αρχείο λήψης (8)Θανάτωση μελισσών από εντομοκτόνα:

Περιπτώσεις:

1) Όταν συλλέγουν δηλητηριασμένο νέκταρ,

2) Όταν έρχονται σε επαφή με νέφος ή έδαφος ψεκασμένο με αυτά και

3) Όταν μολυνθούν οι κυψέλες τους.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα:

Γενικές ενδείξεις δηλητηρίασης μελισσιών είναι ένα απρόσμενο αδυνάτισμα και νεκρές μέλισσες στην είσοδο της κυψέλης, σπασμένος γόνος στις κηρήθρες, επιθετικότητα των μελισσιών, αδυναμία προσήλωσης τους στα πλαίσια και μολυσμένο νέκταρ που εμποδίζονται οι μέλισσες να το φέρουν στην κυψέλη.

Ενδείξεις δηλητηρίασης με οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα:

Νεκρές μέλισσες στην είσοδο της κυψέλης με τη γλώσσα βγαλμένη προς τα εμπρός, οι μέλισσες χάνουν το προσανατολισμό τους, κινούνται αδέξια, δεν πετούν, φαίνονται σαν ναρκωμένες. Τα δυο ζεύγη των φτερών τους είναι αγκιστρωμένα μεταξύ τους και απλωμένα προς τα πλάγια.

Ενδείξεις δηλητηρίασης από χλωριομένους υδρογονάνθρακες:

Είναι μισοπαράλυτες με σπασμωδικές κινήσεις, φτερά απλωμένα και στριφογυρίζουν με την πλάτη αναποδογυρισμένη.

Ενδείξεις δηλητηρίασης από καρβαμιδικά εντομοκτόνα:

Επιθετικές, σπασμωδικές κινήσεις της κοιλιάς, σαν ναρκωμένες και παράλυτες, διακοπή αβγογέννας με αντικατάσταση της βασίλισσάς τους.

Ενδείξεις δηλητηρίασης με πυρεθροειδή εντομοκτόνα:

Σπασμωδικές κινήσεις , παράλυση και εμετός πριν πεθάνουν, αυτό σταματάει σύντομα, γιατί η ουσία διασπάται στο περιβάλλον.

Ενδείξεις δηλητηρίασης με αρσινικούχα εντομοκτόνα:

Μέλισσες χωρίς τρίχωμα, μαύρες – γυαλιστερές, επιθετικές.

Δηλητηρίαση από νεονικοτινοειδή:

Οι δραστικές ουσίες αυτών των φυτοφαρμάκων είναι μια ομάδα εντομοκτόνων που περιλαμβάνει ουσίες: Ιμιντακλοπρίντ, Κλοθιανιντίλ, Ασεταμιπρίντ, Θιαμεθοξάμ, Ντινοτεφουράν και Νιτενιπυράμ: που χρησιμοποιούνται για την επένδυση σπόρων καλλιεργειών καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, ηλίανθου, σιταριού κ.α. Όμως και σαν ψεκαστικά ή σε ριζοπότισμα αρκετών άλλων καλλιεργειών, όπως στην αχλαδιά, μηλιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά, λεμονιά, γκρέϊτφρουτ, βαμβάκι, καπνό, πατάτα, ροδακινιά, ντομάτα, αγγούρι, καπνό, καρπούζι, πεπόνι, κολοκύθι και καλλωπιστικά φυτά.

Αυτά τα φαρμακοσκευάσματα ενοχοποιούνται για μεγάλες απώλειες των μελισσιών στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, απορροφώνται από τις ρίζες ή το φύλλωμα του φυτού, μεταφέροντας στο νέκταρ, τη γύρη και θανατώνουν τις μέλισσες και το γόνο τους, ενώ παρεμβαίνουν στο σύστημα επικοινωνίας και συμπεριφοράς των μελισσών και επηρεάζουν σημαντικά – αρνητικά τις αποδόσεις τους.

Σκευάσματα αυτών των ουσιών: Κονιφιτόρ Ο TEQ,  με δραστική ουσία το Ιμιντακλοπρίντ στην Ελλάδα, για ψεκασμό του φυλλώματος και για ριζοπότισμα της αχλαδιάς, πορτοκαλιάς, μανταρινιάς, λεμονιάς, ντομάτας, αγγουριού, καπνού κ.α.

