Προς το: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων,
Αξιότιμο Αναπληρωτή Υπουργού, κύριο Πάρι Κουκουλόπουλο

 

Αναφορά Τριαντάφυλλου Βολιώτη, συνταξιούχου διευθυντή οργανωτικών θεμάτων Υπουργειου Υγείας και στη συνέχεια, επί συνεχιζόμενης 25ετίας μελισσοκόμου, αλλά και επί 6ετία προέδρου μελισσοκομικού συνεταιρισμού.

Σχετικά:

Αναφορά, με θέμα την: «Επίδραση νεονικοτινοειδών εντομοκτόνω στη θνησιμότητα των μελισσών» και σχετική ερώτηση 2933/25-9-2014 προς Βουλή των Ελλήνων, Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Τμήμα ερωτήσεων και η απάντησή σας: 322 / από 30-10-2014.

tomelissi.wordpress.com    ( tr.voliotis @ yahoo.gr)

 

Κύριε Υπουργέ,

Θα ήταν χρήσιμο να κάνετε μία πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας tomelissi.wordpress.com, που αποτελεί τη συνεχιζόμενη προσπάθειά μας για ενημέρωση των μελισσοκόμων, με 2ετή παρουσία και 350.000 επισκέψεις από όλον τον κόσμο. Στην ιστοσελίδα μας έχουμε αναρτήσει πλούσιο υλικό σχετικά με το πρόβλημα των νεονικοτινοειδών, το οποίο σε συνδυασμό με μία σχετική πληροφόρηση από το έγκριτο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την τοξικότητα των νεονικοτινοειδών που αφανίζουν τη Μελισσοκομία ,θα αποτελούσαν χρήσιμα εργαλεία για την αρτιότερη άσκηση των καθηκόντων σας σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

 

Η πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με τα νεονικοτινοειδή θα βοηθούσε να ξεφύγετε από το καθεστώς του «Ευρωγίγνεσθαι» που συντηρεί και συνταυτίζεται με τις ισχυρές πολυεθνικές αγροχημικές βιομηχανίες .Αυτές δηλητηριάζουν την ανθρωπότητα με τα αγροχημικά υποθανατηφόρα προϊόντα τους και εξαφανίζουν τις μέλισσες, που μαζί τους αφανίζεται  γενικά και η ζωή στη Γη.

Θα πληροφορηθείτε για τον αγώνα των Ευρωπαίων επαγγελματιών μελισσοκόμων εναντίον αυτού του πανίσχυρου κατεστημένου και για το θράσος των αγροχημικών βιομηχανιών να ζητήσουν την απόκτηση του παγκόσμιου μονοπωλίου των επικίνδυνων φυτοκαταστρεπτικών προϊόντων τους, που τα ονομάζουν φυτοπροστατευτικά και ευτυχώς που το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημά τους, να τους παραχωρήσει την «ατομική βόμβα της πείνας και της δηλητηρίασης των λαών». 

 

Κύριε Υπουργέ, από την τεκμηριωμένη  πληροφόρηση των εκδόσεων της «Μελισσοκομική Επιθεώρηση» αλλά και του «Μελισσοκομικού Βήματος» της ΟΜΣΕ, θα πληροφορηθείτε ότι η απάντηση που δώσατε στη Βουλή των Ελλήνων είναι τελείως εσφαλμένη και συγκλίνει προς εκείνη τη δύναμη των πολυεθνικών, που σας εμποδίζει να ασκήσετε τα καθήκοντα της Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Να προβάλλουμε την   ομολογία που περιέχει η απάντησή σας, ότι: «Δεν τηρούνται ξεχωριστά στατιστικά στοιχεία κυρώσεων για τα νεονικοτινοειδή ή για κάποια άλλη χημική ομάδα φυτοπροστατευτικών προϊόντων», το οποίο είναι πάγια απαίτηση των αγροχημικών εταιρειών, με τις οποίες εκούσια ή ακούσια συντάσσεται η πρακτική του Υπουργείου σας ,αφού συνακολουθεί στη αναζήτηση δήθεν και άλλων αιτίων θανάτου των μελισσών και μελισσοσμηνών -που φυσικά υπάρχουν και είναι γνωστά στους μελισσοκόμους. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ  όμως στη συνέχιση της διάθεσης και χρήσης των προϊόντων των πολυεθνικών. Συσκοτίζοντας το τοπίο   της στατιστικής πληροφόρησης και συνέχισης  της κυκλοφορίας των νεονικοτινοειδών.

