Θέλοντας να πιστεύω ότι υπάρχει γενικό ενδιαφέρον ενημέρωσης για τις μέλισσες, διαπίστωσα ότι η συζήτηση, που ευκαιριακά γίνεται γι ,αυτές καταλήγει  αναποτελεσματική ,ίσως και βαρετή. Όμως για όσους έχουν πραγματικό ενδιαφέρον μιας συστηματική ενημέρωσης, πρόθυμα άρχισα να γράφω : υπολογίζοντας και στο ενδεχόμενο κάποιοι να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία, που και εγώ κάπως έτσι άρχισα και αφοσιώθηκα σ’αυτήν συνεχίζοντας στα 79 μου.

Η αγάπη για τη μελισσοκομία με ωθεί να κάνω και αυτή την προσπάθεια,.Όχι από διαφημιστική διάθεση, αλλά από αντικειμενική παράθεση έγκυρων πληροφοριών(1) της 26ετίας μου, που συνεχίζονται με νέες. Ομολογώ όμως ό,τι με πιέζει και ένα συναίσθημα «εκτόνωσης»και παρακαλώ να μου συγχωρηθεί αυτό, ότι εκπληρώνω και ένα χρέος μου, σ’ αυτά τα «ζωηφόρα» έντομα, που γέμισαν τη ζωή μου, μου χάρισαν άσκηση, περιπέτεια υγείας, δύναμη να τα αγαπήσω πολύ. Η μελισσοκομία είναι αγάπη, έρωτας, δραστηριότητα «ΖΩΗΣ»! Δεν είναι καφενείο, κερκιδαϊκό ποδόσφαιρο αδράννειας ( αθλοθΕΑΜΑΤΟΣ αντεγκλήσεων και συμπλοκών), κυνήγι θανάτου θηραμάτων της φύσης, στη ΦΥΣΗ του ΘΕΙΟΥ εργαλείου δημιουργίας των  ΜΕΛΙΣΣΩΝ. Αμφισβητούμενη πολιτικό – περιβαλλοντική φιλολογία. Είναι μόχθος ζωής για τη ζωή αυτής της ιδανικής και προκομμένης κοινωνίας των μελισσών…το «πρότυπο» για τη δική μας, που δόθηκε από τον ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ. Και αν χαθεί, θα ακολουθήσει και εξαφάνιση της ζωής στη Γη μας. Με αυτά τα λίγα «απαισιόδοξα» ας προχωρήσουμε με «αισιοδοξία»ότι θα τα τεκμηριώσουμε ,για να αποδυναμώσουμε τις σίγουρες αντιρρήσεις των ανενημέρωτων (που βέβαια  αποκλείεται να μας διαβάζουν) όχι όμως και να πληροφορηθούν έστω και καφενειακά.

Η ΜΕΛΙΣΣΑ:Είναι έντομο υμενόπτερο, λίγο πολύ όλοι την έχουμε δει να βόσκει σε άνθη του αγρού ή των δέντρων, κάποιοι τις μπερδεύουν με τις σφήκες, που αυτές δεν επισκέπτονται άνθη, είναι και σαρκοβόρες και μάλιστα τις βλέπουμε πάνω σε πτώματα ποντικών, πουλιών, ψαριών, που έχουν πτωμαϊνη και μικρόβια, οπότε το κέντρισμά τους είναι επικίνδυνο για μόλυνση. Η μέλισσα όμως,τρέφεται με μέλι και γύρη, που προέρχεται από άνθη και δέντρα και με βασιλικό πολτό, αραιωμένο, μόνο για τρεις μέρες μετά την εκκόλαψή τους από το αβγό.

