images (2)ΓΕΝΙΚΑ: Έχει γίνει αποδεκτό και εφαρμόζεται στη μελισσοκομία η τροφοδοσία των μελισσιών με ζάχαρη και ισογλυκόζη. Και γι’ αυτές υπάρχουν συσχετισμένες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μας, για διευκόλυνση της πληροφόρησης, αρχίζοντας από τις τελευταίες (με κλικ) στις ημερομηνίες:

13/12/2013: ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

16/12/2013: ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΕΣ ΑΥΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

18/12/2013: ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Όμως το όλο θέμα είναι αμφιλεγόμενο και πρέπει να αξιολογηθεί από τους Μελισσοκόμους, για ότι σωστό κυκλοφόρησε (με τις 116.000 επισκέψεις τους, σ’ αυτήν, μέσα στο 2013) και να ανακληθούν όπoια αβάσιμα, τα λανθασμένα να διορθωθούν, αλλά και να προστεθούν άλλα γνωστά (αλλά ξεχασμένα), ενώ χρήσιμα και νέα πρέπει να μελετηθούν για να μην διαφύγουν (χαμένα στις πηγές τους).

Μια τέτοια προσπάθεια βασίζεται σε στοιχεία που βρέθηκαν στη Μελισσοκομική Επιθεώρηση, Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2009, σελ. 329-332 και του 2010, σελ. 328-331 και που βασίζονται σε έγκυρες έρευνες.

(Η δική μας απόδοση όμως, γίνεται συνοπτικά, χωρίς αλλοίωση των πληροφοριών), καλύπτοντας και τη Σόγια, σαν τροφή των μελισσιών. Που όμως είναι επιζήμια σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην περίπτωσή της, στα επόμενα. Ειδικά όμως γιαυτήν(τηΣΟΓΙΑ)πληροφόρηση περιέχει  η αμέσως προηγούμενη ανάρτηση (κλικ)στις 4/1/2014) «Σόγια:Γενετικά τροποποιημένη και επίδρασή  της στις μέλισσες,που είναι τεκμηριωμένη.                                                                                                     Βιολογική έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι μέλισσες χρειάζονται πρωτεϊνες (αμινοξέα), υδατάνθρακες (ζάχαρα), ανόργανα άλατα και λιπίδια (λιπαρά οξέα), βιταμίνες και ΝΕΡΟ.Και αν έχουν έλλειψη από μια ή περισσότερες ουσίες από τις πιο αυτές, μειώνεται σοβαρά ο πληθυσμός των μελισσιών, ο χρόνος της ζωής τους, αυξάνονται οι ασθένειες και τελικά πεθαίνουν.

