αρχείο λήψης (2)Υπενθυμίζοντας ότι  τη Δευτέρα 13 Μαίου και ώρα 5 το απόγευμα θα γίνει ενημερωτική ημερίδα στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, με θέμα την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, θεωρούμε ότι η παράθεση της περιρρέουσας πληροφόρησης θα διευκολύνει την όλη διαδικασία της, για συμπεράσματα και διατύπωση προτάσεων-αιτημάτων.

Όμως πρώτιστα η μελισσοκομική ιστοσελίδα μας, που την επισκέπτονται ένθερμοι μελισσοκόμοι και οι επισκέψεις τους σ΄αυτήν προβλέπεται ότι την ημέρα της ΗΜΕΡΙΔΑΣ θα έχουν ξεπεράσει τις 22.000 (σύμφωνα με τα στατιστικά της), όχι από υπεροψία, αλλά από ολόψυχη επιθυμία να αυξήσουμε, τις ευχαριστίες μας (το αναφέραμε) και τον έπαινο προς τον Αξιότιμο Δήμαρχο Αμαρουσίου τον κύριο Γιώργη Πατούλη, για την προσπάθεια στον αγώνα που ανάλαβε, με τον οποίο και συντασσόμαστε απόλυτα. Και θα ήταν αίσιο το αποτέλεσμα αν την ίδια προσπάθεια την έκαναν όλοι οι Δήμαρχοι της Αττικής και όλοι οι Περιφερειάρχες της χώρας, (γιατί όχι και οι βουλευτές, Υπουργοί και Πρωθυπουργοί μας).

Όλη η Ευρώπη ξεσηκώθηκε και το κίνημα της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών διογκώνεται, για να προστατευθεί η μέλισσα, ο Θείος επικονιαστής της ζωής γενικά  στη Γη μας.

images (1)Αυτά λοιπόν, τα ζωηφόρα έντομα, μειώνονται συνεχώς προς εξαφανισμό από τα δηλητηριώδη ΔΙΑΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ, που επικράτησαν στις αγορές όλου του Κόσμου και εκτόπισαν τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τους σπόρους των προγόνων μας, για να αυξηθεί λίγο η παραγωγή, με αντάλλαγμα να τρεφόμαστε με μικρής ανυποψίαστης δόσης (καρκινογόνων) υποθανάτιων δηλητηρίων και να μειώνεται η ζωή των παιδιών και εγγονών μας.

Βέβαια η ιστοσελίδα μας αυτό  το έχει αποκομίσει από τη μελέτη  της πληροφόρησης και είναι εξοργισμένη από την καταστροφή της μελισσοκομίας της Αττικής το 2ο12 από το Θιαμεθοξάμ στα φοινικοειδή, κατά του κόκκινου σκαθαριού, που δεν έσωσε τα φοινικοειδή, κατάστρεψε όμως το  2012 την Αττική μελισσοκομία και δεν θέλουμε να ξανασυμβεί αυτό και το 2013.

Όμως μπορεί να παραθέσει έγκυρη και έγκριτη πληροφόρηση, χρήσιμη, με παραπομπή στις πηγές της, όπως το Μελισσοκομικό Βήμα της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, τεύχος 61 Μαρτίου-Απριλίου 2013, σελίδα 15 , με ακριβή απόδοση, για τα εξής:

«Χαιρόμαστε για αυτή την τεράστια αλλαγή στη στάση της Κομισιόν. Όμως ξεπερνώντας τις θέσεις  της ΟΜΣΕ και της  ΟΛΙΓΑΡΚΕΙΑΣ όλων των Ευρωπαίων μελισσοκόμων, θεωρεί αναγκαίο, η απαγόρευση να είναι καθολική για όλα τα νεονικοτινοειδή σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τις καλλιέργειες, εδώδιμες και μη, γιατί δυστυχώς αυτά τα νεονικοτινοειδή χρησιμοποιούνται παντού, από τα οπωροφόρα ως το γκαζόν και από τα αγγουράκια ως τις τριανταφυλλιές. Παραμένουν πάρα πολύ καιρό στο χώμα και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και τα υπέργεια νερά. Οι μέλισσες παραμένουν σε κίνδυνο, το ίδιο και η Δημόσια Υγεία. Η Ελλάδα πρωτοστατεί εδώ και χρόνια στη μάχη για μια Ευρώπη ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) και μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα όπου θα ισχύει μία προγραμματική, καθολική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών. Από μία τέτοια θαρραλέα απόφαση κερδισμένη είναι σίγουρα η μέλισσα και το περιβάλλον, αλλά και οι καταναλωτές και οι αγρότες, που πληρώνουν χρυσά τα δηλητήρια αυτά, που εξολοθρεύουν τις μέλισσες και τους άγριους επικονιαστές και απειλούν τη βιοποικιλότητα και τη Δημόσια Υγεία. ΄Οπου εφαρμόστηκε η απαγόρευσή τους ως σήμερα, κανείς αγρότης δεν έχασε παραγωγή ή εισόδημα, οι  πληθυσμοί των επικονιαστών και των μελισσών ανέκαμψαν και αυξήθηκε κατακόρυφα η παραγωγή. Οι μόνοι χαμένοι είναι οι μεγάλες εταιρείες, που έχουν ήδη εισπράξει υπέρογκα κέρδη από τα νεονικοτινοειδή. Κερδίσαμε λοιπόν μία σημαντική μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται»

Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε και την πληροφόρηση, ότι οι μέλισσες πρέπει να προστατευτούν, γιατί προσφέρουν υπηρεσίες στο οικοσύστημα, στη γεωργία και στην οικονομία, ανυπολόγιστης αξίας, αφού δεν προσφέρουν εισόδημα μόνο στους μελισσοκόμους.