Εδώ αμέσως πρέπει να εξηγηθεί ότι ο βασιλικός πολτός παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών μελισσών και με αυτόν ταυτίζεται όλη τη ζωή της η Βασίλισσα του μελισσιού. (Εγώ…, προτιμώ να τη λέω Μάνα ,για να αποφύγω τυχόν «δημοκρατική» διαμαρτυρία ,που μου έχει συμβεί άλλωστε και γι αυτό είμαι προσεκτικός). Η μάνα λοιπόν τρώγοντας βασιλικό πολτό έχει ζωή μέχρι και πέντε χρόνια ενώ οι μέλισσες ζουν το χειμώνα το πολύ 90 μέρες και τις άλλες εποχές μόνο μέχρι 1,5 – 2 μήνες όταν δουλεύουν ,(η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη; Μάλλον!) Οι κηφήνες δεν έχουν κεντρί, δεν βόσκουν τρώνε τα έτοιμα, τους περιποιούνται οι μέλισσες σαν υποψήφιους «γαμπρούς» για να γονιμοποιήσουν τις νέες βασίλισσες, πετώντας (στον αέρα) και όσοι το πετυχαίνουν, μετά πεθαίνουν. Δηλαδή είναι κάτι σαν ερωτικοί καμικάζι, που δίνουν «ζωή» για έρωτα και συνεπακόλουθα ζωή για την κοινωνία τους, αφού χωρίς τη γονιμοποίηση αυτή ,δεν γίνεται γέννηση και πολλαπλασιασμός μελισσών.

Μετά την γονιμοποίησή τους οι «βασίλισσες» γίνονται «μάνες» και γεννούν αβγά για μέλισσες και κηφήνες. Αν μείνουν αγονιμοποίητες γεννούν αβγά κηφήνων και το μελίσσι που δεν θα έχει μέλισσες, πεθαίνει, αφού μόνο οι μέλισσες βόσκουν και φέρνουν τροφές σ την κοινωνία τους. Οι μέλισσες είναι θηλυκά ,αλλά «στείρα» άτομα ,δεν γεννούν, ενώ η μάνα που είναι γονιμοποιημένη είναι η μία και μόνη, που υπάρχει και γεννάει στην κοινωνία της, είναι «δούλα – γεννήτρα» που η κοινωνία της αποφασίζει αν θα την παροξύνει για εντατική γέννα δίνοντας της πολύ πολτό, επειδή στο περιβάλλον υπάρχει ορμητική ανθοφορία – βοσκή και αρκετή ζέστη, για να αναπτυχθεί, να πληθύνει η κοινωνία τους και να πετύχει σοδειά μεγάλη. Να πάρει και από αυτήν ο μελισσοκόμος, αφού είναι το αφεντικό τους,προστάτης και διαχειριστής της ζωής τους ,τις φροντίζει να στεγαστούν, να έχουν υγεία, να ασκερώσουν και διαδοχικά να τις μεταφέρει σε μακρινούς βοσκότοπους, από ανθοφορία σε άλλη ανθοφορία, να επισκευάζει και να απολυμαίνει τις κυψέλες τους κ.λ.π. Σκληρή δουλειά!

Η μάνα προέρχεται από αβγό που είναι ίδιο με αυτό που βγαίνει η μέλισσα, αλλά «γίνεται» μάνα, επειδή τρέφεται μόνο με βασιλικό πολτό και έτσι αναπτύσσεται το γεννητικό της σύστημα. Έχει και αυτή κεντρί, αλλά συνήθως το έχει για να μονομαχήσει με άλλη «αντίπαλο» και να επικρατήσει στην κοινωνία της. Αυτή λοιπόν η μάνα, είναι η «δύναμη», που δημιουργεί την κοινωνία του μελισσιού, αφού την ορμητική Άνοιξη και με ζεστό καιρό,  ταϊζεται από τις μέλισσες έντονα με βασιλικό πολτό και μπορεί να γεννήσει κάθε μέρα μέχρι και 3.000 αβγά, που έχουν βάρος διπλάσιο από το σώμα της! Αυτό αποτελεί ένα αφανές «στοιχείο – κλειδί» για την διαιώνιση  της μέλισσας και το «μυστικό», που άξια διαχειρίζεται ο μελισσοκόμος: «η δύναμη αναπαραγωγής» θεμελιωμένη καλά με τη σοφία της Θείας δημιουργίας, για τη συντήρηση και διατήρηση της ζωής στη Γη μας! Και πως γίνεται αυτό!; Ας εξηγηθεί:

Από ένα καλό (δυνατό) μελίσσι, κάθε μέρα ξεχύνονται 20.000 συλλέκτριες μέλισσες στο περιβάλλον, που κάθε μια κάνει 12 ταξίδια, δηλαδή 20.000Χ12=240.000 ταξίδια και σε κάθε ταξίδι επισκέπτεται 300 άνθη δηλ. 240.000Χ300=72.000.000 επισκέψεις λουλουδιών κάθε μέρα. Υπηρεσία αφάνταστη που προσφέρει «επικονίαση» του φυτικού κόσμου, με τη μεταφορά γυρεόκοκκων, γονιμοποίηση, καρπόδεση, κάρπωση, σπορογέννηση, φύτρωση = αύξηση του «φυτικού» και συνεπακόλουθα του «ζωικού» κόσμου (περιβάλλοντος). Κοντολογίς μιλάμε  για ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.  Μαζί δε με τις μέλισσες συνεργάζονται επιστημονικά και πρακτικά οι μελισσοκόμοι, που τις διαχειρίζονται αναπτυξιακά, χωρίς ψευτοκαυχήματα ότι είναι οικολόγοι και αυτοί. Λειτουργούν απλά και ταπεινά σαν υπηρέτες του μελισσοκομείου τους, κυρίως από αγάπη για τις μέλισσες τους, παραμερίζοντας τη βεβαιότητα απόδοσης εισοδήματος και κέρδους ,από πολλές αντιξοότητες. Γι’ αυτό και με τις όποιες δυσκολίες στη δουλειά τους δεν αφήνουν τις μέλισσές τους. Τις υπηρετούν και τις πληθαίνουν. Και αυτό το πετυχαίνουν, χωρίς καν να συλλογιστούν το τι προσφέρουν, ό,τι   δηλαδή το 80 – 90% του συνόλου των «επικονιαστών εντόμων» το καλύπτουν οι μέλισσες τους, που λειτουργούν σαν «αφανές γεωργικό εργαλείο» δοσμένο από τη Θεία Δημιουργία, για την προστασία της Γης μας και του παραδείσου της. Και προς το παρόν ίσως η ελπίδα για μια μελλοντική, μακροπρόθεσμη, σιωπηλή άμυνα, αναπλήρωσης των καταστροφών, που γίνονται στο φυσικό περιβάλλον μας, από τις πυρκαγιές εμπρησμού, ή απροσεξίας, από ατομικές ή οργανωμένες συνεταιριστικές εκχερσώσεις φυσικής χλωρίδας και δασικών εκτάσεων, για οικοπεδοποίηση και παραθεριστικές αστικοποιήσεις, «μοναδική ελπίδα» είναι οι μέλισσες και η μελισσοκομία, που αν λείψουν, η Γη μας θα γίνει: «άγονη», και «έρημος», χωρίς ζωή.

 

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ:

Τα προϊόντα της Μελισσοκομίας είναι το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, το δηλητήριο και το κερί, που για το καθένα από αυτά και για την αξία του ακολουθεί περιγραφή στα επόμενα:

Μέλι

Είναι το γλυκό προϊόν – τρόφιμο που παράγουν οι μέλισσες από φυσικές πρώτες ύλες ανθοφορίας φυτών και μελιτώματα αφίδων δέντρων, όπως ελάτου, πεύκου και άλλων, που προσκομίζονται στην κυψέλη, τα πυκνώνουν με αφυδάτωση  και τα εμπλουτίζουν με δικές τους πολύτιμες για την υγεία ουσίες, και τα αποθηκεύουν σε κηρήθρες από δικό τους κερί, όπου με αυτό και τις σφραγίζουν για να μην εισχωρήσει υγρασία και ξινίσει το μέλι. Πρόκειται για «φυσικό – ζωντανό» βιολογικό προϊόν, βασικό για τη ζωή μας, αφού αυτές οι ουσίες συλλειτουργούν και επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, σαν χημική αποθήκη, με αρμονική συνεύρεση σε μοναδικές ιδιότητες. Περιέχει φρουκτόζη (λεβουλόζη) και γλυκόζη (δεξτρόζη): Αυτά τα παράγει η μέλισσα, όταν κάνει διάσπαση με ένα ένζυμο – καταλύτη, που αυτή έχει και λέγεται Ιμβερτάση, οπότε γίνεται μετατροπή σε Ιμβερτοσάκχαρο, που προσλαμβάνεται αμέσως από τον οργανισμό, δίνοντας ενέργεια σε ταλαιπωρημένα σωματικά και πνευματικά άτομα. Οργανικά οξέα: όπως το γλουκονικό οξύ, που παράγεται από τη διάσπαση της δεξτρόζης. Πρωτεϊνες και αμινοξέα: που προέρχονται από τη γύρη και δίνουν ενέργεια. Μεταλλικά στοιχεία: που βοηθούν τον μεταβολισμό και τη θρέψη των κυττάρων και του σκελετού. Ένζυμα (συμπλέγματα πρωτεϊνών): που κάνουν το μέλι «ζωντανό τρόφιμο». Βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β: που καθορίζουν τον μεταβολισμό  και θερμίδες 3.150 – 3.350 το κιλό, που καλύπτουν τις ανάγκες των ενεργητικών και των αδύνατων οργανισμών.

