ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013


m1(Γίνεται συσχέτιση και με προηγούμενες αναρτήσεις):
Η ομότιτλη ανάρτηση της 6/6/2013 για το 2μηνο Ιουλίου Αυγούστου ,έγινε με αρκετή επέκταση και με τους αστερίσκους της αξιολόγησής της πήρε από τους επισκέπτες της 4,5 με άριστα το 5,δίνοντας ικανοποίηση, για την οποία και σας ευχαριστούμε.Η αξιολόγηση είναι ο δείκτης της πορείας των αναρτήσεων ,αν χρειάζονται αναβάθμιση και θα θέλαμε να γίνεται σε κάθε μία,έτσι σαν καθοδήγησή μας.Αλλά και να αποστομώσουμε αυτό που ακούεται, ότι οι μελισσοκόμοι συντηρούν μία τάση κρυψίνοιας,θέλουν να μαθαίνουν ,για αποθήκεψη γνώσεων,αλλά δεν λένε αυτά που ξέρουν.Με άλλα λόγια ,αγοράζουν, αλλά δεν πουλάνε.Και το απορρίπτουμε αυτό, δικαιολογώντας το σαν αίσθημα σεβασμού,που αν είναι έτσι,πρέπει να αποβληθεί και αυτό κάνει εξαντλητικά η ιστοσελίδα μας.Τα λέμε όλα και λειτουργούμε την ελευθερία της γνώμης του διαδικτύου,που εσείς με αφάνταστο όγκο επισκέψεων το χρησιμοποιείτε,φυσικά από ζήλο και αγάπη για τη μελισσοκομία.Ας προχωρίσουμε λοιπόν με αξιολογική διάθεση,είναι το ζητούμενο και μας κατευθύνει σ΄αυτό που προσπαθούμε.
Η προηγούμενη λοιπόν ομότιτλη ανάρτηση της 6/6/2013 σχετίζεται με την: 11/7/2013 {Δυσμενείς επιδράσεις στις μέλισσες από τη βόσκηση σε άνθη Λυγαριάς(Καναπίτσας,) σε εποχή ξηρασίας}.Και για την ενότητα του λόγου «επικινδυνότητα»συναναφέρεται η βόσκηση γύρης από τα φοινικοειδή.Αυτά που για την προστασία τους από το ρυγχοτό κόκκινο σκαθάρι ,χρησιμοποιήθηκαν τα νέας γενειάς νεονικοτινοειδή  σκευάσματα των πολυεθνικών αγροχημικών  εταιρειών-βιομηχανιών,με καταιξέρεση και για τελευταία φορά και κατάστρεψαν τη μισή Αττική μελισσοκομία χωρίς να δοσολογήσουν οι υπεύθυνοι τότε του αρμόδιου υπουργείου.

Βρισμόμαστε σε εποχή ξηρασίας.Οι ανθοφορίες έχουν περάσει,οι φοίνικες, όσοι απομείνανε θα καλέσουν τις μέλισσες στην πλούσια γύρη τους και έχουμε παρατηρήσει,τώρα τον Ιούλιο νεκρές μέλισσες στις κυψέλες με την κοκκινωπή γλώσσα τους έξω προτεταμένη,δείγμα δηλητηρίασης. ΥΠΟΣΧΈΣΕΙΣ ΈΧΟΥΝ ΔΟΘΕΊ ότι ΔΕΝ   ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΎΝ , ξανά ,τα νεονικοτινοειδή ,ΑΛΛΆ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΖΗΛΟΙ ΛΑΘΡΟΨΕΚΑΣΤΕΣ,που τα έχουν στην αποθήκη τους και κατά βούληση ψεκάζουν,αφού δεν μπορούν να ελεγχθούν από τις αρμόδιες και υπεύθυνες ΑΡΧΕΣ. Για το 2μηνο λοιπόν Ιουλίου Αυγούστου του 2013 μπορούμε να δανειστούμε χρήσιμες πληροφορίες και χειρισμούς από το ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ της ΟΜΣΕ,τεύχος 63,Ιουλίου Αυγούστου 2013 σελ.34 και να ευχαριστήσουμε το περιοδικό και τον αρθρογράφο Βασιλοτρόφο,τον κ.Παύλο Καμπούρη,που συμπληρώνει τις γνώσεις μας,στις οποίες θα αναφερθούμε συνοπτικά με συνεχόμενη ροή,προσθέτοντας και κάποιες δικές μας αναγκαίες πληροφορίες,ως εξής:

