Η ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΊΑ είναι κύριο έργο της μελισσοκομίας,συνδυασμένο με θαυμασμό και με πολύ δογματισμό ειδίκευσης,που για τους απλούς μελισσοκόμους αποτελεί ταμπού .Και ονειρεύονται να προβληθούν και να καταξιωθούν μόνο με αυτή την…..νομιζόμενη ειδίκευση κορυφής,ενώ στην ουσία, όπως προβάλλεται και έχει επικρατήσει, αποτελεί αποδυνάμωση της μελισσοκομίας,εγκατάλειψη της φυσικής διαδικασίας παραγωγής βασιλισσών ,με απλή συνεργασία  με τις μέλισσες του κάθε μελισσοκόμου,για να αποφεύγονται και οι εξαρτήσεις από τους αυτοπροβαλλόμενους ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΟΥΣ.

Αυτό το περίγραμμα είναι  καθιερωμένο  και με αναρτήσεις μας το έχουμε παρουσιάσει για ενημέρωση αυτών που ενδιαφέρονται,αλλά η αναζήτηση με οδηγό το ευρετήριο των άρθρων μας,πρέπει να είναι κουραστική και αποδυνάμωση της ενότητας του θέματος της βασιλιτροφίας.

Έτσι οδηγηθήκαμε στη σκέψη να συσχετιστούν όλες οι προηγούμενες αναφορές,σε νέα ιστοσελίδα,αυτήν εδώ, που θα αποτελεί τον οδηγό της μελέτης των άρθρων της βασιλοτροφίας,,αλλά να περιέχει και  άλλες χρήσιμες πληροφορίες,που συνδέονται με τη βασιλοτροφία και δεν έχουν  προβληθεί για αμφίδρομη ενημέρωση.

Καταγράφουμε λοιπόν,σαν διευκόλυνση μελέτης, τις προηγούμενες ενημερώσεις  ,  για αναζήτηση κατά σειρά στις ημερομηνίες της ιστοσελίδας μας ,που είναι οι εξής:

19/1/2013 Πρακτικοί τρόποι για επιλογή και βελτίωση βασιλισσών

20/1/2013 Πρόγραμμα παραγωγής βασιλισσών- Βασιλοτροφία

21/1/2013 Παραγωγή βασιλισσών- Βασιλοτροφία

26/6/2013 Μέθοδος παραγωγής βασιλισσών Δρα Μίλλερ

5/7/2013 Σχηματισμός παραφυάδων,που βασιλοτροφία είναι και αυτή και

10/8/2013 Αύξηση του μελισσοκομείου ,που βασιλιτροφία είναι και αυτόςο τρόπος

Όμως,πρέπει να  εξηγήσουμε από τώρα, ότι οι δύο τελευταίες αναρτήσεις από μόνες τους, προβάλλονται σαν σπουδαιότερες,με την έννοια,ότι βασίζονται σε απλό και φυσικό τρόπο παραγωγής βασιλισσών,από επιλεγμένα μελίσσια,της άριστης απόδοσης του μελισσοκομείου μας,του μόχθου μας και δεν γίνονται με το χειρόπιαστο μπολιαστήρι του βασιλοτρόφου ή της εμπορικής εισαγωγής βασιλισσών από γειτονικό  Ευρωπαϊκό οίκο  βασιλοτροφίας ή εγχώριο βασιλοτρόφο και είναι σίγουρα καλύτερες και  φθηνότερες, αλλά δικαιολογημένα, αφού  όπως ξέρουμε  και τα παιδιά που γεννούνται με τεχνητή γονιμοποίηση,του σωλήνα που λέμε,έχουν μεγάλο κόστος.Για την  ΠΟΙΟΤΗΤΑ  διαφωνούμε ,κατά πόσο μπορεί  να συγκριθεί με τη φυσική,την από Θεού τέλεια σχεδίαση της προέλευσης και αφού δεν ξέρουμε τη γενεαλογική ρίζα τους..Βέβαια τη ξέρουν οι βασιλοτρόφοι τους και εμείς δεν χρειάζεται να τη ξέρουμε.