Αντιβακτηριακή δράση του μελιού: Προέρχεται από το χαμηλό ΡΗ που έχει ,δηλαδή είναι όξινο και πυκνό σε σάκχαρα, και μηχανικά ξηραίνει τα βακτήρια και ακόμη περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου 2Ο2), που παράγει γλυκονικό οξύ όταν αραιωθεί με νερό. Το μέλι του ελάτου και του πεύκου περιέχουν 185,6 χιλιοστόγραμμα από αυτό και του βαμβακιού 292 χιλιοστόγραμμα, που υπερτερούν αφάνταστα από τα άλλα μέλια και τρόφιμα.

Κρυστάλλωση (ζαχάρωμα) του μελιού: Το φαινόμενο αυτό γίνεται στα μέλια που προέρχονται από άνθη, ενώ το ελατόμελο και το πευκόμελο δεν κρυσταλλώνουν. Αυτή όμως η κρυστάλλωση δεν είναι αλλοίωση   και σε περίπτωση που ενοχλεί ,μπορεί να «μελώσει» τοποθετώντας το βάζο σε άλλο δοχείο με ζεστό νερό 40 – 50 βαθμούς Κελσίου, ανακατεύοντας συνεχώς να λεπτύνει ,όμοια ,η μάζα του.

Θεραπευτικές Ιδιότητες και χρήσεις μελιού

Αντισηπτικές και μαλακτικές‘Όταν είναι αραιωμένο σε ζεστό νερό, για πλύση τραυμάτων, ερεθισμών και φλεγμονών και η ενστάλαξη στα μάτια κάτω από τα βλέφαρα, έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση.

Στομαχοεντερικές παθήσεις: Μέλι με γάλα ή τίλιο για την οξεία γαστρίτιδα ή τη μειωμένη έκκριση γαστρικών υγρών. Ηπατικές ασθένειες: Προσφέρει εφεδρείες γλυκογόνου.

Νεφρά και ουροδόχος κύστη: Περιορισμός των βακτηριδίων της ουροδόχου κύστης και διουρητική βοήθεια.

Καρδιά: Αναζωογονεί και διαστέλλει τις αρτηρίες με τη γλυκόζη, μεγάλη η βοήθειά του για καρδιακές διαταραχές: Με ένα ποτήρι ζεστό νερό με μέλι πριν τον ύπνο.

Αναπνευστικά προβλήματα και κρυολόγημα: Εισπνοές με διάλυμα   10% μελιού για τον ξηρό και πυώδη βλεννογόνο του ρινοφάρυγγα και του λαιμού.

Φυματιώδη μόλυνση: Μέλι 100 – 150 γραμμάρια φέρνει βελτίωση.

Νευρικό σύστημα: Καταπραϋντικό για τις αϋπνίες, τον πονοκέφαλο και την όραση.

Δερματικές αλοιφές: Περιέχοντας 42% μέλι αυξάνεται η γλουταμίνη από 42 σε 68% μέσα στην πληγή και διευκολύνει την εξυγίανσή της με αύξηση και διαίρεση των κυττάρων φέρνοντας επούλωση.