Ανυδροι μήνες με καύσωνες.Στην Αρκαδία ανύπαρκτη χορτονομή για γύρη από ανομβρία και πώς χωρίς γύρη(πρωτεϊνες ) να γίνει η κουραστική και εξαντλητική συλλογή μελιού,θύμωσε ο έλατος και δεν μελίτωσε,οπότε σκόρπισαν και οι μελισσοκόμοι σαν του λαγού τα τέκνα να δούμε πού θα πάμε για βοσκή.
Για τη Μακεδονία, η πιο δύσκολη περίοδος 15 Ιουλίου- 15 Αυγούστου για ανθόμελα από βαμβάκι,ηλίανθο και καλαμπόκι για γύρη. Και πως να γίνει παραγωγή με τα χρησιμοποιούμενα νεονικοτινοειδή των πανίσχυρων Υπερκρατικών Αγροχημικών Εταιρειών, που τα κυκλοφορούν ελεύθερα και 4 από τα δηλητηριώδη φυτοπροστατο(καταστρεπτικά) προϊόντα τους θα καταργηθούν από 1/12/2013 και για δύο χρόνια,βλέποντας για τα πιο πέρα. Και αν θα εφαρμώσουν τη κατάργηση στην Ελλάδα,που στη ψηφοφορία της κατάργησης,οι εκπρόσωποί μας ,ψήφισαν να παραμείνουν σε κυκλοφορία και σε δεύτερη επαναψηφοφορία απείχαν, ΙΧΘΎΩΝ ΑΦΩΝΌΤΕΡΟΙ.Να τους ξαναστείλουμε λοιπόν στην Ευρώπη να μα εκπροσωπίσουν ξανά…. (λεπτομέρειες στο Μελισσοκομικό Βήμα,τεύχος 63 σελίδες 1,3,4, και 5).
Καύσωνας λοιπόν και οι τσίγκοι των καπακιών των μελισσοκυψελών καίνε και υπερθερμαίνουν τις κυψέλες.Ενώ αν με ρολάκι και υδρόχρωμα οικοδομικό βάφονταν άσπρα, θα ήταν πιο δροσερές.Και με μικρά κοψιδάκια από κόντρα πλακέ λεπτό ,στις 4 γωνίες των μελισσιών, μεταξύ καπακιού και κυψέλης, θα άφηνε άνοιγμα για ρεύμα αερισμού.Βέβαια οι μέλισσες προπολιάζουν το άνοιγμα,αλλά θα έχουν και κάποα μείωση της θαρμοκρασίας.Όμως και η πρόπολη είναι καθαρή και εύκολη στο ξύσιμό της αν ενδιαφέρει.Τα μελίσσια χωρίς να εξαντλούμε τα όρια αντέχουν θερμοκρασία από μείον 50 μέχρι συν 5ο βαθμούς Κελσίου. Χρειάζονται νερό κοντά τους.Στη Θάσο οι πισίνες πνίγουν μέλισσες.Υπάρχουν περιορισμοί χρήσης καπνιστηριού,για αποφυγή πυρκαγιάς ,επομένως: βρέξιμο με νερό στο έδαφος πριν το άναμμα  και δικές τους  ποτίστρες ,για να αποφεύγονται τα βοθρολύματα.Υπόψη :  η σκίαση των μελισσιών από δέντρα είναι βοήθεια.
Ο Ηλίανθος,για τους γνώστες της ποικιλίας δίνει καλή σοδειά σε Εβρο ,Σουφλί και Ορεστιάδα ,και το μέλι του  είναι σαν λάδι και αραιό ,ενώ σε 2ο ήμερο κρυσταλλώνει ,όπως και τα χαρμάνια που θα συμμετέχει.Και κάτι ξεχασμένο ή άγνωστο,ότι η βοσκή στον ηλίανθο προκαλεί φθορές στα φτερά των μελισσών το άνθος του .Και τα νεονικοτινοειδή που χρησιμοποιούνται στον ηλίανθο ,το μεγάλο πρόβλημα ,που είναι άγνωστο και με άνεση και ανυποψίαστα μασουλάμε σπόρους,προστατευμένους με νεονικοτινοειδή,όχι οξείας δηλητηρίασης, αλλά αθροιστικής υποθανατηφόρας ( αναρτήσεις σχετικές με όλα αυτά στο ευρετήριο των άρθρων μας).
Το Βαμβάκι,πριν τα νεονικοτινοειδή και μετά τον έλατο ήταν η άριστη επιλογή:Θεσσαλία,για γόνους και ανανέωση των πληθυσμών.Ψεκασμοί υπήρχαν διαφυλλικοί, χωρίς χρήση νεονικοτινοειδών.Και καλή συνεργασία  μελισσοκόμων και βαμβακοπαραγωγών για αμοιβαία ωφέλεια. Το μέλι, άριστο για χαρμάνια,και για τα συστατικά του….Και μετά….. ήλθαν τα  Νεονικοτινοειδή και το σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσοσμηνών ,στις ΗΠΑ (σήμερα 40%).
Αλλά στην Ελλάδα είχαμε μαύρα μεσάνοιχτα.Βλεπαμε γόνους,όχι ανάπτυξη,αφού χαναμε τις συλλέκτριες.Και η συνηθισμένη κυκλική τοποθέτηση τω μελισσιών προκαλεί παραπλανήσεις και απώλειες.
Το Τριφύλλι και καλαμπόκι στο Πολύκαστρο Κιλκίς,εκβολές Λουδία και Πηνειού, αλλά και στα δύο δουλεύουν τα νεονικοτινοειδή.Τι να κάνουμε,τι να πούμε….
Μελούρα στη βελανιδιά,τον Ιούλιο στα δρυοδάση,για πηχτό σκούρο μέλι(άγνωστο και παράξενο).Όμως άγρια ρίγανη,μέντα και άλλα βότανα με γύρη βοηθούν για ανάπτυξη και μετά μετά 

