varroa1

Συνέχεια της ανάρτησής μας
Ο πόλεμος ενάντια στα βαρρόα (μέρος Α)
 

11. Η μητέρα των μαχών και της εξόντωσης των βαρρόα γίνεται τον Νοέμβρη-Δεκέμβρη (υπάρχει ανάρτηση στις 16 Δεκεμβρίου 2012, με καταγραφή και χρήση διένυδρου οξαλικού οξέος, διαδικασία απλή και χαμηλότατου κόστους. Μόνο μία φορά το χρόνο  και δεν επαναλαμβάνεται. Αποτελεσματικότητα 96-98%.

12. Συνταγή:

Με θερμοκρασία περιβάλλοντος 3-13 βαθμούς κελσίου γίνεται η επέμβαση, βράδυ, για να είναι οι μέλισσες μέσα στην κυψέλη. Το δίενδρο οξαλικό οξύ πωλείται στα χημικά καταστήματα(και στέλνεται και με αντικαταβολή), σε πλαστικό βάζο ενός κιλού. Είναι σαν αλάτι ψιλοτριμμένο, τιμή 28 ευρώ (βαθμός καθαρότητος 99,6%, βαρρέα μέταλλα λιγότερα του 5ppm, σίδηρος λιγότερος του 2ppm και άζωτο λιγότερο του 10ppm. Νερό, καλύτερα εμφιαλωμένο χωρίς χλώριο και άλατα. Ζυγαριά για γραμμάρια. Χωνί και γάντια πλαστικά, όχι εισπνοή, όχι σε κλειστό χώρο. Να μην ακουμπήσει στα ρούχα μας. Μια φορά το χρόνο. Αν ακουμπήσει στα χέρια, ξεπλένουμε με πολύ νερό. Μπουκάλι κόκα κόλας ,που στο καπάκι έχουμε σφηνώσει μία μπατονέτα αυτή που καθαρίζουμε τα αυτιά μας. Καλύτερα να είναι χλιαρό το μείγμα αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή Διαβρέχουμε με ένα αργό πέρασμα τα διάκενα των πλαισίων, όπου υπάρχουν μέλισσες και στη μελισσόσφαιρα. Το μείγμα να είναι φρέσκο. Δεν το κρατάμε το περίσσευμα για άλλη φορά, γιατι γίνεται τοξικό με τη ζάχαρη που περιέχει (ανεβάζει το HMF).

Παρασκευή διαλύματος:

500 γραμμάρια ζάχαρη (ελληνική)

500 ml (ας πούμε γραμμμάρια) νερό (καλύτερα εμφιαλωμένο)

35 γραμμάρια οξαλικό οξύ

Πρώτα να λιώσει καλά η ζάχαρη σε νερό και τελευταίο βάζουμε το οξαλικό. Να μην υπάρχουν κατακάθια. Το 10ρι μελίσσι χρειάζεται 50 γραμμάρια διαβρεχτικού. Υπολογισμός ποσότητας για 10ρια μελίσσια,( σε γραμμάρια): 500 ζάχαρη+ 500 νερό = 1.000 + 35 οξαλικό = 1.035:50 = 20,7 μελίσσια.

13. Αν υπάρχει έστω και λίγος γόνος η αποτελεσματικότητά του είναι μηδαμινή.

14. Δεν χάνονται μέλισσες εκτός και αν είναι παγωνιά το χειμώνα, μερικές,οι εξωτερικές στη μελισσόσφαιρα.Δεν αφήνει κατάλοιπα και εφαρμόζεται επί 10ετία με επιτυχία, από τη Φιλανδία μέχρι τη Ζηλανδία, με την ίδια συνταγή.

15. Τι κάνουμε όταν δεν ξεγονιάζουν τα μελίσσια :

Αυτό είναι πρόβλημα, αφού η βασίλισσα δεν ξεγονιάζει για να ξεκουραστεί. Και αυτό γίνεται σε νότιες περιοχές (π.χ. Μεσσηνία).