Καλλυντικά σκευάσματα: Αλοιφές, μάσκες προσώπου, που βασίζονται στο μέλι, δίνουν βέβαια αποτελέσματα.

Αθλητισμός: Το μέλι είναι απαραίτητο στο διαιτολόγιο του αθλητή.

Παιδιά: Πρέπει να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με μέλι, γιατί το υπόλειμμα της ζάχαρης στο στόμα διασπάται σε γαλακτικό κυρίως οξύ, που καταστρέφει σταθερά τα δόντια, ενώ το μέλι έχει αντιβιοτικές και απολυμαντικές ιδιότητες στο στόμα. Βελτιώνει επίσης τη σύσταση του αίματος.

Μακροζωία:  Υποστηρίζεται πολύ από το μέλι .

Μέλι – ζάχαρη και συγκρίσειςΤο μέλι είναι ενέργεια – δύναμη, είναι «ζωντανό» προϊόν. Η ζάχαρη που καταναλώνουμε είναι πιο επικίνδυνη από τον καρκίνο σύμφωνα με τις στατιστικές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας του Ο.Η.Ε. αφού είναι υπεύθυνη για τις καρδιοπάθειες που είναι η «πρώτη αιτία θανάτων» για την ανθρωπότητα. Δίκαια από έγκριτους επιστήμονες έχει χαρακτηριστεί η ζάχαρη «επικεφαλής δολοφόνος και πρώτος εχθρός των κοινωνιών».

 

Γύρη

Είναι η σκόνη από μικροσκοπικούς κόκκους (γυρεόκοκκους), που παράγουν τα αρσενικά όργανα (στήμονες) των ανθέων, και με τη βοήθεια κυρίως της μέλισσας μεταφέρεται από άνθος σε άνθος και όταν φτάσει στον ύπερο βλαστάνει και ενώνεται με το ωάριο. Έτσι συντελείται η «γονιμοποίηση» για καρπόδεση και παραγωγή σπόρου και διαιώνιση της ζωής (κλπ γράφτηκαν στο πρώτο μέρος. Εδώ αναφέρεται η γύρη σαν μελισσοκομικό προϊόν και για την αξία που έχει και στη ζωή μας).

Σύνθεση της γύρης : περιέχει πρωτεϊνες, που έχουν αμινοξέα 10 – 35% και είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, που του δίνουν ενεργά στοιχεία του φυτικού και ζωικού βασιλείου. Τα αμινοξέα που περιέχει είναι : βανίλη, θρεονίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, μεθιονίνη, τρυπτοφάνη, φαινυλανίνη. Όλα αυτά βοηθούν να χτιστούν οι μύες. Σε σχέση με τη γύρη, στο κρέας, τα αβγά και το τυρί περιέχονται ασήμαντες ποσότητες. Περιέχει όμως και βιταμίνες: β1-θειαμίνη, β2-ριβοφλαβίνη, β6-πυριδοξίνη, νικοτικικό οξύ, παντοθενικό οξύ, ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), καροτινοειδή (προβιταμίνη Α), τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), φολικό οξύ και ρoυτίνη. Η τελευταία αυτή είναι ένας γλυκοζίτης και ενδυναμώνει το τριχοαγγειακό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, τόσο που σε δόση 2,8 χιλιοστών του γραμμαρίου βελτιώνει κατά 76% (σε άνθρωπο 75.  κιλών βάρους)Βοηθάει την πήξη του αίματος σε περιπτώσεις αιμορραγιών, χαμηλώνει τους ρυθμούς της καρδιάς, διορθώνει την ευθραστότητα των αγγείων των επιτόκων και προστατεύει τα μικρά από μηνιγγικές αιμορραγίες (βελτίωση 60% με χρήση σε 10 ημέρες). Ενισχύει την τριχοειδή αντίσταση για περιπτώσεις υπερτασικών και μειώνει κατά 23% τον κίνδυνο εγκεφαλικής ή οφθαλμικής ρήξης των μικροαγγείων. Περιέχει ακόμη ικανές ποσότητες γλυκοζίτη, ένζυμα που είναι έτοιμα και ωφέλιμα για άμεση πρόσληψη από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη ακόρεστα λίπη προστατευτικά από την αρτηριοσκλήρωση. Αλλά και μεταλλικά ανόργανα στοιχεία, χρήσιμα για τον μεταβολισμό (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, πυρίτιο, φώσφορο, θείο, χλώριο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, μόλυβδο, χαλαζία, νάτριο κλπ).

