images (10)Οι εργάτιδες μέλισσες, είναι ατελείς-θηλυκές, δηλαδή έχουν ωοθήκη, όπως οι βασίλισσες, αλλά σε ομαλές συνθήκες μελισσιού δεν δραστηριοποιούνται γεννητικά τα όργανά τους, αφού από τη φύση έχει καθιερωθεί, ότι η βασίλισσα είναι η γεννήτρα μελισσών και κηφήνων, αλλά και άλλων βασιλισσών, μέσα από καθιερωμένες συνθήκες και ειδικές διαδικασίες. Αλλά για την καλύτερη κατανόηση  του πιο πάνω θέματος και πριν το αναλύσουμε, είναι χρήσιμο να  αναφέρουμε από τώρα σχετική πληροφόρηση, που είναι η εξής:

Η Κανονική  Φυσιολογική Βασίλισσα, που γεννάει και παράγει το μελίσσι, προέρχεται από αυγό  άλλης βασίλισσας, που από τη γέννησή του εκκολάπτεται σαν σκουληκάκι, σχεδόν αθέατο, την τέταρτη μέρα από τη γέννησή του. Και τις πρώτες τρεις μέρες από την εκκόλαψή  του, ταγίζεται με αραιωμένο βασιλικό πολτό, που τον παράγουν από τους υποφαρυγγικούς αδένες τους  οι νεαρές μέλισσες, ηλικίας 7 μέχρι 13 μερών και αυτές λέγονται Παραμάνες.

Για να γίνει βασίλισσα συνεχίζει να τρέφεται όλη τη ζωή της  με κανονικό, όχι αραιωμένο, βασιλικό πολτό, που η ποσότητά του είναι και ρυθμιστής για να αυξήσει ή να μειώσει την αυγογέννα της. Να συμπληρώσουμε όμως, ότι αυτό το αυγό που θα γίνει βασίλισσα ή μέλισσα , περνάει  μέσα από τη σπερμοδόχο κύστη (αποθήκη) σπέρματος, που συγκέντρωσε η βασίλισσα από τους κηφήνες σε διαδοχικές  γαμήλιες πτήσεις στον τόπο συγκέντρωσης των κηφήνων. Και με την ίδια διαδρομή, μέσα από την ίδια κύστη περνάει και το αυγό που θα δώσει μέλισσα, αλλά αυτή δεν γίνεται βασίλισσα, γιατί  μετά την εκκόλαψή της  τρέφεται και αυτή με αραιωμένο βασιλικό πολτό, όπως και ο κηφήνας, για τρεις μέρες, αλλά από την τέταρτη μέρα και για όλη τη ζωή της τρέφεται με μέλι και γύρη (πρωτεΐνη).

Όμως πρέπει να να πούμε και για το αυγό που προέρχεται ο κηφήνας, ότι αυτό δεν περνάει από τη σπερμοδόχο κύστη, είναι δηλαδή αγονιμοποίητο και το γεννάει η βασίλισσα στα πλατύτερα κελιά που φτιάχνουν οι μέλισσες (κηφηνοκελιά ), που χρειάζονται για να  γονιμοποιούν τις παρθένες νέες βασίλισσες, ώστε  να πολλαπλασιάζονται τα μελισσοσμήνη.

Μένει και μία λεπτομέρεια …να εξηγήσουμε, ότι τα αυγά που γεννάει η βασίλισσα, όλα είναι ίδια, αλλά έχουν μία αθέατη μικροσκοπική τρυπούλα, που όταν περνάνε από τη σπερμοδόχο κύστη της βασίλισσας, από αυτή τη διαδρομή αποκτούν σπέρμα και είναι γονιμοποιημένα , να δώσουν  μέλισσα ή βασίλισσα, που θα κανονιστεί αργότερα, ανάλογα με την την τροφή που θα ταγιστούν. Εκείνα που γεννιούνται χωρίς πέρασμα από το κηφηνόσπερμα δίνουν πάντα κηφήνα.

Είναι χρήσιμο όλα τα πιο πάνω, να τα συμπυκνώσουμε με άλλη συνοπτική παράθεση και ας την πούμε με μορφή τύπου, που θα βοηθήσει να αποφύγουμε το σκεπτικό βραχυκύκλωμα ως εξής:

Η βασίλισσα στα πλατειά κηφηνοκελιά γεννάει πάντα αβγό αγονιμοποίητο, που παράγει κηφήνα.

Στα στενότερα κελιά γεννάει αβγό γονιμοποιημένο, που παράγει μέλισσα ή βασίλισσα.  Αλλά στο κελί της  Βασίλισσας κάνει μεγέθυνση κρεμαστή προς τα κάτω, σαν βελανίδι (βασιλοκελί).

Όλα τα αβγά, μέλισσας, κηφήνα και βασίλισσας εκκολάπτονται την τέταρτη μέρα από τη γέννησή τους. Τις τρεις πρώτες μέρες τρέφονται από τις παραμάνες, με ίδια τροφή, αραιωμένο βασιλικό πολτό.

