Χρονικό αναστολής χρήσης νεονικοτινοειδών

Είναι το κυρίαρχο πρόβλημα για την προστασία των μελισσών, που απειλούνται με εξαφάνιση, για να επέλθει το αυτονόητο, αυτό που επισημαίνει ο καθηγητής κος Π. Χαριζάνης και η Eλληνική Eπιστημονική Eταιρία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας: ότι χωρίς μέλισσες δεν θα υπάρχει παραγωγή τροφίμων. Επομένως ούτε γεωργοί, παρά μόνο «υπάλληλοι» εταιρειών, που θα προμηθεύουν αποκλειστικά και το σπόρο και τα φάρμακα, χωρίς καμία ελπίδα αυτοδιάθεσης. Και ως προς αυτά παραθέτουμε αναρτήσεις μας, που προϊδεάζουν για το πρόβλημα αυτό, αν αναζητηθούν στην ιστοσελίδα μας: tomelissi.wordpress.com, με ημερομηνίες:
3-1-2013 Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και μελισσοκομία
10-1-2013 Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και νεονικοτινοειδή (όλη η ιστορία)
1-2-2013 Σύνδρομο κατάρρευσης μελισσών
7-2-2013 Σύνδρομο κατάρρευσης μελισσιών
22-3-2013 Μια μεγάλη νίκη σ’ ένα μακροχρόνιο πόλεμο
28-3-2013 Απαγόρευση χρήσης νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων
8-4-2013 Καταστροφή Αττικής μελισσοκομίας
12-4-2013 Γενική Συνέλευση Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Μελισσοκόμων
22-4-2013 Ενημερωτική αναφορά για την Ημερίδα του Δήμου Αμαρουσίου
23-4-2013 Νεονικοτινοειδή και Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί
26-4-2013 Αναρτημένα άρθρα σχετικά με Νεονικοτινοειδή
26-4-2013 Αναρτημένα άρθρα σχετικά με Νεονικοτινοειδή- Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσιών
30-4-2013 Ευρωπαϊκό μορανόριουμ σε εντομοκτόνα
27-5-2013 Συνύπαρξη μελισσοκόμων και καλλιεργητών εσπεροειδών
28-5-2013 Όχι :Στις κατ’ εξαίρεση έγκρισεις εντομοκτόνων για τα φοινικοειδή
29-5-2013 Ανησυχίες για την ασφάλεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο)

1/6/2013 Κίνδυνος κατάργησης του συστήματος επικονιαστών,που μετέχουμε

2/6/2013 Προσωρινή απαγόρευση χρήσης νεονικοτινοειδών  φυτοφαρμάκων
1-6-2013 Κίνδυνος κατάρρευσης του οικοσυστήματος επικονιαστών που μετέχουμε
2-6-2013 Προσωρινή απαγόρευση χρήσης νεονικοτινοειδών

