ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

Θα γίνει στις 13 ΜΑΗ ,μέρα Δευτέρα και ώρα 5 το απόγευμα, στο ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ.

Η ανακοίνωση γίνεται και από τη Μελισσοκομική , σχεδόν  4 μηνη , ιστοσελίδα μας,που το πρότεινε η κ .Γεωπόνος του Δήμου,για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι (των 18.οοο επισκέψεων της), .

Βέβαια,η διαδικασία της ημερίδας θα διευθετηθεί από το διοργανωτή της , Δήμο Αμαρουσίου.

Οι θέσεις της ιστοσελίδας μας είναι απόλυτα αντίθετες προς τη χρήση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων. Και αυτές έχουν αναρτηθεί στο διαδύκτιο και επομένως οι επισκέπτες μας θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι.Αλλά είναι και εύκολη η αναζήτηση ενημέρωσης στα αναρτημένα θέματα,αν γίνει στο ημερολόγιο του υπολογιστή  κλικ, στις ημερομηνίες του 2013,τις ακόλουθες: 3 και 10 Ιανουαρίου,7 Φεβρουαρίου,23 και 28 Μαρτίου και 6,8,1ο,12, Απριλίου.

Και φυσικά οι απόψεις μας έχουν εκτυπωθεί και με επιστολή μας πρωτοκολλημένη έχουν αποσταλεί στον κ Δήμαρχο  Αμαρουσίου και η κ. Γεωπόνος είναι ενήμερη.-

Αγαπητοί συνάδελφοι μελισσοκόμοι,ο ζήλος μας για τις μέλισσες εκφράζεται βιωματικά από τις μελισσοκομικές αναζητήσεις μας.Αλλά και η παρουσία μας στην ημερίδα του Δήμου Αμαρουσίου ,αναμένεται να  είναι ανάλογη του μελισσοκομικού ζήλου μας.Το θεματολόγιο ,για το πρόβλημα, είναι δοσμένο και μας εκφράζει και κάποιες ενδεχόμενες διαφωνίες είναι και αυτές συζητήσιμες.

Μία όμως πιθανή σκέψη,να παρουσιάσουμε  αριθμητικά τις απώλειες των μελισσιών μας στην Αττική το 2012,ατομικά και συνολικά, από τα νεονικοτινοειδή στα φοινικοειδή, κατά του κόκκινου σκαθαριού,θα ήταν σαν να ψάχνουμε ψύλλους στ΄άχυρα και το μόνο που θα προκαλούσε θα ήταν κατάθλιψη , τύπου  μνημοσύνου.

Και δεν αναζητούμε  ευθύνες για λάθη και παραλείψεις, που περιέχονται στα υπάρχοντα δεδομένα .

Το ζητούμενο  της ΗΜΕΡΙΔΑΣ είναι η κατάργηση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων και σ΄αυτό πρέπει να προσγειωθούμε και πιο συγκεκριμένα να τροχιοδρομήσουμε προς τα δεδομένα της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ  για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ΤΡΟΦΙΜΩΝ,που αποτελεί και τη βάση για τη δικαίωση του αγώνα ,έστω και καθεστερημένα από λάθη που έγιναν στην πορεία της δράσης αυτού του ευρωπαικού θεσμού.

Επιχειρήματα υπάρχουν για την κατάργηση των νεονικοτινοειδών,που προκύπτουν από την ίδια την ιστορία τους συντρέχουν και αυτά είναι τα εξής:

ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (Γ.Τ.Ο.).

Πηγές:

 • Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια  Τροφίμων,
 • Συντονιστικό των Ευρωπαίων Μελισσοκόμων και
 • Μελισσοκομικό Βήμα, της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, τεύχος 57 Ιουλίου-Αυγούστου 2012, σελίδα 51.

Παράθεση επιχειρημάτων:

