images (5)Είναι το διμηνο περιοδικό για τους μελισσοκόμους και τη μελισσοκομία, ιδιοκτησίας της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, Κούμα 4, Τ.Κ. 41222, Λάρισα και τηλέφωνα 2410-533366, 2410-549724 και fax 2410-549725, εκδότης Βασίλης Ντούρας, Πρόεδρος της ΟΜΣΕ.

Η ΟΜΣΕ, λειτουργεί και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με ηλεκτρονική  διεύθυνση www.omse.gr.

Έκδίδει  έγκριτα τεύχη επιστημονικής υποστήριξης της Μελισσοκομίας( με συνδρομή 25 ευρώ ετήσια ),που από την αρχή τους τα παρακολουθούμε, όπως και της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης . Και στα δυο αυτά αξιόλογα μελισσοκομικά περιοδικά, βασίζουμε μελισσοκομικές αναρτήσεις της αρθρογραφίας μας κατά κύριο λόγο ,συμβάλλοντας σ’ αυτήν και η μελέτη μελισσοκομικών συγγραμμάτων και γιατί  όχι  και η εμπειρία μας, από την 25ετία της νομαδικής μελισσοκομικής μας δραστηριότητας (μετά την 25 ετή υπηρεσία στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας, τότε… και Κοινωνικής Ασφάλισης, από το οποίο συνταξιοδοτηθήκαμε με βαθμό διευθυντή).

Η μελισσοκομία, μου χάρισε άσκηση και υγεία και τώρα τελευταία μου έδωσε ζήλο να την υπηρετήσω, με απόλυτη ανιδιοτέλεια, χωρίς περίσκεψη κόπου και οικονομικού κόστους, αφού πιστεύω απόλυτα ότι οι μέλισσες με τους μελισσοκόμους υπηρετούν τη ζωή γενικά πάνω στη Γη.

Αλλά κάποιες αυθόρμητες αναστολές σ’ αυτή την προσπάθεια ,υποχωρούν μπροστά  στις πληθωρικές επισκέψεις     μελισσοκόμων της χώρας μας  και αρκετών άλλων χωρών. Το 2ο13 μέχρι σήμερα  έφθασαν τις 130.οοο και αυτό μας  ενδυναμώνει την ιστοσελίδα να συνεχίσει τη λειτουργία της για να καλύπτει αυτό το ζήλο,για  δεύτερη χρονιά ,το 2014.                                                                                                                                                       Έκλεισε όμως ο πρώτος ετήσιος μελισσοκομικός κύκλος του 2013 και μπορεί να γίνει μια διακοπή στη διαδικτυακή προσπάθεια σαν παρέκκλιση από τα μελισσοκομικά όρια, για να αποτιμήσουμε χρήσιμες και καλές ή άχρηστες και αποβληταίες διαπιστώσεις στη μελισσοκομία ,από την θεσμικά αρμόδια γι’ αυτήν ΟΜΣΕ, ώστε να γίνει πρόβλεψη της καλής πορείας για να την γιορτάσουμε ας πούμε ή μιας κακής πορείας για την προοπτική της, που πρέπει να την αποφύγουμε ,παρέχοντας υποστήριξη προόδου και όχι καταστροφής του κλάδου.

Σ’ αυτό, το Μελισσοκομικό Βήμα μας δίνει δικαίωμα παρέμβασης και η ιστοσελίδα μας θέλει να διοχετεύσει στους επισκέπτες της ,φαινόμενα  που πρέπει να αξιολογηθούν από τη βάση της οργανωμένης μελισσοκομίας, απέχοντας από κάθε αδράνεια, όσο είναι δυνατό.Αλλά η ενημέρωση που θα γίνει , πρέπει να είναι συνοπτική  και χωρίς ουσιαστική αλλοίωση,όπως ακολουθεί,στη συνέχεια:                              Μελισσοκομικό Βήμα της ΟΜΣΕ, έτος 12ο, τεύχος 66, Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014, σελ. 1η, (editorial ):»Δούρειος Ίππος για τη μελισσοκομία «,γράφει ο Αξιότιμος , Πρόεδρος της ΟΜΣΕ, κος Βασίλης Ντούρας. Αλλά γιατί;