Οι αναρτήσεις αυτές διευκολύνουν για μια συγκεντρωμένη προηγούμενη ενημέρωση που θα διευκολύνει στην κατανόηση της εξέλιξης, που μας παρέχει το έγκυρο περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση, τεύχος 4, Ιουλίου-Αυγούστου 2013, σελ. 221 (σελιδαρίθμηση σε ετήσιους τόμους).
Ευχαριστούμε πολύ για την πλατειά ενημέρωση που μας παρέχει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, όπως και την πρόεδρο της (αρθρογράφο) Κα Σοφία Γούναρη.
(Η ιστοσελίδα μας κάνει επιλεκτική συνοπτική αναφορά σε καίρια σημεία του άρθρου της, χωρίς αλλοίωση ουσίας, αλλά με μικρή αναδιάταξη της πληροφόρησης για χρονική ακολουθία και εννοιολογική συνάφεια, σύμφωνα με τα ακόλουθα:
1) Άρθρα στο science: Τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα φυτοφάρμακα των χημικών ουσιών clothianidin, imidacloprid και thiamethoxam, ίσως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των μελισσών και την αναπαραγωγή τους.
2) Τον Απρίλιο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια,των Τροφίμων (EFSA) να πραγματοποιήσει αναλύσεις για τα πιο πάνω τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα και τον Ιανουάριο του 2013 η EFSA, δημοσίευσε την ανάλυσή της, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αρκετές ανησυχίες και πρότεινε να ανασταλούν οι χρήσεις με επένδυση σπόρων, σποράς σε ανοιξιάτικες καλλιέργειες στις οποίες έλκονται οι μέλισσες. (π.χ. βαμβάκι, καλαμπόκι, αλλά όχι ζαχαρότευτλα).
3) Στις 31 Ιανουαρίου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε προσωρινή διετή ανάκληση ορισμένων χρήσεων για τα υπόψη νεονικοτινοειδή (αυτά που αναφέρθηκαν στο 1), με σκεπτικό, ότι πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ,αν πράγματι επηρεάζουν τις μέλισσες.
4) Στις 18 Μαρτίου του 2013 έγινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των κρατών, γι’ αυτή την αναστολή, με αποτέλεσμα: 150 ψήφοι υπέρ της αναστολής, 80 κατά και 120 αποχής.
Καθώς η ψηφοφορία δεν ήταν ισχυρή ζητήθηκε να γίνει και δεύτερη ψηφοφορία μετά 1 μήνα.
Το παρασκήνιο και το προσκήνιο των πιέσεων των δυο μεγάλων εταιριών, με το μεγαλύτερο συμφέρον από την κυκλοφορία των νεονικοτινοειδών, Bayer στη Γερμανία και της Syngeda στην Ελβετία, ήταν έντονο.
Αλλά και αντίστοιχα έντονη ήταν και η πίεση των εθνικών μελισσοκομικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων,για την κατοχύρωση της απόφασης, κυρίως σε άλλες χώρες με δυνατή μελισσοκομία.
5) Τελικά στις 29 Απριλίου έγινε η δεύτερη ψηφοφορία για την αναστολή της κυκλοφορίας των αναφερθέντων νεονικοτινοειδών,με  αποτέλεσμα θετική ισχυρή πλειοψηφία για αναστολή .Αυτή η πρωτοφανής  απόφαση για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα,αλλά και τα διεθνή,παρουσίασε συμπεριφορά  μερικών χωρώνιδιωτικών κεφαλαίων στη δημόσια διοίκηση και στις αποφάσειςαποτέλεσμα :θετική ισχυρή για αναστολή πλειοψηφία. Αυτή η πρωτοφανής απόφαση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ,αλλά και τα διεθνή, παρουσίασε συμπεριφορά μερικών χωρών: Προβολής ιδιωτικών κεφαλαίων στη Δημόσια Διοίκηση και  στις αποφάσεις της.

