Από τις σελίδες του Μελισσοκομικού Βήματος, Μαρτίου – Απριλίου 2014

 stock-illustration-20196700-cute-bee-reading-newspaper

Σελίδες:

(3-5): Μήνυμα ενότητας του μελισσοκομικού κλάδου προέκυψε από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας στις 15 Φεβρουαρίου στην έδρα της ΟΜΣΕ, στη Λάρισα, ενώ ο Πρόεδρος της ΟΜΣΕ, Β. Ντούρας με επιστολή του ενημερώνει τους Συλλόγους, ότι ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ακολουθεί διασπαστική πρακτική.

(6): Μελισσοκόμος, ο νέος πρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Διεπαγγελματικής, εκλέχθηκε ο κ. Αχιλλέας Παπαστεργίου, στις 31-1-2014 και αντιπρόεδρος παρέμεινε ο κ. Γεώργιος Πίττας.

(9): Κλοπές και φυτοφάρμακα, μάστιγα για τους μελισσοκόμους της Μεσσηνίας.

(11): Προτάσεις της ΟΜΣΕ για εφαρμοσμένη έρευνα και εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων.

(24-25): Το ευρωκοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο για μέλι χωρίς σήμανση μεταλλαγμένου και αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές Γ. Κασαπίδη (26): και Ν. Συρμαλέντο, για τη (μη) σήμανση στη γύρη του μελιού που προέρχεται από μεταλλαγμένα.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις 16 Ιανουαρίου 2014, απόρριψε τροπολογία για υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένη γύρης στο μέλι με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να διακρίνουν τα προϊόντα που καταναλώνουν, πλήττονται έτσι 20.000 έλληνες μελισσοκόμοι καθώς εξομοιώνεται το υψηλής ποιότητας ελληνικό μέλι με το βιομηχανικό μέλι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που είναι μεταλλαγμένο μέλι. Και αυτήν την τροπολογία την καταψήφισαν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το Λαϊκό Κόμμα, οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, με καταγγελία της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, που ζήτησε από τους ευρωβουλευτές της να καταψηφίσουν την τροπολογία, ευνοώντας έτσι τις μεγάλες εταιρίες συσκευασίας και εξαγωγής μελιού και τις χώρες με μεγάλες εξαγωγές μελιού, όπως την Κίνα και το Καναδά.

Η Κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για τους χειρισμούς της, στους έλληνες παραγωγούς.( Για να προσθέσει και η ιστοσελίδα μας το φιλοσοφημένο: «Όμοιος ομείω αεί πελάζει», αν θυμηθούμε και την ψηφοφορία των ίδιων εκπροσώπων μας στην ευρωπαϊκή επιτροπή: «Να παραμείνουν τα νεονικοτινοειδή και να μην αποσυρθούν»).

(28-29): Ποίοι αγρότες απαλλάσσονται από τα βιβλία.

(42-44): Ανθεκτικά στα βαρρόα μελίσσια υπάρχουν (και βρίσκονται και στο δικό σας μελισσοκομείο).

(46): Οι μέλισσες που συλλέγουν προπόλη έχουν καλύτερη υγιεινή συμπεριφορά και παράγουν περισσότερο μέλι και γύρη.

(47): Η γεωργική πολιτική επιδεινώνει την έλλειψη εντόμων επικονιαστών – αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης σε όλη την ευρώπη.

(48): Ο καύσωνας χτύπησε την παραγωγή μελιού στην Αυστραλία.

(49): Παθογόνος ιός των φυτών περνά και προσβάλλει τις μέλισσες.

(50): Μελισσοθεραπεία: Δηλητήριο μέλισσας, θεραπεύει πλακώδες καρκίνωμα της γλώσσας. Και συνδυασμένη χρήση προπόλης και αντιβιοτικών για τη θεραπεία της ανθεκτικής στα αντιβιοτικά σαλμονέλλωσης.

(54): Έγκαιρος εντοπισμός και άμεση αντιμετώπιση των Aethina tumida και Tropilaelaps spp.        

(55): Μικρό σκαθάρι της κυψέλης, ενδιαφέρει και έγινε συμπληρωματική ενημέρωση (κλικ στις 17-3-2014, εχθροί των μελισσιών).

 

Η ανάρτηση αυτής, «Νέα της ΟΜΣΕ», γίνεται για την ενημέρωση των φίλων μελισσοκόμων, που οι επισκέψεις τους στην ιστοσελίδα μας (σε 14μήνο) ξεπέρασαν τις 170.000 και τους ευχαριστούμε.

(18-3-2014) tomelissi.wordpress.com

Advertisements