Μετά τα νεονικοτινοειδή στο στόχαστρο της επιτροπής το Φιπρονίλ, γνωστότερη εμπορική ονομασία Ρίζεντ της εταιρίας Μπάσφ

 

poisonΕίναι νευροτοξικό εντομοκτόνο για κατσαρίδες και μυρμήγκια στο σπίτι και κτηνιατρικό φάρμακο για ψύλλους.  Όμως και για κύριες χρήσεις του στη γεωργία σε 60 διαφορετικά είδη παγκόσμια καλλιεργούμενων φυτών.

Τοξικό για μέλισσες, υδρόβιους οργανισμούς, θηλαστικά και για τον άνθρωπο.

Είναι κύρια αιτία της εξάπλωσης του συνδρόμου κατάρρευσης των μελισσιών και σε πολύ χαμηλές δόσεις. Τις αποπροσανατολίζει και χάνονται οι συλλέκτριες.

Το 2003 στη Γαλλία προξένησε μαζικές απώλειες και το 2004 το Γαλλικό Υπουργείο προσωρινά το απαγόρευσε και τον Απρίλη του 2005 με δικαστική διαμάχη η απαγόρευσή του ανανεώθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα νεονικοτινοειδή ζήτησε από την (EFSA,)  να κάνει αξιολόγηση του Φιπρονίλ για οξείες και χρόνιες επιπτώσεις στην επιβίωση και ανάπτυξη των μελισσιών και τις συνέπειές του από τις υποθανατηφόρες δόσεις θνησιμότητας και τη συμπεριφορά μελισσών ,που διαπιστώθηκαν τα εξής:

Α) Κίνδυνος από τη σκόνη κατά τη σπορά επεξεργασμένων με επικάλυψη σπόρων. Σοβαρός, άμεσος κίνδυνος για το καλαμπόκι. Για άλλες καλλιέργειες δεν μπόρεσε να αξιολογηθεί.

Β) Νέκταρ και γύρη. Οι μελέτες σε κλωβούς δεν ολοκληρώθηκαν.

Γ) Για άλλες επιδράσεις προέκυψαν αρκετά κενά. Η Επιτροπή εξετάζει τη γνωμοδότηση ενώ το Φιπρονίλ χρησιμοποιείται σε 5-6 κράτη-μέλη, για παραγωγή σπόρων. Τον Ιούλιο θα ξανασυζητηθεί και θα προκύψουν δεδομένα (ΜΒ 63, Ιουλίου-Αυγούστου, σελ. 5, (συνοπτική απόδοση) tomelissi.wordpress.com)   22/7/2013

Advertisements