Το μέλι είναι η γλυκιά επιλογή για την καταπολέμηση μικροβίων, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά λένε οι επιστήμονες (Ντάλας, Τέξας, 16 Μαρτίου 2014).

Αρκετοί γιατροί έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία το μέλι, σε τοπική εξωτερική εφαρμογή, πάνω σε τραύματα χειρουργικά και άλλα. Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μέλι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Στο 247ο Εθνικό Συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, της μεγαλύτερης επιστημονικής κοινότητας στον κόσμο,  μετείχαν χιλιάδες επιστήμονες και είχαν παρουσιάσει περισσότερες από 10.000 έρευνες, μελέτες και αναφορές για τις νέες εξελίξεις στον επιστημονικό τομέα.

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες και λιγότερες κλινικές  εφαρμογές  επιβεβαιώνουν την αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντι – ιική δράση του μελιού. Καταπολεμά τις λοιμώξεις σε πολλαπλά επίπεδα και δυσκολεύει τα βακτήρια να αναπτύξουν ανθεκτικότητα (Σούζαν Μέσβιτς, επικεφαλής της μελέτης).

Η ερευνήτρια εξηγεί ότι το μέλι χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό «όπλων», όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου, την οξύτητα, την οσμωτική επίδραση, την υψηλή συγκέντρωση σακχάρων και τις πολυφαινόλες, που το καθένα και όλα μαζί σκοτώνουν τα ενεργά βακτηριακά κύτταρα.

Η οσμωτική επίδραση που είναι το αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρου στο μέλι, αντλεί νερό από τα βακτηριακά κύτταρα, τα αφυδατώνει και τα καταστρέφει.

Από άλλες αρκετές μελέτες έχει προκύψει ότι το μέλι αναστέλλει το σχηματισμό βιομεμβρανών, δηλαδή μεγάλες αποικίες βακτηρίων, που προκαλούν ασθένειες.

Το μέλι αποδιοργανώνει την «αίσθηση απαρτίας» των βακτηρίδίων και αυτό μειώνει τη λοιμογόνο τους δύναμη και τα κάνουν πιο επιρρεπή στα συμβατικά αντιβιοτικά.

Με την αίσθηση της απαρτίας συνέχονται μεταξύ τους τα βακτήρια για να εμπλακούν στο σχηματισμό βιομεμβράνων. Επιπλέον σε κάποια βακτήρια αυτό το σύστημα επικοινωνίας ελέγχει την απελευθέρωση των τοξινών, που επηρεάζουν την παθογένεση των βακτηριδίων, δηλαδή την ικανότητα και τον τρόπο τους να προκαλούν ασθένεια.

Αλλά και ένα άλλο πλεονέκτημα του μελιού σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά, είναι το ότι δεν στοχεύει τις βασικές διαδικασίες ανάπτυξης των βακτηρίων, που αυτή η στόχευση προκαλεί την την ανάπτυξη της ανθεκτικότητάς τους.

Το μέλι όμως είναι πιο αποτελεσματικό ,γιατί περιέχει υγιεινές πολυφαινόλες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτές περιλαμβάνουν τα φαινολικά οξέα, το καφεϊκό οξύ, το π-κουμαρικό οξύ και το ελλαγικό οξύ, καθώς και φλαβονοειδή.

Αρκετές δε μελέτες έχουν δείξει συσχετισμό μεταξύ της αντιμικροβιακής δράσης του μελιού που δεν οφείλεται στην παρουσία υπεροξειδίου του υδρογόνου και στην αντιοξειδωτική του δράση με την παρουσία φαινολικών.

Η ομάδα λοιπόν Μέσβιτς επιβεβαίωσε με δικές της δοκιμές, ότι το μέλι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με τη μέτρηση του επιπέδου της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας του μελιού απομονώνοντας και προσδιορίζοντας τις διάφορες αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες αφετέρου ότι είναι ένα αποτελεσματικό «αντιβιοτικό κατά των βακτηριδίων»( E-Coli, Staphylococcus, aureus και Pseudomonas aeruginosa, μεταξύ άλλων).

ΠΗΓΗ: Μελισσοκομικό  Βήμα της ΟΜΣΕ, τεύχος 69 Ιουλίου-Αυγούστου 2014 ,σελ. 52,

(2/8/2014) tomelissi.wordpress.com

Advertisements