αρχείο λήψης (2)Η γενετική τροποποίηση των φυτών γίνεται με την τοποθέτηση σε αυτά ενός ξένου γονιδίου, που βρίσκεται σε ιούς του εδάφους, αλλά και σε φυτά και αυτό  ονομάζεται vI.

Tο καλαμπόκι και η σόγια, που καλλιεργούνται σε  όλο τον κόσμο για ανθρώπινη κατανάλωση και ζωοτροφές, περιέχουν αυτό το γονίδιο.

Όμως, επικρατούσε η άποψη ότι μετά τη γενετική τροποποίηση, αυτά τα γονίδια δεν υπήρχαν στα καλλιεργούμενα γενετικά τροποποιημένα φυτά και στα τρόφιμα της παραγωγής τους. Αλλά αυτό διαπιστώθηκε ότι είναι λάθος, δεν ισχύει και ενδέχεται το καλαμπόκι και η σόγια για ανθρώπινη χρήση να είναι μεταλλαγμένα. Και βέβαια σε αυτό τον προβληματισμό μπαίνουν και οι ζωοτροφές, που κατά κύριο λόγο περιέχουν καλαμπόκι και σόγια.

Οι ερευνητές  αποκάλυψαν ότι 54 από τα 86 Γενετικά Τροποποιημένα είδη έχουν εγκριθεί για καλλιέργεια και βρίσκονται σε τρόφιμα στις ΗΠΑ. Και σε αυτά περιλαμβάνονται το  καλαμπόκι και η σόγια, που περιέχουν  αυτό το γονίδιο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αρνείται όλα αυτά και επικαλείται ότι τώρα πρωτοακούει την ύπαρξη αυτού του γονιδίου. Και βεβαιώνει ότι τα γενετικά τροποποιημένα είναι ασφαλή, όταν πολλοί επιστήμονες και καταναλωτικές οργανώσεις δεν πείθονται από τις  παρεχόμενες διαβεβαιώσεις της EFSA.

Πηγή: Μελισσοκομικό Βήμα της ΟΜΣΕ,τεύχος 61 ,Μαρτίου -Απριλίου ,2013,σελίδα 48 (και ανάρτηση χρήσιμη,για γενικότερο προβληματισμό).

Advertisements