Στο μελισσοκομικό περιοδικό:ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ  Ιουλίου Αυγούστου 2ο13 ( τηλέφωνο  2392091575) και στη σελίδα  222,υπάρχει δημοσιευμένη είδηση,ότι γι΄αυτή τη χρονιά του 2013 ,δεν θα γίνει ψεκασμός με νεονικοτινοειδή διασυστηματικά εντομοκτόνα σκευάσματα,αλλά από μία ομάδα άλλων, που τα κατονομάζει και είναι συνολικά  6.

Τα σκευάσματα αυτά δεν εισχωρούν στο φυτικό ιστό,δεν περνάνε στο νέκταρ και τη γύρη.Και φυσικά έχουν μικρή υπολειμματική διάρκεια.Η τοξικότητά τους δηλαδή  ελαχιστοποιείται στις 3 ώρες μετά το ψεκασμό.Εάν λοιπόν οι επεμβάσεις στους  φοίνικες γίνουν αργά το απόγευμα προς το βράδυ και ενημερωθούν οι μελισσοκόμοι της περιοχής να περιορίσουν τα μελίσσια τους 3 περίπου ώρες,οι απώλειες  σε μέλισσες θα είναι μικρές.

Την κοπή των ταξιανθιών του φοίνικα δεν την αναφέρει,γιατί αυτοί που θα έμπαιναν στον κόπο να το κάνουν δεν πρόκειται να ψεκάσουν και για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει αισιοδοξία.

Συμβουλεύει για εγρήγορση των μελισσοκόμων, γιατί η χρησιμοποίηση όποιουδήποτε άλλου σκευάσματος στους φοίνικες είναι ΠΑΡΆΝΟΜΗ και πρέπει να καταγγέλλεται.Και να μη ξεχνάμε ότι στην προσπάθεια αναστολής της χρήσης νεονικοτινοειδών,μεγάλη βοήθεια πρόσφερε, η επιμονή ,δυστυχώς λίγων μελισσοκόμων,να μαζέψουν νεκρές μέλισσες και να τις στείλουν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο,για εξακρίβωση της αιτίας θανάτου.Έτσι είχαμε στα χέρια μας  αδιάσειστα στοιχεία,που μπορούσαν να επάγονται ποινές σε δημόσιους υπαλλήλους,αλλά και σε ιδιώτες.

Οι μέλισσες  και οι φοίνικες συνυπάρχουν ΚΑΙ ΑΥΤΌ  ΤΟ ΧΡΉΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ  ΑΦΊΣΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΥΛΙΚΌ,ΈΧΕΙ ΑΠΟΣΤΑΛΕΊ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ  ΔΗΜΟΥΣ  και πρέπει να το μεταδώσουμε όσο μπορούμε και περισσότερο,γιατί ο μόνος πόλεμος που έχει χαθεί , είναι αυτός, που δεν έγινε.

Και τέλος η ιστοσελίδα μας με τις 55.οοο  επ ισκέψεις ( σε  7μηνο ) και με εσάς τους επισκέπτες της ,ευχαριστούμε το  περιοδικό Μελισσοκομική  Επιθεώρηση ,που μας ενημερώνει σε χρήσιμα θέματα αλλά και σε επείγοντα και κρίσιμα όπως αυτό.

tomelissi.wordpress.com  19/7/2013

Advertisements