Προς την κατεύθυνση  αυτή του τίτλου της ανάρτησης , φαίνεται να κινείται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,για την άρση  της αδικίας ,με  την αύξηση του πριμ Πρώτης  Εγκατάστασης  από  12.500 μέχρι 2ο.οοο ευρώ,στους νεοεισερχόμενους στον κλάδο.  Για τους μελισσοκόμους ήταν κατά 2.5οο  ευρώ χαμηλότερο από τους κτηνοτρόφους και αγρότες φυτικής παραγωγής.Οπότε η  αύξηση αυτή δεν είναι μόνο οικνομική εναρμόνηση ,αλλά και επιστημονική-περιβαλλοντική.Θα αποτελέσει την αρχή  νέας αντιμετώπισης από την Πολιτεία ,του μελισσοκομικού κλάδου, στα Προγράμματα  Αγροτικής Ανάπτυξης-Βιολογικής Γεωργίας,όπως και  στην ένταξη των Προϊόντων Κυψέλης στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Μία ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ  ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ προστατεύει  το περιβάλλον,την υγεία του παραγωγού και των καταναλωτών και είναι  ενδιάμεση μορφή μεταξύ Συμβατικής και Βιολογικής εκμετάλλευσης,δηλαδή είναι σύστημα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (ΣΟΔ),εναλλακτική της συμβατικής μεθόδου παραγωγής. Και πιστοποιείται από  ένα ιδιωτικό φορέα,σαν φιλική προς το περιβάλλον, που ο παραγωγός μειώνει δραστκά τη χρήση χημικών σκευασμάτων και την ανεξέλεγκτη εφαρμογή καλλιεργητικών παρεμβάσεων:Είναι  υποχρεωμένος: Να ακολουθεί συγκεκριμένους  κανόνες παραγωγής,εφαρμόζει τις παρεμβάσεις του μόνο για αποφυγή οικονομικής ζημιάς πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο,ακολουθεί υποδείξεις επιβλέποντα  Γεωπόνου και   τηρεί αρχείο καταγραφής των πρακτικών που εφαρμόζει ,στοχεύοντας στη διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όμως αυτό το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης αποδίδει στον παραγωγό οφέλη σημαντικά, που είναι:το χαμηλότερο κόστος της καλλιέργειας και ασφάλεια του καταναλωτή,ή διαφοροποίηση  των προϊόντων του,σε σχέση με τα συμβατικά,τόσο ποιοτικά, αλλά και ασφαλή για τον καταναλωτή και με αυξημένες τιμές.

Δυστυχώς όμως ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποιήσεων,έχει εκπονήσει πρότυπα ,τα : AGRO2.1 KAI 2.2,που περιγράφουν απαιτήσεις συμμόρφωσης εφαρμογής του ΣΟΔ ,στην παραγωγή όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΙΣΟΚΟΜΙΑ.

Αλλά η μελισσοκομία είναι παραγωγικός κλάδος,που προσφέρεται για την εφαρμογή του ΣΟΔ.Και οι μελισσοκόμοι από μόνοι τους  με την καθοδήγηση των ειδικών του κλάδου, έχουν προωθήσει ,κατάλληλες πρακτικές  προς αυτή την κατεύθυνση,όπως τη χρήση οξαλικού οξέος κατά του  βαρρόα και μειωμένες παρεμβάσεις με χρήση ψυκτικού θαλάμου  και βιοτεχνικές μεθόδους,που προστατεύουν τα χαρακτηριστικά  της κοινωνίας των μελισσών.Προσπάθεια για να καθιερωθεί ένα σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης: Και θα μπορούσε να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες έχει στην εφαρμογή του ένα σύστημα βιολογικής παραγωγής,όπως η τροφοδοσία με βιολογική ζάχαρη και διαχείρισης του κεριού και άλλα πολλά..Αλλά η ΑGROCERT ,ανεξήγητα για ποίο λόγο,δεν έχει εκπονήσει ακόμη ένα Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για μια μελισσοκομική εκμετάλλευσηπικαλούμενη το ότι:»Αυτό δεν το έχει ζητήσει η αγορά»και πρέπει να το ζητήσουν οι μελισσοκομικοί φορείς με υπογραφές,που θα συλλέξουν«.Με αυτά όμως τα δεδομένα το μέλι παραμένει «εξ ορισμού βιολογικό«. (Και αποδυναμώνεται  η αναγκαία προσπάθεια να το προστατέψουμε,από εισαγόμεμενη ζάχαρη ζαχαροτεύτλων της» διασυστημικής » καλλιέργειας με «νεονικοτινοειδή αγροχημικά φυτοφάρμακα», σε όσες  ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνει  αυτό. Και η τελευταία αυτή προσθήκη  γίνεται από την ιστοσελίδα μας και έχει ξανά σε προηγούμενες αναρτήσεις μας προβληθεί ,έτσι για να  αναδευθεί η λιμνασμένη και ακατανόητη σιωπή ,των ειδικών του ΚΛΆΔΟΥ και του τύπου: …»χέρι που δεν δέρνεται πρέπει να το φιλούμε «συν το¨: «τι έχουν τα έρμα και φοφούν» ερωτιματικού τύπου για τα μελίσσια.

Είναι λοιπόν ανάγκη η μελισσοκομία μας να κινηθεί προς την κατεύθυνση της προστασίας της, αποβάλλοντας την αδράνεια και την ανοχή απαράδεκτων συμφερόντων  που καλά και αποδοτικά λειτουργούν σε βάρος της.,

ΠΗΓΗ: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ,τευχος 3,ΜΑΪΟΥ -ΙΟΥΝΙΟΥ,2014 ,σελίδα 222  (με συνοπτική ,παράθεση, χωρίς αλλοίωση ,αλλά και με  προσθήκη απόψεων της ιστοσελίδας μας ,στο τέλος της).

(3/6/2014)  tomelissi.wordpress.com

 

 

 

Advertisements