6) Η χώρα μας αρχικά ψήφισε κατά της αναστολής στη 1η και στη 2η ψήφισε αποχή. Δηλαδή το Υπουργείο μας ,που μάλιστα έκανε και τον ‘’Κινέζο’’ προσπαθώντας να μην δώσει δημοσιότητα στο θέμα. Άλλωστε δεν είχε και μεγάλη αντίδραση,αφού η  Μελισσοκομία μας είναι μεγάλη σε μέγεθος, όμως στο ύψος των περιστάσεων μικρή. Αναστολή ψήφισαν χώρες ,που είχε δημιουργηθεί υπόβαθρο συνειδητοποίησης των παράπλευρων απωλειών της χρήσης αυτών των φυτοφαρμάκων, όπως η Γαλλία, Σλοβενία, Ισπανία. Αλλά και μικρές χώρες, με μνημόνιο όπως η Κύπρος και χώρες με μεγάλα οικονομικά προβλήματα όπως η Βουλγαρία. Χαρακτηριστική ήταν και η περίπτωση της Ιταλίας, με μεγάλη μελισσοκομία και γεωργική παραγωγή, με οικονομικές «τρύπες» στο στόχαστρο των αγορών, που ψήφισε υπέρ της αναστολής στην 1η και στη 2η ΚΑΤΑ. Δηλαδή κέρδισαν οι αγορές. Περιπτώσεις που συμβαίνουν και στην Ελλάδα και πρέπει να παλέψουμε για ανατροπή τους.
7) Έτσι η απόφαση είναι για αναστολή χρήσης των πιο πάνω τριών νεονικοτινοειδών, για δυο χρόνια, από 1ης Δεκεμβρίου 2013. Στην Ελλάδα έχουμε οικονομική κρίση και τι θα κάνουμε μετά την αναστολή, δηλαδή τι θα πούμε στους παραγωγούς να χρησιμοποιήσουν μετά την αναστολή. Αυτά αναφωνούν οι ειδικοί Ελληνες Ε.πιστήμονες!!! Και πρέπει να ακουστεί η θέση λοιπόν των επιστημόνων, των πανεπιστημιακών δασκάλων, των γεωργών, σ’ αυτή την κατάσταση.
8) Στις 17 Μαίου 2013, έγινε Ημερίδα της Φυτιατρικής Εταιρίας Ελλάδος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Η Φυτιατρική ως επιστήμη και εφαρμογή στη σύγχρονη γεωργία και το περιβάλλον». Με Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης και θέμα: Τα νεονικοτινοειδή στην Ελλάδα- Η χρησιμότητα και η επικινδυνότητά τους. Σύσσωμη η Επιστημονική Κοινότητα σ’ αυτή τη συζήτηση( που δυστυχώς την παρακολούθησαν και άλλοι ,φοιτητές, αυριανοί γεωπόνοι)σε αγαστή συνεργασία με ….τους  Γεν. Διευθυντές της Bayer και της Syngevta στην Ελλάδα, κατέδειξε την αναγκαιότητα των νεονικοτινοειδών, ως μονόδρομο για την παραγωγή τροφίμων. Μάλιστα σχεδίαζαν και παρεμβάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε η  Ελλάδα ,η χώρα του Μνημονίου,να εξαιρεθεί από την απόφαση της αναστολής..
Όμως πήραν την απάντηση από τον Π. Χαριζάνη, Καθηγητή της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελλισοκομίας – Σηροτροφίας, που είπε το αυτονόητο,ότι: Χωρίς μέλισσες δεν υπάρχει παραγωγή τροφίμων. Χωρίς μέλισσες δεν θα υπάρχουν γεωργοί και γεωπόνοι, αλλά «υπάλληλοι των παραπάνω εταιριών,  απ’ όπου θα προμηθεύονται αποκλειστικά και τον σπόρο και τα φάρμακα. Χωρίς καμιά ελπίδα αυτοδιάθεσης.
9) Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας δια της εκπροσώπου της Κας Σ. Γούναρη διατύπωσε προς τους Γενικούς Διευθυντές των εταιριών την εξής ερώτηση: «Η αναστολή δόθηκε ώστε να υπάρχει χρόνος να μελετηθεί η χρόνια τοξίκωση, που προκαλούν στις μέλισσες και στους άλλους φυσικούς επικονιαστές τα νεονικοτινοειδή.  Τα τεράστια ποσά που ξοδεύετε για την προπαγάνδα της   αναγκαιότητας  αυτών των ουσιών, για να μην αναφέρουμε τα δώρα, σε ερευνητικά ιδρύματα (ή ανθρώπους σε θέσεις «κλειδιά»), γιατί  δεν τα χρησιμοποιείτε για αυτήν την έρευνα, ώστε να αποδειχθεί ότι οι ουσίες αυτές είναι αβλαβείς ,όπως ισχυρίζεστε; Ή μήπως κάτι ξέρετε και δεν θέλετε να μας το πείτε; Αφελής ερώτηση, θα σκεφθείτε. Η απάντηση όμως που δόθηκε είναι αρκετά διαφωτιστική,ότι:
• Οι εταιρίες μας έχουν ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία φακέλου και την έγκριση αυτών των ουσιών, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σκοπεύουμε λοιπόν αυτά τα χρήματα να τα βγάλουμε.
• Ναι μα και το DDT, είχε πάρει έγκριση σύμφωνα με την τότε νομοθεσία, μέχρι που απαγορεύτηκε… Να σημειώσουμε ότι ενώ η μελέτη της ευρωπαϊκής αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τον περασμένο Ιανουάριο κατεδείκνυε ότι η τοξικότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι 7.000 φορές ισχυρότερη από εκείνη του DDT ,που απαγορεύτηκε τη 10ετία του ’70.
10) Και με τους παραγωγού, τί γίνεται; Τα πράγματα είναι ίσως περισσότερο δύσκολα. Η κυκλοφορία των νεονικοτινοειδών όντως θα ανασταλεί, αλλά οι παραγωγοί θα μπορούν να τα βρουν. Ίσως γιατί οι συγκεκριμένες εταιρείες ξαφνικά θα κάνουν προσφορές και θα προωθήσουν ποσότητες για δύο χρόνια,ίσως τα βρουν σε σε άλλες αγορές.