Από την τέταρτη μέρα και μετά οι μέλισσες και οι κηφήνες τρέφονται για όλη τη ζωή τους με μέλι και γύρη, ενώ η βασίλισσες συνεχίζουν να τρέφονται με πυκνό, όχι αραιωμένο, βασιλικό πολτό, η ποσότητα του οποίου ρυθμίζει και την έντονη ή μειωμένη ένταση της γέννας, (που σχετίζεται  με τις περιβαλλοντικές συνθήκες αύξησης του πληθυσμού και της σοδειάς του μελισσιού).

Και τώρα ερχόμαστε στη ανάλυση του θέματος της επικεφαλίδας:  Παρθενογόνες Μέλισσες

Οι κανονικές βασίλισσες εναποθέτουν σε κάθε κελί από ένα αυγό όρθιο στον πυθμένα του:  μέλισσας (γονιμοποιημένο) αν είναι στενό το κελί, όμως αγονιμοποίητο αν είναι πλατύ το κελί, για κηφήνα.

Ο έμπειρος μελισσοκόμος βλέποντας μέσα σε ένα  ή και σε πολλά κελιά περισσότερα αυγά και μάλιστα όχι στον πυθμένα, αλλά  και στα πλάγια, τα τειχώματα των κελιών, έχει ένδειξη σοβαρή ότι δεν υπάρχει βασίλισσα κανονική στο μελίσσι και στην απελπισία του,  για την επιβίωσή του,  ταγίζει με βασιλικό πολτό μέλισσες, που σύμφωνα   με  τα  προηγούμενα, μόνο κηφήνες θα παράγονται. Και αυτή την κατάσταση την αποδίδει  η φράση «ΑΓΡΙΟΠΟΎΛΙΑΣΕ ΤΟ ΜΕΛΊΣΣΙ», δηλαδή έγινε κηφηνογόνο και θα χαθεί, οπότε πρέπει να παρέμβει ο μελισσοκόμος και να περισώσει την κατάσταση, δίνοντας ,αν μπορέσει να βρει, ένα σφραγισμένο κελί από άλλο μελίσσι και να παρακολουθήσει την κατάσταση, γιατί  μπορεί να μη γίνει αποδεκτό  το κελί  ή η βασίλισσα που θα βγει από αυτό.

Αν το αγριοπούλιασμα έχει προχωρήσει, πρέπει στη συνέχεια να παρακολουθείται συνεχώς, μήπως και ξαναπροκύψει αυτή η ανώμαλη, χωρίς προοπτική, κατάσταση.

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, που ακολουθούν συνήθως οι έμπειροι μελισσοκόμοι είναι:  Να τελειώνουμε… Σηκώνουν την κυψέλη,την μεταφέρουν σε απόσταση 5ο μέτρων,τινάζουν τα πλαίσια ένα-ένα να πέσουν οι μέλισσες στο έδαφος και αποσύρουν την κυψέλη, κρατώντας τα πλαίσια για να τα μοιράσουν όπου χρειάζεται ενδυνάμωση σε άλλα μελίσσια. Και μετά από λίγη ώρα πηγαίνουν στο τιναγμένο μελίσσι και καπνίζουν τις μέλισσες να πετάξουν,οπότε θα μοιραστούν στις κυψέλες του μελισσοκομείου, έτσι σαν ενδυνάμωσή τους και  με βάση τη  σκέψη ότι αυτό που χάσαμε σαν μελίσσι, έγινε ενίσχυση στα  υπόλοιπα. Κοντολογίς συμψηφιστική πράξη, που τη λένε οι λογιστές.

ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ είναι η κατάργηση του κηφηνογόνου μελισσιού και απόσυρση της κυψέλης του, αφού προηγουμένως μοιράσουμε από ένα πλαίσιό της με τον πληθυσμό που είναι πάνω σε αυτό. Προσοχή όμως μόνο σε δυνατά μελίσσια, όχι αδύνατα. Και αυτά θα επισημάνουν τις εκφυλιστικές περιπτώσεις και  θα ξεκάνουν τις κηφηνογόνες  ψευτοβασίλισσες  (της ανάγκης βέβαια ).

ΌΜΩΣ,ΥΠΟΨΗ και μία  άλλη  ενδεχόμενη  διαφορετική περίπτωση: ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΕ ΓΕΝΝΑ  ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ, που αμέλησε ο μελισσοκόμος  να της δώσει πλαίσια ( χώρο), για  να συνεχίσει την ανάπτυξη  του μελισσιού της . Αναγκάζεται να εναποθέσει  αυγογέννα,  ξαναγυρνώντας στα ίδια κελιά, ( προειδοποίηση και για το μελισσοκόμο πριν σμηνουργήσει ), από έλλειψη χώρου.-

Advertisements