 

Δεν ενδιαφέρθηκε το Υπουργείο σας να αναζητήσει Ευρωπαϊκές χώρες που απαγόρευσαν τη χρήση των νεονικοτινοειδών και τους λόγους που τις οδήγησε σε αυτήν την απόφαση. Αλλά θα πρέπει να το κάνετε και ίσως βοηθηθείτε από τα στατιστικά τους στοιχεία, τα οποία σίγουρα διαθέτουν και εδώ δεν υπάρχουν,ενώ μπορεί να είναι και  και κρυμμένα με επιμέλεια.που ίσως σαν νέος στο ΥΑΑ & Τ δεν το γνωρίζετε.

 

Σαν νέος υπουργός στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν έχετε ίσως πληροφορηθεί ότι το 2013 έγινε ψηφοφορία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κατά των νεονικοτινοειδών και των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, που οι εκπρόσωποι των χωρών ψήφισαν την κατάργηση αυτών των δηλητηρίων. Ο δικός μας όμως εκπρόσωπος  (και προηγούμενος υπουργός) ψήφισε να παραμείνουν τα νεονικοτινοειδή.Και σε δεύτερη επικυρωτική ψηφοφορία επικαλέστηκε «αποχή ψήφου», αφήνοντας ανέκφραστη τη χώρα μας για να αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς.

Μία ανάλυση αυτού του δεδομένου, μπορεί να οδηγήσει σε μία από τις παρακάτω υποθέσεις ή σε συνδυασμό τους:

 

  • Άγνοια του προβλήματος…
  • Έλλειψη υπηρεσιακής ενημέρωσης…
  • Αδιαφορία…
  • Φόβος απέναντι στους ισχυρούς…
  • Δέσμευση απέναντι στους ισχυρούς…

 

Αυτές όμως οι υποθέσεις δεν έχουν διευκρινιστεί και οι επόμενοι στην άσκηση των καθηκόντων τους οφείλουν να αναζητήσουν την εξήγηση και να ενημερωθούν, ώστε, αν υπάρχει περιθώριο, με τις ενέργειές τους να φροντίσουν να αποσβηστεί από τη μελισσοκομική μνήμη μια τέτοια καταστροφή για τη μελισσοκομία της Γης, δηλαδή της ζωής πάνω σε αυτήν.

 

Κύριε Υπουργέ, αν εξαιρέσουμε τον κλειστό μελισσοκομικό κύκλο που μέσα του «κλαψουρίζει» αναποτελεσματικά η μελισσοκομία, παρατηρούμε με απογοήτευση, ότι ο έγκυρος επιστημονικός μελισσοκομικός κύκλος απέχει από την εναντίωσή του στα νεονικοτινοειδή και παραμένει στη»νιρβάνα «των παλαιών μελισσοκομικών δεδομένων και έχοντας άγνοια του προβλήματος των νεονικοτινοειδών της τελευταίας 10είας. Αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και ο φόβος προς τους ισχυρούς του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι ,αφού η επιρροή τους διαπερνά ακόμη και τις υπουργικές αρμοδιότητες.

Έτσι λοιπόν προκύπτει ότι αν δεν υπάρχει άγνοια-έλλειψη ενημέρωσης, στη σιωπή των  υπεύθυνων επιστημόνων και των αρμοδίων του ΥΑΑ και Τ, τότε συντρέχει συγκάλυψη. Και σε μία τέτοια περίπτωση,να  περιμένουμε σιωπή και όχι απάντηση σε δύο ερωτήματα -υποθέσεις,που είναι:

α) Για ποιο λόγο στο Γ ΄Πανελλήνιο Επιστημονικό ,Μελισσοκομικό Συνέδριο,στις 15 και 16 Νοέμβρη 2014,στο  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,(που κατά την άποψη του Προέδρου της ΟΜΣΕ  έγινε για τη διάσπαση του κλάδου της μελισσοκομίας),στο θεματολόγιο αυτού του συνεδρίου δεν υπήρχε το σοβαρότερο πρόβλημα  της  μελισσοκομίας που είναι  τα Νεονικοτινοειδή και τα  Γενετικά Τροποποιημένα φυτά  και επομένως:

β) Να μην  περιμένουμε και σχολιασμό στο  δημοσίευμα της σελίδας 43  του Μελισσοκομικού Βήματος της ΟΜΣΕ,τεύχος 71 Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου  2014 ,του  Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου , με τίτλο: «Νεονικοτινοειδή στις νεκρές μέλισσες».

 Όμως,όλη αυτή η ανάρτηση έγινε  επειδή προκύπτει από  έγκυρη επιστημονική  τεκμηρίωση,αλλά  μπορεί  να  παραμελείται από  άγνοια ή άλλες σκοπιμότητες, βλαπτικές για τις   μελισσες .

