Ο προηγούμενος μήνας Νοέμβριος δεν αναρτήθηκε, επειδή καθυστέρησε η παραλαβή του Μελισσοκομικού Βήματος.Έτσι πέρασε ανεκμετάλλευτος ο κόπος των γεωτεχνικών,πρόβλημα που πρέπει να το προσέξει η Έκδοσή του.Πρωτομηνιά λοιπόν και ευχόμαστε :» Καλό Δεκέμβρη 2014″. Και τα μελίσσια μετακινούνται σε χειμαδιά,κάποιοι όμως τα αφήνουν στα πεύκα και άλλοι τα μεταφέρουν σε κουμαριές,ενώ στα νησιά, που έχουν ήπιο κλίμα δεν κάνουν μεταφορές.
ΤΟ ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΜΑ:Σε μερικές περιοχές είναι 4 μήνες και δεν επιτρέπει επιθεωρήσεις και χειρισμούς και αν ξεχειμωνιάσουν,χωρίς άγχος θα προχωρήσει η ανάπτυξή τους,αν το Φθινόπωρο βόσκησαν και σουσούρα (ρείκι).
Να θυμηθούμε ότι οι χειμερινές μέλισσες είναι αυτές που γεννήθηκαν στο Φθινόπωρο και στο σώμα τους έχουν λιπώδη ιστό και χωρίς πτήσεις,ξεκούραστες, θα ξεχειμωνιάσουν, ζώντας 4-5 μήνες,ενώ οι υπόλοιπες ζουν 30-50 μέρες.
ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ:Ξεχειμωνιάζουν άνετα,όμως τα αδύνατα (7.500 μέλισσες) και με επάρκεια τροφών,μπορούν να ξεχειμωνιάσουν ,αλλά θα καθυστερήσουν στην ανάπτυξή τους,αφήνοντας ανεκμετάλλευτες τις ανθοφορίες να προσπερνούν και αυτό είναι μεγάλο μελισσοκομικό λάθος,που η έξυπνη λύση του προβλήματος είναι η συνένωση των αδύνατων μελισσιών,κρατώντας τη βασίλισσα του καλύτερου από αυτά που θα συνενωθούν.Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι μελισσοκομείο σωστό δεν είναι οι πολλές κυψέλες (που μας αρέσσει να τις μετράμε σαν μλίσσια),αλλά το περιεχόμενο δυναμικό τους.Και επομένως η συνένωση των αδύνατων μελισσιών,δεν είναι μελισσοκομική απώλεια ,αλλά λογιστική συμψηφιστική ενέργεια του τύπου : (ότι έχουμε σε 2 ή 3 λογαριασμούς, τα συγκεντρώνουμε σε 1 λογαριασμό), οπότε έχουμε κέρδος την κατανάλωση λιγότερων τροφών για να ζεσταθούν τα μελίσσια και δεν χάνουμε, αλλά σώζουμε τα μελίσσια μας στη διαχείμαση. Και σαν δυνατότερα τα προωθούμε στην ανοιξιάτικη ανάπτυξή τους και εκμετάλλευση των ανθοφοριών που έρχονται.
Η ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ: Είναι ζωτικής σημασίας,αφού ξεχειμωνιάζει τα μελίσσια μας. Υπολογίζεται σε 1ο-18 κιλά μελιού,ανάλογα με την περιοχή που ξεχειμωνιάζουν,επομένως χρησιμοποιούμε την εμπειρία μας σε κάθε περίπτωση.
Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ:Στη μέση της κυψέλης πλαίσια με γόνο ή άδεια κελιά,που θα γεννήσει η βασίλισσα τη νέα χρονιά.Όμως τα πλαίσια αυτά να έχουν καλά στεφάνια με μέλι.Προς τις άκρες πλαίσια με γύρη αν υπάρχουν και στο τέλος πλαίσια με μέλι.
ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΟΥ:Άν είναι λίγη,προσθέτουμε σιρόπι ζάχαρης ή μελισσοτροφές.Και προσοχή δεν δίνουμμε σιρόπι ζάχαρης όταν η υγρασία στο περιβάλλον είναι αυξημένη .Οι μέλισσες δεν μπορούν να το αφυδατώσουν,ξινίζει,προκαλεί διάρροιες και καταλήγει στη μετάδοση της νοσεμίασης.
ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΙΡΟΠΙΟΥ: 2 ζάχαρη και 1 νερό,για συμπλήρωση τροφής ξεχειμωνιάσματος και να μη τη συγχέουμε με τη διεγερτική της άνοιξης ή νωρίς το φθινόπωρο, που γίνεται για να αυξηθεί η αβγογένα, και ο πληθυσμός εκμετάλλευσης ανθοφοριών και σοδειάς ή ξεχειμώνιασμα του πληθυσμού.Αυτές οι διεγερτικές γίνονται απαραίτητα συνδυασμένες με θυμόλη, για την καταπολέμηση της νοζεμίασης ,που είναι ύπουλη και ενδημική ασθένεια.Για πρακτική όμως εφαρμογή ,μας καλύπτει απόλυτα η ανάρτησή μας στις 27/1/2014,και δεν πρέπει να παραμεληθεί,αλλά  κάνουμε κλικ από τώρα (για προμελέτη).
ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ:Με τίποτα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το μέλι.Και σε κρύες μέρες του χειμώνα με συμπυκνωμένη μελισσόσφαιρα,δεν μπορούν οι μέλισσες να τη χαλαρώσουν ,για να ανεβαίνουν στους κηρηθροφορείς ,όπου συνήθως (και κακώς )τοποθετούμε το ζαχαροζύμαρο και προκαλούμε λοιμοκτονία στα μελίσσια ,δηλαδή θάνατο από πείνα.
Το ΜΈΛΙ ΕΊΝΑΙ Η ΤΡΟΦΉ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΏΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΞΕΧΝΆΜΕ. Και τα αδύνατα μελίσσια καταναλώνουν περισσότερο μέλι και τροφή για να ζεσταθούν.Αυτά εκτρέφουν ,αναλογικά,περισσότερο πληθυσμό από τα δυνατά,αλλά δεν μπορούν να τον θερμάνουν και προκύπτει ασκοσφαίρωση,δηλαδή γύψινος γόνος.
Οι ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:Πλησιάζει το τέλος της ζωής τους,πριν γεννηθούν οι νέες.Έτσι προκύπτει διακοπή της γέννας,για 1,5-2 μήνες,στα νότια όμως μπορεί να μην υπάρχει διακοπή γόνου.
ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ:Μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε για βόσκηση και δυνάμωμα των μελισσιών.
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Γίνεται , όμως όσο γεννάει η μάνα,αλλά πριν μικρύνουν οι μέρες για τα καλά.
ΣΤΙΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ:ΑΠΟΣΎΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΊΣΣΙΑ ΑΠΌ ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ.
ΣΤΙΣ ΚΟΥΜΑΡΙΕΣ: ΣΕ λόφους, μπορεί να γεμίσουν μέλι τα μελίσσια.΄Ομως είναι πικρό,πολύ υγρό,σε ψυχρή εποχή ,που δεν πυκνώνεται.Και ξυνίζει,δηλαδή ότι το χειρότερο για τα αδύνατα μελίσσια.
ΘΕΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ:(Έχουν ξανά αναφερθεί και τώρα συνοπτικά):Προσήλια,με κλίση για απομάκρυνση νερού και αποφυγή πλημμύρας,καθαρό νερό και μακρυά από σταυλισμούς κοπαδιών και ζώων.Κηρόπανα στους κηρηθροφορείς,ή τεμάχιο φελιζόλ μέσα από το καπάκι,πόρτες μικρές- εμπόδια σε ποντίκια,ανύψωση από την υγρασία του εδάφους σε πέτρες ή τούβλα.Και απόμακρα από δασικές περιοχές, για μείωση, υγρασίας, κνδύνου πυρκαγιάς,αλλά και δασικής προστασίας.
ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΡΟΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ-ΠΙΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ: Με κλίκ στις 16/12/2012. Για να προστατέψουμε τα μελίσσια από το παράσιτο και να ησυχάσουμε για όλο το χρόνο. Προετοιμασία από τώρα για την εφαρμογή της ανάρτησης,ώστε να ξεφύγουμε  και από τις παλιές συνταγές της αναποτελεσματικότητας και με δηλητήρια καταπολέμησης των βαρρόα και μόλυνσης  των προϊόντων της μελισσοκομίας.

Και κλείνοντας την ενημέρωση ,η ιστοσελίδα μας ευχαριστεί που μελετήσατε αυτή την ανάρτηση.Όμως ευχαριστούμε τους Γεωτεχνικούς και το Μελισσοκομικό Βήμα της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, που είναι  κύρια πηγή της πληροφόρησής μας.

tomelissi.wordpress.com (tr.voliotis@ yahoo.gr)

Advertisements