images (1)Πηγή: Μελισσοκομικό Βήμα της ΟΜΣΕ, Τεύχος 62,

Μάιου – Ιουνίου 2013, Σελ. 5.

Greenpeace: Αντίο μέλισσες. Γιατί οι μέλισσες αφανίζονται και η διατροφή μας κινδυνεύει;

Στις 31-01-2013, η ευρωπαϊκή επιτροπή, έστω και αργά αναγνώρισε, ότι η εξαφάνιση των μελισσών και άλλων επικονιαστών αποτελεί κίνδυνο για την οικολογική υγεία, τη διατροφική επάρκεια της ευρωπαϊκής ένωσης.

Αποφάσισε λοιπόν  καθυστερημένα να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης και πρότεινε για δυο χρόνια μία πανευρωπαϊκή αναστολή τριών νεονικοτινοειδών: ιμιντακλοπρίντ, κλοθιανιντίν και θιαμεθοξάμ, σε ηλίανθο, ελαιοκράμβη, καλαμπόκι και βαμβάκι, είτε σαν επικάλυμμα σπόρου, είτε σε κοκκώδη μορφή, είτε σε μορφή ψεκαστικού διαλύματος.

Στις 15-03-2013, στην μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων, η πρότασή της δεν πήρε καθοριστική πλειοψηφία, ούτε υπέρ, ούτε κατά.

Από τις 27 χώρες: 13 ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, 9 ψήφισαν κατά (Ελλάδα, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Αυστρία, Πορτογαλία και Ουγγαρία).

Πέντε απείχαν: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Εσθονία, Φιλανδία.

19 Μαρτίου, ο επίτροπος Μπόργκ, ανακοίνωσε στους Υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε., την απόφασή του να ξαναρχίσουν συνομιλίες, για την πρότασή του και να ξαναγίνει ψηφοφορία, στο πλαίσιο της επιτροπής προσφυγών μέσα στην Άνοιξη.

Αυτή η πρόταση της επιτροπής δεν μπορεί να θεωρηθεί ριζοσπαστική ή ακραία, για τους εξής λόγους:

  1. Υψηλή τοξικότητα αυτών των σκευασμάτων που είναι 7.000 φορές περισσότερη από εκείνη το DDT, στην κλίμακα δισεκατομμυριοστών του γραμμαρίου του φυτοφαρμάκου, ανά μέλισσα.
  2. Μεγάλη διάρκεια παραμονής του φυτοφαρμάκου στο περιβάλλον (5 μήνες ή έτη).
  3. Τα φυτοφάρμακα αυτά είναι υδατοδιαλυτά και έχουν ήδη βρεθεί σε υπόγεια ύδατα.

Η Επιτροπή θα μπορούσε να είναι πιο ριζοσπαστική και να προτείνει την πλήρη απαγόρευσή τους και για τις μολύνσεις των υδάτων, αναστολή χρήσης για 5 χρόνια. Θα μπορούσε να απαγορεύσει το Θιακλοπρίντ και το Ακεταμιπρίντ, που έχουν ίδια δράση με τα υπόλοιπα νεονικοτινοειδή, αλλά και πιθανή συνέργεια με παθογόνα και μυκητοκτόνα.

Αντί αυτών η επιτροπή επέλεξε 2ετή απαγόρευση για να δώσουν περισσότερα δεδομένα οι εταιρίες των αγροχημικών προϊόντων.

Και η συνέχεια; Με αυτή την απόφαση της επιτροπής οι εταιρίες Μπάγιερ και Σιντζεντά ξεκίνησαν μια πανάκριβη εκστρατεία παραπληροφόρησης με ατεκμηρίωτα στοιχεία (Humbolt Report), μιλώντας για 17 δις ευρώ, σε 5 χρόνια + 50.000 χαμένες θέσεις εργασίας, αν εφαρμοστεί η πρόταση της επιτροπής.

Όμως τεκμηριωμένες μελέτες, όπως αυτή του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου, για την αγροτική έρευνα (INRA), δείχνουν ότι μια μείωση της τάξης του 50% στη χρήση γεωργικών φαρμάκων στις καλλιέργειες, θα επέφερε μείωση της παραγωγής μόλις κατά 6%, πέραν της συγκράτησης  του κόστους παραγωγής από τη μειωμένη χρήση φαρμάκου.