Οπότε προκύπτει ανάγκη, για  ευρύτερη ενημέρωση και  προστασίας των μελισσών και της ζωής γενικά στη Γη,να παραθέσουμε τις τεκμηριωμένες  αναρτήσεις μας στο διαδίκτυο,που είναι οι  ακόλουθες, με ημερομηνία και θέμα   της κάθε ανάρτησης:

ΠΡΩΤΙΣΤΑ: Προτείνεται η μελέτη της ανάρτησης 12/12/2014: » Τα μελίσσια καταστρέφονται από τα νεονικοτινοειδή»

3/1/2013 :Γενετικά τροποποιημένοι  οργανισμοί και μελισσοκομία

10/1/2013 Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και  νεονικοτινοειδή,                                (όλη η ιστορία)

7/2/2013  Σύνδρομο κατάρρευσης μελισσιών

19/2/2013 Η ζάχαρη είναι τοξική για τις μέλισσες

22/3/2013 Μεγάλη νίκη σε ένα μακροχρόνιο πόλεμο

23/3/2013 Αίτημα βουλευτή απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών

28/3/2013 Απατόρευση χρήσης νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων

6/4/2013 Αίτια κατάρρευσης μελισσιών

8/4/2013 Καταστροφή Αττικής Μελισσοκομίας 2010,2011,2012,

12/4/2013 Γενική συνέλευση  Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων

23/4/2013 Νεονικοτινοειδή και Γ.Τ.Ο.

26/4/2013 Αναρτημένα άρθρα για τα νεονικοτινοειδή

28/4/2013           »                  »      για το σύνδρομο κατάρρευσης  μελισσιών

30/4/2013 Ευρωπαϊκό μορατόριουνμ σε εντομοκτόνα που βλάπτουν τις  τις μέλισσες

28/5/2013 «ΟΧΙ» στις κατ,εξαίρεση εγκρίσεις των νεονικοτινοειδών

30/5/2013  Ανησυχία για την ασφάλεια των ΓΤΟ

1/6/2013   Κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος επικονιαστών που

μετέχουμε

2/6/2013   Προσωρινή απαγόρευση τριών νεονικοτινοειδών  φυτοφαρμάκων

2ο/7/2013  Για φέτος  δεν θα γίνουν  ψεκασμοί  με νεονικοτινοειδή

28/7/2013  Τα νεονικοτινοειδή στο δρόμο της κατάργησης

29/7/2013   Ευρωπαϊκή νίκη κόντρα στην Κυβέρνηση

5/8/2ο13      Χρονικό αναστολής νεονικοτινοειδών

4/9/2013     Πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών

6/10/2013   Συνεργασία  GREENPEACE και Μελισσοκόμων για η σωτηρία των μελισσών

18/10/2013  Αποδεκατισμός της μελισσοκομίας της Αττικής το 2012

3/12/2013    Το βαμβάκι και το βαμβακόμελο

4/1/2ο14     Σόγια γενετικά τροποποιημένη και επίδρασή της στις μέλισσες

11/3/2014   Ε.Ε. : Οριστικό  «ΟΧΙ’ στο μολοπώλειο σπόρων από τις πολυεθνικές

31/5/2014 (δεύτερο κλικ) ΗΠΑ και μελισσοκομία

19/6/2014  Αγκλική  κυβερνητική έκθεση για την απώλεια μελισσοσμηνών

19/6/2014  Αποδεκατισμός της μελισσοκομίας στις ΗΠΑ

20/7/2014  ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ  του ΥΑΑ και Τ για τη γύρη των μελισσιών

25/7/2014   Παράνομη η διάθεση και χρήση  σπόρων επενδυμένων με νεονικοτινοειδή

1/8/2014      Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και νεονικοτινοειδή

5/8/2014      Αρχείο καταγραφής δηλητηριάσεων μελισσών

26/7/2014    Καταγραφή τοξικών συμβάντων στο μελισσοκομείο μας

2/9/2014      ΕΠΕΙΓΟΝ: Συνεχίζεται η καταστροφή των μελισσών από τα νεονικοτινοειδή

15/9/2014     Γ,  Πανελλήνιο Επιστημονικό,Μελισσοκομικό Συνέδριο  και (Περεμβάσεις)

2ο/9/2014     Προς το ΥΑΑ και Τ , (αναφορά μας)

23/10/2014 Διαδικαστική  παρέμβαση στο Γ΄Πανελλήνιο Επιστημονικό ,Μελισσοκομικό Συνέδριο

30/11/2014   Αναφορά στο Γ Πανελλήνιο  Επιστημονικό Μελισσοκομικό Συνέδριο

 

 

Advertisements