Το μέλι πρέπει να έχει καθορισμένες προδιαγραφές ασφάλειας  ικανοποίησης του καταναλωτή,που αυτό σημαίνει να είναι φυσικό προϊό,ν  δηλαδή όπως το παράγουν οι μέλισσες,ποιοτικά άριστο και να μην υποβαθμίζεται  ποιοτικά με λανθασμένους μελισσοκομικούς χειρισμούς συσκευασίας και αποθήκευσης ή περιβαλλοντική  ρύπανση κλπ.

Έτσι είναι χρήσιμο να αναλυθούν οι λανθασμένοι μελισσοκομικοί χειρισμοί και να αποφεύγονται,για την προστασία των μελισσοκομικών προϊόντων,σύμφωνα με τα επόμενα:

1)ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ:Η τροφοδοσία των μελισσών είναι οι χυμοί και η γύρη από τα φυτά,δηλαδή φυσικές τροφές ,πλούσιες σε υδατάνθρακες,πρωτεϊνες,βιταμίνες,μεταλλικά στοιχεία και άλλα πολλά συστατικά,που όμως δεν υπάρχουν στα γνωστά  συνθετικά σκευάσματα που κυκλοφορούν,όπως είναι τα σιρόπια και τα ζαχαροζύμαρα ή πρωτεϊνική γυρεόπιτα,που χρησιμεύουν για την ανάπτυξη  ή τη διάσωσή τους αλλά όχι για την παραγωγή μελιού.Η ζάχαρη και η ισογλυκόζη όταν αποθηκεύoνται από τις μέλισσες υποβαθμίζουν την ποιότητα του μελιού και αυτό συμβαίνει,όταν ο μελισσοκόμος  τις χρησιμοποιεί στις μέλισσες κοντά στην κύρια ανθοφορία ή πριν ,αλλά οι μέλισσες έχουν κάνει αποθήκευση στα κελιά που θα  δώσουν τη ν κανονική σοδειά του μελισσοκομείου,όμως με προϋπάρχουσα νοθεία ,για να  γίνει το μέλι απαράδεκτο προϊόν.

2)ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ:Μειώνει την επιθετικότητα των μελισσών,όμως αλλοιώνει και το φυσικό άρωμα του μελιού.Και για το κάπνισμα καίγονται διάφορα υλικά,που έχουν ερευνηθεί από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ.και έχει διαπιστωθεί ,ότι οι πευκοβελόνες πρόσθεσαν στο μέλι 21 εξωγενείς πτητικές ενώσεις,11 το πριονίδι ξύλων,9 από καπνό καλουμέτ και από ξηρά κηπαρισσόφυλλα,αλλά μικρή ήταν η επίδραση από από τον καπνό της ίσκας που πρέπει να προτιμάται.Κύρια όμως πρέπει να γίνεται ελαφρό κάπνισμα και ήρεμο για τις μέλισσες και προ παντός  κατά τον τρύγο για να μην αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού.

3)ΤΡΥΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ: Γίνεται στα πλαίσια που έχουν σφραγιστεί τα κελιά των κηρηθρών  κατά τα 2/3,για να μην αποθηκευτεί μέλι  με αυξημένη υγρασία,που είναι επικίνδυνη για  ξύνισμα  ή να προσλάβει εξωγενείς πτητικές ενώσεις (οσμές) κλπ και να υποβαθμιστεί ποιοτικά.

4)ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΜΕΛΙΟΥ:Το μέλι σαν φυσικό πρϊόν δεν χρειάζεται κάποια επεξεργασία.Όμως υπάρχουν περιπτώσεις ρευστοποίησης κρυσταλλωμένου μελιού ή ομογεοποίησης  για παρασκευή μειγμάτων μελιού,που έχουν διαφορετική πυκνότητα,ή ακόμη για τη ροή (κινητικότητα)στις γραμμές συσκευαστηρίου ,που  χρειάζεται να θερμανθεί,αλλά ελεγχόμενα  για αποφυγή υψηλής θέρμανσης, που υποβαθμίζει την ποιότητά του,καθώς σχηματίζονται φουρανικά παράγωγα,όπως είναι η HMF,που λέγεται :»ζ-υδροξυμεθυλοφουρφουράλη» και αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του φθάσει στους 45 βαθμούς Κελσίου,που αυτό πρέπει να ελεγχθεί κατά τη διεργασία του.

5)ΥΛΙΚΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΜΕΛΙΟΥ: Το υλικό της συκευασίας πρώτιστα πρέπει να έλκει την προτίμηση του καταναλωτή.Κύρια όμως σχετίζεται και με την ποιότητα του μελιού ,αφού δεν πρέπει το υλικό της συσκευασίας να μεταφέρει συστατικά του στη μάζα του μελιού ,για προστασία της ανθρώπινης υγείας,αλλά και γενικότερα να  μην τροποποιεί απαράδεκτα το μέλι,με αλλοίωση των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών.Η χρήση ακατάλληλου υλικού  μπορεί να προκαλέσει αυτή την υποβάθμιση.

6)ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ:Σαν φυσικό προϊόν το μέλι διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα για την κατανάλωσή του μετά την συγκομιδή του,αν διατηρηθεί σε κανονικές συνθήκες,που να μην υπαρχει υγρασία,να μην είναι  εκτεθημένο στο φως και ιδίως σε ήλιο και η θερμοκρασία του χώρου να είναι αυτή του δωματίου ,δηλαδή των 20-25  βαθμών Κελσίου,για να μην επηρεάζεται το χρώμα και το άρωμά του και να μην προκύψουν στη μάζα του ανεπιθύμητα συστατικά,όπως το HMF  με μείωση της βιολογικής του αξίας.