  1. Αυτές όλες οι αναγκαίες ουσίες για την υγεία και τη ζωή των μελισσιών περιέχονται στις τροφές που αναφέρονται στην επικεφαλίδα αυτού του άρθρου ,αλλά δεν είναι πάντοτε σε επάρκεια, όση χρειάζονται τα μελίσσια, οπότε πρέπει να παρεμβαίνει ο μελισσοκόμος, να τις χορηγήσει, σε έλλειψη, κύρια για το ξεχειμώνιασμα, αλλά και στις άλλες περιπτώσεις, που είναι μειωμένη η ανθοφορία, η γύρη, το νέκταρ ή τα μελιτώματα, (να προσθέσουμε και το ΝΕΡΟ).
  2. Οι υδατάνθρακες δίνουν ενέργεια (αντοχή) στα μελίσσια και υπάρχουν στη ζάχαρη (σουρκρόζη), γνωστή σε όλους .  Διαλύεται σε νερό και γίνεται σιρόπι τροφοδοσίας.
  3. Η ΖΑΧΑΡΗ (σουρκόζη), παράγεται από ζαχαροκάλαμο και ζαχαρότευτλα. Στις περιπτώσεις όμως ,που γίνεται τροφοδοσία με ζάχαρη, σε χρόνο κοντά στον τρύγο, μπορεί να βρεθεί στο μέλι ισογλυκόζη (και καταγράφεται για αποφυγή).                                                         Η ΙΣΟΓΛΥΚΟΖΗ: Η ανακάλυψη και παραγωγή της γλυκόζης από καλαμπόκι ,αναστάτωσε τη βιομηχανία και τη μελισσοκομία, αφού για 10ετίες τροφοδοτήθηκαν τα μελίσσια με σιρόπι ισογλυκόζης, δηλαδή σιρόπι καλαμποκιού  υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, όταν δεν υπήρχε νέκταρ. Αυτή περιέχει κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη, που είναι τα κυριότερα συστατικά του μελιού και η τιμή της συμφέρουσα σε σχέση με το μέλι…, ΑΛΛΑ.. :  παρατηρήθηκε μείωση στην αποδοτικότητα των μελισσιών με αυτή την τροφοδοσία και προέκυψε και το φαινόμενο της κατάρρευσης των μελισσιών σε πολλές χώρες, οπότε διερευνήθηκε η αιτία .Στη 10ετία του 1970 η χρήση της ισογλυκόζης αυξήθηκε ραγδαία και στη 10ετία του 1990, μειώθηκε σημαντικά η χρήση της ζάχαρης, που την κάλυψε η ισογλυκόζη, αυτή που παράγεται από το καλαμπόκι. Και δίνει πρώτο προϊόν, πλούσιο σε γλυκόζη, αλλά και σιρόπια με επεξεργασία υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Και  σ’ αυτή την επεξεργασία διαχωρίζεται το άμυλο από τα στελέχη του καλαμποκιού (τα οποία γίνονται ζωοτροφές), ενώ το άμυλο με υδρόλυση και χρήση καταλυτών και βοήθεια οξέων ή ενζύμου – οξέoς.ς κ.λ.π. (σύνθετη χημική διαδικασία) παράγει πολυσακχαρίτες κ.λ.π. με τη χημική θαυματουργία, που μετατρέπεται σε γλυκόζη, μείγμα 50-52% ,αλλά και κάποια άλλα σάκχαρα αναμειγμένα . Όμως ξεκίνησε επίθεση κατά της ισογλυκόζης στον Καναδά, όταν προέκυψαν απώλειες ολικής καταστροφής στο ξεχειμώνιασμα πολλών μελισσοκομείων ,τροφοδοτούμενα με σιρόπια από καλαμπόκι, (μάλλον επειδή είχαν υπερθερμανθεί σε χρονική διάρκεια, που αυξάνει επικίνδυνα την τοξική ουσία υδροξυμεθυλοφουρφουράλη ,δηλαδή την HMF, σε ποσοστό 114 μέρη στο εκατομμύριο ,ενώ στο μέλι το όριο είναι 40 ΡΡΜ. Εδώ λοιπόν καταγράφεται χρήσιμη πληροφόρηση, γνωστή και από άλλες αναρτήσεις μας, ότι το ζαχαρούχο διάλυμα που υπερθερμένεται ή καραμελοποιείται και χρωματίζεται προς το καφετί, γίνεται τοξικό για τις μέλισσες.
  4. Όμως η σελίδα 311 της ΜΕ ,που αναφέρεται στη σύγκριση σουρκρόζης και ισογλυκόζης κινείται σε αναζητήσεις ερευνητικού χαρακτήρα, που δεν καλύπτει την πρακτική των μελισσοκόμων. Και αυτό επαληθεύεται από την επωδό της αρχής της 332 σελίδας της Μ.Ε., που φαίνεται βάσιμη η υποστήριξη ότι δεν μπορούμε να φορτώσουμε στην ισογλυκόζη την ταμπέλα του τοξικού για τις μέλισσες, γιατί έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί και επαινεί αυτό το επαναστατικό προϊόν, προτείνοντας συνέχιση της έρευνας. Άποψη όμως που αποκρούεται από τους μελισσοκόμους, που δεν δέχονται να εξοντωθούν τα μελισσοκομεία τους.
  5. Επομένως το λόγο έχει η αντιπαράθεση ,που είναι τεκμηριωμένη :Ότι η ισογλυκόζη παράγεται από καλαμπόκι που είναι γενετικά τροποποιημένο και τα προϊόντα του, που παράγει η  βιομηχανία τροφίμων και ζωοτροφών και περιλαμβάνουν και τις ανθρώπινες ζωές, ξεκινάει από Γενετικά Τροποποιημένα καλαμπόκια και να προσθέσουμε και τα καλαμπόκια της νεονικοτινοεινοειδούς προστασίας τους,που πρέπει να καταργηθούν,όπως και τα ζαχαρότευτλα της ίδιας καλλιέργειας .

   6.   Έτσι λοιπόν έχουμε ζάχαρη  και για τις μέλισσες,που παράγεται από Γενετικά Τροποποιημένα καλαμπόκια και ζαχαρότευτλα,ενώ           περισσότερες από 70 εταιρείες έχουν συμφωνήσει να μην χρησιμοποιούν,ούτε να πωλούν ζάχαρη ,που προέρχεται από η   καλλιέργεια που άρχισε η ΜΟΝΣΑΝΤΟ  το Φθινόπωρο του 2008, επωφελούμενη από το ότι δεν υπάρχει ετικέτα για τις Γενετικά τροποποιημένες τροφές.

