botanologyΕπισημάνθηκε η ανάγκη να διευκρινιστεί το περιεχόμενο του τίτλου,ότι αναφέρεται στη χρήση μελισσοκομικών προϊόντων, για τη δική μας υγεία και όχι άλλων ουσιών για τη θεραπεία ασθενειών των μελισσιών.

Έτσι λοιπόν,είναι απλό ,με κλίκ  στο ημερολόγιο του υπολογιστή, στην ημερομηνία  4/2/2013,  θα προκύψει άμεση πληροφόρηση, που προέρχεται από την έρευνα περιπτώσεων μελισσοθεραπείας, όπως καταγράφονται. Αλλά είναι χρήσιμο να αναζητηθεί και προηγούμενη πληροφόρηση, που αναφέρεται σε προηγούμενες αρχικές αναρτήσεις και με τον ίδιο τρόπο  μπορούν να εντοπιστούν με κλικ στην ημερομηνία 13/12/2ο12. Είναι αναφορές στη μέλισσα, τα προϊόντα της και την αξία τους, που προέρχονται από την περιρρέουσα, προδιαδυκτιακή, τη βιβλιογραφική, πληροφόρηση.

Έπειτα από αυτή  την αναδιάταξη μεθοδευμένης συνολικής παρουσίασης, προκύπτει ευχέρεια να συνεχίζεται η ενημέρωση  για μελισσοθεραπεία, που μέχρι σήμερα  και με αναφορά  στις πηγές της, είναι η εξής:

 • Το μέλι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες , να εξουδετερώσει μικρόβια, με τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά που έχει, όπως υπεροσμωτικό περιβάλλον, χαμηλό PH, ελάχιστη υγρασία και αντιμικροβιακές ουσίες, όπως :

υπεροξείδιο του υδρογόνου, φαινολικά, μεθυλγλυοαξάνη και άλλα που συνδέονται με τα σάκχαρα που περιέχει. (Μελισσοκομικό Βήμα ,τεύχος 57 σελ. 54 ).

Περιέχει το βουτυρικό οξύ, που είναι βιοενεργό συστατικό με αντικαρκινική δράση και σ΄αυτό το συστατικό υπάρχει η πρόδρομη ουσία του τριβουτυρίνη, που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και ερευνάται εντατικά  (ΜΒ,6Ο,σελ62).

 • Η πρόπολη έχει αξιοπρόσεκτη επίδραση στην ομοιόσταση της γλυκόζης και στη αφομοίωση των μετάλλων από τα οστά (ΜΒ 54 ,σελ.54).

Έχει αντιφλεγμωνώδη δράση, ανάλογη της δοσολογίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά στη αντιμετώπιση της λεϊσμανίασης, ενώ υπόσχεται πολλά αν συνεχιστεί η έρευνά της (ΜΒ 54 ,σελ.55) .

Χρησιμοποιείται ενάντια στις μυκητολογικές ασθένειες των φυτών.( ΜΒ 60,σελ.63).

 • Ο βασιλικός πολτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα,στη λεύκανση του δέρματος ( ΜΒ 54, σελ. 54)

Έχει νευροπροστατευτική δράση μετά τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, γιατί προσφέρει υπεροξείδωση των λιπιδίων και αυξάνει τη δράση ενδογενών ή μή,ενζυμικών αντιοξειδωτικών συστημάτων(ΜΒ 57 σελ.55)

 • Το δηλητήριο της μέλισσας περιέχει απαμίνη,που προλαβαίνει την αθηροσκλήρωση (ΜΒ 57,ΣΕΛ.54).

Αντιμετωπίζει και το αλλεργικό άσθμα ( ΜΒ 6ο,ΣΕΛ. 62)

 • Η ΓΥΡΗ :…και πώς να την παραλείψουμε,αντίθετα  την αφήσαμε  για το τέλος αυτής της ανάρτησης,ώστε να έχουμε περιθώρια θετικής αξιολόγησης:Ανασύροντας από το χρονοντούλαπο το βιβλίο του Γεωπόνου  κυρίου Θανάση Μπίκου ,που αφού τον ευχαριστήσουμε για την πλούσια και πολύτιμη πληροφόρηση ,πρέπει και να τον επαινέσουμε.

Και επειδή διαδυκτιακά είναι αδύνατο να επεκταθούμε και δεν μας επιτρέπεται αυτό, πληροφορηθήκαμε ότι τα χαριτωμένα για μελέτη βιβλία του υπάρχουν  σε κεντρική διάθεση, στις εκδόσεις ΨΥΧΑΛΟΥ, Χαριλάου Τρικούπη 56-58 ,Εξάρχεια ,Αθήνα,τηλ.210.3834254 .