Οι εταιρίες προσπαθούν να τρομάξουν ανθρώπους και κυβερνήσεις, ότι χωρίς τα φάρμακά τους δεν υπάρχει  αγροτική παραγωγή. Όμως σε πολλές χώρες που αυτές οι ουσίες δεν μπορούν ή απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένες καλλιέργειες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία), οι αποδόσεις των καλλιεργειών τους, χωρίς νεονικοτινοειδή ήταν ίδιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν αυτά.

Η γεωργία υπήρχε, πριν βγουν αυτά τα φάρμακα στην αγορά και καμία γενιά φυτοφαρμάκων δεν διαρκεί αιώνια αφού αυτοκαταργούνται όταν γίνουν ανθεκτικά στα παράσιτα.

Η τεράστια εκστρατεία των βιομηχανιών που παράγουν τα νεονικοτινοειδή, για παραπληροφόρηση, προκάλεσε «εθισμό» στους αγρότες, ότι χωρίς αυτά τα εργαλεία είναι αβοήθητοι.

Όμως αντί αυτών υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να πληροφορηθούμε στο: htt://bee-life.eu/en/dossier/576.

Η ΟΜΣΕ, έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξηςάπτυξης  και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, τονίζοντας, πως το δίλημμα, όπως θέλει να το παρουσιάζει η βιομηχανία, δεν είναι να επιλέξει το   Υπουργείο μεταξύ μελισσοκόμων και αγροτών, αφού δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίθεση στα συμφέροντα των δυο κλάδων.

Η αγροτική παραγωγή υπάρχει και χωρίς νεονικοτινοειδή και ότι αυτά τα προϊόντα αποδείχτηκε, ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επικονιαστών του περιβάλλοντός μας και την δημόσια υγεία.

Και βέβαια πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ούτε η (EFSA), Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ούτε άλλος φορέας, έχει αναφερθεί στην επίδραση ,που μπορεί να έχουν αυτά τα φυτοφάρμακα στους ανθρώπους ή σε άλλα έμβια όντα, όπως πουλιά.

Δυστυχώς αυτά τα νεονινοτινοειδή χρησιμοποιούνται παντού, από τα οπωροφόρα, ως το γκαζόν και από τα αγγουράκια έως τις τριανταφυλλιές. Παραμένουν καιρό στο χώμα και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τα υπόγεια νερά.

Η ΟΜΣΕ τονίζει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (κο Αθανάσιο Τσαυτάρη), ότι απέναντι σε όλη την κοινωνία υπάρχουν μόνο συγκεκριμένες εταιρίες και τα υπερ-κέρδη τους.

Η ΟΜΣΕ, που εκφράζει 17.000 μελισσοκομικών οικογενειών της χώρας, ζητάει να δοθεί σωστή ψήφος αυτή τη φορά και να γίνει το μικρό βήμα.

Η ΟΜΣΕ, επιζητεί ευρεία κοινωνική συμμαχία μετώπου, απέναντι στα νεονικοτινοειδή (greenpeace, WWF Hellas και την One Eearth, καταναλωτικές οργανώσεις, ελληνική παθολογική  εταιρία, οργανώσεις γεωτεχνικών και άλλους φορείς).

Συμμετέχουν και πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές και ευρωβουλετές. Η προσπάθεια κατευθύνεται στην κατάργηση 7 μελισσοτοξικών φυτοφαρμάκων.

Και τέλος ενώ γράφεται αυτό το άρθρο, μια μεγάλη προσπάθεια στη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία να ψηφίσει σωστά η Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί στις 29 Απρίλη με την πιο πρόσφατη ενημέρωση και την ελπίδα για το καλύτερο.

(Η ανάρτηση αυτή έγινε με πιστή απόδοση, για να ενημερωθούν οι φίλοι μελισσοκόμοι των 34.000 καλοδεχούμενων επισκέψεών τους στην ιστοσελίδα μας: tomelissi.wordpress.com, για να παρακολουθήσουν τη συνέχεια της εξέλιξης, που ενδιαφέρει τη μελισσοκομία.      (  27/05/2013 ).

Advertisements