Μία προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών,που θα δημοσιευθεί σύντομα,θα αναφέρεται στον πιο πάνω τίτλο αυτής της ανάρτησης ,για  κάποιες  επισημάνσεις  έρευνας ,που κοινολογήθηκαν από την πηγή τους , όπως συνοπτικά  τις αναφέρουμε στα επόμενα:

>Στους Βιότοπους των διαφόρων ειδών γίνονται αλλαγές,που επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες.Αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο  για όλα τα είδη των μελισσών,που αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες απειλές.

>Η μείωση κάποιων  ειδών που θα εξαφανιστούν,θα βλάψει τις καλλιέργειες,ενώ αυτές είναι τα φυσικά αποθέματα  τροφών,σύμφωνα με τη Διακυβερνητική  Επιτροπή ( IPCC ),για την αλλαγή του κλίματος.

>Δηλαδή ,οι αλλαγές στο κλίμα  θα  φέρουν αλλαγές στη χρήση της  Γης.  Και αυτό μειώνει τη λειτουργία της επικονίασης , κύρια από τις μέλισσες, αλλά  και από τους άλλους δευτερεύοντες επικονιαστές .Οπότε δεν αναμένεται να ακολουθήσει κάποια διορθωτική φυσική προσαρμογή.

>Το ίδιο όμως θα συμβεί και με την έναρξη των ανθοφοριών,αφού και αυτές δραστηριοποιούνται 4-5 μέρες νωρίτερα,ενώ οι μέλισσες 7-10  ημέρες νωρίτερα,ανά  10ετία.Δηλαδή συμβαίνει  » ένας  ετεροχρονισμός  στην άνθιση, σε σχέση με την ανάπτυξη των μελισσών,που θα οδηγήσει σε αδιέξοδες αλλαγές,για τη φύση.

>Συνολικά αυτή η αλλαγή προβλέπεται να είναι «μεγαθήρια »  που δεν  πρόκειται να την καταφέρουμε στα επόμενα 10-20 χρόνια. Και πρέπει  να αυξήσουμε    Κατάλληλους  Βιότοπους,που θα υπερκαλύψουν τους άλλους  βλαπτικούς παράγοντες,όπως είναι  η καταστροφή βιοτόπων από τις επιπτώσεις των των φυτοφαρμάκων.

>Και τέλος πρέπει  να  συμπληρωθεί, ότι οι άγριες μέλισσες είναι πιο ευάλωτες στην κληματική αλλαγή και οι βομβίνοι περισσότερο.

>Για την Ευρώπη δε,προβλέπεται ότι το 1/4  των άγριων μελισσών,δηλαδή : 16 από τα 68 απειλείται με εξαφάνιση από την κλιματική αλλαγή και την εντατικοποίηση της Γεωργίας.-

ΠΗΓΗ:Μελισσοκομικό Βήμα της ΟΜΣΕ , Μαίου -ΙΟΥΝΊΟΥ 2014,σελίδα 11

(28/5/2014)   tomelissi.wordpreww.com

.

 

Advertisements