ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ

images (5) ης Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος),  τεύχος 65ο, Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2013

 Περιληπτικά και με παραπομπή στις σελίδες του, για μια πληρέστερη ενημέρωση των μελισσοκόμων που οι επισκέψεις τους στην ιστοσελίδα μας ξεπέρασαν τις 104.000

 

Σελίδα 1: Ο αξιότιμος κος Βασίλης Ντούρας, Πρόεδρος της ΟΜΣΕ, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Οργανώσεων, στο 43ο Συνέδριο της Απιμόντια, στο Κίεβο, συμμετείχε για την αποτροπή εγγραφής των Τουρκοκυπρίων μελισσοκoμων στην Απιμόντια, έχοντας την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Κυπριακής Πρεσβείας. Aλλά η Δ/νση Ζωϊκής παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρνήθηκε να δώσει έγκριση για τη διευκόλυνση της προσπάθειας, σε γραμματειακά θέματα. Και ο Προέδρος της ΟΜΣΕ παραθέτει στοιχεία, ότι υπάρχει κακόβουλη άρνηση από τους α,διάφορους αρμόδιους του Υπουργείου ,που έχουν τη δική τους ατζέντα και μπορούν να παρέμβουν και στη σύνθεση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης. Όμως το αίτημα ένταξης των Τουρκοκυπρίων απορρίφθηκε και από αυτούς δεν εξαρτάται η πορεία της ελληνικής Μελισσοκομίας, αλλά από τις προσπάθειες της ΟΜΣΕ.

Σελίδα 2: Η ΟΜΣΕ, αρνείται τη συμμετοχή στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μελιού, γιατί η εταιρία «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού», αποφάσισε ξανά την πραγματοποίηση φεστιβάλ μελιού στην Αθήνα, με λογική κέρδους, ξεχνώντας ότι τα φεστιβάλ οργανώνονται από τους φορείς. Ξέχασαν να συζητήσουν με την ΟΜΣΕ, απλώς την ενημέρωσαν ότι στους διοργανωτές είναι και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού, χωρίς να είναι, οπότε τέτοια εκμετάλλευση δεν γίνεται δεκτή.

Σελίδα 3: Η σκέψη για την πραγματοποίηση του 5ου Πανελλήνιου Μελισσοκομικού Συνεδρίου, δεν είναι δελεαστική, γιατί όσοι πιστεύουν πραγματικά στη χρησιμότητά του, πρέπει να προσπαθήσουν να μάθουν να συνδιαλέγονται και να έχουν υπόψη τους τις προτεραιότητες της ΟΜΣΕ, για την ωφέλεια του κλάδου. Δεν γίνεται συμμετοχή σε διάλογο κωφών εκ πεποιθήσεως, όταν οι μελισσοκόμοι εκπροσωπούνται από την Ομοσπονδία τους και τα προβλήματα έχουν άλλη σειρά προτεραιότητας, για να υπηρετηθεί ο κλάδος. Υπάρχουν βασικά θέματα όπως: α) Η συνέχεια της λειτουργίας  του Κανονισμού 1234/07 στη νέα 3ετία, β) Η ένταξη στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, της γύρης και του βασιλικού πολτού, γ) Η ερμηνεία του Κανονισμού 852/2004, για την πώληση των μελιών, απευθείας από τους παραγωγούς, δ) Οι άδειες για τις λαϊκές αγορές, ε) Η έκδοση σήματος ελληνικών προϊόντων και συγκεκριμένα για το μέλι, στ) Και άλλα πολλά ζητήματα και μέλημα πρωταρχικό πρέπει να είναι η επιβίωση των μελισσοκόμων, στις σημερινές δραματικές συνθήκες.

Όταν όλα αυτά πάρουν το δρόμο τους, τότε θα καλέσει η ΟΜΣΕ, όσους πρέπει να σχεδιάσουν την οργάνωση του 5ου Πανελληνίου Μελισσοκομικού Συνεδρίου, για να δώσει απάντηση σε χρόνια προβλήματα, να εντοπίσει νομικά κενά και πεδία, για έρευνα και θα προτείνει τους στόχους για τη μελισσοκομία του αύριο.

Σελίδα 4: Απόφαση για την «Απαγόρευση εμπορίας στην ελληνική επικράτεια σπόρων για τη σπορά υβριδίων αραβοσίτου», που προκαλούν τη γενετική τροποποίηση ΜΟΝ810, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, υπέγραψε στις αρχές του Οκτώβρη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Πρόκειται για πλήρη δικαίωση του πολύχρονου αγώνα της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, με ποικίλες δράσεις και παραστάσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, για την αποφυγή κινδύνων για το περιβάλλον και ενδεχόμενων κινδύνων της ανθρώπινης υγείας.

Επισημαίνεται  ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι από γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους.