Θεραπευτικές ιδιότητες της γύρης και θετικές επιρροές  για : κρυολόγημα, γρίπη, αλλεργικό συνάχι, αθλητές, προστάτη, προστατίτιδα, ρευματισμούς και αρθρίτιδες, τριχόπτωση, δέρμα, παθήσεις από ακτινοβολία, συκώτι, νοητικά προβλήματα, ευεξία, αναζωογόνηση, σεξουαλική ικανότητα, ανακούφιση κόπωσης, όρεξη, αύξηση βάρους, διαβήτη, στρες – άγχος – κατάθλιψη, αϋπνία, τάση αμνησίας, όραση, εντερικές διαταραχές, πάρκισον, εγκεφαλικές διαταραχές.

Η γύρη δεν είναι τροφική βόμβα για να τη φοβηθούμε. Αυξάνει το μεταβολισμό, ατελείωτων αλυσιδωτών αντιδράσεων στον οργανισμό. Είναι ισορροπιστής και ρυθμιστής του οργανισμού και της υγείας και αρκεί 3 – 4% του συνολικού βάρους της τροφής, για να συντηρήσει τη ζωή μας.

Δόσεις γύρης : είναι ημερήσιες με διάρκεια 4 – 6 εβδομάδες. Καλύτερα με άδειο στομάχι ή πριν το φαγητό 15 – 30 λεπτά.

Η ποσότητα συντήρησης είναι 15-20 γραμμάρια την ημέρα και η θεραπευτική δόση (με προηγούμενη συμβουλή γιατρού) είναι 32 γραμμάρια τη μέρα.

 

Βασιλικός Πολτός

Είναι υποκρεμώδης, λευκή ή υποκίτρινη ουσία, όχι γλυκιά, αλλά υπόξυνη και λίγο καυστική, με ιδιάζουσα οσμή. Παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών ηλικίας 7 – 13 ημερών. Οι μέλισσες και οι κηφήνες τρέφονται με αραιωμένο πολτό μόνο, για 3 ημέρες μετά την εκκόλαψη τους από το αβγό και ζουν 1,5 – 3 μήνες, η μάνα όμως συνεχίζει να τρέφεται μόνο με βασιλικό πολτό ,για όλη τη ζωή της και ζει μέχρι 5 χρόνια, παράγοντας αφάνταστο όγκο αβγογέννας . Αυτά τα δεδομένα ώθησαν σε έρευνα για τα στοιχεία που περιέχει και βρέθηκαν: πρωτεϊνη, λιπαρά, σάκχαρα, τέφρα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β:Β1 ή θειαμίνη, Β2 ή ριμποφλαβίνη, Β6 ή πυριδοξίνη. Ακόμη παντοθενικό οξύ σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Ο βασιλικός πολτός σε ποσότητα 50 χιλιοστά του γραμμαρίου την ημέρα δίνει στον άνθρωπο ευεξία, τόνωση του νευρικού συστήματος, μειώνει την δυσθυμία, την έλλειψη αυτοπεποίθησης  και τη νευρασθένεια. Αργότερα βρέθηκαν ορμόνες και βακτηριοκτόνες ιδιότητες και ότι ωφελεί τους ηλικιωμένους και τους αδύνατους οργανισμούς. Βοηθάει στην τακτοποίηση της αρτηριακής πίεσης, στις νευροψυχώσεις, το έλκος του δωδεκαδακτύλου, την αύξηση της όρεξης των παιδιών και τη θεραπεία ατροφικών βρεφών. Περιέχει ακόμη γενετήσιες ορμόνες, που βοηθούν τους άνδρες στη σεξουαλική ικανότητα και τις γυναίκες στην ωορρηξία, την  γαλακτοπαραγωγή και την αγγείωση του δέρματος. Ακόμη, εμποδίζει την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων και εφαρμόζεται στη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

