m1προηγούμενη ομότιτλη ανάρτηση εποχιακών  μελισσοκομικών χειρισμών,με αναφορά σε ζώνες  1η,2η και 3η της Ελλάδας, προσφέρει πολύτιμη βοήθεια  στη μελισσοκομία,αφού επισημαίνει τις διαφοροποιήσεις μεταξύ τους,που επικράτησε σαν κυρίαρχη σκέψη και πρέπει να γνωστοποιηθεί σαν απαραίτητη στη μελισσοκομική δουλειά.

Όμως με αυτή την ευκαιρία σκεφθήκαμε, ότι είναι  ανάγκη να αναφερθούν και άλλοι χειρισμοί του διμήνου αυτού της μελισσοκομίας,για συσχετισμένη και ενοποιημένη ενημέρωση  χειρισμών,που περιλαμβάνεται στα επόμενα συνοπτικά και ευνόητα,που έχουν παρατεθεί από προηγούμενες ,παλαιότερες αναφορές,άξιες για υπενθύμιση, με τα επόμενα:

1) Η μέλισσα είναι ισότιμος συνεργάτης,δυνατός οργανισμός με ισχυρή αυτοάμυνα,αλλά χρειάζεται και τη δική μας βοήθεια,που για να την προσφέρουμε πρέπει να γνωρίζουμε καλά τη βασίλισσα,τις ασθένειες ,τις μελισσοβοσκές,που σε αυτά μας διευκολύνει η μελισσοκομική ενημέρωση.

2) Τα κύρια φυτά-μελισσοβοσκές στους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη  είναι το πεύκο,το ρείκι ή σουσούρα ή κισούρι,ο πολύκομπος,η αγριοβαμβακιά,ο κισσός και άλλα μικρότερης σημασίας.

3) Το πεύκο αποδίδει το 65% της εγχώριας παραγωγής μελιού και στα πεύκα συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της μελισσοκομίας, με προσδοκία εισοδήματος από τα πευκοδάση  της Θάσου,της Χαλκιδικής και της Εύβοιας,που υπάρχουν οι μεγαλύτερες αποδόσεις, από άλλες τέτοιες περιοχές.Βέβαια η απόδοση εξαρτάται από το είδος του πεύκου,αλλά και από τον εργάτη που αναπτύσσεται στα πεύκα σε μεγάλους πληθυσμούς και αυτό είναι ένα κοκκοειδές με το όνομα Μarhalina Hellinica ,αλλά και από το μικροκλίμα της περιοχής και την περιδο (εποχή). Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος έχει προσδοκία για 1 δοχείο (25 κιλά) από κάθε κυψέλη.Έχουν προκύψει και 40 κιλά,αλλά και περιπτώσεις  μηδενικής ποσότητας παραγωγής.Τα πεύκα είναι η Τραχεία και η Χελέπιος πεύκη,που σ΄αυτά  ευδοκιμεί  το παράσιτο αυτό  με καλύτερες αποδόσεις από τη Χαλέπιο  της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.Τα πεύκα λειτουργούν για τις δικές τους διατροφικές ανάγκες,αλλά  η περιεκτικότητα των χυμών  του σε ζάχαρα,που αποβάλλονται αργότερα από τον εργάτη-παράσιτο,συλλέγονται από τις μέλισσες και εμπλουτίζονται με δικές τους πολύτιμες ουσίες,που δίνουν την αξία αυτή ,που επιστημονικά έχει προσδιοριστεί για το μέλι σαν είδος διατροφής.

4) Η πρώτη μελιτοέκκριση γίνεται τον Ιούνιο,για μία εβδομάδα και επαναλαμβάνεται στις 15-18 Ιουλίου στη Θάσο,μέχρι 5 Αυγούστου για Χαλκιδική, που διαρκεί μέχρι τέλους Αυγούστου ,για να επανέλθει από 18 Σεπτεμβρίου.

5) Η ποσότητα του μελιού είναι ανάλογη με την πυκνότητα προσβολής των πεύκων από τον εργάτη ,που φαίνεται από τον όγκο της βαμβακάδας που καλύπτει και προστατεύει το παράσιτο. Και είναι διαπιστωμένο ότι ο νέος εργάτης δίνει αυξημένη παραγωγή μελιού,ενώ ο ηλικιωμένος  δίνει μειωμένη.Αυτές  όμως είναι ενδείξεις ,που δεν επηρεάζονται από τον άνθρωπο,αλλά τον ενημερώνουν για τις προοπτικές της μελισσοκομίας του,για να διαχειριστεί κατάλληλα τις προοπτικές που  συντρέχουν και επηρεάζουν  την παραγωγή του. .