Οπότε η μόνη δυνατή προσέγγιση είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση και προσφορά εναλλακτικών οδών. Και αυτό θέλει υπομονή, επιμονή και χρόνο. Όπως οι ημερίδες που ξεκίνησε και οργανώνει η ΟΜΣΕ κατά τόπους να είναι μια καλή προσέγγιση, που όταν οι παρευρισκόμενοι μελισσοκόμοι είναι περισσότεροι, αυτές οι ημερίδες δεν θα πατρονάρονται για να αποτελούν τσιφλίκι κάποιων.
11) Για τους ψεκασμούς των φοινικοειδών υπάρχουν εξελίξεις. Μέχρι πέρυσι έπαιρναν κατ’ εξαίρεση άδεια χρήσης 120 ημερών για την προστασία των φοινικοειδών από το κόκκινο σκαθάρι και τα φάρμακα ήταν νεονικοτινοειδή. Και στις περισσότερες περιπτώσεις ψέκαζαν με αυτά τα φάρμακα το φυτό ή εγχεόταν το φάρμακο με σύριγγα στον κορμό του και οι μέλισσες πέθαιναν στο δέντρο ή καθώς το φάρμακο κυκλοφορούσε στο χυμό του φυτού και βγαίνει στη γύρη μετέφεραν το δηλητήριο μαζί τους στη κυψέλη, προκαλώντας πλήρη κατάρρευση στα μελίσσια. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη τη Νότια Ελλάδα, την Κρήτη, Πάρο Νησιά των Κυκλάδων, Κυπαρισσία, Ηλεία, Πρέβεζα, Άρτα :Σε περιοχές με φοινικοειδή, σε δημόσιες ή ιδιωτικές περιοχές.
ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ: Ύστερα και από την όχι συντονισμένη ,αλλά τουλάχιστον έντονη αντίδραση της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος και λίγων δυστυχώς Συλλόγων και Συνεταιρισμών (Μ.Σ. Αν. Αττικής, Μ.Σ. Πάρου), το τμήμα γεωργικών φαρμάκων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέκρινε τη διεύρυνση των αδειών διάθεσης στην αγορά τεσσάρων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για τη χρήση τους στην προστασία των φοινικοειδών, που είναι τα εξής:
Α) Με δραστική ουσία lambda – cyhalothrin (Λάμπντα – σιχαλοθρίν)
1. Patrol 2,5 WG (πατρόλ 2,5 WG)
2. Karate Zeon 10 cs (Καρατέ Ζέον 10 cs)
3. LAMBDASTAR 2,5 WG (Λαμπνταστάρ 2,5 WG)
4. ASCOT 2,5 WG (Άσκοτ 2,5 WG)
5. KARAKAS 10 CS (Καράκας 10 CS)
Β) Με τη δραστική ουσία SPINOSAD (Σπινοσάντ), για την αντιμετώπιση του λεπιδόπτερου Paysandria Archon (Παϊσάντρια Άρκχον)
6. LASER 480 SC (Λασέρ 480 SC).
Ποία είναι η κύρια διαφορά; Τα σκευάσματα αυτά δεν είναι διασυστηματικά. Δεν εισχωρούν στο φυτικό ιστό, δεν εμφανίζονται στο νέκταρ ή τη γύρη και φυσικά έχουν μικρή υπολειμματική διάρκεια. Η τοξικότητά τους δηλαδή ελαχιστοποιείται 3 ώρες μετά τον ψεκασμό. Εάν λοιπόν οι επεμβάσεις στους φοίνικες γίνουν αργά το απόγευμα προς το βράδυ και ενημερωθούν οι μελισσοκόμοι της περιοχής να περιορίσουν τα μελίσσια 3 περίπου ώρες, οι απώλειες σε μέλισσες θα είναι μικρές.
Η κοπή των ταξιανθιών του φοίνικα δεν αναφέρεται, πιστεύοντας, ότι αυτοί που θα μπαίνουν στον κόπο να το κάνουν, δεν πρόκειται να ψεκάσουν. Για τους υπόλοιπους… δεν διατηρείται καμία αισιοδοξία.
Οι μελισσοκόμοι λοιπόν πρέπει να δείξουν εγρήγορση: Η χρησιμοποίηση οιουδήποτε άλλου σκευάσματος στους φοίνικες είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΑΙ. Γιατί είναι αλήθεια ότι στην προσπάθεια να σταματήσει η έγκριση νεονικοτινοειδών για την προστασία των φοινικοειδών, μεγάλη βοήθεια πρόσφερε η επιμονή λίγων δυστυχώς μελισσοκόμων, να μαζέψουν μέλισσες νεκρές και να τις στείλουν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για εξακρίβωση του αιτίου θανάτου. Έτσι είχαμε στα χέρια μας αδιάσειστα στοιχεία, που μπορούσαν να επιφέρουν και ποινές σε δημόσιους υπαλλήλους αλλά και σε ιδιώτες…
Οι μέλισσες και οι φοίνικες συνυπάρχουν από την αρχή της ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑΣ.
Αφίσα με σχετικό ενημερωτικό υλικό έχουν αποσταλεί σε όλους του Δήμους και τα Μελισσοκομικά Κέντρα της περιφέρειας.
Το μήνυμα πρέπει να διαχυθεί όσο γίνεται περισσότερο. «Ο μόνος πόλεμος που δεν έχει χαθεί, είναι αυτός που δεν έχει δοθεί».

ΠΗΓΗ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση,τεύχος 40 Ιουλίου-Αυγούστου 2013, τηλ-Φάξ 2392091575

Συμμετοχή στην προσπάθεια της ιστοσελίδας μας: tomelissi. wordpress. com, με τις 57.οοο επισκέψεις  μελισσοκόμων κυρίως ,μέσα στο 2ο13.

Advertisements