Κοντολογίς καταλήξαμε στη θεοποίηση της λέξης ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ ,καταλύοντας την τέλεια φυσική διαδικασία,για να αποκτούμε τεχνητές,όχι φυσικές βασίλισσες,που καταλήγει στην αλλοίωση  και τον εκφυλισμό του μόνου εργγαλειου  της δημιουργίας της ζωής  στη Γη μας.

Η ΦΎΣΗ  από τη ΘΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ έχει καθιερωμένη διαδικασία  πολλαπλών σε πτήση γονιμοποιήσεων των βασιλισσών για διασφάλιση της ζωής και τον πολλαπλασιασμό του είδους των μελισσιών και όλο αυτό το σύστημα πως είναι δυνατό να αναπληρωθεί από ένα απόθεμα σπέρματος κηφήνων…με ποία επιλογή και συντήρηση.

Αυτά  όμως τα γνωρίζουν οι επιστήμονες του κλάδου της μελισσοκομίας,που σαν κορυφές, ίσως  και οι μελισσοκόμοι της σειράς ,που αυτοπροβάλλονται με καμάρι σε κορυφαίο αξίωμα σαν  Βασιλοτρόφοι.

Αλλά  ας πάμε στους ειδικούς κορυφαίους του κλαδου της μελισσοκομίας να φωτιστούμε  για την ηλικία που πρέπει να έχει  το σκουλίκι  του αυγόύ της βασίλισσας, για να μη γίνει μειονεκτική  βασίλισσας ,που τοποθετούνται ως εξής:

Ρούτ, 48 ώρες σαν σκουλίκι από την εκκόλαψή του από το αυγό. Πρίτσαρδ  36  ώρες. Δρ Φίλιπς 24 ώρες καιΤζέϋ Σμίθ,Περρέ Μεζόνεβ και Μπρόδερ Άδαμ  συμφωνούν στις 12 ώρες (σαν πιο πολλοί και πιο σωστοί...) ….

Όμως ο Σμίθ βάζει και επιφύλαξη για το 12ωρο, ότι το σκουλίκι να έχει σχήμα νέας σελήνης,μόλις να το διακρίνουμε χωρίς μεγενθυντικό  φακό .,  :Αν οι άκρες του σκουλικιού  έχουν πλησιάσει μεταξύ τους και είναι σχεδόν κοντά στο κλείσιμο κύκλου,τότε είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 48 ωρών  και είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ,αφού έχει τραφεί με λιγότερο πολτό και θα γίνει μειονεκτική βασίλισσα.

Διαφωνίες λοιπόν πατέρων της μελισσοκομίας…. Και πως να συμφωνήσουμε με τον κάθε αυτοδιαφημιζόμενο βασιλοτρόφο.Αλλά , τι γίνεται  το εμβολιαζόμενο στον αέρα,το ήλιο,τον καύσωνα,σε τραυματισμό από το μεταλικό μπολιαστήρι ,αν ήταν μισοβυθισμένο και μισοπνυγμένο στον ομόχρωμο βασιλικό πολτό στο κελί  της κηρήθρας  και άλλες αθρόες μειονεξίες, που πως μπορούν να αντιπαρατεθούν με τους ειδικευμένους χειρισμούς των μελισσών και τη φροντίδα  των σκουλικιών μέσα  στην κυψέλη τους ,που τους παρέχει προστασία από περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Επομένως πρέπει το έργο της εκτροφής των βασιλισσών να το αφήνουμε στις μέλισσες και στην κυψέλη τους,που είναι και ο κόσμος τους και αυτές ξέρουν καλά τη δουλειά τους.  Και ο μελισσοκόμος πρέπει να συμβάλλει στην παραγωγή των βασιλικών κελιών ,σε μελίσσια άριστα,με το δικό τους γενετικό υλικό,που εύκολα θα γίνει, αν απομονώσει τη βασίλισσα μέσα στην κυψέλη και σε κλουβί κατάλληλο να την τροφοδοτεί το μελίσσι της.Παράλληλα όμως πρέπει να  εντοπίσει και να σημαδέψει τις περιοχές των πλαισίων που έχουν αυγογένα  για να πάρει βασιλοκελιά από αυτές, ενώ τα πρώτα κελιά που θα αρχίσουν να χτίζονται πρέπει να τα καταστρέψει ,για να μην προκύψουν μειονεκτικές βασίλισσες από  λιγότερη κατανάλωση βασιλικού πολτού.

