1. Η ουσία υδροξυ-μεθυλο-φουρφουμάλη (HMF) βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα στα φρέσκα μέλια, σε συγκεντρώσεις από 0,0 έως 1β χιλιοστά κατά κιλό. Αυξάνεται με τη θέρμανση, αλλά και με το χρόνο της αποθήκευσης και συμβαίνει σε όλα τα αποθηκευμένα μέλια και ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης, όπως και σε χώρες με ζεστό κλίμα είναι μεγαλύτερη και τα όρια αντί των 40 mg/kg έχουν ανεβάσει το όριο στα 80 mg/kg. Όμως το όριο του HMF πάνω από 40 mg/kg στο μέλι δεν έχει κανένα κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, δεν μειώνει τη θρεπτική ή διαιτητική αξία του μελιού και σε καμιά περίπτωση δεν είναι ένδειξη νοθείας ή παραπλάνησης του καταναλωτή. Είναι φυσιολογική αναμενόμενη μεταβολή γι’ αυτό και η θεώρησή της επιστημονικά αμφισβητείται.
  2. Η άσχημη μυρωδιά στις κηρήθρες ενός μελισσιού υπάρχει στην περίπτωση Αμερικανικής Σηψιγονίας ή τοποθέτησης μουχλιασμένων κηρηθρών από την αποθήκη ή που παρέμεινε το μέλι και ξίνισε και κηρήθρες που απολυμάνθηκαν με οξικό ή άλλα οξέα.
  3. Για την Παρασκευή μελισσοτροφής που θα περιέχει και σογιάλευρο σαν υποκατάστατο γύρης, που πωλείται σε μελισσοκομικά καταστήματα και σε ζωοτροφές, η συνταγή είναι: 5 κιλά ζάχαρης, 4 σογιάλευρο και 1 γύρη. Η ιστοσελίδα μας συμπληρώνει την αποφυγή της σόγιας, που είναι παλιά συνταγή, αλλά τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της, γίνεται με τα καταστρεπτικά νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, επάλειψης των σπόρων.Όμως για μία πληρέστερη και βαθύτερη ενημέρωση για την αποφυγή της σόγιας στη μελισσοκομία, χρειάζεται μελέτη επιστημονικού άρθρου  που υπάρχει στη Μελισσοκομική Επιθεώρηση του 2ο10,Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου σελίδες 328-331, (τηλέφωνο-φαχ:23920 91575):Η συμπλήρωση αυτή προστέθηκε στις 23-12-2ο13.Και δική μας περίληψη θα αναρτηθεί προγραμματισμένα  σε 2ο περίπου μέρες,αν δεν βιαζεστε.
  4. Δεν γίνεται συντήρηση κηρηθρών με ναφθαλίνη για προστασία από τον κηρόσκορο, γιατί διαποτίζεται στις κηρήθρες και στο μέλι αργότερα.
  5. Τα ποιοτικά κριτήρια του μελιού καθορίζονται στον πίνακα που υπάρχει στη Μελισσοκομική Επιθεώρηση του 2010 και στη σελ. 271.

ΠΗΓΗ: Μ.Ε. 2010, σελ. 269

tomelissi.wordpress.com (24/10/2013 και  συμπλήρωση στις 23/12/2013).

Advertisements