6) Ο μελισσοκόμος πρέπει έγκαιρα να ετοιμάσει κατάλληλα τα μελίσσια του,να είναι δυνατά για να αντέξουν  στον αγώνα της συλλογής του μελιού και πρέπει να συνενώσει  τα  αδύνατα , για να γίνουν αποδοτικά .Και την άνοιξη  δίνεται η δυνατότητα να τα ενδυναμώνουμε σε πληθυσμό και να  αυξάνουμε  σε αριθμό τα μελίσσια.

7) Στα πεύκα πηγαίνουμε τα μελίσσια που δεν έχουν προσβολή από βαρρόα και έχουν όσο το δυνατό περισσότερους γόνους και  αυξημένο πληθυσμό μελισσών,ενώ πρέπει να έχουν και αποθέματα από γύρη για τροφή .Όμως ποτέ μελίσσια από βαμβάκι ή ηλίανθο.Αυτά τα πηγαίνουμε μετά από βοσκή σε φθινοπωρινό ρείκι,αγριοβαμβακιά,πολυκόμπι,αγκάθι.Και να είναι σφυχτά τα μελίσσια δηλαδή γεμάτα ,χωρίς περίσσια πλαίσια .Δεν χτίζουμεκηρήθρες στα πεύκα.Απλά μεταφέρουμε μελίσσια  με πολύ πληθυσμό  και γόνους ,που θα εκκολαφθούν, να συνεχίσουν τη συλλογή του μελιού ,γιατί η δύναμη αυτή πρέπει να αναλωθεί για το εισόδημα.Και τρυγούμε πρώτα τους ορόφους και μετά 10-12 μέρες τις γονοφωλιές,που σ΄αυτές θα στριμωχτεί ο πληθυσμός των μελισσιών.

8) Τα μελίσσια πρέπει να έχουν πρόσβαση σε νερό καθαρό και αποφεύγουμε βιολογικούς καθαρισμούς και  λύματα απορριμματοφόρων,που καταστρέφουν  μελισσοκομεία.

9) Αν δεν έχουν γύρη τα μελίσσια και δεν υπάρχει στην περιοχή πρέπει να καλύψουμε αυτή την έλλειψη με πλαίσια γύρης ,που είχαμε την πρόνοια να συλλέξουμε την κατάλληλη εποχή της άνοιξης και να τη συντηρήσουμε με ψύξη.Ή γύρη συλλεγμένη με γυρεοπαγίδες , που την τρίβουμε και την τοποθετούμε σε κελιά  πλαισίων. Ή γυρεόπιττα φτιαγμένη με την εξής συνταγή : (6 κιλά γύρης σε 1,3 λίτρα χλιαρό νερό και 6 κιλά ζάχαρη ,όμως ελληνική με τη σημαία μας ,για την αποφυγή  της καλλιέργειας με νεονικοτινοειδή διασυστηματικά φυτοφάρμακα.- ΄Η γύρη 10-20 γραμμάρια σε 1 λίτρο σιρόπι, αλλά μικρές ποσότητες στο μελίσσι( για να προσληφθεί άμεσα).Και μέχρι την ασφαλή κατάργηση των νεονικοτινοειδών στην καλλιέργεια της σόγιας ,δεν χρησιμοποιούμε αυτό το προϊόν στην τροφοδοσία των μελισσιών,γιατί όταν παλαιά  γινόταν, δεν υπήρχαν αυτές οι επικίνδυνες ουσίες στις καλλιέργειες.Όμως η γύρη να είναι δικής μας συλλογής ,για προστασία της υγείας του μελισσοκομείου μας.

10) Οι μήνες Σεπτέμβρης και Οκτώβρης είναι η αρχή του Φθινόπωρου και όπως την Άνοιξη δίνουμε στα μελίσσια μας διεγερτική τροφοδοσία,για ενδυνάμωση και εκμετάλλευση των ανθοφοριών,το ίδιο κάνουμε και στην αρχή του Φθινόπωρου,για να προκύψει δύναμη παραγωγής πληθυσμού και  συλλογής τροφής κατάλληλης για καλό ξεχειμώνιασμα των μελισσιών .

