πό τη μία :δίνουν χρήματα για τη μελισσοχλωρίδα….:

Το Υπουργείο  Γεωργίας  των ΗΠΑ δίνει περίπου 3 εκ.δολάρια τεχνική και οικονομική βοήθεια σε γεωργούς και κτηνοτρόφους  Μεσοδυτικών περιοχών,για να συνδράμουν τη βελτίωση της υγείας των μελισσών,αφού η μελλοντική ασφάλεια εφοδιασμού  της Αμερικής με τρόφημα,εξαρτάται από την υγεία των μελισσών και διαπίστωσαν από μελέτες ,ότι οι Αμερικανοί μελισσοκόμοι χάνουν περίπου το 30% των μελισσιών τους ,κάθε χρόνο,από το 2006.

Το νέο πρόγραμμα του  Υπουργείου θα καθοδηγεί και θα υποστηρίζει  τους αγρότες και κτηνοτρόφους ,να εφαρμόσουν πρακτικές,που θα παρέχουν ποικιλία ασφαλών πηγών τροφής για τις μέλισσες,όπως κατάλληλες καλλιέργειες κάλυψης ή χορτονομή για βόσκηση και σωστή διαχείριση βοσκοτόπων,που μειώνουν τη διάβρωση,βελτιώνουν το καλλιεργήσιμο έδαφος και αναστέλλουν τα επεκτατικά ζιζάνια και από την άλλη προσφέρουν ποιοτική τροφή και ασφαλείς  β ιότοπους για μέλισσες και άλλους επικονιαστές,όπως και βιότοπους για άλλα είδη τροφής.

Οι Μεσοδυτικές πολιτείες επιλέχθηκαν επειδή φιλοξενούν πάνω από το 65% των μελισσιών της χώρας. Και είνα η κρίσιμη περίοδος, που τα μελίσσια όχι μόνο παράγουν ,αλλά και αποθηκεύουν προμήθειες για το χεχειμώνιασμα…

..>.και από την άλλη: εγκρίνουν όλο και πιο θανατηφόρα φυτοφάρμακα :

Ένα σχεδόν χρόνο μετά την αδειοδότηση του τοξικότατου για τις μέλισσες σουφλοξαφλόρ και παρά τις αντιδράσεις των μελισσοκομικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων,η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ),αποφάσισε  να εγκρίνει άνευ όρων άλλο ένα φυτοφάρμακο,το σιαντρανιλιπρόλ,για  τα αμύγδαλα και τα μούρα,τα φυλλώδη λαχανικά,τα κρεμμύδια και το γάλα,παρ΄όλες τις ενδείξεις ,ότι αυτό είναι τοξικό για τις μέλισσες και επιβλαβές για τα θηλαστικά.

Παράλληλα η ΕΡΑ δέχεται κριτική από το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων των ΗΠΑ, δημοσιεύοντας μία ανασκόπηση επιστημονικής  βιβλιογραφίας,που αποκαλύπτει ,ότι τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα,που χρησιμοποιούνται με επικάλυψη σπόρων,προσφέρουν μικρό όφελος από το υποσχόμενο,δεν αυξάνουν την απόδοση των καλλιεργειών,αλλά  προκαλούν  εκτεταμένες περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημιές.

Οι μελέτες επιβεβαιώνουν στοιχεία από ευρωπαϊκές χώρες που μπορούσαν να διατηρήσουν τη απόδοση των καλλιεργειών,ακόμη και με τη ν απαγόρευση των νεονικοτινοειδών. Και τονίζουν την παράλειψη της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) ΝΑ ΠΡΟΒΕΊ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΉ ΑΝΆΛΥΣΗ  ΚΌΣΤΟΥς- ΟΦΈΛΟΥς ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΊΛΕΙ ΤΙς ΑΔΕΙΟΔΟΤΉΣΕΙς ΤΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΊΑς ΣΠΌΡΩΝ.-

ΠΗΓΗ: Μελισσοκομικό  Βήμα  ΟΜΣΕ, Μαίου -Ιουνίου 2014 σελίδες 47-48

(31/5/2014)  tomlissi.wordpress.com

 

Advertisements