αρχείο λήψης (3)Αυτές οι υπηρεσίες με όρους οικονομικούς έχουν αποτιμηθεί σε 25 δις ευρώ ετησίως, μόνο για την Ευρώπη και προσφέρονται δωρεάν. Οπότε  η δραματική μείωση ή η εξόντωσή τους, πέρα από την ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά, θα σημάνει και μεγάλη  οικονομική ζημιά για τους γεωργούς,  που θα πρέπει να καταβάλουν το υψηλό κόστος για την επικονίαση και άλλες υπηρεσίες, που σήμερα απολαμβάνουν δωρεάν από τις μέλισσες. Έτσι η συνεργασία μελισσοκόμων, γεωργών, επιστημόνων και περιβαλλοντικών φορέων, για να αποφεύγονται προβλήματα στα μελίσσια είναι προς όφελος όλων (σελίδα 15).

Ο Πρόεδρος της ΟΜΣΕ κ. Βασίλης Ντούρας έθεσε το θέμα της κατάργησης των νεονικοτινοειδών, ιδιαίτερα μετά τις διαπιστώσεις μεγάλων απωλειών  μελισσοσμηνών, που προκλήθηκαν από τη χρήση των εγκεκριμένων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικών σκευασμάτων, για την καταπολέμηση του ρυγχοφόρου κόκκινου σκαθαριού στα φοινικοειδή, αλλά και τη χρήση ουσιών για την εμβάπτιση σπόρων και την παραμονή τους στο αναπτυσσόμενο φυτό για 3 χρόνια, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται και στη γύρη και να δηλητηριάζουν έντομα όπως και μέλισσες. Είναι ζήτημα για το οποίο συμφωνήθηκε, καθώς υπήρξαν και πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής, για απαγόρευση 3 νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων (Ιμιντακλοπριντ, Θιαμεξοξάμ και Κλοθιανιντίν). Ενώ μία πρόσφατη εκστρατεία στο διαδίκτυο ΑVΑΑΖ συγκέντρωσε πάνω από 2,2 εκατομμύρια υπογραφές, για μία συνολική απαγόρευση αυτής της κατηγορίας των φαρμάκων. Ειδική δε εκστρατεία με τίτλο Give bees a chance (Δώστε μία ευκαιρία στις μέλισσες) έχει ξεκινήσει από το Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα.

Και ο κ Θρασυβούλου παρουσίασε επιπρόσθετα στοιχεία τοξικότητας και τόνισε, ότι στο έδαφος τα νεονικοτινοειδή είναι πάρα πολύ σταθερά. Το Ιμιντακλοπρίντ ως και 17 χρόνια σε βαριά εδάφη, που μολύνουν το νερό, ενώ υπήρχε συμφωνία σχετικά με την ανάγκη παράλληλης ανάπτυξης υπαρκτών εναλλακτικών λύσεων για τη γεωργία και τις καλλιέργειες.

Τέθηκε και το θέμα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), για τους οποίους οι μελισσοκόμοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες τους για  τις επιπτώσεις τους στις μέλισσες. Η χρήση τους στο 99% των περιπτώσεων, συνδέεται με τη  χρήση ενός φυτοφαρμάκου και ενός γεωργικού προτύπου, που δεν συνάδει με την ευζωία της μέλισσας, οπότε η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη από την ελεύθερη εισαγωγή μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων από άλλες Ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες  που πιθανά έχουν επιμολυνθεί από  από γύρη ΓΤΟ. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 και στην υπόθεση Μπάλμπλοκ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το μέλι που είχε ρυπανθεί με γύρη αραβοσίτου ΜΟΝ 810, δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά γιατί η γύρη αυτή δεν έχει έγκριση για ανθρώπινη κατανάλωση και τελικά προτάθηκε νομοθετική ρύθμιση για τέτοιο μέλι από ΓΤΟ, να μην επισημαίνεται. Οι μελισσοκόμοι απαιτούν αυστηρή αξιολόγηση  κινδύνου των ΓΤΟ στα μελίσσια, το γόνο, τις βασίλισσες και τις χειμερινές μέλισσες, με δημοσιοποίηση όλων των πρωτοκόλλων αξιολόγησης ΓΤΟ και των αποτελεσμάτων τους.

Η γύρη δεν πρέπει να θεωρείται συστατικό, όπως αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά φυσικό στοιχείο, που βρίσκεται τυχαία στο μέλι, μέσα από την προσπάθεια των μελισσών να συλλέξουν το νέκταρ από τα λουλούδια και άρα καλύπτεται πλήρως από τις διατάξεις του Κανονισμού 1829 του 2003. Και ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων  κ. Νίκος Χρυσόγελος στο Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησε και προσφέρθηκε  να  προωθήσει αυτά τα αιτήματα στο Ευρωκοινοβούλιο και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μορατόριουμ στους ΓΤΟ και των μέτρων προστασίας του μελιού, από τις επιμολύνσεις με γενετικά τροποποιημένη γύρη ( ΜΒ σελίδα 16).

Advertisements