Υπενθυμίζονται  οι αναρτήσεις 23/1/2014 και 29/1/2ο14,για τις πιο πάνω  δύο ασθένειες του γόνου. Και ευχαριστούμε τον εκδότη της  πλούσιας σε ύλη Μελισσοκομικής Επιθεώρησης κύριο Νίκο Παππά, Βιολόγο,για τις  περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δημοσιεύει και αυτές συνοπτικά τις αναφέρουμε,ως εξής:

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ:Ο Γόνος υπάρχει μέχρι το  Φθινόπωρο    και αν δεν ληφθούν μέτρα ,μπορεί να προσβληθεί από Αμερικάνικη ή  Ευρωπαϊκή σηψηγονία.

1).- ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΗΨΗΓΟΝΙΑ:Την  προξενεί ο βάκιλος Λάρβε,που μέσα σε λέπι είναι ανθεκτικός 35-50 χρόνια και ανθεκτικός σε θερμοκρασίες  Κελσίου μέχρι 150  βαθμούς και για 2,5 λεπτά επέζησε το  50% των σπορίων του βάκιλου.Ενώ προσβάλλει  γόνο εργατριών,κηφήνων και βασιλισσών.Η μετάδοση και διασπορά  γίνεται με την κατάποση των σπορίων  της,καθώς οι παραμάνες καθαρίζουν τα υπολείμματα των μολυσμένων κελιών. Και δεν έχει διαπιστωθεί αν  γίνεται μετάδοση και με το βαρρόα.Με την παραπλάνηση και τη λεηλασία γίνεται,όπως και με τα μολυσμένα μελισσικομικά εργαλια,τις κυψέλες ,αλλά και με την αγοραπωλησία μελισσιώνκαι βασιλισσών.Η  διάγνωση γίνεται με τη βύθιση στο κελί λεπτού( σαν σπίρτο )ξύλου και  στην απόσυρση,προκαλείται μία κλωστή.Στη συνέχεια οι κολλώδεις  προνύμφες σκληραίνουν και περιέχουν εκατομμύρια σπόρια για μετάδοση.

α)ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:Το παλιό αντιβιοτικό της τερραμυκίνης απαγορεύτηκε,αφού οι εταιρεια του δεν έδωσε μελέτη  ορίων ποσότητας ασφάλειας στη χρήση του.Έτσι χρησιμοποιούνται μέτρα προστασίας με τους χειρισμούς,να μην είναι πεινασμένα τα μελίσσια και αδύνατα,να έχουν νεόχτιστες κηρήθρες.Και σε περίπτωση προσβολής μποορούμε να κάνουμε τους εξής  χειρισμούς:

β) Σε δυνατό μελίσσι πάνω από 5 πλαίσια,αφαιρούμε όλες τις κηρήθρες του,τις καίμε  σε λάκο και τις επιχωματώνουμε.Στο  σμήνος όμως κάνουμε διπλή μετάγγιση σε καθαρή απολυμασμένη κυψέλη,που έχουμε τοποθετήσει πλαίσια με μία μόνο στενή λωρίδα κεριού στο καθένα σαν οδηγό για χτίσιμο. Και  το αφήνουμε χωρίς τροφοδοσία  για  3 μέρες,που είναι χρόνος αρκετός για αυτοκαθαρισμό των μελισσών.Αυτές θα χτίσουν κηρήθρες που  όμως θα τις κάψουμε και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί το μελίσσι σε νέα κυψέλη καθαρή , με τελάρα και ολόκληρα φύλλα κεριού,που θα τα χτίσει με τροφοδοσία και θα αρχίσει η βασίλισσα τη γέννα και όλα θα πάνε καλά,γιατί η μέθοδος είναι δοκιμασμένη με καλή επιτυχία.Όμως τα φύλλα του κεριού να είναι τόσα όσα  μπορεί να χτίσει το μελίσσι.

γ) Το άρωστο μικρό μελίσσι το κλείνουμε το βράδυ,που έχουν κλειστεί μέσα όλες οι μέλισσες και με καπνό καύσης θειαφιού  το θανατώνουμε και το καίμε την επόμενη μέρα  σε λάκκο μαζί με τα πλαίσια και ακολουθεί  επιχωμάτωση.

