varroa1

Συνέχεια των αναρτήσεών μας
Ο πόλεμος ενάντια στα βαρρόα (μέρος Α)
Ο πόλεμος ενάντια στα βαρρόα (μέρος Β)

Μέρος Γ, Μ.Β. τ.60, σελ. 46-50

(Της Κας Κατερίνας Καρατάσου, Κτηνιάτρου της ΟΜΣΕ [Σε περιληπτική, επιλεκτική απόδοση] της Ιστοσελίδας μας  Tomellissi.wordpress.com)

Με έκφραση των ευχαριστιών μας

Το άρθρο αναφέρεται, στις ενέργειες, που μπορούμε να κάνουμε, για να μειώσουμε τον πληθυσμό των παρασίτων βαρρόα, σε ετήσια βάση, που τα μελίσσια εκτρέφουν άφθονο γόνο, όταν υπάρχει παραγωγή, που πρέπει να είναι καθαρή, από φάρμακα και εξαιρετικής ποιότητας και όταν βέβαια υπάρχει μελισσοκομικό πρόβλημα από αυτό το παράσιτο και αυτό το τελευταίο είναι βασικό για τη μελισσοκομία να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατό.

Στην αρχή λοιπόν της άνοιξης πρέπει να μετρήσουμε τα βαρρόα. Όμως και να μην επαναπαυθούμε, ότι είναι λίγα, αλλά πρέπει να σκεφθούμε ,ότι η κατάρρευση στο μελίσσι δεν έρχεται μόνο από το μεγάλο πληθυσμό τους ,αλλά και από τους ιούς ,που μεταφέρουν σ’ αυτό και κυρίως είναι ο ιός των παραμορφωμένων φτερών.

Μία προσβολή μόνο του 1% στις ενήλικες μέλισσες σημαίνει με τα νέα δεδομένα, ότι το μελίσσι αφήνει τη «ζώνη ασφαλείας». Οι φυσικά προσαρμοσμένες στα βαρρόα φυλές των μελισσών, όπως είναι η APISCERANA, σπάνια αφήνουν τον πληθυσμό των ακάρεων (βαρρόα) να υπερβεί το 2%. Επομένως η αναγκαία επέμβαση πρέπει να γίνει, όταν τα βαρρόα πρόκειται να υπερβούν το 1%: Διότι σε ένα μήνα θα έχουν διπλασιαστεί και σε δυο μήνες τετραπλασιαστεί.

Για υπεύθυνη διάγνωση, δεν πρέπει οι μελισσοκόμοι να αρκεστούν στην δική τους εκτίμηση του πληθυσμού του παρασίτου, αλλά να στείλουν ένα δείγμα στο πλησιέστερο κτηνιατρικό εργαστήριο. Και για ένα μελίσσι 10-15 πλαίσια ,η κάτω από 1% προσβολή σημαίνει 1-5 βαρρόα , ανά δείγμα 300 μελισσών. Αλλά πάνω από τα 5  βαρρόα ,ειδικά νωρίς την άνοιξη πρέπει να επέμβουμε.

Η δεύτερη κρίσιμη εποχή είναι το τέλος Αυγούστου, που πρέπει να προετοιμάσουμε τα μελίσσια, με δυνατό πληθυσμό για το ξεχειμώνιασμα. Οπότε και σ’ αυτή την περίοδο η προσβολή δεν πρέπει να ξεπερνά το 1-2%.

Μια θεραπεία τον Οκτώβρη ,που πέτυχε τη μείωση του πληθυσμού των βαρρόα, πιθανά να μην αποδώσει ,αν οι ιοί είχαν ήδη πολλαπλασιαστεί και προσβάλλουν το μελίσσι   εξασθενώντας το, για χειμωνιάτικη κατάρρευση.

Η καταπολέμηση των βαρρόα και η σωστή διατροφή είναι οι θεμέλιοι λίθοι της υγείας και της παραγωγικότητας των μελισσιών μας, ειδικά την περίοδο πριν το ξεχειμώνιασμα. Έτσι ,πριν περάσουμε στο τι θα κάνουμε,πρέπει να παραδεχτούμε και να εφαρμόσουμε μία απαγόρευση, που αυτή είναι: «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε χημικά, συνθετικά ακαρεοκτόνα», γιατί δεν προσφέρουν αξιόλογο  αποτέλεσμα στο μελίσσι που εκτρέφει με ένταση  γόνο και αυτά τα σκευάσματα ρυπαίνουν τα προϊόντα της παραγωγής μας.

Επομένως στο μελισσοκομικό μας  οπλοστάσιο υπάρχουν μόνο δύο είδη όπλων, που είναι οι μελισσοτεχνικές μέθοδοι και τα ήπια φάρμακα. Και δεν μπαίνει απαραίτητα σαν στόχος η βιολογική μελισσοκομία ,που υποχρεώνει τη μη χημική καταπολέμηση των ασθενειών, αλλά μια άλλη ολοκληρωμένη διαχείριση για τον έλεγχο  των βαρρόα και τη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας των προϊόντων της μελισσοκομίας. Με άλλα λόγια μπαίνει  στόχος η αισιόδοξη δυνατότητα να δημιουργηθούν μέλισσες ανθεκτικές στα βαρρόα. Αν είχαμε μελίσσια που να σκοτώνουν το 1%  της βαρρόα ημερησίως, ο αριθμός τους θα περιοριζόταν στο 1,5% το μήνα. Και ξεκινώντας το μελίσσι με 200 βαρρόα στην αρχή της άνοιξης, δεν θα έφθανε ούτε τις 2.500 βορρόα στο τέλος  της 6μηνης περιόδου εκτροφής γόνου.

Και τι κάνουμε τώρα;

Αφήνουμε να πολλαπλασιάζονται όλη τη χρονιά τα βαρρόα σε 20πλάσιους πληθυσμούς, ψάχνοντας μια θεραπεία για να σκοτώσει το 95% ,που απαιτείται για να βγάλουν τα μελίσσια την επόμενη χρονιά. Επομένως η τελική λύση είναι η δημιουργία ανθεκτικών μελισσών. Και ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον πολύ μακρινός. Και μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη συνεργασία των μελισσοκόμων, που περισσότερα θα συζητηθούν στο 5ο και τελευταίο μέρος αυτού του άρθρου δηλαδή στο τεύχος 62 Μαίου – Ιουνίου του 2013του Μελισσοκομικού βήματος,της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).