Σχόλιο ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, για την απαγόρευση τριών νεονικοτινοειδών (Μ.Β. τ.63, Ιουλίου-Αυγούστου 2013)

images (5)Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ανταποκρίθηκε στο διαρκές αίτημα των μελισσοκόμων ,όπως και στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής  Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που διαπιστώνει άμεσο κίνδυνο για τις μέλισσες από τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων (Ιμιντακλοπρίντ και κλοθιανιντίν της  Μπάγιερ και θιαμεθοξάμ της Σιντζέντα) και  ενέκρινε κανονισμό για τον περιορισμό αυτών των νεονικοτινοειδών από την 1η Δεκεμβρίου  2013 και θα επανεξεταστούν το αργότερο σε 2 έτη.

Ο ευρωβουλευτής μας λοιπόν, που πρόσφερε και ο ίδιος τις δικές του προσπάθειες στην υπόθεση (υπάρχουν αναρτήσεις μας) ,θεωρεί ότι είναι η πρώτη νίκη των μελισσοκόμων, ενάντια στο λόμπι της βιομηχανίας των φυτοφαρμάκων και η EFSA έστω και αργά αποφάσισε να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης, πανευρωπαϊκά  για δυο χρόνια στη χρήση νεονικοτινοειδών: σε καλαμπόκι, ηλίανθο, βαμβάκι και ελαιοκράμβη, για ορισμένες χρήσεις.

Ο ευρωβουλευτής μας είχε κάνει τις βάσιμες παρεμβάσεις του, τα τρία τελευταία χρόνια στην EFSA ,αλλά και επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών, που θέτουν σε κίνδυνο τη βιοσιμότητα του μελισσοκομικού κλάδου, ενώ οι μέλισσες επικονιάζουν το 80% και οι απώλειες των μελισσών στην Ελλάδα είναι στο πάνω από 15-35%.

Οι εταιρείες αυτές αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει απώλεια της αγροτικής παραγωγής και των θέσεων εργασίας.

Όμως η χρήση των νεονικοτινοειδών δεν είναι μονόδρομος στη γεωργία. Και μεγάλες αγροτικές χώρες (Γαλλία, Ιταλία) έχουν περιορίσει την χρήση κάποιων νεονικοτινοειδών, χωρίς παραγωγικές απώλειες.

Τη θέση της βιομηχανίας αρχικά υποστήριξε η χώρα μας, που είναι από τις πρώτες στην παραγωγή μελιού στην Ε.Ε. :Αρχικά ψήφισε ΚΑΤΑ της κατάργησης τους    και στη συνέχεια στη δεύτερη ψηφοφορία, ΑΠΕΙΧΕ  ψήφου (σαν Πόντιος Πιλάτος),.  Αλλά το   κίνημα προστασίας της μελισσοκομίας είναι δυνατό και  η απαγόρευση των νεονικοτινοειδών,πρέπει να ολοκληρωθεί.

Ο Ευρωβουλευτής μας Κρίτωνας Αρσένης έχει πραγματικά αγωνιστεί για την κατάργηση των νεονικοτινοειδών,και του αξίζει έπαινος.Ο κάθε αγώνας πρέπει να εμφορείται από αισιοδοξία και για τη συνολική  αγωνιστική προσπάθειά του έχουμε απόλυτα πισθεί, όπως και τη συνέχιση του αγώνα του.Και βέβαια η Μλισσοκομία συνολικά τον ευγνωμονεί.-

Δικαιούται     λοιπόν να αισθάνεται τον ενθουσιασμό μιας ,της πρώτης νίκης ,Ευρωπαϊκής έκτασης,έστω και κόντρα στην Κυβέρνησή μας,που από την υποστήρηξη των υπερκατικών αγροχημικών  βιομηχανιών,πέρασε στην άβουλη ουδετερότητα της  άρνησης ψηφου.

tomelissi.wordpress.com (Με παράθεση βάσιμων και εύλογων απόψεων)  26/7/2013

Advertisements