δ)Τα άρρωστα μελίσσια πρέπει να απομακρύνονται από το μελισσοκομείο για αποφυγή της μετάδοσης της σηψηγονίας στα υπόλοιπα,ενώ σε καμιά περίπτωσει αφήνουμε άρωστο μελίσσι να καταρρεύσει στο μελισσοκομείο,που τότε θα προκύψουν λεηλασίες του και μετάδοση  της ασθένειας  σε άλλα μελίσσια.Γνωστό στούς παλιούς μελισσοκόμους ,επαναλαμβάνεται για τους νέους.

ε)Η χρήση αντιβιοτικών για  τη σηψηγονία,για αυτούς που επιμένουν,κάνει μεγάλο κακό σε όλη τη μελισσοκομία,αφού ένας να έκανε χρήση,μιλάνε για όλους , δηλαδή για όλο το μέλι,γενικά,όπως έγινε με την περίπτωση του άρθρου: » ΟΧΙ, στη δυσφήμιση του  μελιού» που δημοσιεύτηκε στη Μελισσοκομική  Επιθεώρηση,τεύχος 3 του 2014 σελίδα 161.Όμως σχολιάστηκε  και με  ανάρτησή μας στις 18/5/2014.

στ) ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ: >Θερμοκρασία: 2-3 ώρες στους 110 βαθμούς Κελσίου ή 60-9ο λεπτά στους 140 βαθμούς καταστρέφει τα σπόρια της Αμερικάνικης σηψηγονίας.Και σε 15 λεπτά στους 60 βαθμούς καταστρέφονται οι βλαστικές μορφές της Α.Σ.

>Καυστική σόδα 3%: σε ζεστό νερό για 15 λεπτά κάνει απολύμανση κυψελών και πλαισίων  προσβλημένων  μελισσιών από ΑΣ. ΠΡΟΣΟΧΗ  όμως πρώτα τοποθετείται η σόδα και μετά ρίχνεται το νερό,ενώ για προστασία χρησιμοποιυύνται γάντια γιαλιά κλπ.

>Φλόγιστρο:Καταστρέφει τους παθογόνους οργανιμούς,αλλά με επιμονή και επιμέλεια να δεχτεί όλη η επιφάνεια τη φλόγα.Και κατάλληλο για τις κυψέλες ξέστρο.

 

2 .-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΗΨΗΓΟΝΙΑ: Το αίτιο είναι το βακτήριο στρεπτόκοκκος Πλούτων,που προσβάλλει το νεαρό γόνο κυρίως των 48 ωρών. Μεταδίδεται μέσα στην κυψέλη με την τροφοδοσία από οικιακές μέλισσες, που πριν καθάρισαν άρωστες προνύμφες και από μελίσσι σε μελίσσι με παραπλάνηση και λεηλασία

. Εξέλιξη  και συμπτωματα:Πολλαπλασιάζεται ραγδαία στον αναερόβιο χώρο,στο έντερο της προνύμφης,που την ανταγωνίζεται στη τροφή και την πεθαίνει από ασιτία στο ανοιχτό ακόμα κελί της. Σαν πρώτα συμπτώματα είναι η αλλαγή χρώματος από μαργαριταρένιο κιτρινίζει αρχικά,και στη συνέχεια γίνεται καφέ και μαυρίζει, όταν περνάει σε αποσύνθεση.Παρατηρείται στην όλη εξέλιξη,μία μετατόπιση  της λάρβας και απομακρύνεταιται από τις καθαρίστριες.

Η αρρώστια παρατηρείται σε έντονη παραγωγή γόνου,που δεν τρέφονται κανονικά οι προνύμφες,επειδή είναι πολύς γόνος και λίγες παραμάνες.

Το μελίσσι συνήθως ξεπερνάει μόνο του τη αρρώστια,με πλούσια νεεκταροέκκριση  και  καλή βασίλισσα.Όταν είναι έντονη η προσβολή πρέπει να γίνεται μετάγγιση.

Και  τέλος μία συμπλήρωση για το αντιβιοτικό που χρησιμοποιόταν κατά της Αμερικάνικης σηψηγονίας ,η Οξυτετρακυκλίνη, αφήνει κατάλοιπα στο μέλι και αναστέλει μόνο την ανάπτυξη των βλαστικών μορφών του βακίλου,χωρίς να έχει επίδραση στους σπόρους του και το πρόβλημα  επανέρχεται.-

(20/5/2014)  tomelissi .wordpress.com   ( ΠΗΓΗ: Αναφέρεται  στην αρχή του άρθρου).-

Advertisements