Περιληπτικά: Πριν από λίγα χρόνια ενδιέφερε η δημιουργία Συλλόγου Παραγωγών βασιλικού πολτού και η Ομοσπονδία  βοήθησε, αλλά διέγνωσε κάποιο κρυφό καημό, στην   ενδιαφερόμενη παρέα  της πρωτοβουλίας… Όμως υπερίσχυσε η δημιουργική λογική, ενώ η διάψευση προσδοκίας έφθασε πι ο  γρήγορα.:Έτοιμο το καταστατικό, στην πρώτη συνάντηση… αλλά ο Σύλλογος είχε γίνει «Σύνδεσμος»: Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων Παραγωγών βασιλικού πολτού… και μετά από χρόνια απλώθηκε σε «Σύνδεσμο επαγγελματιών μελισσοκόμων, βασιλοτρόφων – παραγωγών βασιλικού πολτού και λοιπών προϊόντων κυψέλης».  Και προκλητικά δημιουργήθηκε και παραπλήσιο λογότυπο, με αυτό της ΟΜΣΕ: «Μια μέλισσα πάνω από την Ελλάδα», «Σύνδεσμος». Όχι Σύλλογος. Με σκοπό την ανεξαρτησία του από την ΟΜΣΕ και όχι μόνο (εδώ χρειάζεται μια εσωτερική αξιολόγηση).

Προσπάθησαν οι «ηγέτες» του κινήματος να κάνουν μια Αντι – ΟΜΣΕ και μάλλον απέτυχαν, αφού δεν τους εμπιστεύθηκαν οι μελισσοκόμοι της διοίκησης της ΟΜΣΕ. Και πιο πέρα την διοίκηση και τύχη του κλάδου. Προσπαθούν να διαλύσουν ότι υπάρχει. Καταγγέλλουν παράνομη την ύπαρξη της ΟΜΣΕ, με το «τροπάρι»: «Δεν υπάρχουν νόμιμοι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι», δεν υπάρχει ΟΜΣΕ. Όμως οι ίδιοι είναι μέλη Μελισσοκομικών Συλλόγων ή Αντιπρόσωποι στην ΟΜΣΕ. Και στην ιστοσελίδα τους στις 28-11-2012 ,η πρόσκλησή τους για ετήσια Γενική Τακτική Συνέλευση του Συνεταιρισμου τους ,γράφει τα εξής: «Αγαπητοί Συνάδελφοι, τώρα που με το Νόμο 4015/2011 το μέλλον των Μελισσοκομικών Συλλόγων είναι αβέβαιο, θα πρέπει να ενισχύσουμε τον Πανελλήνιο Συνδυασμό μας, ώστε ο κλάδος γενικότερα να μπορέσει να σταθεί όρθιος απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Την Άνοιξη που μας πέρασε (του 2013), η πολυμήχανη ηγεσία του «Συνδέσμου» εξουσιοδότησε δυο δικηγορικά γραφεία να διεκδικήσουν την ένταξή τους στην εθνική διεπαγγελματική, ως μέλη με όλα τα δικαιώματα και είχαν και βεβαίωση, του πρώην προέδρου της Διεπαγγελματικής συμπεριλάβει στην τεκμηρίωση του δίκαιου αιτήματός τους. Και πριν λίγο καιρό άλλαξαν «ρότα», πάλι μέσω δικηγόρου, ζητώντας από τον Υπουργό, την ένταξή τους στην Εθνική Διεπαγγελματική, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα, ότι τα τωρινά μέλη της δεν είναι σύννομα.

Πρόσφατα σε μια συνάντηση στο 5ο Φεστιβάλ μελιού, με μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας, που όπως φαίνεται συντάσσονται μαζί τους, επανέλαβαν την αγωνία τους για τον κλάδο, που δεν διαθέτει συνδικαλιστική εκπροσώπηση! Μια χούφτα άνθρωποι (24 άτομα), προσπαθούν να απαξιώσουν 68 Συλλόγους και μια Ομοσπονδία, που είναι πιο ζωντανή παρά ποτέ, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Συνάδελφοι-ες: Οι στόχοι της ΟΜΣΕ υλοποιούνται βήμα-βήμα, η πορεία μας είναι συγκεκριμένη και όσοι παρακολουθείτε μέσα από το περιοδικό, γνωρίζετε από πού ξεκινήσαμε και τι έχουμε καταφέρει. Ενοχλούν αυτά που καταφέραμε και αυτά που πρόκειται να καταφέρουμε.