Ακτάρα με δραστική ουσία το Θιαμεθοξάμ, για ψεκασμό στην Ελλάδα του φυλλώματος στις μηλιές, αχλαδιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές, βαμβάκι. Χρησιμοποιείται στα λαχανικά θερμοκηπίου και υπαίθρου, όπως αγγούρι, ντομάτα, μελιτζάνες, πιπεριές, καρπούζι, πεπόνι, κολοκύθι, πατάτα και καλλωπιστικών. Αυτά καταλήγουν σε αυτοφυή βλάστηση – δίκτυ θανάτου για τις μέλισσες.

Οι δηλητηριάσεις των μελισσών προκάλεσαν έντονες διαμαρτυρίες  των μελισσοκόμων με αποτέλεσμα την αναστολή άδειας κυκλοφορίας σκευασμάτων που περιέχουν νεονικοτινοειδή στη Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία, Ιταλία. Η αναστολή βασίστηκε στις οδηγίες και τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής   ένωσης.

Η Ευρώπη γενικότερα θεωρεί ότι η χρήση των φυτοπροστατευτικών ουσιών είναι επιζήμια στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον και ζητά από κάθε κράτος μέλος εθνικά σχέδια δράσης περιορισμού αυτών. Καλεί τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν εθνικά σχέδια, καθορισμού ποσοτικών στόχων, μέτρων, χρονοδιαγράμματα και δεικτών για τη μείωση κινδύνων και επιπτώσεων από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων. Αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν δείκτες κινδύνου για την παρακολούθηση της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Σ’ αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των μελισσοκόμων και των φορέων τους καθώς επίσης και επιστημονικών ομάδων της χώρας και κάθε ενδιαφερόμενου. Αυτά τα εθνικά σχέδια θα κοινοποιηθούν στην επιτροπή και θα επανεξετάζονται τουλάχιστον κάθε 5 χρόνια.

Προστασία μελισσιών από τα παρασιτοκτόνα:

Χρόνος ψεκασμού: Όχι όταν πετούν οι μέλισσες και όχι όταν υπάρχουν ανθοφορίες στις καλλιέργειες.

Θερμοκρασία περιβάλλοντος: Σε μέρες με χαμηλές θερμοκρασίες που δεν πετούν οι μέλισσες.

Εντομοκτόνα: μικρής μελισσοτοξικότητας με τήρηση των οδηγιών. Προειδοποίηση: μερικές μέρες πριν γίνει έναρξη ψεκασμού. Μεταφορά μελισσοκομείου, αποφυγής ψεκασμών, περιορισμός μελισσιών στις κυψέλες και κάλυψή τους με πλαστική λινάτσα, αλλά πριν ράντισμα με νερό από τη σήτα αερισμού τουλάχιστον κάθε 3 ώρες για μείωση της θερμοκρασίας από το κλείσιμό τους.

Συνεργασία: μελισσοκόμων με καλλιεργητές ή ψεκαστές και ενημέρωσή τους  για το πρόγραμμα ψεκασμών και το είδος του ψεκαστικού φαρμάκου.

Νομοθετικά μέτρα: Να επεκταθεί ο σχετικός νόμος για να προβλέπει αποζημιώσεις στους μελισσοκόμους που χάνουν μελίσσια και επιβολή αυστηρού προστίμου σε χρήστες εντομοκτόνων.

Περιποίηση μελισσιών δηλητηριασμένων από φυτοφάρμακα: Τροφοδότηση, αφαίρεση δηλητηριασμένων τελάρων γύρης. Προσθήκη εκκολαπτόμενου γόνου στο δηλητηριασμένο μελίσσι. Εισαγωγή νέας βασίλισσας σε περίπτωση ορφάνιας. Αποφυγή λεηλασίας αδυνάτων.

ΠΗΓΗ: Πρακτική Μελισσοκομία, Ανδρέα Θρασυβούλου, έκδοση 2012, σελ. 174-176, Μ.Ε., τηλ. 2392091757.

Συνοπτική απόδοση χωρίς ουσιαστικές αλλοιώσεις. Με ευχαριστίες στον συγγραφέα για τη βοήθεια στη μελισσοκομεία.

Δημοσίευση για ενημέρωση των μελισσοκόμων των 160.000 επισκεπτών (ενός 14μήνου) στην ιστοσελίδα μας: tomelissi.wordpress.com

Advertisements