Α) Πριν εφαρμόσουμε το οξαλικό τινάζουμε τις μέλισσες από τις κηφηνοκηθήρες που έχουν μια παλάμη κηφηγόνο και με το φλόγιστρο περνάμε πάνω από  τον ανοιχτό και το σφραγισμένη κηφηνογόνο τη φλόγα, όχι να λιώσει το κερί και καταστρέψουμε τον λίγο κηφηγόνο και τα παράσιτα σε όποιο στάδιο και αν είναι. Βέβαια οι μέλισσες θα κουραστούν για να καθαρίσουν τα κελιά , Ή

Β) Μεταφέρουμε τα κηφηνοπλαίσια σε άλλα δυνατά μελίσσια και κάνουμε θεραπεία με ταινίες. Πάλι μεγάλος ο κόπος,Ή

Γ) Υπάρχουν ειδικά κλουβιά περιορισμού της βασίλισσας μαζί με 1-2 πλαίσια,,για 15 μέρες και την ελευθερώνουμε τη 16η μέρα μετά τον εγκλωβισμό της, οπότε δεν υπάρχει γόνος σφραγισμένος και τα παράσιτα είναι πάνω στις μέλισσες και κάνουμε θεραπεία με οξαλικό. Αυτό είναι εφαρμογή για τα δυνατά μελίσσια. Τ,α αδύνατα πρέπει να ενωθούν. Κίνδυνος δεν υπάρχει γιατί οι μέλισσες φέρνουν γύρη.

Δ) Χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα φαρμάκα, όμως πριν την εφαρμογή τους να μελετήσουμε καλά την αποτελεσματικότητά τους, την ευκολία χρήσης, τις παρενέργειές τους, τον συμβιβασμό τους με άλλα φάρμακα ,που χρησιμοποιήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Κύρια δε την μόλυνση των προϊόντων της κυψέλης και την υγεία των μελισσών ,αλλά και τη δική μας ,που τα χειριζόμαστε. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να τα αναφέρουμε ,αφού έχει εγκριθεί η κυκλοφορία τους και είναι τα εξής: 1) PERIZIN (ΠΕΡΙΖΙΝ), 2)CHECK MITE  (ΤΣΕΚ ΜΙΤΕ) ΤΕΝΙΕΣ,  3) BAYBAROL (ΜΠΑΪΒΑΡΟΛ), και  4) APISTAN (ΑΠΙΣΤΑΝ).

Γενικά όλα αυτά χρησιμοποιούνται στο τέλος του φθινοπώρου και το ερώτημα είναι, τι κάνουμε πριν πληθύνουν  τα βαρρόα. Και ακόμη πώς μπορούμε πρακτικά να ξεπεράσουμε το εμπόδιο, ότι κάποια από τα φάρμακα δεν πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί την προηγούμενη χρονιά, για να λειτουργήσει η υπόδειξη της εναλλαγής τους και να μην προκύπτει εθισμός (αντοχή του βαρρόα στα φάρμακα).

Μη εγκεκριμένα  φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, γιατί και αν έχουν την ίδια δραστική ουσία, δεν είναι ίδια ,όταν διαφέρουν στα έκδοχά τους, είναι παράνομα και παρουσιάζουν παραλλαγές ανάλογα με τον τρόπο χρήσης τους (στιπόχαρτο, εφημερίδα, χαρτόνι, βέτεξ).

Υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας και ανάπτυξης ανθεκτικότητας του βαρρόα. Κύρια δε για τον κίνδυνο του μελισσοκόμου από τη χρήση τους:

-Η αμιτράζη (τακ-τικ) θεωρείται ύποπτη καρκινογένεσης και οξείας δηλητηρίασης.

-Οι πυρεθρίνες επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, το ήπαρ και τους νεφρούς.

-Το κουμαφός το νευρικό σύστημα.

Η αρθρογράφος μας προτείνει ψυχραιμία ,γιατί στο Γ’ μέρος του άρθρου της, αναπτύσσει στρατηγικές .

Advertisements