Η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τον κίνδυνο των υβριδίων και η διεθνής επιστημονική κοινότητα, διερευνούν αν η κατανάλωση ζωοτροφών από γενετικά τροποποιημένα φυτά, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη μελισσοκομία και τα προϊόντα τους, καθώς δεν θα μπορούσε να διασφαλισθεί η καθαρότητά τους , λόγω προσμίξεων με γενετικά τροποποιημένη γύρη.

Η απόφαση απαγόρευσης αποτελεί συνέχεια προηγούμενων απαγορεύσεων και στηρίζεται στην Οδηγία 2002/53 του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και με αφορμή την υπογραφή της απόφασης, ο Κος Χαρακόπουλος, δήλωσε τα εξής: «Η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Γενετικά τροποποιημένοι σπόροι δεν έχουν θέση στην ελληνική γη. Δεν θέτουμε την ποιότητα των αγροδιατροφικών μας προϊόντων υπό αμφισβήτηση. Η ποιότητα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα και καθήκον μας είναι να το προστατεύσουμε, από κανόνες με σεβασμό στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και τις επόμενες γενεές.

Σελίδα 5: Στις Βρυξέλες, Ημερίδα για τις μέλισσες και μια γεωργία φιλική προς τους επικονιαστές (στην ευρωπαϊκή Βουλή).

Χωρίς μέλισσες το 1/3 της διατροφής μας θα εξαφανιστεί, γιατί οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επικονίαση των φυτών, αφού μεταφέροντας τη γύρη γονιμοποιούν τα άνθη, για να γίνουν καρποί και χωρίς τις μέλισσες δεν θα έχουμε επικονίαση σε 7 από τα 10 φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, θα εξαφανιστούν περισσότερα από το 35% της παραγωγής και οι τιμές στα τρόφιμα θα εκτοξευθούν στα ύψη.

Για τα θέματα αυτά η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές διοργάνωσαν ημερίδα, για την Τετάρτη 6 Νοέμβριου, με θέμα: «Ένα γεωργικό μοντέλο φιλικό προς τους επικονιαστές», ο δρόμος προς τα εμπρός.

Η Ομάδα των Πρασίνων αγωνίζεται πολλά χρόνια, για την επιστροφή σε πιο βιώσιμα μοντέλα γεωργίας, που θα είναι πιο ευεργετικά για τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τη παραγωγή καλής ποιότητας και υγιεινών τροφίμων.

Βραχυπρόθεσμα, η απαγόρευση των φυτοφαρμάκων για την προστασία των επικονιαστών, που είναι οι πιο βασικοί παράγοντες της τροφικής αλυσίδας, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στις βιομηχανικές καλλιέργειες φρούτων, λαχανικών και άλλων ειδών, χρησιμοποιούνται σε μεγάλες δόσεις, επικίνδυνα φυτοφάρμακα, που βλάπτουν ανεπανόρθωτα  τις μέλισσες και άλλα έντομα, επικονιαστές.

Η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, αυξάνει την επιμόλυνση, καθώς προωθώντας μόνο καλλιέργειες, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τις μέλισσες και άλλα έντομα επικονιαστές, που πρέπει να τρέφονται με μεγάλη ποικιλία ειδών, για να επιβιώσουν και αυτό έχει οδηγήσει στον αφανισμό μεγάλου μέρους των πληθυσμών μελισσών στην Ευρώπη και άλλες Ηπείρους, τα τελευταία χρόνια.

Η μεταρρύθμιση της κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που θα ολοκληρωθεί σύντομα, πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2013, (ημερομηνία έναρξης απαγόρευσης 3 νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, που είναι επιζήμια για τις μέλισσες), αυτή η μεταρρύθμιση θα αναζητήσει την εξεύρεση ενός βιώσιμου γεωργικού μοντέλου, που θα είναι κατάλληλο για έντομα-επικονιαστές, βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε.

Στις 6 Νοέμβριου 2013, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη Διατροφική Επανάσταση, η Ομάδα των Πρασίνων, διοργανώνει στο ΕΚ, μια δημόσια ακρόαση με θέμα: «Ένα γεωργικό μοντέλο φιλικό προς τους  επικονιαστές: Ο δρόμος προς τα εμπρός» και αυτή η εκδήλωση στοχεύει να αναδείξει τη διασύνδεση των υφιστάμενων κινδύνων για τους επικονιαστές με το τρέχον γεωργικό μοντέλο βιομηχανικής παραγωγής.

Το πρώτο πάνελ αυτής της ημερίδας θα φιλοξενήσει διακεκριμένους ακαδημαϊκούς που θα αναλύσουν τις βλάβες, που προκαλούνται στους επικονιαστές, από το σημερινό γεωργικό μοντέλο.