Και αυτά είναι τα  : ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ  και ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΡΗ, οπότε τελείως επικεφαλαιακά μπορούμε να αναφερθούμε στο δεύτερο,σελίδα 110  ,Κεφάλαιο 10:ΔΙΑ  ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ  (Πού ωφελεί η γύρη), έτσι σαν κάλεσμα του τύπου «Προσέλθετε  οι ενδιαφερόμενοι για μελέτη και υγεία», στις σελίδες:

  • 112 Κρυολογήματα και Γρίπη
  • 115 Αλλεργικό Συνάχι, Άσθμα και Αλλεργίες
  • 118 Δύναμη για  τους Αθλητές
  • 122 Ο Προστάτης
  • 123 Προστατίτιδα
  • 124 Ρευματισμοί και Αθρίτιδα, Τριχόπτωση
  • 125 Δέρμα, Παθήσεις από Ακτινοβολία
  • 126 Συκότι, Γυναικεία  προοβλήματα
  • 127 Προβλήματα εμμηνόροιας, εμμηνόπαυσης κλιμακτηρίου
  • 129 Νοητικές ικανότητες, Ευεξία, Ευφορία, Αναζωογόνηση και Ανδρισμός
  • 130 Σεξουαλική ικανότητα
  • 131 Ανακούφιση κόπωσης, Όρεξη και αύξηση βάρους,Παιδιά Διαβήτης
  • 132 Στρες,Άγγχος,Κατάθλιψη,Αϋπνία,Τάση για Αμνησία, Όραση, Εντερικές διαταραχές, Πάρκινσον, Εγκεφαλικές διαταραχές.
  • Και  Κεφάλαιο 11: σελίδα 134  Δόσεις Γύρης,πότε, πώς και πόσο.
  • Και Κεφάλαιο 14: σελίδα 154 Επίλογος του φέροντος την ευθύνη.- Με αυτή την παράγραφο που καλύπτει τις σελίδες 154 και 155 τελειώνει το αξιολογότατο σύγγραμμα  ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΡΗ  και η προσεκτική μελέτη του ,που έγινε απέχει αφάνταστα από κάθε έννοια ευθύνης,αντίθετα είναι ταυτισμένη με τον πηγαίο  έπαινο που αξίζει  ο συγγραφέας του κύριος  Θανάσης Μπίκος.Και η  άποψή μας αυτή ενισχύεται από αυτό που θα μεταφέρουμε από τη σελίδα 151 του βιβλίου και είναι το εξής: …Και αν ακόμα η γύρη δεν είχε κανένα από τα άλλα ζωτικά στοιχε’ια ,που τόσο αναλυτικά μιλήσαμε και που τόσο καλό κάνουν στον ανθρώπινο οργανισμό κλπ .κλπ…. μία κουταλιά του τσαγιού γύρη μόνο για το δυνάμωμα των τριχοειδών αγγείων μας…. και εξηγεί:Υπάρχουν γύρω στις 600.000 χιλιόμετρα τριχο0ειδών στον καθένα μας,αν μπαίνανε σε μια γραμμή.Αυτό σημαίνει χοντρικά  μιά/μισι φορά το γύρο της γής.Η γύρη θα βοηθούσε  στο να μειώσει τη ΛΑΣΠΗ που συσσωρεύεται σ΄αυτούς τους αγωγούς,σαν αποτέλεσμα των γηρατιών,του στρες,της μοντέρνας ζωής,των τροφών,του αέρα,των φαρμάκων,του καπνίσματος και του μολυσμένου περιβάλλοντος. Και να θυμάσαι:Μόνο ένα ελάχιστο φράξιμο σε ένα μόνο σημείο αυτών των αγγείων,των χιλιάδων χιλιομέτρων ,αγωγών του εγκέφαλου,θα μπορούσε να σε σκοτώσει ή να σε αφήσει μερικά ή ολικά παραλυτο, για το υπόλοιπο της ζωής σου.Και μια και οι καρδιοπάθειες  είναι ένας συνηθισμένος λόγος θανάτου,σήμερα ένας στους πέντε  και κανείς δεν μπορεί να εξασφaλίσει ότι δεν θα είσαι ο επόμενος υποψήφιος,καταλαβαίνεις πόσο ζωτική είναι η γύρη για τον καθένα και ιδίως για όσους είναι πάνω από 40 χρονών,να τη χρησιμοποιούν σαν προφυλακτικό μέσον.-

Όμως για λόγους ίσης και δίκαιης παρουσίασης, πρέπει να καταγράψουμε και κάποιες επικεφαλαιακές παραπομπές και στο πρώτο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα,με τον τίτλο «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ», που αυτές είναι οι εξής:

  • Σελίδες 163-167 Το ΜΕΛΙ:Μία αναφορά για τα πάντα του.Τα φυσικά του στοιχεία και τα χημικά του,τις πρωτείνες και τα αμυνοξέα,τα μεταλλικά άλατα,τα ένζυμα,την ιμβερτάση,αμυλάση,γλυκοζοξειδάση,βιταμίνες,θερμίδες,τη βακτηριοστατική του δράση και το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2) κατά είδος μελιού.
  • Και στη συνέχεια στις σελίδες 187-206: Τα Μελισσοθεραπευτικά του για εγκαύματα, στομαχοεντερικά, συκώτι, νεφρά, καρδιά, αναπνευστικό και κρυολογήματα, φυματιώδη μόλυνση, νευρικό σύστημα-αϋπνίες, δέρμα και πληγές με επιθέματα επιδέσμων μελιού, καλοπιστικά, αθλητισμό, παιδιά και μακροζωία.

Και από την ιστοσελίδα μας: Την ευχή για καλή αναζήτηση και μελέτη σε όλους, που θα αξιοποιήσουν και θα μεταδόσουν την ενημέρωσή τους .