Κύριες και κύριοι, είστε πλέον υποχρεωμένοι να ενημερώσετε τους μελισσοκόμους, πάνω στο ποία συμφέροντα υπηρετείτε. Γιατί σας φοβίζει το καθαρό θεσμικό πλαίσιο εμπορίας και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων. Τι έχετε να κρύψετε. Και τέλος, αν καταφέρετε να κηρυχθούν παράνομοι οι Σύλλογοι και η Ομοσπονδία, να σταματήσει η λειτουργία τους ,ποίος θα ωφεληθεί;

Σίγουρα δεν περιμένω απαντήσεις, από αυτές τις δικές σας, αλλά θα τις δώσουν οι μελισσοκόμοι στη Συνέλευση στις 15 Φεβρουαρίου.

Αγαπητοί φίλοι: Δεν επιδιώκω να συνεχιστεί μια αντιπαράθεση, χωρίς λόγο. Ζούμε δύσκολες εποχές και η ενότητα του κλάδου χρειάστηκε πρόσφατα να επιτευχθεί. Πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε  τρόπο. Πρέπει να κόψουμε το δρόμο σε όσους επιβουλεύονται τα συμφέροντα του κλάδου, τα δικά μας συμφέροντα.ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΥΧΕΣ. (Εδώ  χρειάζεται  τελική εσωτερική  αξιολόγηση).

Είμαστε μελισσοκόμοι που επικοινωνούμε διαδικτυακά για μελισσοκομικά θέματα, είμαστε πολλοί και οι επισκέψεις σας στην ιστοσελίδα ήδη ξεπέρασαν τις 13ο.000 και μέχρι  τη Συνέλευση στις 15 Φεβρουαρίου δεν γνωρίζουμε πόσες θα είναι.

Είμαστε πολλοί και οργανωμένοι σε μελισσοκομικούς συλλόγους, που μπορούμε να απομακρύνουμε τις άνομες και ύπουλες επιδιώξεις, κύρια της διάλυσης της ΟΜΣΕ. Επιδίωξη που προκύπτει από την τεκμηριωμένη αναφορά του Προέδρου της .

Ο Προέδρος όμως Βασίλης Ντούρα,αποκαλύπτει ότι  βάλλεται από πρόσωπα άλλων επιδιώξεων. (Ενάντια στο μόχθο της μελισσοκομίας…..  Καλλιεργείται η δουλοποίηση των μελισσοκόμων ….για εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων ….και των εντολέων τους, που θέλουν να προβληθούν με τη διάλυση της ΟΜΣΕ…….σκέψεις επακόλουθες της ιστοσελίδας μας).

Ξεκίνησαν από το Σύλλογο βασιλικού πολτού και κοινολόγησαν τις επιδιώξεις τους, που οδηγούν στη διάλυση της μελισσοκομίας. …Πρέπει να ερευνηθεί το τι  επιδιώκουν.

(Μέρος δεύτερο):

Προκύπτει λοιπόν αναγκαία εγρήγορσης  στην ΟΜΣΕ ,απέναντι στους αφιστάμενους. Να μην επιδιώξουν ό,τι σκέπτονται, εναντίον της ,τη διάλυσή της.Και στο σημείο αυτό  ενημερωτικό  είναι το Μελισσοκομικό Βήμα,τεύχος 65 ,Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου  2013 και σελίδα 6,που αν δεν υπάρχει πρόσβαση,υπάρχει περίληψή του (με κλικ )στην ιστοσελίδα μας,  στις 28/11/2013.Έτσι για  απογοήτευση, που μας έχουν πνίξει  τα εισαγόμενα κινέζικα μέλια ,όμως «ελληνοποιούμενα».Μήπως και τους εμποδίσει η ΟΜΣΕ, αρμόδια να διαμαρτυρηθεί σαν εκπρόσωπος των μελισσοκόμων.Ενδεχόμενο και νομιμοποιημένο ,ίσως αύριο ή την ερχόμενη χρονιά ,νωρίς, πριν τα Χριστούγεννα,που υπάρχει ζήτηση μελιού,γιατί το 2ο13,απλή διαπίστωση  έγινε και δεν εμποδίστηκαν οι λαθροδιακινητές.Πρέπει να ετοιμαστεί  διασφαλισμένη υποδομή.Και αυτά  άπτονται και της  Εθνικής  Διεπαγγελματικής του μελιού,που μειώνεται η διακίνηση του ακριβού Ελληνικού μελιού( αυτό διακινεί),αλλά δεν κινείται σαν ασύγκριτα ακριβότερο.Όμως ,κάτι θα κάνει για το 2015,όπως δήλωσε το 2ο13.Συγκεντρώνει όμως δείγματα μελιού και ίσως καλύψει και τα έξοδα εργαστηρίων του εξωτερικού,αφού εμείς δεν έχουμε τέτοια υποδομή. Και αυτό το ξέρουν πριν από εμάς οι λαθροδιακινητές ,για τον εαυτό τους.Εμείς δεν το ξέραμε,έχοντας πέσει με τα μούτρα ,που λέμε, στην παραγωγή μελιού..Θα δείξει του χρόνου,πρώτα να είμαστε καλά.

