες μέτριος πυρετός, κακουχία, ανορεξία, υπερευαισθησία στον ήχο και το φως, αλλαγή χαρακτήρα και συμπεριφοράς.

Ακολουθεί διέγερση και σπασμοί μυών του στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, υδροφοβία, ερεθιστικότητα, επιθετικότητα, παραλυτική φάση και θάνατος.

Φίδια

Στην Ελλάδα τα φίδια είναι τα πιο επικίνδυνα και διαδομένα παντού. Η οχιά βρίσκεται σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Επομένως στο φαρμακείο μας πρέπει να έχουμε εφόδια για δήγματα φιδιών.

Κατά την εργασία σε δάση πρέπει να φοράμε μπότες για προφύλαξη από τα φίδια και κοντά σε ντάνες υλοτομημένης ξυλείας, η  προφύλαξη να είναι αυξημένη.

Με το δείγμα έρχεται πολύ δυνατός πόνος και εμφανίζεται ένα σκληρό οίδημα με φυσαλίδες και εκχύμωση. Το φίδι δεν αδειάζει όλο το δηλητήριο του σε ένα δείγμα.

Η συνολική εικόνα είναι μείγμα επιστημονικής και λαϊκής  ιατρικής. Επομένως χρησιμότερο είναι να μείνουμε στο τι κάνουμε μετά από ένα δήγμα φιδιού.

Ακινητοποιούμε το θύμα και δένουμε με ένα σχοινί, ή κάτι ανάλογο κοντά στο σημείο του δείγματος ,αλλά προς το μέρος  της καρδιάς,Πλένουμε καλά το σημείο της πληγής και ρουφάμε για να αφαιρεθεί το δηλητήριο και το φτύνουμε.

Υπάρχει στα φαρμακεία ειδικό κατασκευαστικό μέσον σαν σύριγγα, που πιέζοντας αφαιρείται ο αέρας και με βεντούζα που έχει, γίνεται εφαρμογή στο δήγμα ,οπότε η έλξη του εμβόλου κάνει αναρρόφηση του δηλητηρίου.

Η χορήγηση καρδιοτονωτικών φαρμάκων πρέπει να χορηγηθεί αμέσως. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, τότε εμφανίζονται μετά 30 λεπτά μέχρι 2 ώρες πονοκέφαλος, εφίδρωση, ζάλη, πυρετός, ταχυκαρδία, ναυτία, εμετοί, πτώση της πίεσης και συμπτώματα ανθρώπου που πάσχει πολύ σοβαρά.

Σκορπιοί: Τα κεντρίσματά τους προκαλούν εντονότατο πόνο και οίδημα. Γενικά χορηγούμε αντισταμινικές αλοιφές και παυσίπονα φάρμακα και αν είναι έντονα τα συμπτώματα τότε χορηγούμε από το στόμα ή ενδομυϊκά αντισταμινικά ή και κορτιζονούχα σκευάσματα.

Κουνούπια και μύγες: Σε μεγάλους πληθυσμούς μπορεί να αποτελούν κίνδυνο. Τα αντιμετωπίζουμε με εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα.

Advertisements