7)ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕΛΙΟΥ:Αυτή προέρχεται από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα,που συνεχώς αυξάνεται και επιβαρύνει το περιβάλλον με χημικές ενώσεις,που επηρεάζουν  την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των μελισσών,επομένως και την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν,αλλά το πρόβλημα είναι  γενικότερο,που επεκτείνεται πέρα από τις μέλισσες  και σε βάρος της ποιότητας της ανθρώπινης διατροφής και του αέρα που αναπνέουμε στις μεγαλουπόλεις -κλιβάνους καυσαερίων οχημάτων κλπ.

8)ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ: Είναι το ειδικότερο και σοβαρότερο πρόβλημα της μελισσοκομίας,σαν κλάδου στην πρωτογενή παραγωγή,που  το  προκαλούν τα νέας  γενιάς ,της τελευταίας 10ετίας,φυτοπροστατευτικά  (ΈΤΣΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΑΝ),σκευάσματα ,οι εφευρέτες τους, αγροχημικές πολυεθνικές εταιρείες,για να αυξήσουν την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα και να εξαλείψουν την πείνα από τον πλανήτη μας τη Γη.Και αυτά είναι εντομοκτόνα,μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα,που οι σπόροι των καλλιεργειών τους είναι επενδυμένοι με αυτά  τα δηλητήρια και είναι διασυστημικά,που μολύνουν το έδαφος για πολλά χρόνια να παράγει επικίνδυνα προϊόντα για την ανθρωπότητα,αλλά είναι και διασυστημικής λειτουργίας ΄»φυτοκαταστρεπτικά»,έτσι πρέπει να  λέγονται αυτά τα σκευάσματα,αφού κυκλοφορούν,στους ιστούς των φυτών και σαν ξενόβια τα αποβάλλουν από τα νεκτάρια, που γλύφουν οι μέλισσες και «αντίο» η μελισσοκομία:…Δηλαδή το Θείο Εργαλείο της επικονίασης και δημιουργίας της ζωής γενικά  πάνω στη ΓΗ.Δικαίωμά  τους ίσως, αφού πολυπληθυνε ο πλανήτης μας και πρέπει να ξελαφρώσει για να αντέξει το βάρος του και να κατοικείται από λιγότερο και  χορτάτο πληθυσμό και όχι από πεινασμένους.Έτσι λοιπόν οι μέλισες φρουροί της εισόδου απωθούν τις εργάτριες που φέρνουν στην κυψέλη επικίνδυνα φορτία. Και πόσο μπορούν να το καταφέρουν,φαίνεται από την κατάρρευση της μελισσοκομίας στις ΗΠΑ και στην αρχόμενη κατάρρευση της δικής μας,από οργανοφοσφορικές και καρδαμιδικές  ουσίες,όπως το ΙΜΙΝΤΑΚΛΟΠΡΙΝΤ  και άλλες.Οπότε η απομάκρυνση των μελισσιών από  τέτοιες μολυσμένες περιοχές είναι ίσως κάποια  λύση ,περίπου.

9)ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ:Είναι ο μόλυβδος,το κάδμιο. το χρώμιο,ο  ψευδάργυρος και ο χαλκός που υπάρχουν στην ατμάσφαιρα και τους υδροφόρους ορίζοντες,σαν πρϊόντα κύρια της ανθρώπινης δραστηριότητας και της σύστασης του εδάφους.Αυτά  τα στοιχεία μεταφέρονται από τα φυτά στα άνθη,το νέκταρ και τα μελιτώματα και τελικά εντοπίζονται στα προϊόντα της μέλισσας,με υποβαθμισμένη την ποιότητά τους .Και αυτό συνήθως συμβαίνει σε μελισσοκομεία βιομηχανικών περιοχών,κοντά σε μεταλεία,αστικά κέντρα και δρόμους αυξημένης κυκλοφορίας οχημάτων.Όμως το μέλι προστατεύεται από νομοθετημένες προδιαγραφές ποιοτικού ελέγχου , που έχουν θεσπιστεί με την οδηγία 110/2001/ΕΕ  και τον κανονισμό ΕΥ 37/37/2010 καταλοίπων ζωϊκής προέλευσης (ΦΕΚ: Β/239/23/2/ 2005,για τις αμιγείς κατηγορίες μελιού.Τα είδη αναλύσεων που απαιτούνται σε ένα δείγμα μελιού,η επεξεργασία που έχει υποστεί και οι μελισσοκομικοί χειρισμοί,η αγορά που θα διατεθεί,όλα αυτά ερευνούνται με διάγραμμα ερωτήσεων -απαντήσεων,όπως έχει καταγραφεί στη ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ,τεύχος 3,ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΊΟΥ 2014, σελίδα  164 ,το οποίο είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου(τηλέφωνο 2392091571),αφού η παράθεσή του από την ιστοσελίδα μας είναι τεχνικά δύσκολη.

Τέλος,για το υπέροχο αυτό άρθρο ευχαριστούμε την έκδοση της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης και την αρθρογράφο κυρία Χρύσα Τανανάκη, Λέκτορρα του Εργαστηρίου  Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας  του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δηλώνοντάς της,ότι στην παράγραφο 8 προσθέσαμε  δικές μας απόψεις πληροφόρησης με δική μας ευθύνη,τις οποίες δεν αρνούμαστε.-

(13/5/2014)   tomelissi.word press.com

 

 

Advertisements