 Δοσολογία: Για τη συντήρηση του οργανισμού η δόση είναι 1/5 του γραμμαρίου το πρωί, κάτω από τη γλώσσα για να απορροφηθεί από τα γάγγλια (και όχι μέσα από το στομάχι σαν τροφή). Συνοδεύεται με κουταλάκι δοσοληψίας και συντηρείται στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη). Η απαιτούμενη ετήσια ποσότητα είναι 20 γραμμάρια το πολύ, εκτός αν συντρέχει ειδική ανάγκη (κατά τη γνώμη του γιατρού).

 

Προπόλη

Είναι κολλώδης – ρητινώδης ύλη, που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά και δέντρα για να στεγανοποιούν, να κλείνουν ρωγμές της κυψέλης, να συγκολλούν τα πλαίσια, να μειώνουν την είσοδο και να απολυμαίνουν τα κελιά στις κερήθρες που θα γεννήσει η μάνα. Περιέχει: Ρητίνη, κερί, αιθέρια έλαια, γύρη, αρωματικές ουσίες, ζάκχαρα, βάλσαμα, εστέρες, φλαβόνες – νόνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, κ.λ.π. Με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 25 οC μαλακώνει και κάτω από τους 15 OC σκληραίνει και τρίβεται στο στόμα με μάσηση (ποσότητα ίση με ένα φιστίκι), για να χωνευτεί από το στομάχι.

Θεραπευτικές Ιδιότητες:

Οι φλαβόνες, και φλαβονόνες έχουν επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό που είναι: Αντιφλεγμονοδική δράση στις αρθρώσεις, το δέρμα και τους βλεννώδεις ιστούς, προστατεύει τη βιταμίνη C από οξείδωση, όπως και τα τριχοειδή αγγεία του κυκλοφορικού. Παρατείνουν τη δράση της αδρεναλίνης αναστέλλοντας την ο-μεθυλο-τρανσφεραση. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή  αγγεία, έχουν αντιβακτηριακή δράση στα θετικά και αρνητικά βακτήρια (κατά γκραμ), αντισηπτική δράση σε συνδυασμό με οργανικά οξέα διπλού βενζοϊκού δεσμού  και αυξάνουν την έκκριση χολής. Αλκοολικό εκχύλισμα προπόλης 50%. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία της χρόνιας ωτίτιδας, της τοπικής κοκκινίλας, της φαρυγγίτιδας και των μυκητιάσεων. Βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων ρευματικής αρθρίτιδας και σπονδυλικής αγκύλωσης, βοηθάει στο συνάχι, στο έλκος και στα προβλήματα του προστάτη, της στοματικής κοιλότητας και γίνεται χρήση σε καλλυντικά, κρέμες, λοσιόν, σαπούνια – σαμπουάν, οδοντόπαστες και επιδερμικές αλοιφές, που εξυγιαίνουν τη θρέψη πληγών και επιταχύνουν την ανάπλαση του δέρματος.

 

Δηλητήριο

Είναι αυτό που περιέχεται στον ιοβόλο ασκό της κοιλιάς της μέλισσας και με το κέντρισμα της διαχέεται. Στο σημείο του σώματος που δέχτηκε το κέντρισμα προκαλείται αμέσως έντονος οξύς πόνος, που διαρκεί για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προκύπτει πρήξιμο, που και αυτό υποχωρεί μέσα στην ίδια μέρα. Βοηθάει στην περίπτωση η χρήση αντισταμινικών αλοιφών ,για τον πόνο και η επίθεση πάγου στο πρήξιμο.

Περίπτωση σοβαρής επικινδυνότητας : είναι σπάνια, σε άτομα που είναι αλλεργικά στο δηλητήριο των υμενοπτέρων εντόμων, οπότε το κέντρισμα προξενεί σχεδόν αμέσως αγγειοδιαστολή, πτώση της πίεσης, ορθοστατική υπόταση, ζάλη, δύσπνοια, ατονία, όλα αυτά ή κάτι από όλα αυτά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει γρήγορα να ζητηθεί ιατρική βοήθεια (με ένεση Σολουκορτίφ) και στο μέλλον να υπάρχει προσοχή για την αποφυγή κεντρισμάτων μέλισσας, σφήκας κλπ.