η μελούρα 15-18 Ιουλίου το βελανίδι,που δίνει μέλι πολύ μαύρο..
Στη συνέχεια όμως, θέλουμε γύρη για ανανέωση του πληθυσμού.
Πεύκος,το πρώτο βάρεμα τον Αύγουστο,όμως με ανανεωμένο πληθυσμό και γύρες.Αλλά τον Αύγουστο ΠΑΡΑΤΗΡΟΎΜΕ ΑΎΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΡΌΑ ΚΑΙ ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΕΠΕΙΔΉ ΜΕΙΏΝΕΤΑΙ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΌς ΚΑΙ ΌΤΑΝ ΔΕΝ ΈΧΟΥΜΕ ΚΆΝΕΙ ΤΟ ΧΕΙΜΏΝΑ ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΜΕ ΟΞΑΛΙΚΌ ΟΞΎ. ΑΦΑΙΡΟΎΜΕ ΤΑ ΜΈΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΉΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΏΝ ΑΝΑΡΤΉΣΕΩΝ (Ευρετήριο άρθρων).
tomelissi.wordpress.com (Επιλεκτική απόδοση,με συμπληρώσεις) 11/7/2ο13.

1 thoughts on “ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

  1. Παράθεμα: Αξιολογική προσέγγιση της μελισσοκκομίας το 2013 | Το μελίσσι

Σχολιάστε