Οι ομιλητές θα επικεντρωθούν στις κύριες αιτίες θνησιμότητας των μελισσών (γύρη, φυτοφάρμακα, παθογόνα). Το δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης θα φιλοξενήσει ευρωπαίους μελισσοκόμους, ανάμεσά τους και τον Πρόεδρο της ΟΜΣΕ, Βασίλειο Ντούρα, καθώς και ΜΚΟ, που θα εστιάσουν προτάσεις, για βελτίωση του γεωργικού μοντέλου και πως αυτές θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τη νέα γεωργική πολιτική της Ε.Ε.

Σελίδα 6: Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης

Το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον για τις επικείμενες εορτές για να κατανοηθεί και να στηρίξει τους έλληνες μελισσοκόμους με σκέτες εταιρίες τυποποίησης και προστασίας του έλληνα καταναλωτή μελιού, από παραπλάνηση, αλλά και τον ξένο καταναλωτή, από πιθανή εξαγωγή μη ελληνικών μελιών, σαν ελληνικά, έτσι καταλήγει η επιστολή της Διεπαγγελματικήςπρος το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Υ.Α.Α.Υ. και Δ.).

Υπάρχουν υπόνοιες που στηρίζονται σε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥ) ότι η προέλευση των εισαγόμενων ελληνικών μελιών στην Ελλάδα, δεν είναι τελικά από την Ευρώπη, αλλά από τρίτες χώρες και άλλη επιστολή προς τον ΕΦΕΤ, καταγγέλει,  ότι στην περίοδο αυτή παρουσιάζεται σε έξαρση το καταστροφικό για τον κλάδο μας φαινόμενο της διάθεσης στην αγορά συσκευασιών μελιού επώνυμων μαρκών ή ιδιωτικής ετικέτας, όπου το περιεχόμενο μέλι δεν είναι αμιγές ελληνικό, όπως δηλώνεται στην ετικέτα, αλλά μείγμα ελληνικού και άλλων χωρών.

Ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Γεώργιος Πίττας, στην επιστολή του προς το Υ.Α.Α.Υ.Μ. και Δ., αναφέρει ότι από στοιχεία της ΕΣΥ, το 2012, εισήχθησαν στην χώρα μας 2.467 τόνοι μέλι (1.273 από Βουλγαρία, με μέσο όρο τιμής 1,61€ ανά κιλό, 587 τόνοι από Ισπανία, με τιμή 2,55€ ανά κιλό και 339 τόνοι από Γερμανία, με 4,44€ ανά κιλό) και η ροή αυτή συνεχίστηκε και το α’ 6μήνο του 2013 με 825 τόνους από Βουλγαρία, με 244 τόνους από Ισπανία και 165 τόνους από Γερμανία, σε παραπλήσιο εύρος τιμών.

Και τα στοιχεία της ΕΣΥ, δεν βεβαιώνουν τη χώρα προέλευσης του μελιού, αν είναι από  αυτές τις χώρες ή πρόκειται για ενδιάμεσο σταθμό εισαγωγής από τρίτες χώρες και δεν είναι ευρωπαϊκό μέλι.

Ειδικά από την Βουλγαρία η εμπορική ακόλουθός μας, είπε ότι το 2012 εισήχθησαν 655 τόνοι, που οι 124 ήταν από Κίνα, με τιμή 1,49€ και την ίδια περίοδο 1.298 τόνοι προς 1,63€, όσοι αναφέρονται και στα στοιχεία της ΕΣΥ.

Η Παρέμβαση στον ΕΦΕΤ

Η γνωστοποίηση σ’ αυτόν, τεκμηριωμένων περιπτώσεων παραπλάνησης του καταναλωτή, ως προς την προέλευση και παράλληλα να χρηματοδοτήσει δαπάνες εξέτασης των δειγμάτων, σε διαπιστευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, διατυπώνει με άλλη παρέμβαση η Εθνική   Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού.

Η ενδεχόμενη παραπλάνηση προκύπτει: α) από τη γεύση, β) από την τιμή διάθεσης και γ) από την ανάλυση της γύρης (επιστημονική διεθνής τεκμηριωμένη μέθοδος).

Έτσι η Εθνική Διεπαγγελματική, προσπαθεί  να συλλέγει δείγματα από την αγορά και να τα εξετάζει για την προέλευση και για την ανάλυση της γύρης, καταφεύγει σε διαπιστευμένα εργαστήρια του εξωτερικού: α) Quality Services International, β) Intertek, αφού δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει δυνατότητα και ο ΕΦΕΤ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση για τις εξετάσεις δειγμάτων σε διαπιστευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, αν γίνει κινητοποίηση της αρμόδιας Υπηρεσίας, για τις επικείμενες εορτές. (ΠΗΓΗ: Μελισσοκομικό Βήμα της ΟΜΣΕ, τεύχος 65ο, Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2013, σελ. 1-6, (περιληπτική απόδοση), tomelissi.wordpress.com , 14-11-2013).

Advertisements