Όμως πρέπει να αφήσουμε τα μέλια που έχουν σχέση άμεση με το εμπόριο ΠΟΥ ΆΛΛΟΙ ΕΊΝΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ. Και να περάσουμε στη  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,που ταυτίζεται με τη ΖΩΗ γενικά πάνω στη Γη,αφού είναι το Θείο εργαλείο της επικονίασης, να  πούμε: της Γεωργικής παραγωγής.Και να παρακαλέσουμε τον Αξιότιμο  Πρόεδρο της ΟΜΣΕ,τον κύριο Βασίλη Ντούρα,να μας επιτρέψει,να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας,για την επαινετή δραστηριότητά του  στην Ημερίδα της 6ης Νοεμβρίου 2013, των Ευρωβουλευτών,στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,στις Βρυξέλλες,όπου συζητήθηκε το θέμα: «Ένα γεωργικό μοντέλο φιλικό προς τους επικονιαστές: Ο δρόμος προς τα εμπρός,»στην οποία μετείχε και να το πούμε από τώρα,ότι οι προτάσεις του χαρακτηρίστηκαν από τον Μπάρτ Στάες ως «ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ»,σε συσχέτιση με τη διαπίστωση,ότι ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα,σαν αυτόν του Δαυϊδ εναντίονΓολιάθ,αφού υπάρχουν ισχυροί αντίπαλοι, 6 πολυεθνικών,που δραστηριοποιούνται σε όλη την τροφική αλυσίδα,παραγωγής και διανομής.Σημειώνουμε νίκες,έρχονται και ήτες.Η γεωργική πολιτική πρέπει να στηρίζει τους γεωργούς και παράλληλα να παράγει ασφαλή τρόφιμα.Η σημερινή ημερίδα κατέδειξε ότι υπάρχουν τρόποι να προκύψει μία παραγωγική διαδικασία.Και υπάρχουν σύμαχοι σάυτή την πορεία,να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.Πολιτικές αποφάσεις παίρνονται στη σωστή κατεύθυνση από το κοινοβούλιο,αλλά χρειάζεται και στήριξη από την κοινότητα των πολιτών.

Επειδή η ιστοσελίδα μας έχει αυτοπροσδιοριστεί να μεταδίδει χρήσιμη πληροφόρηση στους επισκέπτες ,που την τιμούν αφάνταστα με τη μελισσοκομική τους αναζήτηση,θα πλατειάσουμε λίγο για να αποδώσουμε έτσι πιο συγκροτημένα, αυτά τα σπουδαία και βαθειά που  παρέθεσε στην Ημερίδα  ο Πρόεδρος της ΟΜΣΕ.Και είναι τα επόμενα ,χωρίς διακοπή,για να μη χαθεί η αλληλουχία,η διάρθρωση του συλλογισμού του,στους αναγνώστες βέβαια,αφού τα ασύνδετα  δεν μπορούν να συγκρατηθούν στη  μνήμη.Και παραθέτει  τα εξής:«Η Ελληνική μελισσοκομία έχει ιδιαιτερότητες,το ορεινό έδαφος,το ξηροθερμικό κλίμα,το χαμηλό ποοσοστό 28% καλλιεργήσιμης έκτασης,την απουσία Γ.Τ.Ο,αλλά τεράστια βιοποικιλότητα με πάνω από 6.500 είδη φυτών,το νομαδικό χαρακτήρα της μελισσοκομίας,τη μικρή απόδοση 15 κιλά κατά  μελίσσι με  επόμενο υψηλό κόστος παραγωγής,όμως μοναδικής ποιότητας το μέλι της.

Οι απώλειες μελισσοσμηνών είναι σε χαμηλά ποσοστά,που οφείλονται στη μικρή αναλογία καλλιεργήσιμου εδάφους και στο οικοσύστημα,που έχει μικρή έκθεση σε φυτοφάρμακα,πλούσια βιοποικιλοτητα και μεγάλη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου,όπως και στη νοοτροπία του έλληνα μελισοκόμου,να αντκαθιστά όσα μελίσσια χάθηκαν,για να μη μειώνεται το εισόδημά του.

Τα παθογόνα στην απώλεια των μελισσιών παίζουν το ρόλο τους ,αλλά δεν αποτελούν αιτία.

