1. m1Αντικατάσταση παλιών κηρηθρών, το ελάχιστο 3 από κάθε γονοφωλιά ,κάθε χρόνο ή αλλιώς καμία κηρήθρα δεν μένει πάνω από 3 χρόνια (σημειώνουμε πάνω πότε χτίστηκε ).   Και τάϊσμα για να     χτίσουν. Οι νέες κηρήθρες, σε αγοραζόμενα μελίσσια δείχνουν υγιεινή φροντίδα.
  2. Αντικατάσταση βασιλισσών κάθε χρόνο σε όλα τα μελίσσια, αλλά με γενετικό υλικό από τα καλύτερα.( Να μαρκάρονται στον τρύγο, σημειώνοντας τα πολλά πλαίσια, μέλι που έδωσαν). Αυτό σημαίνει ισάριθμες παραφυάδες με τα μελίσσια και επομένως διπλές γονοφωλιές. Στην περίπτωση που δεν ενδιαφέρει η αύξηση των μελισσιών, πάλι είναι χρήσιμες: χτίζουν, μαζεύουν γύρη,  καιενισχύουν με συλλέκτριες τα παραγωγικά. Και στη μεγάλη ανθοφορία ενώνονται αφού οι μέλισσες γίνονται μέλι και το μέλι μέλισσες.
  3. Δεν αμελείται το τάγισμα που χρειάζεται. Το πέταγμα των μελισσιών και οι ανθοφορίες δεν είναι σίγουροι δείκτες για το μέλι, αν δεν υπάρχουν μέσα στην κυψέλη ασπρίσματα κεριών. Η ανάπτυξη, η γύρη και ο βασιλικός πολτός, χρειάζονται τάϊσμα.
  4. Με την καλή επιθεώρηση διαπιστώνεται:ο πληθυσμός, συμπτώματα ασθενειών, αποθέματα τροφής, γέννα, γόνος, βασίλισσα, τα πάντα, για να προγραμματίσουμε ανάγκες και αντίστοιχες ενέργειες. Αν όλα είναι καλά και δεν προχωράνε, γίνεται αλλαγή της βασίλισσας κατά τα γνωστά. Σημαδεύονται και έχουμε σημαδέψει τα αστέρια και κάνουμε μελίσσια από αυτά.
  5. Συλλέγεται γύρη την Άνοιξη για τροφοδότηση αν χρειαστεί το μελίσσι, ανάλογα με τον πληθυσμό του. Ετήσια χρειάζεται έως και 55 κιλά, από διαφορετικές πηγές, για να καλύψει τις ανάγκες του. Κανένα φυτό δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα για το μελίσσι αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες. Μετά την σκληρή δουλειά στη βοσκή του ελάτου, πρέπει να γονιάσουν και χρειάζεται γύρη που δεν βρίσκουν. Το ίδιο και μετά τον τρύγο του θυμαριού και στα πεύκα. Είναι απαραίτητη η γυρεόπιτα.
  6. Το Χειμώνα καλοαναθρεμένες γεμάτες βιτελογενίνη μέλισσες. Η μελισσοκομική χρονιά αρχίζει το Φθινόπωρο ή αλλιώς «πρωτοχρονια», έχουν τα μελίσσια το Σεπτέμβρη. Αυτή η    βιτελογενίνη.  συντηρεί το μελίσσι, αλλιώς χάνεται. Άφθονη η γύρη το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, μεγάλης ποικιλίας, σημαίνει βιτελογενίνη, διάρκεια ζωής και μπορούν να θρέψουν και άλλες υγιείς μέλισσες. Και αν λείψει αυτή η αφθονία, τότε χρησιμοποιείται η γύρη που μαζέψαμε.
  7. Αφήνουμε να ξεγονιάσουν, το χρειάζονται άσχετα με τον καιρό.
  8. Έλεγχος των βαρρόα: Δεν είναι πρόβλημα. Οξαλικό οξύ σε ξεγόνιαστα (να συμπληρώσει η ιστοσελίδα μας την εφαρμογή της ανάρτησης 16-12-2012 και τις αναρτήσεις 13-11-2013, 19-11-2013 και 23-11-2013 βιοτεχνικές μέθοδοι καταπολέμησης των βαρρόα). και  κηφηνοπαγίδες – πλαίσια κατά τη μελιτοσυλλογή  για να αποφεύγονται  θεραπείες με τοξοκά σκευάσματα.
  9. Όλο το βιος μας  μαζί και τα μελίσσια χώρια: παρόμοια εφαρμογή σε μειωμένες ανθοφορίες και σε προστασία του μελισσοκομείου από πυρκαγιές, ίσως και κλοπή.
  10. Το μελισσοκομικό εισόδημα δεν είναι μόνο μέλι. Είναι και γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη, παραφυάδες, κεριά. Είναι σίγουρα επιχείρηση. Όχι όμως επιχείρηση «για φορολόγηση», αλλά της εικόνας: εσόδων-εξόδων, που αναλύονται σε :{αγίσματα, τέλη και ασφάλειες, καύσιμα και συντήρηση, αυτοκίνητο – απόσβεση, κηρήθρες, ωρομίσθια, κυψέλες -απόσβεση, μελιτοεξαγωγείς, δοχεία, κίνδυνος νυχτερινών ταξιδιών, κίνδυνος αλλεργιών-ζωής ,έλλειψη απόδοσης μελισσοβοσκών από καταστροφές στο περιβάλλον εκχερσώσεων χλωρίδας,πυρκαγιών κ.λ.π. }Τέτοιου τύπου επιχείρηση είναι. Αγάπης για τα μελίσσια και προσφορά  στη Φύση και τη Ζωή.Με δύο λέξεις ,απλά,το είπε ο  Πρόεδρος της ΟΜΣΕ : Κος    Βασίλης Ντούρας,συσχετισμένα με τους αγροτο/φοροτεχνικούς σχεδιασμούς. Είπε:»Μελισσοκόμοι είμαστε….» ,για να καταλάβουν ( οι νοήμονες )την τεκμηριωμένη και ακλόνητη βιοματική απορία του…Αλλά  μέσα σε μια κατάσταση χάους και βιασίνης εκτέλεσης εντολών, ( δικό μας) : της Κυβερνο-τροϊκάνής  συνεργασίας,που  να βρεθεί χρόνος για βαθύτερη σκέψη.Βρέθηκε τελικά ,αλλά τα συγχαρητήρια  πρώτιστα πηγαίνουν στον Πρόεδρο της ΟΜΣΕ, και οι»νομοτεχνικοί» δεν παραξηγούνται, γιατί δεν ήξεραν τι είναι η μελισσοκομία.Και μιας και το έμαθαν θα πρέπει με συνέπεια να σπεύσουν στην επιδοματική της ενίσχυση -προστασία της..

ΠΗΓΗ: Μελισσοκομικό Βήμα, ΟΜΣΕ, τεύχος 67, Μαρτίου – Απριλίου 2014, σελ. 38, άρθρο: Κατερίνας Καρατάσου, Κτηνιάτρου ΟΜΣΕ και την ευχαριστούμε για την βοήθεια.

Επιλεκτική απόδοση (22-3-2014), με δευτερεύουσες συμπληρώσεις tomelissi.wordpress.com

Για τους συναδέλφους μελισσοκόμους των 178.000 επισκέψεων στην ιστοσελίδα μας (15μήνη παρουσίας  της  ).

Advertisements