Η κατασκευή των σφηκοπαγίδων και  η χρήση τους  γίνεται με τις ακόλουθες οδηγίες:

1) Με πλαστικά μπουκάλια του εμφυαλωμένου  νερού, που τοποθετούνται αρκετά κομματια  κοντά στην είσοδο  των  μελισσιών ,όπου οι  σφήκες  κυκλοφορούν για να αρπάξουν  μέλισσες και αν είναι αδύνατα τα μελίσσια κάνουν τελικά κατάληψη και τα διαλύουν.

2)Κόβουμε κυκλικά ,οριζόντια όχι  λοξά , το μπουκάλι, στη ν πάνω πλευρά που  είναι το στόμιο και στο ύψος εκείνο  που  μόλις  τελειώνει  η καμπυλότητά του  και έτσι έχουμε ένα κανονικό χωνί ,που το χώνουμε ανάποδα  στο μπουκάλι με το στόμιο  ανάποδα προς τα μέσα .Και  για να εισχωρίσει κάνουμε  στο μπουκάλι  κόψιμό   κυκλικά κάθετες  κοψιές με ψαλίδι για ξεχείλωμα   και το συρράπτουμε (με συρραπτικό του γραφείου).

3)Με ένα φλόγιστρο, μία πένσα και ένα καρφί  χοντρό ή ένα μαχαίρι  πυρωμένο, ανοίγουμε πολλές τρύπες γύρω από το μπουκάλι ,για να  βγαίνει έξω μυρουδιά του δολώματος και να  έλκονται οι σφήκες και αυτό  κάνουμε και στην  καμπυλωτή περίμετρο  του χωνιού της εισόδου στο μπουκαλι.

4)Το δόλωμα είναι  κυμάς ή  ψάρι ,καλύτερο η σαρδέλα ,που μυρίζει και  κομμένο το κεφάλι που αφήνει και αίμα  για να  έλκει τους σφήκες.

5)Οι σφήκες που μπαίνουν  δεν έχουν την εξυπνάδα να  βγουν και πεθαίνουν. Όμως, όταν  παλιώνουν τα δολώματα  τα βγάζουμε και βάζουμε νέα ελκυστικά   αλλά για να διευκολυνθούμε σε αυτό ,αντί για συρραφή του χωνιού με το μπουκάλι, έχουμε κάνει  περιμετρικά 4 τρύπες  σύνδεσης με  θηλιά εύκαμπτου   σύρματος ,που το λύνουμε και το ξαναδένουμε.

6)Όμως για καλύτερη απόδοση κάνουμε και άλλη είσοδο στην άλλη πλευρά του μπουκαλιού ,που γίνεται : κόβωντας τον πάτο του στο σημείο που  μόλις τελειώνει η καμπύλη του για το μπουκάλι και στη συνέχεια με    κάψιμο-λιώσιμο του πλαστικού, όπως πριν,  αφαιρούμε κυκλικά τον πάτο της βάσης του μπουκαλιού εσωτερικά και κρατάμε το στεφάνι που απομένει.Σε αυτό λοιπόν προσαρμόζουμε χωνί από  λεπτή εύχρηστη  σήτα-(υπάρχει και πλαστική  γκριζόμαυρη ) και κάνουμε  χωνί.Και το  χωνί αυτό γίνεται κόβωντας κομμάτι τετράγωνο 15χ15 πόντους  από τη σήτα ,που το διπλώνουμε στα δύο και  έχουμε  2 ίδια κομμάτια .Το καθένα το διπλώνουμε με ακρίβεια  2 φορές , που γίνεται   σχήμα τριγώνου, που   τη μεγάλη πλευρά του,δηλαδή την πάνω  την κόβουμε σε γραμμή κυκλική, ενώ την μύτη κάτω   από αυτή  γωνία  την κόβουμε  κυκλικά όσο μπορούμε, σε βάθος μισό πόντο , δηλαδή κυκλικό  τσίμπημα  για την ακρίβεια .Τα δύο αυτά τεμέχια μας δίνουν  2 χωνιά  με τρύπα  1 εκατοστό  και επαληθεύοντας  ότι  μπορούν να καλύψουν το άνοιγμα  του κυκλικού στεφανιού της  βάσης ,προσέχουμε να  κάνουμε συρραφή   στις  δυο άκρες,  όταν κλείνοντάς τες ή  ανοίγγοντας καθορίζουμε το κατάλληλο άνοιγμά τους . Αλλά στην ένωση του χωνιού με  το μπουκάλι  προσοχή,η μύτη του χωνιού να  είναι προς το μπουκάλι.Όμως αυτή η διαδικασία δεν χρειάζεται  αν έχουμε διαθέσιμο άλλο λαιμό  μπουκαλιού από αυτά της ανακύκλωσης.