Οι αιτίες απολειών μελισσιών είναι τρείς περιπτώσεις:

>Κλιματική αλλαγή-ακραία καιρικά φαινόμενα,που πληθαίνουν (καύσωνες,ξηρασία,πλημμύρες,δυνατοί άνεμοι).

>Απώλεια μελισσοβοσκών( πυρκαγιές,υπερβόσκηση,καταπατήσεις,τουρισμός,αστυκοποίηση)

>Φυτοφάρμακα και ιδίως νεονικοτινοειδή:Μελίσσια που τράφηκαν σε καλλιέργειες  επεξεργασμένες με νεονικοτινοειδή,αμφάνισαν απώλειες 35-50%,μέσα στο επόμενο οκτάμηνο.Προσωπική οδυνηρή εμπειρία σε βαμβάκια το 2.οο5 και 2006 ,καθώς και οι μαζικές απώλειες στην Αττική και τα νησιά,που ξεπέρασαν τα 10.οοο μελισσοσμήνη,από τους ψεκασμούς με νεονικοτινοειδή,στα φοινικοειδή ,κατά του κόκκινου ρυγχοφόρου σκαθαριού-καταστροφέα των φοινικοδέντρων,το 2ο11 και 2ο12.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δράσεις της ΟΜΣΕ, αναφορικά με τις απώλειες,που αναπτύχθηκαν μέσα από  ευρείες πολιτικές και  κοινωνικές συμμαχίες: Με βουλευτές και ευρωβουλευτές,με την  Greenpeace, με επιστήμονες και επιστημονικές εταιρείες,με οργανώσεις καταναλωτών,με αγροτικές οργανώσεις και με βιοκαλλιέργειες,με ΜΚΟ και μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες (Avvaaz , κλπ).

Οι δράσεις αυτές συντονίστηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,μέσω συμμετοχής της  ΟΜΣΕ ,με την ΕΡΒΑ και τη συνεργασία με την  Co Eur.

Παράλληλα η ΟΜΣΕ  ανάπτυξε πρωτοβουλία για τη συνύπαρξη μελισσοκόμων και καλλιεργητών εσπεριδοειδών,διοργανώνοντας  το 2ο12 και 2ο13 ημερίδες σε Χανιά,Ναύπλιο και Άρτα,να φέρουν κοντά τους δύο κλάδους.

Οι έλληνες μελισσοκόμοι ζητούν  νομοθετική κάλυψη σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο,για την προστασία από τα φυτοφάρμακα,από τους ΓΤΟ και σαφή διαχωρισμό των τοπικών μελισσοκομικών προϊόντων ,από τα εισαγόμενα,που πωλούνται ως τοπικά.

Και στη συνέχεια  ο κύριος Ντούρας πέρασε συγκεκριμένες προτάσεις:

1. Το σήμα «Φιλικό για τη μέλισσα» να νομοθετηθεί στην ΕΕ, ως σήμα ποιότητας για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα

2.Άμεση ενίσχυση στους μελισσοκόμους από το  δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ,για την προσφορά της μέλισσας στη διατροφή,το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.Και σε χώρες όπως η Ελλάδα,που η επικονίαση γίνεται στο μεγαλύτερο βαθμό σε μη καλλιεργημένα φυτά, και οι μελισσοκόμοι σηκώνουν το κόστος πολλών μετακινήσεων με την άσκηση της νομαδικής μελισσοκομίας.Θα πρέπει  να ζητηθεί από την Κοινότητα: «Να θεσπιστεί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ το επίδομα επικονίασης.

3.Τα τριετή προγράμματα ενίσχυσης της μελισσοκομίας του Κανονισμού της ΕΕ  1234/Ο7,να μετατραπούν σε 7 ετή ,  για    εναρμόνιση με την ΚΑΠ.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΟΜΣΕ  κ.  Ντούρας ευχαρίστησε τους Πράσινους Ευρωβουλυτές για τη συνολική τους δράση,που στήριξαν τη μέλισσα και την Ευρωπαϊκή μελισσοκομία ,όπως και τον κύριο Νίκο Χρυσόγελο, για το βήμα που έδωσε στην ΟΜΣΕ.

Ακολούθησε συζήτηση και το κλείσιμο έγινε,με αυτά που  σ αυτή την αναφορά  παραθέσαμε στην αρχή της.-

23/1/2ο14 tomelissi .word press.com (Με αυτόβουλη ενημέρωση της ΟΜΣΕ ,γι αυτή την παρέμβαση).-

Advertisements