7.  Το   Κέντρο Ασφάλειας Τροφίμων ανάφερε πρόσφατη επιμόλυνση της Ισογλυκόζης  με ιώδιο και αυτό έκανε τις εταιρείες ιδιαίτερα ανήσυχες ,για την εισαγωγή Γενετικά Τροποποιημένης ζάχαρης, ζαχαρότευτλων στην αγορά τροφίμων των ΗΠΑ (το 2009).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Α)Τα μελίσσια κινδυνεύουν αν δεν έχουν τροφή

Β) Ο μελισσοκόμος βοηθάει να αναπτυχθούν τα μελίσσια.

Γ) Όταν αρχίζει η ανθοφορία, οι μέλισσες αποθηκεύουν τροφή και πρέπει να σταματήσει η τροφοδότηση.

Δ) Η επιλογή της κατάλληλης ποσότητας τροφοδότησης είναι δύσκολη, γιατί κυκλοφορούν τροφές που δεν μπορεί να τις αποφύγει ο μελισσοκόμος.

Ε) Μπορεί να βρεθούν κατάλοιπα τοξικών ουσιών μέχρι και ζάχαρης από Γενετικά Τροποποιημένα ζαχαρότευτλα ή ισογλυκόζη από Γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.

Δική μας προσθήκη: Επομένως είναι επάξια η επιστροφή (με κλικ) στην ανάρτησή μας, στις 16/12/2013: Μελισσοτροφές αυτοπαρασκευής και εμπορίου: Μακριά  από νάρκες – φτιάχτο μόνος σου. Αλλά να συνδράμουμε και εμείς στην προσπάθεια, με μία δική μας διαπίστωση την εξής:

Α) Η ζάχαρη που θα χρειαστούν τα μελίσσια μας δεν είναι όποια – όποια, αλλά πρέπει να είναι της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης (ΕΒΖ), που έχει στο πακέτο της συσκευασίας «κοπελίτσα» με ροζ φόρεμα και φόντο σιέλ ανοιχτό και πάνω της αριστερά της ,υπάρχει σημαιούλα ελληνική, που πάνω της υπάρχει η λέξη ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Β) Αυτή η ζάχαρη υπάρχει στα παντοπωλεία της γειτονιάς, τη βρήκαμε και στην επαρχία, όχι όμως στα Lidl, που είναι συσκευασμένες από την ΕΒΖ, αλλά εισαγωγής από άλλες χώρες άγνωστης καλλιέργειας. Έτσι εντοπίσαμε ζάχαρη Γερμανίας και Σερβίας.

Γ) Η διαμαρτυρία μας προς την ΕΒΖ , που σε όλους τους τύπους συσκευασίας της, στη ζάχαρη υπάρχει όμοια εικόνα (της κοπελίτσας) και η ένδειξη συσκευασίας της ΕΒΖ, που αυτό είναι παραπλάνηση του καταναλωτή και πρέπει να αφαιρεθεί, απάντησαν ότι στην Ελλάδα έχουμε μειωμένη παραγωγή και γίνεται εισαγωγή ζάχαρης και η εικόνα στην συσκευασία είναι Λογότυπος της ΕΒΖ και δεν μπορεί να αλλάξει.

Δ) Κοντολογίς Λογότυπος που εξομοιώνει προϊόντα με διαφορές μεταξύ τους!: αν ο πελάτης είναι καλοπροαίρετος , αδιάφορος, εύπιστος ή ανενημέρωτος.

Ε) Γι’ αυτό καλύπτουμε το τελευταίο ενδεχόμενο, για να ενημερωθούν οι μελισσοκόμοι. Και να προκύψει κάτι, από εμάς, που μέσα στο 2013 οι επισκέψεις  στην ιστοσελίδα μας(των μελισσοκόμων) ξεπέρασαν τις 116.000,δηλαδή δύναμη που πρέπει να ακουστεί . Η διαφορά της τιμής του πακέτου είναι ασήμαντη και ίσως καλύπτεται ασύγκριτα με το κέρδος πώλησης ακατάλληλης ζάχαρης για μέλισσες, ζώα και ανθρώπους ευθέως.

(4/1/2014)        tomelissi.word press.com.-

Advertisements