Και  τελειώνοντας να προσθέσουμε ,ότι οι  παγίδες στήνονται το πρωί ,για να  δουλέψουν όλη τη μέρα  και όταν ξηραίνονται στον ήλιο την άλλη μέρα μειώνεται η έλξη τους.Είναι   υποκειμενική  η  εκτίμηση της ανάγκης αλλαγής  του δολώματος.

Η ανάρτηση αυτή γίνεται με  την προτροπή του φίλου  μας Γεωπόνου,Μελισσοκόμου κ.Χρήστου Μπέκα στα Σπάτα Αττικής , τηλ.69478ο2371,εκτροφέα παραφυάδων,για το καλό  της μελισσοκομίας,που άξια και έντιμα την υποστηρίζει,αφού δεν πέρασε και από τη σκέψη μας , ότι σε κάποιους συνάδελφους μελισσοκόμους μπορεί  να είναι άγνωστη αυτή  η σφηκοπαγίδα και  ενδέχεται  να χρησιμοποιούν  αντιπεριβαλλοντικά και επικίνδυνα δηλητήρια για την καταπολέμηση  των σφηκών.Τον ευχαριστούμε και περιμένουμε και άλλες  υποδείξεις  του, σαν  ειδικός  και συνεργάσιμος,όπως τον  γνωρίσαμε και τον εκτιμούμε απόλυτα.

Όμως με την ευκαιρία  να  προτείνουμε την προσοχή  για ενδεχόμενες  απώλειες μελισσών από τους  ψεκασμούς  φοινικοδέντρων με νεονικοτινοειδή, που είναι απαγορευμένα ,αλλά υπάρχουν επίζηλοι , φανατικοί και παράνομοι ψεκαστές.Είχαμε  μεγάλο αριθμό  νεκρών μελισσών για  4 μέρες ,με προτεταμένη τη  γλώσσα τους ,δηλαδή δηλητηρίαση.Και στείλαμε δείγματα στο Μπενάκειο  Φοιτοπαθολογικό Ινστιτούτο ,που θα έχουμε απάντηση της τοξίκωσης μέχρι  25  Αυγούστου  (τηλ, 210 8180357   κ. Κασιώτη).Αυτές τις απώλειες τις ανακόψαμε με χορήγηση στα μελίσσια μας  αλεσμένης γύρης,εισαγωγής  από Ισπανία,που  προμηθευτήκαμε από τα μελισσοκομικά Κρίτζαλη τηλ.2102518177 . Και δεν το αναφέρουμε για διαφήμιση,αλλά  για ενδεχόμενη ,απευκταία, όμοια απώλεια .Οι μέλισσες  άρχισαν να τη χρησιμοποιούν,άδειασαν τα πιατάκια δύο φορές,  και φαίνεται ότι σταμάτησαν τις πτήσεις σε μολυσμένα φοινικοειδή,αφού  τακτοποιούν στα κελιά τους τη  δοσμένη γύρη. Και παράλληλα  αυξήθηκε η αβγογέννα.

Όλη αυτή η πληροφόρηση  πρέπει να  είναι χρήσιμη και την παραθέτουμε στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας .

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Καθυστερημένη,αλλά  βέβαια  χρήσιμη. Ότι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο  απάντησε με το  5426 /30/12/2014 έγγραφό του,ότι  από  την ανάλυση των  δειγμάτων νεκρών μελισσών που παρέλαβε ,ο  θάνατος  προήλθε από τοξικές ουσίες ΙΜΙΝΤΑΚΛΟΠΡΙΝΤ,ΚΟΥΜΑΦΟΣ,ΚΑΡΜΠΕΤΑΖΙΜ  της ομάδας των  ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΩΝ.Έτσι αβίαστα  προκύπτει το αξίωμα :Μακρυά τα μελίσσια από  περιοχές που  υπάρχουν φοινικοειδή και  ψεκάζονται «παράνομα» με αυτά τα  δηλητήρια,για να τα,περισώσουν από  το ρυγχοφόρο σκαθάρι ,που τρώει το βλαστό τους και τα ξηραίνει.,Είναι η  εποχή που  έχουν  περάσει  οι ανθοφορίες  και τότε ανθίζουν οι φοίνικες, που έλκουν  τις μέλισσες  στις γυρεούχες ταξιασνθίες τους ,για να βρουν εκεί το θάνατό τους (αρχές του καλοκαιριού).-

(12/8/2014)   tomelissi.wordpress.com

Advertisements