Η Νέα Πληροφόρηση έχει δοθεί από την  Ιστοσελίδα μας, σε πολλές αναρτήσεις ,που κατά σειρά προβάλλονται για μελέτη με κλίκ σε ημερομηνία και θέμα ως εξής:

15/12/2012:Η ζάχαρη είναι τοξική για τις μέλισσες

27/12/2012 Δεύτερο κλίκ: : Τροφοδοσία μελισσιών το χειμώνα.

2/2/2013   : Τροφοδοσία μελισσιών.

12/2013    :  Επείγουσα ανάγκη τροφοδοσίας μελισσιών.

19/2/2013 :Η ζάχαρη σαν τροφή των μελισσιών.

14/4/2013:Περιπτώσεις τροφοδοσίας μελισσιών.

15/7/2ο13: Τροφοδοσία μελισσιών,σε μια συνολική ,συνοπτική ενημέρωση.

Από τη μελέτη αυτών των αναρτήσεων αποδίδεται η σύγχρονη ενημέρωση για την τροφοδοσία των μελισσιών.

Όμως μία πληρέστερη πληροφόρηση για το θέμα,από παλιές πηγές φαίνεται απαραίτητη να καταγραφεί, με αναφορά στις πηγές ,για να συπληρωθεί κάποιο κενό που δεν καλύπτεται από τα προηγούμενα,κάποια αντίθετη άποψη ;για να λειτουργήσει η δική μας αξιολόγηση και επιλογή ,ώστε να απορρίψουμε το απαράδεκτο νέο ή παλιό,όχι βέβαια σε λεπτομερειακά ,αλλά σε βασικά και κρίσιμα θέματα ΤΗΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ.

Να πάρουμε λοιπόν  για το θέμα μας πληροφόρηση από το βραβευμένο από την Ακαδημία  Αθηνών βιβλίο  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ του αείμνηστου Ν.Ι.Νικολαϊδη,έκδοση 6η του 1984 και σε  ένα τέτοιο παλαιό,σχεδόν 30κονταετίας βοήθημα ,δεν περιμένουμε να έχουμε πληροφόρηση που υπάρχει στη σύγχρονη εποχή,αλλά αναζητούμε  κάτι  που είναι αξιόλογο και δεν το εφαρμόζουμε σήμερα ή κάτι που ίσχυε τότε και σωστά το απορρίπτουμε σήμερα ,με βάσιμη αιτιολόγηση:

Σελίδα 262: Η τροφοδότηση  των μελισσιών θεωρείται από τους μαλισσοκόμους αναγκαίο κακό.Πρέπει όμως να την αποφεύγουμε,γιατί είναι ανιαρρή και πολυέξοδη,προκαλεί λεηλασίες σε περιπτώσεις απροσεξίας,όμως σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται και πρέπει να γνωρίζει καλα ο μελισσοκόμος,πώς και τι να τροφοδοτεί.

Τροφοδοσία για ξεχειμώνιασμα :

1)Στο τέλος του φθινοπώρου που τελειώνει η ωοτοκία ,για να έχει προμήθειες ξεχειμωνιάσματος το μελίσσι.Χρειάζεται άφθονη ποσότητα για αποθήκευση και φυσικά  δεν εννοεί μέλι ,που είναι σε κηρήθρες,όπως  αλλού στο βιβλίο  υποστηρίζει την εφαρμογή της ΤΡΟΦΑΠΟΘΗΚΗΣ (πάτωμα  με μέλι πάντα πάνω  από τη βάση της γονοφωλιάς και όχι με διάφραγμα βασίλισσας).Υπάρχει μία σοβαρή αντιπαράθεση στις δύο αυτές  οδηγίες. Και  να συμπληρώσουμε και τη δική μας διαφωνία  της ανάρτησης 15/12/2012: Η ζάχαρη είναι τοξική για τις μέλισσες.Αλλά  να μην παραλειφθεί ,ότι η ζάχαρη προ 30ετίας μπορεί να μην  ήταν τοξική,αφού τα διασυστημικά νεονικοτινοειδή μπήκαν σε καλλιέργειες προ 10ετίας .Επομένως  μπορούμε να συμφωνίσουμε στο ότι υποχρεωτικά  τροφοδοτούμε με ζάχαρη στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος λιμοκτονίας στο μελίσσι.

2)Σαν διεγερτική τροφοδοσία της βασίλισσας για ωοτοκία και πάντα σε μικρές ποσότητες,για 15νθήμερο ,όταν δεν υπάρχει ανθοφορία ή είναι πρώϊμη,αλλά διακόπηκε..Επίσης για να γίνει καλή διατροφή βασιλικών κελιών.

3)Τροφοδότηση των παραφυάδων ,για την αποδοχή βασιλικών κελιών.

4)Τροδότηση για την εγκατάσταση μελισσοδεμάτων σε κυψέλες.

5)Τροφοδότηση  για τη συμπλήρωση ημιτελών Σεξιόν.

6) Με τι πρέπει να τροφοδοτούμε:

1)Διαχείμαση,μόνο σε περίπτωση αποφυγής λιμοκτονίας και πάντα με ζάχαρη ΕΛΛΗΝΙΚΗ με τη σημαιούλα στο πακέτο της συσκευασίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (γιατί  εμπορεύεται και Γερμανική και Σερβική) .   Αναλογία 2 ζάχαρη και 1 νερό

2)Διεγερτική, 1 ζάχαρη και 2 νερό

3)Διατροφή  βασιλικών κελιών, 2 ζάχαρη και 1 νερό

4 ) Παραφυάδες, 2 ζάχαρη και 1 νερό

5)Μελισσοδέματα,1 ζάχαρη και 1 νερό

6) Για τη συμπλήρωση ημιτελών Σεξιόν,Ποτέ ζάχαρη.Είναι νοθεία ( που διαπιστώνεται  εύκολα ), για αγορανομική  παράβαση.  ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊΤΑΙ  ΜΟΝΟ ΜΕΛΙ αραιομένο  με νερό ,σε ίση ποσότητα.

Advertisements