 1. Ποτέ δεν αξιολογήθηκαν κατάλληλα, πριν την εισαγωγή τους στην αγορά, τα διασυστηματικά φυτοφάρμακα, που κατηγορούνται για τη δολοφονία των μελισσιών και της άγριας ζωής, σε μια τεράστια κλίμακα.
 2. Για πολλά χρόνια, οι ίδιοι οι παρασκευαστές των φυτοφαρμάκων, έχουν καθορίσει τα πρωτόκολλα αξιολόγησης και έγκρισης, κατορθώνοντας να βάλουν τους ανθρώπους τους, στις ομάδες εμπειρογνωμόνων, που καθορίζουν τη μεθοδολογία.
 3. Στην πραγματικότητα, η βιομηχανία φυτοφαρμάκων ελέγχει τα πάντα και έθετε τους δικούς της κανόνες, για την έγκριση και αδειοδότηση των προϊόντων της στην αγορά.
 4. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει αναθεωρήσει τώρα αυτές τις καθορισμένες από τη βιομηχανία μεθοδολογίες και έχει βρει κάμποσα κενά και ανεπάρκειες.
 5. Πράγματι η  ΕFSA  έχει πάρει μία τολμηρή και γενναία θέση με τη δημοσιοποίηση αυτής της επιστημονικής άποψης.
 6. Τα τελευταία 30 χρόνια, οι δοκιμές για την έγκριση φυτοφαρμάκου εξέταζαν μόνο την οξεία τοξικότητα :εάν οι μέλισσες πέθαιναν σε διάστημα ωρών, από την εφαρμογή του  φυτοφαρμάκου. Όμως, η εισαγωγή των διασυστημικών φυτοφαρμάκων αποτέλεσε στις αρχές του 1990 μία νέα και επαναστατική απειλή για τις μέλισσες: Τα διασυστημικά φυτοφάρμακα, μετά την όποια εφαρμογή τους, απορροφούνται από τα φυτά και κυκλοφορούν  σε όλο τον οργανισμό τους, ρίζες, βλαστό, φύλλα, λουλούδια, γύρη νέκταρ . Αποδείχτηκαν επίσης υπερβολικά τοξικά σε σύγκριση με τα παλαιότερα εντομοκτόνα. Θανατηφόρα για τις μέλισσες, σε σύγκριση λίγα μέρη ανά δισεκατομμύριο. Το Ιμιντακλοπρίντ είναι π.χ. περισσότερο από 7.000 φορές, πιο θανατηφόρο, για τις μέλισσες, από  το DDT .
 7. Τα παλαιότερα φυτοφάρμακα εφαρμόζονταν στα φύλλα της συγκομιδής, εξωτερικά και παρέμεναν ενεργά για μερικές μόνο μέρες, πριν η βροχή και ο ήλιος τα καταστήσουν αβλαβή. Τα διασυστημικά όμως φυτοφάρμακα παραμένουν ενεργά, μέσα στη δομή του φυτού, για μια ολόκληρη εποχή καλλιέργειας, εβδομάδες και μήνες. Κατά συνέπεια οι μέλισσες, που τρέφονται με το νέκταρ και τη γύρη τέτοιων συγκομιδών, εκτίθενται σε μικρές δόσεις των υπερβολικά τοξικών εντομοκτόνων, κατά τη διάρκεια μεγάλων χρονικών περιόδων, σε υποθανατηφόρες δόσεις.
 8. Δυστυχώς αυτή η λανθασμένη εφαρμογή, βραχυπρόθεσμων δοκιμών, επέτρεψε στα νευροτοξικά διασυστημικά φυτοφάρμακα, να μπουν στην Αγορά: Και είναι τα νεονικοτινοειδή και τα Φαινυ-πυραζόλες, όπως το Φιπρονίλ.
 9. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων σαφώς δείχνει, ότι η θεωρητική νομική διαδικασία (πλαίσιο κανονισμού ΕΕ 1107/2009), για την απόσυρση επικίνδυνων φαρμάκων, είναι στην πραγματικότητα ΑΧΡΗΣΤΗ. Και αφού, σαν άχρηστη που είναι, γιατί η ΕFSA δεν προχώρησε στην αναστολή άμεσα, της  χρήσης αυτών των προϊόντων, έως ότου αξιολογηθούν. Νομίζουμε ότι δεν το έκανε.  Και σε τέτοια περίπτωση, ας τη θεωρήσουμε προπέτασμα καπνού, για να συνεχιστεί  η χρήση σε λανθασμένη βάση, εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων.
 10. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ  και σε εθνικό επίπεδο πρέπει να δουν κατάματα τα γεγονότα. Οπότε ίσως και  επιβεβαιώσουν αυτό, που καιρό φωνάζουν οι μελισσοκόμοι :ότι δηλαδή οι κατασκευαστές φυτοφαρμάκων… έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Και τη… συγκάλυψη. Παρακάμπτοντας δημοκρατικές κοινωνίες  αγροτών, καταναλωτών τεθνεώτων, μέχρι και μελισσών:… Προς τι:… Τη συγκάλυψη των ισχυρών {του  κόσμου τούτου}. Εκείνοι είναι άλλου κόσμου. Όχι του κόσμου του Θεούαλλά του απαράδεκτου  πλουτισμού.

Και τι έγινε μετά: Στη Γαλλία ο Υπουργός Γεωργίας, μόνο με βάση την ΥΠΟΨΙΑ της βλαπτικότητας στις μέλισσες του Θιαμεθοξάμ: Απαγόρεψε τη χρήση του.

Στην Ισπανία, τη Γερμανία την Ιταλία και τη Σλοβενία το ίδιο.  Και η καταστροφή της Αττικής Μελισσοκομίας  το 2012 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2ο13.

Παρατηρούνται νεκρές μέλισσες  (με την προβοσκίδα -γλώσσα τους προεξέχουσα), ένδειξη δηλητηρίασης, από επίζηλους λαθροψεκαστές. Και ενημερώθηκε η  Γεωπόνος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου Αμαρουσίου, με διαβεβαίωση ότι θα ενεργήσει  προς την αστυνομία, που έχει αρμοδιότητα, διότι ο Δήμος  δεν πρόκειται να κάνει ψεκασμούς.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε την επείγουσα ανάγκη για προστασία της μέλισσας, του μόνου και κύριου επικονιαστή της Αττικής χλωρίδας .

Αυτό το πνεύμα πρέπει να επικρατήσει στην  ΗΜΕΡΙΔΑ του ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, προς υποστήριξη του αγώνα που έχει αναλάβει ο Αξιότιμος Δήμαρχός του,  για την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών, καταστρεπτικών φυτοφαρμάκων .Και αισιοδοξούμε, ότι την τελική συγκατάβαση και λύση θα τη δώσει ο Αξιότιμος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,


Advertisements