Θεραπευτικές ιδιότητες του δηλητηρίου : Είναι πηγή φαρμακευτικών ουσιών, σύνθετο μείγμα από : υαλουρονιδαση, φωσφολίπαση, μελετίνη, απαμίνη, που επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού που το δέχεται. Περιέχει και μεταλλικά στοιχεία και διάφορα ένζυμα. Διεγείρει τους αδένες των φλοιοεπινεφριδίων και την παραγωγή κορτιζόλης. Βοηθάει στην ρευματοειδή πολυαρθρίτιδα, στον περιορισμό ισχυακών πόνων, νευραλγίας, με προκαλούμενα κεντρίσματα στο μέρος που πάσχει και που αυτά (τα κεντρίσματα) κλιμακωτά αυξάνονται μέχρι 300 και 500 (συνολικά) για την ολοκλήρωση της θεραπείας. Επίσης με ενδοθερμική ένεση ετοίμων σκευασμάτων και με τοπικές μαλάξεις με αλοιφές που περιέχουν δηλητήριο. Διευρύνει τα τριχοειδή αγγεία και τις αρτηρίες, αυξάνει την αιμογλοβίνη, μειώνει το ιξώδες και την πυκνότητα του αίματος, διεγείρει τη δράση της καρδιάς και των μυών, επηρεάζει τον μεταβολισμό και μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα. (επιδράσεις που βοηθούν στην περίπτωση της φυματίωσης).

Η μελετίνη δε που περιέχει, ενεργεί άμεσα στην επιφάνεια καρκινογόνων κυττάρων και τα νεκρώνει αμέσως. Επίσης παρατηρήθηκε και κατασταλτική δράση σε περιπτώσεις καρκίνου οστών.

Κερί

Είναι γνωστό σε όλους μας…: παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των μελισσών, όταν υπάρχει ζέστη και πλούσια βοσκή στο περιβάλλον.

Θεραπευτικές και άλλες χρήσεις του κεριού : είναι ιατρικές χρήσεις για τη συμβατότητα του ανθρώπινου ιστού με τις ελαστικές ενθυλακώσεις ηλεκτρονικών μικροσυσκευών που εμφυτεύονται στο σώμα, (όπως βηματοδότες και άλλες). Είναι ακόμη φαρμακευτική ουσία για τα εγκαύματα και επιδερμικές πληγές, με μορφή αλοιφών και άλλων σκευασμάτων. Οδοντιατρικά : για τον περιορισμό της τερηδόνας και το δυνάμωμα των ούλων.  Το κερί του απολεπισμού (για να γίνει μετά φυγοκεντρική αποστράγγιση του μελιού) έχει αξιόλογη χρήση σε παρειακές – στοματικές παθήσεις και για φαρυγγοαμυγδαλίτιδες και άλλα προβλήματα του αναπνευστικού. Βιομηχανικά χρησιμοποιείται στα αποτριχωτικά στικς.

Τέλος το κερί των μελισσών σαν το καθαρότερο και αγνότερο φυσικό προϊόν, άξια συντροφεύει τη λατρεία προς τον Κύριο, αφού αποτελείται από άνθρακα και οξυγόνο και καίγεται αφήνοντας μόνο ένα απαλό άρωμα.

Άρωμα που θυμίζει την Ευλογία από τη Θεία Δημιουργία, που προέρχεται και που ανταποδοτικά Της οφείλεται μέσα στον Οίκο του Δημιουργού.

Νέα ε[εξεργασία του άρθρου στις 11/3/2014   tomelissi.wordpress.com

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ :

Α. Ειδικές μελισσοκομικές εκδόσεις των:

Σαντά, Ζαν Προστ, Τριβιζά, Δερματόπουλου, Νικολαϊδη, Μπίκου

Β. Περιοδικές εκδόσεις : 

Μελισσοκομική επιθεώρηση, Μελισσοκομικό Βήμα, Μελισσοκόμος

Γ. αναφορές τύπου

Advertisements