Όμως για όσους επιμένουν να βασιλοτρέφουν με μπολιαστήρι,ας τους συνδράμουμε με την αναγκαία πληροφόρηση ,έτσι για να την έχουν πρόχειρη για αποφυγή λάθους,ως προς τη σωστή ηλικία του σκουλικιού που θα επιλέξουν :

Α)  ΕΜΒΡΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ :

1)Αυγό όρθιο στο κελί είναι σημερινό μιας μέρας 2) όρθιο λοξό δύο ημερών και 3) οριζόντιο ξαπλωτό τριών μερών

Β) ΣΤΆΔΙΟ ΣΚΟΥΛΙΚΙΩΝ:

1)Σκουλίκι σαν νέα σελήνη είναι τεσσάρων ημερών,ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ 2) σαν μισός κύκλος είναι πέντε ημερών ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ τα σκουλίκια: Σχεδόν σαν κύκλο, 6 ημερών,ανοιχτός κύκλος 7 ημερών και κλεισμένος κύκλος 8 ημερών

Γ)ΑΡΧΗ ΣΤΑΔΙΟΥ ΝΥΜΦΗΣ 9η μέρα σφράγισμα κελιού 9η μέρα (κουκούλι)

Δ) ΕΞΟΔΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ 16η μέρα

Ε) ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΧΡΙ 26η  μέρα

ΣΤ) ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΥΓΟΓΕΝΝΑΣ,μετά την 26η-30ή μέρα

Με βάση λοιπόν των πιο πάνω αναρτήσεων και τις συμπληρώσεις του ολοκληρώνεται  η ενημέρωση για τη ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ ,που είναι χρήσιμη για την παραγωγή βασιλισσών ,με τις οποίες πρέπει να αντικαταστήσουμε τις βασίλισσες στην αρχή του δεύτερου φθινόπωρου της ζωής τους.,Ώστε να αναπτυχθούν τα μελίσσια με τη Φθινοπωρινή ανθοφορία και να ξεχειμωνιάσουν με νέα βασίλισσα για να μη χαθεί χρόνος  την ερχόμενη άνοιξη με βασιλοτροφίες και αντκαταστάσεις ,που θα χαθεί  παραγωγή εισοδήματος.

Αλλά ειδικότερα οι αναρτήσεις 5/7 /2013 και 10/8/2013 ,που προστέθηκαν ,παρέχουν βοήθεια  για απόκτηση μελισσοκομικής αυτάρκειας και συνεργασίας του μελισσοκόμου με τα μελίσσια του ,για τη φυσική  πρόοδο και αποφυγή ανεξέλεγτων ή ανεπαρκών και πολυέξοδων,τρόπων εμπορικής απόκτησης βασιλισσών,χωρίς να ξέρουμε την αξία τους.΄Ετσι δεν εισάγουμε βασίλισσες ξένων χωρών,που δεν θα είναι και εγκλιματισμένες στον τόπο μας,αλλά τις παράγουμε μόνοι μας από τα δικά μας τα  άριστα και παραγωγικά μελίσσια μας.

Η απόκτηση της μελισσοκομικής επάρκειας και αυτονομίας είναι ο σκοπός αυτού του άρθρου  ,ώστε  να αφήσουμε κάτι χρήσιμο στις μέλισσές μας,τη δική μας προσφορά ,που είναι σε εγκατάλειψη ,περιμένοντας  ξένη βοήθεια .

tomelissi.wordpress.com        13/8/2013