colonycollapseΚαταστροφή της Αττικής μελισσοκομίας το 2010-2011-2012

όχι όμως και το 2013

(Λάθη και παραλείψεις)

Από Ιούλιο μέχρι και το Νοέμβριο  του 2011, εξαφανίζονται οι μέλισσες σε πολλές περιοχές της χώρας, δηλητηριασμένες από εντομοκτόνα στα οποία δόθηκε, κατ’ εξαίρεση άδεια χρήσης, για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών.Όμως το 2012 η καταστροφή των μελισσιών (αποικιών τους) ήταν συντριπτική.

Τότε οι φοίνικες είναι ανθισμένοι και οι μέλισσες συρρέουν στα θυσανωτά άνθη τους, επειδή υπάρχει έλλειψη γύρης αυτή την εποχή.

Σε ημερίδα μελισσοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 5 Δεκέμβρη 2011, αποφάσισαν από ειδικούς, μέτρα αντιμετώπισης του σκαθαριού των φοινικοειδών, όπως 1) φυτοϋγειονομικός έλεγχος, επισκοπήσεις, σχέδια δράσης κ.λ.π., 2) μηχανικές καταστροφές προσβολών – δενδροχειρουργική – θερμική θανάτωση, 3) μαζική παγίδευση, 4) βιολογική καταπολέμηση,με εντομοπαθογόνους μικροοργανισμούς (νηματώδεις, μύκητες, βακτήρια, ιοί).

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Μελισσοκομίας στην προσπάθειά της να περισώσει το δυνατό, πήρε νέα διαβεβαίωση, ότι,1) Δεν θα δοθεί ξανά κατ’ εξαίρεση άδεια χρήσης εντομοκτόνων για τους φοίνικες, 2) ότι το Υπουργείο θα ενημερώσει όλες τις διευθύνσεις του και τους γεωπόνους, να ελέγχουν τους ιδιώτες και 3) ότι θα εκδώσουν φυλλάδιο και αφίσες ,για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μέλισσες από αυτούς τους ψεκασμούς.

Τίποτα όμως από αυτά δεν έγινε, αντίθετα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς ενημέρωση, προειδοποίηση, δεύτερη σκέψη, αποφάσισε και έδωσε ξανά άδεια χρήσης των εντομοκτόνων, φέρνοντας  σε απόγνωση τους μελισσοκόμους, για την καταστροφή των μελισσιών στην Αττική ,του μοναδικού επικονιαστή της υπάρχουσας χλωρίδας.

Οι μεγάλες αυτές απώλειες όχι των μελισσών, αλλά των μελισσιών, δηλ. των αποικιών τους προκλήθηκαν από παραλείψεις, που είναι οι εξής:

  1. Δεν ενημερώθηκαν τα Γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης, των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και των Δήμων.
  2. Δεν δόθηκαν οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους να ζητήσουν τις κατάλληλες και οργανωμένες δράσεις και να απέχουν από τις ανεξέλεγκτες δικές τους.
  3. Δεν ζητήθηκε η συμβολή της ελληνικής επιστημονικής εταιρίας μελισσοκομίας, για να στηρίξει τους μελισσοκόμους, σαν να μην είναι αναγκαία η υποστήριξη του κλάδου της μελισσοκομίας στη χώρα μας.
  4. Δεν ξέρουμε κατά πόσο εξοντώθηκε το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών. Όμως ζήσαμε την καταστροφή της Αττικής μελισσοκομίας πάνω από το 50% (Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος), από τα νεονικοτινοειδή φυτοπροστατευτικά εντομοκτόνα.
  5. Και φαίνεται ότι αυτά καταστρέφουν περισσότερους φοίνικες από όσους το σκαθάρι, αφού γίνεται και παράνομη χρήση σκευασμάτων, χωρίς την έγκριση γεωπόνου
  6. Η κοπή των ταξιανθιών των φοινίκων, δεν αποτελεί λύση, αντίθετα προκαλεί λιμοκτονία στις μέλισσες από έλλειψη πρωτεϊνών.
  7. Εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 4036/2012 (οδηγία 128/2009, για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων;).
  8. Υπάρχει εφαρμογή της νομοθεσίας για την εισαγωγή και χρήση απαγορευμένων στη χώρα μας και λαθραία εισαγόμενων φυτοφαρμάκων;

Όλα αυτά συζητήθηκαν στη Βουλή μας και γι’ αυτό και τα υπενθυμίζουμε έγκαιρα πριν μπούμε στην περίοδο Ιουλίου – Νοεμβρίου, για να ολοκληρωθεί η καταστροφή της Αττικής Μελισσοκομίας, όταν οι ανύποπτες μέλισσες επισκεφθούν τους δηλητηριασμένους δενδροφοίνικες.

Όμως,κάποιες σκέψεις παράγουν απορίες και ερωτήματα ,για τα  φοινικοειδή και για το πώς είναι δυνατό να ενσκύψει τέτοια οργανωμένη καταστροφή ,ας πούμε παράλληλη με τον πανικό της προστασίας τους. Που οδήγησε στην ταυτόχρονη χρήση,με πότισμα των βλαστών των φοινικοειδών με τα φυτοκαταστρεπτικά τους σκευάσματα. Και αυτό έγινε στα τελευταία χρόνια.Της παραγωγής και εξάπλωσης των νέας γενιάς φυτοπροστατευτικών.Τους παραδοσιακούς σπόρους των καλλιεργειών μας τους εγκαταλείψαμε.Και  προστρέχουμε πλέον σε αυτούς, της νέας γενιάς,με εξάρτηση του τύπου {…και δός ημίν σήμερον…} ,που περιέχει και  το{ αύριο ίσως …δεν έχει}.Μήπως εξυφαίνεται βαθυστόχαστη καταστροφή, με  στοχοποίηση τη Μελισσοκομία,του πρώτου και κύριου επικονιαστή και Θείου εργαλείου παραγωγής σπόρων και τροφής πάνω στη Γη.Που πρέπει να εξαφανιστεί,γιατί  η λιμοκτονία (πείνα),είναι το τέλειο εργαλείο εξάρτησης και εκμαυλισμού(κράξιμο για τροφή).Απλή η υπόθεση, με ενοχοποίηση του σκαθαριού.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟ ΓΙΑ ΟΛΑ…και οι ένοχοι, άμεμπτοι,ενώ οι καλόπιστοι συνακόλουθοί τους,ίσως αρχίζουν να ξυπνάνε και να ακούσουν την ενοχοποιητική απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής Ασφάλειας Τροφίμων,που μας υποχρεώνει να νομοθετήσουμε για την κατάργηση αυτών των φυτο…(συγνώμη)…καταστρεπτικών σκευασμάτων,νέας γενιάς των αρχουσών του κάσμου τούτου μεγαλοβιοχημικών εταιρειών παραγωγής σκευασμάτων Τγια το καλό μας.Τελικά πείσθηκαν οι αρμόδιες Ευρωπαίες Αρχές,ότι η κατάρρευση της Μελισσοκομίας στις ΗΠΑ έγινε από αυτά τα νεονικοτινοειδή.

Πηγή:

α) Μελισσοκομικό Βήμα Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, τεύχος 59, Νοέμβρης-Δεκέμβρης 2012, σελίδες  11-13

β) Πρόσθετες απόψεις ιστοσελίδας μας, Tomelissi.wordpress.com

(13.000 επισκέψεις μελισσοκόμων, σε 3 ½ μήνες στην ιστοσελίδα μας).

Advertisements