Σακκόμορφη Σηψιγονία

Αίτιο: Οφείλεται σε ιό.

αρχείο λήψης (4)Παθογένεση: Ο ιός πολλαπλασιάζεται στους ιστούς της προνύμφης, καταστρέφει τους υποδερμικούς αδένες και εμποδίζει το σχηματισμό χητίνης, αδυνατεί να αποβάλει το τελευταίο δερμάτιο και πεθαίνει στο κλειστό κελί. Ο ιός διατηρείται περισσότερο από ένα μήνα στο νεκρό γόνο, ενώ στα προϊόντα της μέλισσας καταστρέφονται σε θερμοκρασία 60 βαθμών για 15 λεπτά.

Πολλαπλασιάζεται και στις ακμαίες μέλισσες χωρίς να προκαλεί βλάβη. Αυτές μολύνονται με την προσπάθειά τους να απομακρύνουν τις προνύμφες.

Από την αρχική προσβολή ο ιός μεταφέρεται στους υποφαρυγγικούς αδένες και από εκεί στο βασιλικό πολτό και στη συνέχεια στις προνύμφες μέλισσες.

Οι προσβεβλημένες νεαρές μέλισσες μετατρέπονται πρόωρα σε συλλέκτριες και έτσι αποφεύγεται η επιμόλυνση μεγάλου αριθμού προνυμφών.

Εποχιακή εμφάνισηΔεν υπάρχουν αναφορές.

Τρόποι μετάδοσηςΜε την  προφύλαξη φθάνει στο σύνολο των ακμαίων μελισσών. Με την παραπλάνηση, τις συνενώσεις, τη μεταφορά μελισσοκομικού υλικού και τις τροφοδοτήσεις με επιβαρημένο μέλι γίνεται μεταφορά από μελίσσι σε μελίσσι. Η αποξηραμένη προνύμφη (λέπι) δεν μεταδίδει την αρρώστια.

Συμπτώματα

  • Διάσπαρτος γόνος,
  • η προνύμφη πεθαίνει πριν προλάβει να μεταμορφωθεί,
  • η νεκρή προνύμφη παραμένει όρθια στο κελί με το κεφάλι ανασηκωμένο.
  • Το δέρμα της είναι σκληρό,
  • αποχρωματίζεται από τους ιστούς και
  • μεταξύ δέρματος και ιστού συγκεντρώνεται υγρό.

ΑντιμετώπισηΔεν υπάρχει κανένα σκεύασμα που να αντιμετωπίζει την αρρώστια. Το μελίσσι αντιμετωπίζει την ασθένεια από μόνο του. Ο μελισσοκόμος βοηθά σημαντικά όταν απομακρύνει τις προσβεβλημένες κηρήθρες γόνου και περιορίζει για κάποιο χρονικό διάστημα την ωοτοκία και την εκτροφή γόνου, αλλά αποφεύγοντας την παραπλάνηση και τη μεταφορά μολυσμένου υλικού σε υγιή μελίσσια.

Πηγή: Πρακτική Μελισσοκομία 2012 Ανδρέα  Θρασυβούλου

     tomelissi.word press..com

Advertisements