11) Όμως στην αρχή του Φθινόπωρου ,που είναι ο Σεπτέμβρης ,πρέπει να γίνει αντικατάσταση όλων των βασιλισσών ,σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στην ανάρτησή μας της 13/8/2ο13. Αλλά πριν την εφαρμογή της ,20 μέρες πριν, πρέπει να τοποθετήσουμε  στα πιο δυνατά μελίσσια μας, σε επαφή με τη γονοφωλιά τους καθαρές κηφηνοκηρήθρες. Για να  προκύψουν κηφήνες ,που θα γονιμοποιήσουν τις νέες βασίλισσες ,που θα προέλθουν από την εφαρμογή της διαδικασίας αντικατάστασης των βασιλισσών.Αυτή η επί πλέον προσπάθεια ,μπορεί να παραλειφθεί,  αν τα μελίσσια βρίσκονται σε τόπο συγκέντρωσης πολλών μελισσοκομείων,που σίγουρα θα υπάρχει και επάρκεια κηφήνων.Έτσι,με αυτή την ανανέωση των βασιλισσών στην αρχή του Φθινόπωρου, τα μελίσσια εκμεταλλεύονται τις φθινοπωρινές ανθοφορίες ,συλλέγουν  φθινοπωρινό μέλι κατάλληλο για ξεχειμώνιασμα ,το πευκόμελο σαν μελίτωμαοπότε δεν  το χρησιμοποιούμε για ξεχειμώνιασμα,μήτε τη ζάχαρη. Και ξεχειμωνιάζουμε τα μελίσσια με νέο πληθυσμό από τις νέες βασίλισσες και το τελευταίο και πιο ενδιαφέρον, είναι ότι την ερχόμενη Άνοιξη δεν ασχολούμαστε με βασιλοτροφίες , που σπαταλούν χρόνο σε εποχή που θέλουμε γρήγορη ανάπτυξη για συλλογή της σοδειάς μας,χωρίς να χάνουμε τη μισή με τις βασιλοτροφίες την ερχόμενη ΄Ανοιξη.-

12) Σε περίοδο  ξεγονιάσματος το Δεκέμβρη και με χαμηλές θερμοκρασίες, που τα βαρρόα βρίσκονται πάνω στις μέλισσες , κάνουμε εφαρμογή  καταπολέμησής τους ,με οξαλικό οξύ και ησυχάζουμε για ολόκληρη την  ερχόμενη  μελισσοκομική χρονιά ( υπάρχει πληρέστατη ανάρτηση).

13) Για την ανάπτυξη των μελισσιών χρειάζονται γυρεοδοτικές ανθοφορίες.Και μελίσσια που βρίσκονται μόνιμα σε πευκοδάση δεν αποδίδουν εισόδημα από τα πεύκα.Τα μελίσσια μεταφέρονται στα πεύκα μόνο    όταν υπάρχει  σταθερή μελιτοέκκριση,αλλά πριν να έχουν περάσει από γυρεούχες βοσκές. Και αυτό ισχύει και για τα μελίσσια που προέρχονται από βαμβάκια ή θυμάρια.Και αν αυτό είναι αδύνατο πρέπει να βοηθηθούν με υποκατάστατο γύρης,όπως γυρεόπιτες.

14) Τα μελίσσια μεταφέρονται στα πεύκα που δίνουν μελίτωμα,αλλά να είναι νηστικά και αν έχουν πλαίσια με μέλια πρέπει με την πρώτη ευκαιρία να τους τα αφαιρέσουμε, δίνοντας πλαίσια για συλλογή μελιού.Τα αδύνατα μελίσσια  πρέπει να τα συνενώνουμε με εφημερίδα για να δουλέψουν στο πεύκο και όχι να μετράμε μελίσσια πολλά ,όμως αδύνατα που απλά μας υπεραπασχολούν.΄Ομως σε πλούσια μελιτοέκκριση των πεύκων τα δυνατά μελίσσια είναι έτοιμα για τρύγο σε 10 μέρες και σε 15-20 μέρες είναι έτοιμα για δεύτερο τρύγο.Στόν  πρώτο τρύγο αφαιρούμε τον όροφο και στο δεύτερο τα μέλια της γονοφωλιάς για να συμπυκνωθεί  ο πληθυσμός.

15) Οι αυξημένες θερμοκρασίες δεν είναι κατάλληλες για την εμετάλλευση του πεύκου ,αλλά και κάθε μέρα είναι φθορά αν λείπει η γύρη,και πρέπει να αποσυρθούν τα μελίσσια.-

Advertisements